Workshop ultieme audio-pc – Deel 1

Workshop HTPC

Een pc is en ongelooflijk apparaat. Het kan mails versturen, video bewerken, downloaden en net zo gemakkelijk audio afspelen. Wij zijn benieuwd wat er anno 2016 kan op gebied van een high-end CAT: Computer Audio Transport. We zijn het internet ingedoken en hebben een paar prachtige onderdelen aangeschaft. We hebben de bouw op video vastgelegd. 

Wat maakt een pc geschikt voor het afspelen van audio? Nou, eerlijk gezegd zijn het een paar basiszaken die een gewone pc omtoveren tot een audio-loopwerk.

Stil

Workshop HTPC
Mooi gemaakt! En 100% stil… koeling is uitstekend trouwens.

Eén van de cruciale zaken is stilte. Een audiocomputer moet gewoon onhoorbaar stil zijn. Gelukkig kunnen we tegenwoordig processoren passief koelen. Gewoon lekker een paar heatpipes op die processor en de hitte naar de kast afvoeren. Klaar is Kees!

Nou, zo eenvoudig is het helaas niet. Maar in basis komt het er wel op neer. De Streacom-behuizing die wij gebruiken (de FC10 Alpha) kan tot 95 watt warmte afvoeren. Daar kan dus een behoorlijke processor in! Wij kiezen echter voor een relatief zuinige en koele Intel Core i3 6320. Die heeft een TDP (Thermal Design Power) van 51 watt. De TDP geeft aan wat de processor gemiddeld aan warmte afgeeft bij een complexe belasting. Het is niet écht de maximale hitte-uitstoot. Al met al moet het prima gaan in de Streacom-behuizing.

Op de processor komt een koelblok, waar weer de heatpipes op komen (in een gootje). De heatpipes gaan naar de zijkant van de behuizing die als groot koelblok fungeert. Het is even passen en meten, maar na wat geschuif – zie de video – zit het er allemaal op.

Voeding

Workshop HTPC
Een overzicht van bovenaf. Nu nog geen filters. Dat komt later.

Voeding is een belangrijk punt bij een audio-apparaat. Het moet stabiel zijn werk doen en niet teveel (of geen) ruis genereren.Anders kan dat hoorbaar worden in de weergave. De voedingen van Sbooster zijn daar een mooi bewijs van.

Bij een pc zit dat naar ons idee iets anders. Om krachtige hardware te voeden is gewoon een redelijk potente voeding nodig. Wij gebruiken in deze pc een Core i3 6320, ssd, optische drive, 8GB ram en wat filterkaarten en eventueel een aparte geluidskaart. De pc zal in piek miximaal zo’n 75 watt kunnen gebruiken. Met een rendement van tegen de 90 procent van de voeding is dus iets meer dan 80 watt nodig bij volle belasting. In rust zal dit maximaal zo’n 11 tot 15 watt zijn, schatten we in. Bij het spelen van audio niet veel meer, maar bij video loopt het toch iets hoger op. Ook bij rekentaken kunnen pieken hoger liggen.

Een lineaire voeding zien we om de bovenstaande reden niet echt zitten. De Sbooster kan dit potentieel wel leveren (tegen de 35 watt), dus we gaan een stabiliteitstest doen. Dat ziet u in de volgende editie waarbij we tweaks gaan proberen.

Wij hebben de passieve voeding van Streacom toegepast. Die is helemaal stil en beschikt over ruim voldoende kracht. Aangezien we filterkaarten voor pci-express, sata en usb gaan toepassen, denken we dat het gebruik van deze schakelende voeding geen probleem op gaat leveren.

SSD

high-end htpc - alpha audio
Het gros van de onderdelen. Geen ventilatoren in deze pc! Alles is passief…

SSD is het helemaal. En terecht. Het is stil, zuinig en supersnel. Ideaal voor toepassing in htpc’s en CAT’s / audio-pc’s.

Wij hebben gekozen voor een ssd van Samsung: de 850 EVO. Die is niet duur en we hebben goede ervaringen met de betrouwbaarheid. Natuurlijk zijn er andere goede. Denk aan OCZ (nieuwere modellen) en bijvoorbeeld Kingston en Intel.

USB-kaart

Workshop HTPC - Elfidelity
De elfidelity USB-kaart. Mooi he, die lampjes!

Om een usb-dac goed van data te voorzien is een toegewijde, schone usb-poort cruciaal. Piepjes, kraakjes, dropouts en onrust worden veroorzaakt door twee zaken: de usb-controller is in gebruik bij andere apparaten (niet iedere poort heeft zijn eigen usb-controller). En de voeding vanuit de poort is nagenoeg nooit ‘schoon’. Er zit gigantisch veel hoogfrequente ruis op een usb-poort. Die moet eruit voordat het de dac in gaat.

