web analytics

Review Naim Uniti Nova

Prijs: € 5250

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
NAIM Unity NOVA

Luisteren naar de NAIM Unity NOVA

Inhoud

De Naim Uniti Nova is een heerlijke streamer die feilloos de muziekcollectie van een Uniti Serve of NAS af wil spelen. Desnoods vanaf een USB stick of een harde schijf. De eigen App van Naim is daarbij een goed hulpmiddel met extra informatie over het album of de artiest.

De App is diverse malen verbeterd in de loop der tijd en als je er eenmaal aan gewend bent (zoals met elke App) kun je snel je muziekbronnen, opslag en configuratie bepalen. Vanaf dat moment is de uitgebreide afstandsbediening eigenlijk niet langer nodig, anders dan voor even snel het volume dempen of opvoeren.

Upgrade…

Zoals aangegeven is het streamerboard met de interne DAC en de versterker te misbruiken als Roon endpoint en daarmee gaat de weergavekwaliteit nog een forse stap omhoog. De extra investering bestaat in dat geval uit een NUC en de Roon software: de Uniti Nova is dat zonder meer waard in een later stadium van upgradewoede.

Laten we eerlijk zijn, ik schat dat 95% van de kopers van een Uniti Nova gewoon een NAS gebruiken en de Naim App, dus zo ga ik aan de slag. Eerst iets moois van Micheline van Hautem en haar CD “Crème de la crème”. Gitaar en stem, op de Falcon altijd een feestje als de aansturing goed is en dat kun je aan de Uniti Nova wel overlaten. Muziek komt goed los van de weergevers en laat in de snaren de kracht van de versterker horen. De stem staat bijna op de juiste hoogte.

 Typisch NAIM

De weergave is warm en aangenaam, het typische Naim geluid is heel herkenbaar. Waarin de totale weergave, het ritme en de kracht belangrijker zijn dan frutseldetails waar een audiofiel zo’n waarde aan hecht.

Niet dat details ontbreken, verre van dat, er is gewoon geen analytische weergave waarmee ze extra opvallen. Een pluim voor de weergave van “Nantes” door Patrick Bruel vanwege de geweldige stem en de fijne piano.

Minder vind ik de overdreven kracht in de lage tonen. Dat ligt grotendeels aan de opname, maar ik weet dat er meer definitie in de lagere regionen kan zitten. Ook met de Neat Acoustics Iota Alpha moest ik de bassen al remmen met een prop polyesterwol in de reflexpoort.

“Let me touch you for a while” van Alison Krauss is een juweeltje dat ik koester en de Uniti Nova stelt niet teleur, hij brengt de levendigheid van de Country band in het voetlicht. In een breed stereobeeld met heel veel diepte. Voor een Jazz track zoals “Bumpin’” van Till Bronner is de Uniti Nova niet bang en hij duwt de trompet naar voren, of gaat er vandoor met de viool van Janine Jansen tijdens werken van Debussy op haar CD “Beau soir”. Juist bij de laatste opname is het stevige laag welkom om de strijkers en vooral de vleugel kracht te geven.

Kortom, voedt de Uniti Nova met mooie opnames en hij komt tot leven. Stiekem pak ik aan het einde van een lange luistersessie toch even Roon erbij en ervaar dat deze streamingoplossing inderdaad een stap verder gaat, bij Bruel is het laag strakker in de hand gehouden, bij Jansen komt meer emotie vrij, Alison Krauss laat me dansen. Leuk voor de toekomst?

Gerelateerde berichten

Multitest: Zeven geïntegreerde versterkers 5000 – 6500 euro

Luisteren naar de NAIM Unity NOVA InhoudU zoekt een nieuw hart van het systeem: een nieuwe versterker. Geïntegreerd. Wellicht met een d/a-converter en/of streamer aan boord. Maar het moet een serieus apparaat worden. De beste in zijn klasse! Een topding…! Kracht, finesse, controle. Alles moet er zijn. Wij testen zeven versterkers in de prijsklasse 5000 […]

Lenovo Yoga Tablet 8

Review Lenovo Yoga Tablet 8

Luisteren naar de NAIM Unity NOVA InhoudEen tablet-review op Alpha Audio? Dat ziet u juist! De reden is dat de tablet steeds vaker gebruikt wordt binnen streaming-setups. En terecht: het zijn de ideale afstandsbedieningen! We testen vandaag een zeer betaalbaar model van Lenovo: de Yoga Tablet 8. 

7 reacties

  1. Zeker, maar dan is het visuele effect een beetje weg. Tis een mooi design die knop alleen een beetje onhandig geplaatst voor een device wat veel in een audio meubel of kast terecht zal komen

 1. Paar weken geleden heb ik toevallig ook deze nova beluisterd op pmc 25.23 speakers. Geluid is prima, wel wat aan de wollige kant en weinig details. Niet dat dat verkeerd hoeft te zijn, het geeft wel een relaxed luister gevoel. Had daarnaast een cyrus dac xp sig en stereo 200 eindversterker staan, dat vond ik toch fijner. Daarnaast ook de nieuwe primare i32 beluisterd. Die zat mooi tussen de cyrus combo en naim in

  1. De lezers van deze site hebben goede oren en vaak High-end apparatuur.
   En lees nu dat vdhoed de weergave wat wollig vindt klinken en het te weinig details heeft.

   Wat veel audiofielen vergeten de akoestiek van de kamer, ja we horen direct dat de betegelde badkamer anders klinkt :-)

   De fabrikanten van luidsprekerboxen weten dit maar al te goed en maken gebruik van een
   http://www.acoustair.com/nl/productgroepen/onderzoeksruimten/245/dode-kamers.html

   De oplossing is de fouten in de weergave van DE (lage) frequenties oplossen
   We weten allemaal dat er nooit fouten (akoestiek) in de hoge frequenties kunnen zitten
   Hoor je deze fouten wel dan is de oorzaak fouten in de hardware of opnames
   Waarom?!!! vanwege de golflengte van frequenties
   15 Hertz vraagt om 20 meter vrije uitstraling
   100 Hertz heeft maar 3 meter nodig
   20 kHz dus ‘n golflengte van15 mm die kan nooit staande golven veroorzaken, of door reflectie (wanden) meerdere malen versterkt worden
   Waardoor de detaillering en hogere frequenties weergave steeds minder wordt.

   Alleen de juiste plaats van de luidsprekerbox lost het probleem niet helemaal op
   Jaap heeft de akoestiek van de luisterruimte geoptimaliseerd
   Het is ook (veel minder werk) mogelijk om de speakers te laten klinken zoals de fabrikant de weergave heeft gehoord
   Met de https://www.anti-mode.nl/producten/anti-mode-2-0-dual-core

   Wat heel erg jammer is, dat bijvoorbeeld Spotify en YouTube de streams vaak echt teveel zijn comprimeerd
   Was ‘n tijdje tevreden met de weergave
   MAAR dacht dat mijn ESL’ s kapot waren
   Jaap opperde dat dit waarschijnlijk te wijten is aan de kwaliteit van de track’s
   Zoals gewoonlijk klopt zijn oordeel als ‘n zwerende vinger
   Naim is echt het betere werk evenals met een (bijvoorbeeld) McIntosh klinkt het pas High-end
   Indien de overige apparatuur, opname en akoestiek ook perfect is

   Er is ook de https://www.alpha-audio.nl/2017/12/dspeaker-anti-mode-x4-eindelijk-leverbaar/
   waar meer in- en uitgangen op zitten :-)

Geef een reactie