Workshop (PFsense) router bouwen

PFsense hardware

Installatie voorbereiden

Voordat u kunt installeren moet u een paar dingen downloaden en voorbereiden. U hebt de volgende zaken nodig:

 • Een lege USB-stick van minimaal 1GB
 • Een back-up USB-stick van minimaal 1GB (komen we later op terug)
 • Een download van Rufus
 • Een download van de PFSense USB-install image
 • En natuurlijk de hardware: router, toetsenbord en een laptop / pc om later de web-interface mee in te stellen

Het downloaden van Rufus en de PFSense image zijn gewoon gratis online te krijgen. Download bij voorkeur de laatste versie van deze software. Kijk bij het downloaden van PFSense goed of u kiest voor de USB-installer-versie. En als u een 32-bit bare-bone hebt, download dan niet de 64bit-versie. Al konden wij niet meer kiezen voor een nieuwe, 32bit versie. Echter is dat voor ons geen probleem: de cpu die we gebruiken kan met 64 bit overweg. De nieuwere Atoms ook.

USB-stick voorbereiden

Hoewel het niet per-sé hoeft, houden wij ervan om alle partities te verwijderen via diskpart voordat we met het ‘branden’ van een image aan de slag gaan. Rufus verwijdert ook partities, maar toch: better safe than sorry. Toch? We starten diskpart via de commandline (eerst naar de command-promt en dan ‘diskpart’ intikken). Tik: “List disk” in en zoek de usb-schijf. U kunt ze het beste herkennen aan de grootte. Hebt u de usb-stick gevonden? Tik dan “Select disk (nummer van de schijf) in. Bijvoorbeeld: Select disk 2. Diskpart geeft aan dat hij de juiste disk heeft geslecteerd. Tik nu ‘Clean’ in. Alles zal worden verwijderd. Wees er zeker van dat u de juiste kiest voordat u opdracht geeft alles te verwijderen. 

U kunt nu naar Rufus. Standaard selecteert Rufus al de usb-schijf, is ons opgevallen. Nu komt een belangrijk punt… Kies bij Create a bootable disk voor ‘DD Image’. Klik vervolgens op het schijfje en zoek de image die u hebt gedownload (u download een gezipt bestand. U kunt dit bestand uitpakken met WinRar). Klik nu op Go en maak de bootable usb-stick.

Gerelateerde berichten

Synology-NAS-DS1618

Workshop Synology NAS installeren

Hoe begint u nu met NAS? Nou… met het installeren ervan! Wij leggen u stap voor stap uit hoe u een Synology NAS kunt installeren. Van het plaatsen van de schijven tot het aanmaken van gebruikers, mappen en het beveiligen van uw waardevolle netwerkschijf. Dit alles met duidelijke screen capture. 

M2-ssd kaart synology

Workshop Synology Add-on kaarten inbouwen

U hebt een prachtige, nieuwe Synology NAS? Super! Maar wat als u toch de stap wilt maken naar SSD-cache? Of een 10 Gbit-verbinding? Wij laten u op video zien wat de stappen zijn. 

Hoe installeer je een Netgear NAS?

Het installeren van een NAS is doorgaans niet heel lastig meer. Was het vroeger nodig om over de nodige IT-kennis te beschikken. Nu is het een vrij eenvoudig vijfstappenplan. Wij leggen u uit hoe het proces verloopt bij een Netgear-NAS. De Netgear ReadyNAS 626X om precies te zijn! 

6 reacties

 1. Leuk artikel en zeker leerzaam. Ik zat al een tijdje te twijfelen om een PFSense firewall te gebruiken ipv de configuratie van routers die ik nu gebruik,

  Dankzij jouw conclusie en uitgebreide tutorial weet ik nu dat het niet echt wat toevoegt en ik de € 300,- beter voor wat anders kan gebruiken. :-)

  1. Lees de conclusie… daar leg ik het toch uit? Fun is een belangrijk element. Zelf een router samenstellen en configureren is leuk. En leerzaam. PFSense is ongelooflijk goede software. Combineer dat met degelijke hardware en je hebt een ontzettend stabiele basis in je netwerk. Wat VEEL streamingproblemen kan voorkomen. Maar is dit per-se beter dan een hoogwaardige router uit de winkel? Nee… niet direct. Is het beter dan de CRAP van providers? Zonder twijfel. Is het leuker dan iets kant en klaars? Ja…. zeker! Voor mij in ieder geval wel.

  1. Hebt u toevallig ingezoomd? Wij hebben net gecheckt en onder alle systemen geen probleem gevonden. Als u echter inzoomd in de browser, verschuiven er zaken.

   Zoomen gaat met CTRL + en CRTL -. Resetten doet u met CTRL 0.

   U kunt ook proberen de browsercache te legen. Dat lost vaak ook veel problemen op.

Geef een reactie