Wij gebruiken in deze opzet het usb-filter van Elfidelity. We hebben ook een kaart van SOtM in gebruik in een andere pc: dat werkt prima. Gigabyte heeft ook moederborden met DAC UP. Dat doet in feite hetzelfde als de filters. Dit moederbord heeft dat niet. Maar aangezien we toch met filters gaan werken, is dat geen beperking.

Optische schijfjes

Soms wilt u even een cd’tje rippen. Of een cd’tje spelen. Dat moet natuurlijk gewoon kunnen! Mede om die reden hebben we een optische drive ingebouwd. Een nette, degelijke slot-in drive die bij de streacom-kast hoort. Hij werkt redelijk stil en rips klinken gewoon goed, mits de software meewerkt.

Kabels opschonen

Op de video kunt u zien hoe we de pc bouwen. Af en toe moeten we even de handleiding pakken, want de Streacom-kast werkt net anders dan een gewone behuizing. Maar het is met wat gezond verstand allemaal prima te doen.

Wij werken graag netjes. En dat houdt in dat kabels netjes weggewerkt moeten zijn. In de video hebben we dat nog niet gedaan, maar de reden is dat de pc weer open moet voor extra filters en insteekkaarten (voor een andere aflevering).

Als de pc af is, zorgen we voor net kabelmanagement. Tiewraps zijn dan onmisbaar natuurlijk!

Software

Workshop HTPC
We hebben alvast Daphile aan de praat gekregen.

Een audio-pc kan niet zonder degelijke software. We gaan een paar zaken proberen:

  • Windows 10 met Kodi 15 en 16
  • Daphile
  • Vortexbox

We zijn erg benieuwd wat het beste klinkt! Als u nog ideeën hebt over software, hardware of andere zaken: laat het weten.

Video: hoe bouw je een audio-pc?

51 reacties

  1. Ik zit een beetje in dubio. Ik heb een htpc in een SilverstoneTek CW02 behuizing. De cpu cooler kan hiervan een upgrade gebruiken. En de cpu en standaard case fans beginnen meer geluid te maken. Nu kan ik dit vervangen, maar ondanks de mooie aluminium bouwkwaliteit vind ik de kast voor het mooi te groot/lomp. Dan is het ergens zonde er nog geld in te steken en zou ik beter de behuizing kunnen vervangen. En dan maar direct een fanless oplossing met hopelijk weer wat positief effect op de weergave.

    Bij alle leveranciers is op het moment de Streacom FC10B Alpha echter niet te krijgen. Weet iemand of Streacom vaker minder beschikbaar is en komt dit later weer goed? Dus moet ik gewoon een paar weken geduld hebben? Of is er een fraai alternatief?

    En is de 240w voeding afdoende voor een Asus Prime Z370-A (full-atx) met i5 processor? Ik heb nu naast de SSD nog een HDD met een backup van mijn muziekbestanden. Die laatste kan er uit. Dan zou het alleen een SSD met een dvd drive zijn?

    En past dit moederbord uberhaupt met deze voeding?

    Alvast bedankt voor eventuele adviezen, als het allemaal niet past of verkrijgbaar is kan ik dan altijd nog kiezen om toch de fans te vervangen en het even zo te laten.

    1. Met 240 watt kom je er wel. Meestal gebruikt zo’n audio-pc niet zoveel energie. Er zit geen aparte gpu in neem ik aan?

      Over de beschikbaarheid kan ik niet zoveel zeggen. Ik heb deze behuizing via mediacenterworld gekocht: https://www.mediacenterworld.nl/. Probeer het daar eens. Die man weet aardig wat!

      Full ATX gaat net aan…

      1. Zag dat een i5-8600 65w is. Dus dat is idd geen probleem. Het moederbord is redelijk recent. Dus ook al is het krap wil ik dat wel proberen te houden. Er komt geen GPU in, on board is voor de meeste toepassingen prima.

        Ik zal mediacenterworld eens vragen dan 🙂 . Bedankt voor de snelle reactie.

          1. Ik heb de Streacom in elkaar gezet. Was een klusje, omdat je best even goed moet nadenken.

            Haal met een I5 8400 idle 42 graden en bij 20% utilization 49 graden. Ik had gehoopt op koeler? Of is dit wel ok :-/ …

            Verder wel super mooi. Moet alleen nog uitvinden hoe ik de fan error uit krijg 😉 …

        1. Zoals ze op de website ook aangeven gaat mediacenterworld ermee stoppen. Ik heb nog wel gemaild, maar ze hebben alleen nog een ‘silver’ uitvoering. Nog even getwijfeld, maar ik wil ergens bij de rest van de apparatuur toch wel graag de ‘black’ uitvoering :/ .

