web analytics

Workshop ultieme audio-pc – Deel 1

Workshop HTPC

Een pc is en ongelooflijk apparaat. Het kan mails versturen, video bewerken, downloaden en net zo gemakkelijk audio afspelen. Wij zijn benieuwd wat er anno 2016 kan op gebied van een high-end CAT: Computer Audio Transport. We zijn het internet ingedoken en hebben een paar prachtige onderdelen aangeschaft. We hebben de bouw op video vastgelegd. 

Wat maakt een pc geschikt voor het afspelen van audio? Nou, eerlijk gezegd zijn het een paar basiszaken die een gewone pc omtoveren tot een audio-loopwerk.

Stil

Workshop HTPC
Mooi gemaakt! En 100% stil… koeling is uitstekend trouwens.

Eén van de cruciale zaken is stilte. Een audiocomputer moet gewoon onhoorbaar stil zijn. Gelukkig kunnen we tegenwoordig processoren passief koelen. Gewoon lekker een paar heatpipes op die processor en de hitte naar de kast afvoeren. Klaar is Kees!

Nou, zo eenvoudig is het helaas niet. Maar in basis komt het er wel op neer. De Streacom-behuizing die wij gebruiken (de FC10 Alpha) kan tot 95 watt warmte afvoeren. Daar kan dus een behoorlijke processor in! Wij kiezen echter voor een relatief zuinige en koele Intel Core i3 6320. Die heeft een TDP (Thermal Design Power) van 51 watt. De TDP geeft aan wat de processor gemiddeld aan warmte afgeeft bij een complexe belasting. Het is niet écht de maximale hitte-uitstoot. Al met al moet het prima gaan in de Streacom-behuizing.

Op de processor komt een koelblok, waar weer de heatpipes op komen (in een gootje). De heatpipes gaan naar de zijkant van de behuizing die als groot koelblok fungeert. Het is even passen en meten, maar na wat geschuif – zie de video – zit het er allemaal op.

Voeding

Workshop HTPC
Een overzicht van bovenaf. Nu nog geen filters. Dat komt later.

Voeding is een belangrijk punt bij een audio-apparaat. Het moet stabiel zijn werk doen en niet teveel (of geen) ruis genereren.Anders kan dat hoorbaar worden in de weergave. De voedingen van Sbooster zijn daar een mooi bewijs van.

Bij een pc zit dat naar ons idee iets anders. Om krachtige hardware te voeden is gewoon een redelijk potente voeding nodig. Wij gebruiken in deze pc een Core i3 6320, ssd, optische drive, 8GB ram en wat filterkaarten en eventueel een aparte geluidskaart. De pc zal in piek miximaal zo’n 75 watt kunnen gebruiken. Met een rendement van tegen de 90 procent van de voeding is dus iets meer dan 80 watt nodig bij volle belasting. In rust zal dit maximaal zo’n 11 tot 15 watt zijn, schatten we in. Bij het spelen van audio niet veel meer, maar bij video loopt het toch iets hoger op. Ook bij rekentaken kunnen pieken hoger liggen.

Een lineaire voeding zien we om de bovenstaande reden niet echt zitten. De Sbooster kan dit potentieel wel leveren (tegen de 35 watt), dus we gaan een stabiliteitstest doen. Dat ziet u in de volgende editie waarbij we tweaks gaan proberen.

Wij hebben de passieve voeding van Streacom toegepast. Die is helemaal stil en beschikt over ruim voldoende kracht. Aangezien we filterkaarten voor pci-express, sata en usb gaan toepassen, denken we dat het gebruik van deze schakelende voeding geen probleem op gaat leveren.

SSD

high-end htpc - alpha audio
Het gros van de onderdelen. Geen ventilatoren in deze pc! Alles is passief…

SSD is het helemaal. En terecht. Het is stil, zuinig en supersnel. Ideaal voor toepassing in htpc’s en CAT’s / audio-pc’s.

Wij hebben gekozen voor een ssd van Samsung: de 850 EVO. Die is niet duur en we hebben goede ervaringen met de betrouwbaarheid. Natuurlijk zijn er andere goede. Denk aan OCZ (nieuwere modellen) en bijvoorbeeld Kingston en Intel.

USB-kaart

Workshop HTPC - Elfidelity
De elfidelity USB-kaart. Mooi he, die lampjes!

Om een usb-dac goed van data te voorzien is een toegewijde, schone usb-poort cruciaal. Piepjes, kraakjes, dropouts en onrust worden veroorzaakt door twee zaken: de usb-controller is in gebruik bij andere apparaten (niet iedere poort heeft zijn eigen usb-controller). En de voeding vanuit de poort is nagenoeg nooit ‘schoon’. Er zit gigantisch veel hoogfrequente ruis op een usb-poort. Die moet eruit voordat het de dac in gaat.

