Workshop JRiver MC19 – bibliotheken en DLNA

JRiver MC19 overzicht

JRiver is een prachtig pakket met bijzonder veel mogelijkheden. Maar hoe begint u nu? Hoe richt u bibliotheken in? Hoe kunt u schakelen? En hoe zit het nu met DLNA? Wat is het en wat heb ik er dan aan? Wij leggen het uit. In dit deel gaan we in op het inrichten van de bibliotheek en het inschakelen van DLNA. 

De bibliotheek is in feite het hart van uw mediapakket. In de bibliotheek zit al uw muziek, uw video’s en uw foto’s. Het kan dan ook maar beter goed geregeld zijn. Nietwaar?

Automatisch

JRiver Auto import
Media importeren kan op diverse manieren. We raden aan om de main library te vullen met een zelf gekozen map.

Mede vanwege het vitale belang dat de bibliotheek goed geregeld is, vraag JRiver in het begin al hoe u het wilt regelen. Bij de installatie kunt u direct een map aangeven om te importeren, of kunt u JRiver zelf laten zoeken naar media op de pc. Aangezien veel mensen ook een NAS in het netwerk zullen hebben staan, is het aan te raden zelf een map aan te geven voor opname in de bibliotheek. Dat doet u door een ‘single folder’ aan te geven of voor ‘Configure Auto Import’ te kiezen.

JRiver bouwt nu zijn eigen bibliotheek op met de data die het vindt in de bestanden die in de aangegeven map staat. Het is dus wel van belang dat u de bestanden hebt voorzien van nette metadata. Is dat niet het geval, dan zult u zien dat de bibliotheek een zooitje is. Met DBPoweramp kunt u alles voorzien van nette tags. MP3tag kan dit ook.

Het is even een klusje op de metadata goed in te vullen. Vandaar dat we het aanraden om het direct goed te doen, zodat u niet achteraf met heel veel extra werk zit.

Schakelen

JRiver DLNA
De dlna-server van JRiver kan andere apparaten (DLNA compatible) bedienen en bibliotheken delen met andere apparaten. Ook kunt u door DLNA JRiver bedienen met een tablet.

Wilt u niet een nieuwe bibliotheek, omdat u al een NAS hebt met een goede bibliotheek of al met een andere JRiver-pc draait, dan kunt u schakelen tussen bibliotheken. Allereerst zet u de DLNA-server aan. Deze vindt u onder ‘Services & Plug-ins’ in de linker menubalk op het hoofdscherm. Daar vindt u een menu-item ‘Media Network’. Klik daarop. U krijgt een setup om de DLNA-functies in te schakelen.

Als de server – en andere functies van DLNA – geactiveerd zijn, kunt u in het netwerk kijken. JRiver zal automatisch alle servers en bijbehorende bibliotheken tonen.

Schakelen tussen bibliotheken gaat gemakkelijk. Het is een kwestie van op de bibliotheek klikken en kiezen voor ‘load library’. JRiver zal een waarschuwing geven dat dit de huidige, actieve bibliotheek uitschakelt. Dat is geen probleem.

Meer mogelijkheden met DLNA

JRiver Overview Netwerk
Als u eenmaal DLNA hebt ingeschakeld, dan kunt u gemakkelijk andere spelers bedienen via het overzicht.

Schakelen tussen bibliotheken is natuurlijk handig. Zeker als u meerdere pc’s hebt met daarop JRiver. Of een NAS met al een prima bibliotheek. Maar er zijn nog meer leuke dingen die u kunt doen nu DLNA ingeschakeld is. Denk aan het bedienen van andere apparaten in het netwerk. Of het bedienen van JRiver met een tablet.
U zult zien dat onder het kopje Playing Now –> Overview een lijst met apparaten in uw netwerk zichtbaar zijn. Leuk voor wie zijn media-netwerk centraal wil bedienen. Overigens vinden we dat het schakelen tussen de zones – wat dat zijn het feitelijk – gemakkelijker kan. Wilt u muziek in een bepaalde zone, dan zult u deze eerst moeten selecteren om vervolgens in de audio-, video of fotobibliotheek een keuze te maken. Slepen kan ook overigens. Toch vinden we het nog geen ideaal systeem.

Daarbij werkte multiroom-streaming niet altijd feilloos in onze setup. Soms reageert JRiver erg traag of blijft het zelfs hangen als we vanaf onze werkmachine de htpc willen bedienen. Maar goed: dat kan aan veel factoren liggen. We gaan het nog uitzoeken.

Bekijk onze video over JRiver MC19

7 reacties

      1. JRemote is op zich een goede App, maar qua functionaliteit wel mager van opzet. Er is geen integratie met lyrics, evenmin tunein en Spotify toegang. Er zijn een paar concurrenten o.a. In de Linux omgeving die dit wel hebben (Ipeng, squeezepad)
        JRiver is top op Pc omgeving, maar veel minder bij Ipad toepassing.

  1. Ik ben heel benieuwd of jullie er er achter kunnen komen wat de oorzaak van het trage reageren en het blijven hangen is. Door deze reden ben ik een beetje afgeknapt op het programma.

    1. Wat bedoel je precies met traag reageren en hangen? Waar precies? Met inladen van de bibliotheek? Dat heeft alles te maken met de dlna-server. Hoe snel is de server? Gebruik je kabel of wifi? Etc…

Geef een antwoord