          Met een atx bord kan er helaas geen ZF240 Fanless 240W voeding in de behuizing. Dan is Nano160 Fanless 160W externe voeding het maximale. Maar dat zou dan ook voldoende moeten zijn, ik weet alleen niet of het voor de kwaliteit van de weergave uitmaakt. Deze voeding zit in een kunststof behuizing.

      2. Het idee is om de Elfidelity USB en PCI filters erin te plaatsen inderdaad. Om het af te maken zou fanless dan heel mooi zijn.

        Volgens mediacenterworld komt er echter helemaal geen Streacom voorraad meer? Dat zou jammer zijn, want er is niet veel vergelijkbaars op de markt.

          1. De producent is Wesena. Onder deze naam zie ik wel wat artikelen in een Duitse webshop. Dus wellicht dat het onder die naam weer komt.

            Al met al wel een prijzige behuizing. Ik heb nu een SilverstoneTek CW02, dat is ook wel een degelijke aluminium behuizing. Twijfel nu wel, want voor het geld kan ik de voeding en koeling vervangen, incl. alle elfidelity filters.

            Heeft de kwaliteit echt zo enorm te leiden onder twee fans (1x case en cpu-cooler)? Ik zou daar de elfidelity fan filters tussen kunnen zetten :-/ ?!

          2. Ik heb toch maar de Streacom FC10 besteld. De originele dvd speler is nergens te krijgen, maar heb de behuizing nu maar zonder optisch slot besteld. Ik gebruik het uiteindelijk toch zelden. Dan maar een losse externe dvd-speler voor die ene keer dat ik iets wil rippen. Moet dan ook nog een keer op zoek naar een flirc ir-ontvanger, want ook die is nergens te krijgen. Beetje later zorg…

            Ik had recent een Asus Prime Z370-A ATX moederbord gekocht. Dat is wel erg zonde om die ook nog eens weg te doen. Dus om het te kunnen laten passen maar gekozen voor de Nano160 PSU. Hopelijk is dat kwalitatief wel gewoon een goede voeding? Ik zou later anders nog voor een HDPLEX voeding kunnen kiezen.

            Maar ben benieuwd, wel zin in om te gaan bouwen 🙂 …

  2. Ik ben ook nu bezig met een audiostreamer met lineare voedingen i.c.m. wide PicoPSU en een moederbord intel J1900 (passief gekoeld). Ik gebruik het DIY project sigma 11 van amb voor de voedingen (printplaatjes besteld bij amb webshop USA, componenten bij mouser). Ik gebruik de volgende componenten:
    – ASRock Q1900-ITX
    – 8 GB low voltage geheugen DDR3L Trancend
    – Samsung 850 EVO Series 250GB
    – PicoPSU-120-WI-25 Wide Input DC-DC Power
    – Paul Pang USB card V2 met TCXO clock
    – 1 Sigma AMB voeding op 18V met groot koelblok afgestemd op ca 2.2 Ampere max, dat geeft rond de 40 watt vermogen, Dat is meer dan voldoende voor dit moederbord (TDP 10 W) ook omdat de USB card en de SSD apart gevoed worden. .
    2 Sigma AMB voedingen op 5 Volt 1 Ampere, Één voor de USB card En één voeding voor de SSD schijf.
    Twee ringkerntransformatoren (1 van 20 volt 100VA, 1 met 2 x 9 volt, 25 VA).
    En dat alles in een tweedehands Silverstone desktop behuizing Alu kleur

    De voedingen zijn net allemaal in elkaar gesoldeerd wat een leuke klus is. Nu nog aansluiten en dan software. Software moet ik dus nog aan beginnen, Dus ik ben benieuwd naar alle ervaringen hier. Ik heb Jriver 21 voor Linux en Win maar ik denk dat ik als eerste Daphile ga uitproberen. veel audiofanaten raden Windows 2012 r2 standard in core mode aan met Jriver en Gizmo op de tablet. Zijn er hier ervaringen mee?

  3. Leuk topic!
    Ik gebruik een Intel NUC i5 met USB naar audio-gd master 7 dac. De USB kabel is erg belangrijk, ik gebruik puur zilver en niet te lange lengte.
    Als software gebruik ik Foobar2000 en kernel streaming. Dit is geluidskwalitatief een mooie, zo niet de beste keuze.
    Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor een andere voeding voor mijn NUC (zoals Rob vermelde).
    Is die standaard te koop of moet mijn soldeerbout uit de kast komen?
    Groeten,
    Tini

        1. De hd plex 100w is een mooie oplossing maar behoorlijk aan de prijs voor een losse voeding.
          De reviews zijn er overigens ook wel erg goed van.
          Wel een overweging dus!