Wij gebruiken in deze opzet het usb-filter van Elfidelity. We hebben ook een kaart van SOtM in gebruik in een andere pc: dat werkt prima. Gigabyte heeft ook moederborden met DAC UP. Dat doet in feite hetzelfde als de filters. Dit moederbord heeft dat niet. Maar aangezien we toch met filters gaan werken, is dat geen beperking.

Optische schijfjes

Soms wilt u even een cd’tje rippen. Of een cd’tje spelen. Dat moet natuurlijk gewoon kunnen! Mede om die reden hebben we een optische drive ingebouwd. Een nette, degelijke slot-in drive die bij de streacom-kast hoort. Hij werkt redelijk stil en rips klinken gewoon goed, mits de software meewerkt.

Kabels opschonen

Op de video kunt u zien hoe we de pc bouwen. Af en toe moeten we even de handleiding pakken, want de Streacom-kast werkt net anders dan een gewone behuizing. Maar het is met wat gezond verstand allemaal prima te doen.

Wij werken graag netjes. En dat houdt in dat kabels netjes weggewerkt moeten zijn. In de video hebben we dat nog niet gedaan, maar de reden is dat de pc weer open moet voor extra filters en insteekkaarten (voor een andere aflevering).

Als de pc af is, zorgen we voor net kabelmanagement. Tiewraps zijn dan onmisbaar natuurlijk!

Software

Workshop HTPC
We hebben alvast Daphile aan de praat gekregen.

Een audio-pc kan niet zonder degelijke software. We gaan een paar zaken proberen:

 • Windows 10 met Kodi 15 en 16
 • Daphile
 • Vortexbox

We zijn erg benieuwd wat het beste klinkt! Als u nog ideeën hebt over software, hardware of andere zaken: laat het weten.

Video: hoe bouw je een audio-pc?

Gerelateerde berichten

MQA op de Audioquest Dragonfly

Er zijn heel wat Dragonfly’s verkocht door Audioquest. Niet gek: voor minder dan 200 euro hebt u een instant upgrade van uw laptop, pc of zelfs tablet en telefoon. En wie wil dat nu niet? Het wordt nog mooier: Audioquest heeft een tijd geleden MQA toegevoegd aan het pakket. Het enige dat u hoeft te […]

38 reacties

 1. Ik ben ook nu bezig met een audiostreamer met lineare voedingen i.c.m. wide PicoPSU en een moederbord intel J1900 (passief gekoeld). Ik gebruik het DIY project sigma 11 van amb voor de voedingen (printplaatjes besteld bij amb webshop USA, componenten bij mouser). Ik gebruik de volgende componenten:
  – ASRock Q1900-ITX
  – 8 GB low voltage geheugen DDR3L Trancend
  – Samsung 850 EVO Series 250GB
  – PicoPSU-120-WI-25 Wide Input DC-DC Power
  – Paul Pang USB card V2 met TCXO clock
  – 1 Sigma AMB voeding op 18V met groot koelblok afgestemd op ca 2.2 Ampere max, dat geeft rond de 40 watt vermogen, Dat is meer dan voldoende voor dit moederbord (TDP 10 W) ook omdat de USB card en de SSD apart gevoed worden. .
  2 Sigma AMB voedingen op 5 Volt 1 Ampere, Één voor de USB card En één voeding voor de SSD schijf.
  Twee ringkerntransformatoren (1 van 20 volt 100VA, 1 met 2 x 9 volt, 25 VA).
  En dat alles in een tweedehands Silverstone desktop behuizing Alu kleur

  De voedingen zijn net allemaal in elkaar gesoldeerd wat een leuke klus is. Nu nog aansluiten en dan software. Software moet ik dus nog aan beginnen, Dus ik ben benieuwd naar alle ervaringen hier. Ik heb Jriver 21 voor Linux en Win maar ik denk dat ik als eerste Daphile ga uitproberen. veel audiofanaten raden Windows 2012 r2 standard in core mode aan met Jriver en Gizmo op de tablet. Zijn er hier ervaringen mee?

