web analytics

Workshop (PFsense) router bouwen

PFsense hardware

Waarom PFSense?

Waarom een eigen router maken? En waarom PFSense? Simel: het is leuk om te doen! En het biedt VEEL meer mogelijkheden dan een standaard-router. Is het goedkoper? Nee. Is het voor een gewone consument beter? Nee. Is het beter voor streaming? Nee, niet direct. Is het leuker? Ja! Veel leuker!

Tweaks voor Geeks

PFSense biedt voor tweakers en geeks veel meer aanpasbaarheid. Denk aan het instellen van Vlans, uitgebreide firewall-regels. ACL-mogelijkheden, statistieken om van te smullen en zelfs DPI – Deep Packet Inspection – al is daar een wat zwaardere cpu geen overbodige luxe.

Wij gebruiken op kantoor al ruim een jaar PFSense. Ook in onze trainingen die we geven vanuit de Smart Living Academy (trainingscentrum voor installateurs en retailers voor Smart Home) . En het bevalt uitstekend. Het draait ongelooflijk stabiel en wordt goed bijgehouden met updates. Kortom aanrader!

Gerelateerde berichten

Bluesound wekker

Serie Streaming Audio – Deel 1: het netwerk

Waarom PFSense? Inhoud 1. Inleiding2. Installatie voorbereiden3. Opstarten vanaf usb4. Installeren5. Waarom PFSense?ReactiesAlpha Audio draait compleet om streaming audio. Nu is het niet heel lastig om een leuk streaming-systeem op te zetten. Zeker niet met de huidige stand van techniek. Echter: het is wel handig om te weten waar u moet beginnen en wat er […]

Workshop Kodi 17 + Yatse

Waarom PFSense? Inhoud 1. Inleiding2. Installatie voorbereiden3. Opstarten vanaf usb4. Installeren5. Waarom PFSense?ReactiesKodi is een ongelooflijk populair mediapakket. En terecht. Wij gebruiken het ook zeer regelmatig. Zowel privé als op kantoor. Kodi kent veel mogelijkheden en slikt nagenoeg alle bestanden. Combineer dat met een meer dan acceptabele weergavekwaliteit voor audio en video, én fijne apps […]

6 reacties

 1. Leuk artikel en zeker leerzaam. Ik zat al een tijdje te twijfelen om een PFSense firewall te gebruiken ipv de configuratie van routers die ik nu gebruik,

  Dankzij jouw conclusie en uitgebreide tutorial weet ik nu dat het niet echt wat toevoegt en ik de € 300,- beter voor wat anders kan gebruiken. :-)

  1. Lees de conclusie… daar leg ik het toch uit? Fun is een belangrijk element. Zelf een router samenstellen en configureren is leuk. En leerzaam. PFSense is ongelooflijk goede software. Combineer dat met degelijke hardware en je hebt een ontzettend stabiele basis in je netwerk. Wat VEEL streamingproblemen kan voorkomen. Maar is dit per-se beter dan een hoogwaardige router uit de winkel? Nee… niet direct. Is het beter dan de CRAP van providers? Zonder twijfel. Is het leuker dan iets kant en klaars? Ja…. zeker! Voor mij in ieder geval wel.

  1. Hebt u toevallig ingezoomd? Wij hebben net gecheckt en onder alle systemen geen probleem gevonden. Als u echter inzoomd in de browser, verschuiven er zaken.

   Zoomen gaat met CTRL + en CRTL -. Resetten doet u met CTRL 0.

   U kunt ook proberen de browsercache te legen. Dat lost vaak ook veel problemen op.

Geef een reactie