          1. Kijk je naar teddy pardo, sbooster enzo dan valt het me wel mee. Marktconform voor een audio freak voeding ? en zeker omdat je de hele keten meepakt dus geen zwakste schakel enz.

            1. HD-plex komt ook met een 300 Watt lineaire ATX voeding. Zelf gebruik ik iets gelijks van Teradak. Ik ben er erg blij mee.
              Ik heb een Wired4Sound Recovery besteld. Dit is een usb reclocker met een femto clock die tussen de PPA usb kaart en de dac in komt. Terwijl ik wacht op de levering lees ik dat er wel wat connectiviteitsproblemen zijn. Misschien leuk om aan het einde van het project enkele van deze apparaatjes te testen.

            2. Ik ga zeker een lineaire voeding aanschaffen voor mijn NUC maar intern heeft de NUC ook geschakelde voedingsdelen. Dit roept natuurlijk meteen de vraag op hoeveel last je daarvan hebt en of dit in een NUC te verbeteren valt. Of is de conclusie dat je dan toch een serieuze audio pc moe bouwen?

              Tini

            3. @Tini

              Ik heb geen verstand van voedingstechniek. Kan jij aangeven of de kwaliteit van de ebay voeding vergelijkbaar is met die van HD plex ( vast ook afkomstig uit China) op basis van de specs of foto

            4. Dat is moeilijk te zeggen maar ga er vanuit dat de Chinese varianten wat minder zullen zijn. Prijs kwaliteit verhouding is natuurlijk een ander verhaal.
              Als je met het prijsverschil andere verbeteringen zou doorvoeren dan denk ik dat je uiteindelijk een beter resultaat zult hebben.
              Maar over een paar weken kan ik je de Chinese resultaten vertellen, hij is bijna onderweg!
              Tini

  4. Leuk project. Ben benieuwd naar de uitkomst. Zelf werk ik al geruime tijd met een oplossing gebaseerd op de Intel NUC. Streven is een oplossing te vinden met een hele goede prijs/prestatie verhouding. Ik concentreer me daarbij op audio. Video heeft geen prioriteit al heb ik ook dat wel geprobeerd..

    De stroomvoorziening van de NUC heb ik vervangen door een schone lineaire voeding. De verwachting was dat dit (veel) winst zou opleveren.

    Aan de software kant is geëxperimenteerd met KODI 15 en Vortexbox 2.3 waarbij ik KODI gebruikt heb zowel onder Windows als Linux.

    Mijn waarneming is dat Vortexbox een beter resultaat geeft. Het geluid is transparanter en meer gedetailleerd. Ben daarom benieuwd naar de conclusie straks of dat in deze configuratie ook zo is.
    Mijn tweede conclusie is dat een schone voeding erg veel uitmaakt. Misschien zelfs wel meer dan de software keuze. De verbeterde voeding zorgde voor een algeheel betere weergave.

    Mijn setup is verder een Chord Hugo DAC en (uiteraard) versterkers en luidsprekers van Van de Leur Audio.

    Ik volg het verdere experiment met belangstelling!

    1. Hey Rob!

      We gaan de voedingskant verbeteren met de filters. Dit platform is te krachtig voor een lineaire voeding. Het kan wel bij een NUC inderdaad. Dat zal ongetwijfeld een verbetering hebben gegeven.

      Ik ben ook benieuwd naar de software-kant!

      1. Beste Edwin, ik gebruik een voeding van Van de Leur Audio. Deze voeding verkeert op dit moment in een prototype stadium.
        Ik heb twee verschillende Intel NUC’s gebruikt, de D54250WYKH en de DN2820FYKH. De laatste is op dit moment actief in mijn setup.
        Wat betreft Windows heb ik in deze setups alleen gewerkt met Windows 8.

          1. Ik lees ( zelf niet gehoord) dat Windows Server 21012 het meest gestript en daarmee beste zou zijn – dus boven Win 10 waarmee ik zelf draai. ( Na Linux dan). Ook zou bufferen in Ram alvorens afspelen ( zoals bv aurender doet) en daarna reclocken én natuurlijk een perfecte voeding ( zoals Rob hierboven beschrijft) erg helpen. Daarbij zou je de firmware van zowel schijf ( of liever SSD) en chipset zo moeten tunen dat de hoeveelheid ruis minimaal is: ik citeer even
            “Antipodes Music Servers focus on eliminating anything unnecessary, by using a minimal Linux operating system, and by pushing all interaction to your tablet, smartphone or computer; and through minimisation and management of electronic noise at every step of the process that generates the digital signal from the stored file”

            Bron: Antipodes, van alle serverbouwers de min of meer meest gerespecteerde ( naar mijn idee dan).