 2. Leuk topic!
  Ik gebruik een Intel NUC i5 met USB naar audio-gd master 7 dac. De USB kabel is erg belangrijk, ik gebruik puur zilver en niet te lange lengte.
  Als software gebruik ik Foobar2000 en kernel streaming. Dit is geluidskwalitatief een mooie, zo niet de beste keuze.
  Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor een andere voeding voor mijn NUC (zoals Rob vermelde).
  Is die standaard te koop of moet mijn soldeerbout uit de kast komen?
  Groeten,
  Tini

    1. De hd plex 100w is een mooie oplossing maar behoorlijk aan de prijs voor een losse voeding.
     De reviews zijn er overigens ook wel erg goed van.
     Wel een overweging dus!

     1. Kijk je naar teddy pardo, sbooster enzo dan valt het me wel mee. Marktconform voor een audio freak voeding ? en zeker omdat je de hele keten meepakt dus geen zwakste schakel enz.

      1. HD-plex komt ook met een 300 Watt lineaire ATX voeding. Zelf gebruik ik iets gelijks van Teradak. Ik ben er erg blij mee.
       Ik heb een Wired4Sound Recovery besteld. Dit is een usb reclocker met een femto clock die tussen de PPA usb kaart en de dac in komt. Terwijl ik wacht op de levering lees ik dat er wel wat connectiviteitsproblemen zijn. Misschien leuk om aan het einde van het project enkele van deze apparaatjes te testen.

      2. Ik ga zeker een lineaire voeding aanschaffen voor mijn NUC maar intern heeft de NUC ook geschakelde voedingsdelen. Dit roept natuurlijk meteen de vraag op hoeveel last je daarvan hebt en of dit in een NUC te verbeteren valt. Of is de conclusie dat je dan toch een serieuze audio pc moe bouwen?

       Tini

      3. @Tini

       Ik heb geen verstand van voedingstechniek. Kan jij aangeven of de kwaliteit van de ebay voeding vergelijkbaar is met die van HD plex ( vast ook afkomstig uit China) op basis van de specs of foto

      4. Dat is moeilijk te zeggen maar ga er vanuit dat de Chinese varianten wat minder zullen zijn. Prijs kwaliteit verhouding is natuurlijk een ander verhaal.
       Als je met het prijsverschil andere verbeteringen zou doorvoeren dan denk ik dat je uiteindelijk een beter resultaat zult hebben.
       Maar over een paar weken kan ik je de Chinese resultaten vertellen, hij is bijna onderweg!
       Tini

 3. Leuk project. Ben benieuwd naar de uitkomst. Zelf werk ik al geruime tijd met een oplossing gebaseerd op de Intel NUC. Streven is een oplossing te vinden met een hele goede prijs/prestatie verhouding. Ik concentreer me daarbij op audio. Video heeft geen prioriteit al heb ik ook dat wel geprobeerd..

  De stroomvoorziening van de NUC heb ik vervangen door een schone lineaire voeding. De verwachting was dat dit (veel) winst zou opleveren.

  Aan de software kant is geëxperimenteerd met KODI 15 en Vortexbox 2.3 waarbij ik KODI gebruikt heb zowel onder Windows als Linux.

  Mijn waarneming is dat Vortexbox een beter resultaat geeft. Het geluid is transparanter en meer gedetailleerd. Ben daarom benieuwd naar de conclusie straks of dat in deze configuratie ook zo is.
  Mijn tweede conclusie is dat een schone voeding erg veel uitmaakt. Misschien zelfs wel meer dan de software keuze. De verbeterde voeding zorgde voor een algeheel betere weergave.

  Mijn setup is verder een Chord Hugo DAC en (uiteraard) versterkers en luidsprekers van Van de Leur Audio.

  Ik volg het verdere experiment met belangstelling!

  1. Hey Rob!

   We gaan de voedingskant verbeteren met de filters. Dit platform is te krachtig voor een lineaire voeding. Het kan wel bij een NUC inderdaad. Dat zal ongetwijfeld een verbetering hebben gegeven.

   Ik ben ook benieuwd naar de software-kant!

   1. Beste Edwin, ik gebruik een voeding van Van de Leur Audio. Deze voeding verkeert op dit moment in een prototype stadium.
    Ik heb twee verschillende Intel NUC’s gebruikt, de D54250WYKH en de DN2820FYKH. De laatste is op dit moment actief in mijn setup.
    Wat betreft Windows heb ik in deze setups alleen gewerkt met Windows 8.

