Inleiding
Inhoud
Kodi is een ongelooflijk populair mediapakket. En terecht. Wij gebruiken het ook zeer regelmatig. Zowel privé als op kantoor. Kodi kent veel mogelijkheden en slikt nagenoeg alle bestanden. Combineer dat met een meer dan acceptabele weergavekwaliteit voor audio en video, én fijne apps voor bediening en u begrijpt de populairiteit. Wij lopen door de mogelijkheden van versie 17, samen met de Yatse-app.
Kodi kent inmiddels heel wat versies om zo nagenoeg alle mogelijke platforms te ondersteunen. Denk aan Windows, Mac, Linux, Android, Rasberry, iOS en zelfs BSD, Freescale en nog meer. Denk aan de Amazon-box, Shield (nVidia), NUC en bijvoorbeeld de Chromebox. (deze staan onder Other).
Installatie
De installatie van Kodi is eenvoudig. U download simpelweg de versie die u nodig hebt. Wij gebruiken de Windows versie voor deze compacte tutorial. Eenmaal binnen, kunt u het bestand – of de image – openen. Bij de Windows-versie kunt u gewoonweg doorklikken. Er staan geen gekke dingen in de set-up.
Bij de eerste keer openen, kan het zijn dat u een firewall-melding krijgt van Windows. Laat de toegang van Kodi toe, want anders kan deze geen toegang krijgen tot internet en eventueel uw NAS of pc. Ook de bediening met de app werkt dan niet. Onhandig dus.
Als Kodi eenmaal opgestart is, is het zaak een paar zaken in te stellen: geluid, beeld en de mappen met muziek, video’s en eventueel foto’s. Tevens is er een paar add-ons interessant. Deze vindt u op de volgende pagina. Laten we eerst het beeld en het geluid goed zetten.
Beeld
Kodi is een vrij uitgebreid pakket. Er zijn behoorlijk wat krachtige instellingen mogelijk. Denk aan passthrough van audio en video, 3D, DSP-instellingen, synchroniseren van audio en video en ga zo maar door. Wij behandelen nu de instellingen die een vloeiende weergave mogelijk maken.
Allereerst is het zaak om onder het instellingenmenu (tandwieltje linksboven) naar System Settings te gaan (systeeminstellingen). Klik onderin op “Basic” totdat u “Expert” ziet. U krijgt nu álle instelmogelijkheden te zien. Ga nu weer naar “Display” linksboven in het beeld en schakel “Use Fullscreen Window” uit. Dit kan voor stotteringen zorgen in de weergave.
Opvallend is dat de opties voor synchronseren voor beeld en geluid verdwenen zijn in versie 17. Op zich is dat niet erg als het maar gewoon werkt. Meer aanpassingen dan dit zijn onder het beeldmenu niet nodig.
Geluid
Onder geluid treffen we een paar essentiële instellingen aan. Standaard staat de audio output op Directsound. Dat klinkt walgelijk slecht in vergelijking met Wasapi. Helaas ondersteunt Kodi geen ASIO. Echter: de ontwikkelaars zeggen dat er geen verbeteringen hoorbaar zijn. Wij betwijfelen dat, aangezien we duidelijk een verschil hebben gehoord bij JPlay‘s implementatie van ASIO. Het is helaas niet mogelijk deze ASIO-driver te gebruiken in combinatie met Kodi. Dat zou in ons geval het goede van twee werelden verenigen. Maar we dwalen af.
Onder het audiomenu treft u dus de diverse output-instellingen aan. Kies daar – in geval van Windows – voor Wasapi en dan uw geluidskaart. Dat verbetert het geluid aanzienlijk. Verder naar beneden vindt u het aantal kanalen aan (pas die naar wens aan) en de output configuratie. Optimized zal tijdens het afspelen de configuratie bepalen van de audiostroom en aanpassen indien nodig. Best Match zet deze vast aan het begin van een track / spoor en wijzigt niet meer. Wij kiezen voor Optimized.
Belangrijker is de Resampling kwaliteit. Zet deze in principe op high, tenzij uw processor dat niet aan kan. Het kost behoorlijk wat extra processorkracht namelijk. Maar een moderne cpu moet het rekenwerk wel aan kunnen. Weet echter dat resampling alleen nodig is, als audio omgezet moet worden. Wie bitperfect speelt – wij zijn daar wel enorm voor – zal dus niet resamplen. Resampling geldt echter ook voor het terugsamplen van multichannel naar stereo. En dat moet in ons geval wel bij videomateriaal waar geen stereo-track voor handen is.
Nog verder naar beneden vindt u de opties voor passthrough van audio en de DSP-opties. Stel deze naar wens en smaak in. Dit is compleet afhankelijk van de configuratie en wensen / eisen van de gebruiker.
Goede uitleg. Ik gebruik al enige jaren Kodi (XBMC) en Yatse maar voor muziek beluisteren geef ik de voorkeur aan Bubbleupnp deze vind ik juist intuïtiever en om goed Kodi te kunnen bedienen moet in mijn geval de tv aan staan.
Wat ik mis bij Yatse maar ook bij Bubbleupnp is artiestinformatie. Dat is bij streamingdiensten zoals Deezer, Tidal en Spotify beter en ook als je gebruik maakt van Roon of Plex. Ik denk dat dit wel met Kodi moet kunnen?
Voordeel is dat Kodi en Yatse gratis zijn. Het is wel eens goed om stil te staan bij de abonnementskosten. Roon + Tidal = 30,- per maand. Daar koop je bijna 2 cd’s voor per maand, en die kan je blijven beluisteren als je niet meer betaald.
Gr. Paul
Dag Paul,
Heb je de nieuwe Yatse app al gebruikt? Ik vind deze toch echt fijner dan Bubble. Maar smaken verschillen!
Artiest-info… ja… mee eens: dat zou wel mooi zijn!