            1. Je vraag”is de celeron van de Nuc snel genoeg; naar mijn idee meestal ja; maar met Roon ben je beter af met een I5 ( zelf heb ik een D54250WYK, en dat gaat prima, meestal 10-15 % belasting en maar 4 watt stroom; nog niet fanless). Celeron van die generatie heeft een hoger stroomverbruik wegens hogere belasting

            2. Ja, dat vermoeden had ik al. Zeker als de NUC als server moet dienen is een i3 of i5 beter.

    1. Ik heb in jaaaaaren geen blu-ray meer gespeeld. Alles gestreamd. Dus zonde van het geld in mijn opinie. Maar de blu-ray combidrive cost 145 euro ofzo. Vraag me af welke drive beter ript. De meeste blu-ray drives zijn minder van kwaliteit vind ik.

  5. Het is echt smullen deze workshop. Er is altijd een goed oog voor de hardware, de software en het ontwerp concept, maar uiteindelijk proef ik ook nu weer de juiste focus op waar het om gaat: Hoe (goed) klinkt het uiteindelijk. Heel goede insteek. De gekozen software voor players is logisch, maar het zou voor de compleetheid ook mooi zijn om ook Windows 8 met JRiver erbij te testen. Zelf heb ik in de gelukkige omstandigheid verkeerd in een goede luisterruimte een lange middag intensief te vergelijken met twee PC-steamers op dezelfde versterker/DAC en weergevers: de één met W8 JRiver en de ander met Linux Daphile. Zelf waren wij er uiteindelijk duidelijk uit dat beiden top zijn, maar dat Daphile het op enkele belangrijke details wint: ruimtelijkheid, details, rust. Je hoort gewoon meer, vooral bij muziek met mooie instrumenten (piano, trompet, viool). En vooral stemmen staan beter geplaatst. In JR River zit in het midden laag ook een geringe kleuring. Ben benieuwd naar de andere testen en meningen.

    1. We gaan Windows 10 + Kodi pakken. Maar we kunnen natuurlijk net zo goed J River er ook op installeren. We hebben een code. We wilden echter voornamelijk gratis pakketten pakken om lezers de kans te geven het thuis ook te proberen. (Zonder te hoeven betalen).

      Wel leuk te horen dat je verschillen hebt gehoord. Niet gek: elke software doet iets… Ik heb het gevoel bij Daphile dat dat inderdaad weinig is. Al is de bediening niet heel gebruiksvriendelijk via de web-interface. Maar goed: het heeft ook voordelen!

        1. ik heb op dit moment de JitterBug in de USB-poort van mijn Squeezebox Touch zitten. Ik hoor wel wat verschil, maar niet erg veel., Het verschil was zeker groter/anders toen ik mijn USB-DAC rechtstreeks op mijn PC had aangesloten.

          1. Was ook mijn ervaring na het aansluiten van een (via USB) Musical Fidelity V-DAC tussen de PC & een stel Focal XS Book computer speakers…wil nu ervaren hoe het nog beter kan door er een ruis-eliminator tussen te plaatsen…

      1. als je Daphile hebt draaien kun je ook naar de originele Logitech Media Server browser gaan door “:9000” achter het IP-adres te typen. Min of meer dezelfde web-pagina, maar wellicht wat rustiger layout. Verder kan ik je ook JiveLite aanraden (https://www.mediafire.com/folder/4q8dvq20iyz9e/Builds#04x0lv0wd9qdl) Deze kan je gewoon op een Windows-PC installeren (in de zip-file zit een map die je b.v. op de Desktop kan zetten en in die map staat een EXE-bestand dat je kan aanklikken.) Je krijgt dan een interface die vergelijkbaar is met die van een Squeezebox Touch. Mooi en eenvoudig 🙂

    2. Heb zelf een Streaming4home CAT (computer audio transport) met HD Plex linaire voeding. Deze heeft een Linux OS met Daphile streaming software. Mijn ervaringen komen geheel overeen met die van Ruud de Bree. Beter heb ik niet gehoord. Rust ,ruimtelijkheid detail dynamiek etc. In mijn set ook met Devialet 200 vergeleken. S4H Cat is winnaar in mijn opzet.

Geef een antwoord