     1. Ik lees ( zelf niet gehoord) dat Windows Server 21012 het meest gestript en daarmee beste zou zijn – dus boven Win 10 waarmee ik zelf draai. ( Na Linux dan). Ook zou bufferen in Ram alvorens afspelen ( zoals bv aurender doet) en daarna reclocken én natuurlijk een perfecte voeding ( zoals Rob hierboven beschrijft) erg helpen. Daarbij zou je de firmware van zowel schijf ( of liever SSD) en chipset zo moeten tunen dat de hoeveelheid ruis minimaal is: ik citeer even
      “Antipodes Music Servers focus on eliminating anything unnecessary, by using a minimal Linux operating system, and by pushing all interaction to your tablet, smartphone or computer; and through minimisation and management of electronic noise at every step of the process that generates the digital signal from the stored file”

      Bron: Antipodes, van alle serverbouwers de min of meer meest gerespecteerde ( naar mijn idee dan).

      1. Je vraag”is de celeron van de Nuc snel genoeg; naar mijn idee meestal ja; maar met Roon ben je beter af met een I5 ( zelf heb ik een D54250WYK, en dat gaat prima, meestal 10-15 % belasting en maar 4 watt stroom; nog niet fanless). Celeron van die generatie heeft een hoger stroomverbruik wegens hogere belasting

  1. Ik heb in jaaaaaren geen blu-ray meer gespeeld. Alles gestreamd. Dus zonde van het geld in mijn opinie. Maar de blu-ray combidrive cost 145 euro ofzo. Vraag me af welke drive beter ript. De meeste blu-ray drives zijn minder van kwaliteit vind ik.

 4. Het is echt smullen deze workshop. Er is altijd een goed oog voor de hardware, de software en het ontwerp concept, maar uiteindelijk proef ik ook nu weer de juiste focus op waar het om gaat: Hoe (goed) klinkt het uiteindelijk. Heel goede insteek. De gekozen software voor players is logisch, maar het zou voor de compleetheid ook mooi zijn om ook Windows 8 met JRiver erbij te testen. Zelf heb ik in de gelukkige omstandigheid verkeerd in een goede luisterruimte een lange middag intensief te vergelijken met twee PC-steamers op dezelfde versterker/DAC en weergevers: de één met W8 JRiver en de ander met Linux Daphile. Zelf waren wij er uiteindelijk duidelijk uit dat beiden top zijn, maar dat Daphile het op enkele belangrijke details wint: ruimtelijkheid, details, rust. Je hoort gewoon meer, vooral bij muziek met mooie instrumenten (piano, trompet, viool). En vooral stemmen staan beter geplaatst. In JR River zit in het midden laag ook een geringe kleuring. Ben benieuwd naar de andere testen en meningen.

  1. We gaan Windows 10 + Kodi pakken. Maar we kunnen natuurlijk net zo goed J River er ook op installeren. We hebben een code. We wilden echter voornamelijk gratis pakketten pakken om lezers de kans te geven het thuis ook te proberen. (Zonder te hoeven betalen).

   Wel leuk te horen dat je verschillen hebt gehoord. Niet gek: elke software doet iets… Ik heb het gevoel bij Daphile dat dat inderdaad weinig is. Al is de bediening niet heel gebruiksvriendelijk via de web-interface. Maar goed: het heeft ook voordelen!

    1. ik heb op dit moment de JitterBug in de USB-poort van mijn Squeezebox Touch zitten. Ik hoor wel wat verschil, maar niet erg veel., Het verschil was zeker groter/anders toen ik mijn USB-DAC rechtstreeks op mijn PC had aangesloten.

     1. Was ook mijn ervaring na het aansluiten van een (via USB) Musical Fidelity V-DAC tussen de PC & een stel Focal XS Book computer speakers…wil nu ervaren hoe het nog beter kan door er een ruis-eliminator tussen te plaatsen…

   1. als je Daphile hebt draaien kun je ook naar de originele Logitech Media Server browser gaan door “:9000” achter het IP-adres te typen. Min of meer dezelfde web-pagina, maar wellicht wat rustiger layout. Verder kan ik je ook JiveLite aanraden (https://www.mediafire.com/folder/4q8dvq20iyz9e/Builds#04x0lv0wd9qdl) Deze kan je gewoon op een Windows-PC installeren (in de zip-file zit een map die je b.v. op de Desktop kan zetten en in die map staat een EXE-bestand dat je kan aanklikken.) Je krijgt dan een interface die vergelijkbaar is met die van een Squeezebox Touch. Mooi en eenvoudig :)

  2. Heb zelf een Streaming4home CAT (computer audio transport) met HD Plex linaire voeding. Deze heeft een Linux OS met Daphile streaming software. Mijn ervaringen komen geheel overeen met die van Ruud de Bree. Beter heb ik niet gehoord. Rust ,ruimtelijkheid detail dynamiek etc. In mijn set ook met Devialet 200 vergeleken. S4H Cat is winnaar in mijn opzet.

Geef een reactie