JRiver is een populair mediapakket onder film- en muziekliefhebbers. En terecht. Het biedt veel mogelijkheden. Daarbij speelt het op hoogwaardige manier uw video- en muziekbestanden. Kortom: flexibel en hoogwaardig. Maar écht gebruiksvriendelijk? Nee, dat is het naar ons idee niet. Vandaar dat wij even voor u de belangrijkste instellingen doorlopen. Ook op video: handig toch?Â
Het installeren van JRiver is een fluitje van een cent. U download het pakket en koopt een sleutel (een registratiecode die u automatisch kunt importeren). Na het installeren importeert u de muziek-, video en fotobestanden. Dat kan door geheel automatisch te scannen, maar wij raden aan om zelf te kiezen welke mappen u wilt laten scannen. Geef daarbij ook even aan welke soort bestanden JRiver moet indexeren: foto’s, muziek of video.
Audio
Na het instellen van de mediabibliotheek – er zijn nog heel wat configuratiemogelijkheden, maar daar gaan we in een ander stadium op in – kunt u de geluidskaart of dac instellen. Ga daarvoor naar Tools –> opties en kies voor de audio-instellingen. Standaard staat het scherm geopend waar u kunt kiezen voor de geluidskaart. Daar kunt u uit het pull-downmenu uw geluidskaart kiezen. Kies – in geval van Windows – voor wasapi of asio. In die gevallen mag JRiver de geluidskaart direct aansturen en zullen er minder softwarelagen tussen JRiver en de geluidskaart staan. Dat komt de weergave ten goede.
Belangrijk is dat u ook aanvinkt dat JRiver exclusief toegang mag krijgen tot de hardware. In dat geval zal andere software geen gebruik meer kunnen maken van de geluidskaart. U begrijpt het voordeel: geen hinderlijke geluiden meer en tevens een betere weergave.
Een tweede punt waar wij vanaf zouden blijven is de bitgrootte en de buffering. De bitgrootte staat standaard op automatisch en dat is goed. De buffer staat op 100ms, wat in geval van een degelijke verbinding prima is. Groter kan het robuuster maken, maar het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.
DSD
Er is een aantal mogelijkheden om DSD (en andersoortige formaten) af te spelen. Allereerst ondersteunt JRiver DoP: DSD over PCM. Dit vindt u onder bitstreaming in het audiomenu. Vervolgens vindt u DSD over PCM. Daar kunt u ook kiezen voor pure DSD. Uiteraard moet u dit alleen kiezen als uw converter dit ondersteunt!
Tevens is het mogelijk om alles te converteren naar DSD. Dit kunt u doen als uw converter beter klinkt in DSD-modus dan in PCM-modus. In dat geval kunt u kiezen om alles de processen naar DSD. Ga naar de DSP-manager via Tools –> Options –> Audio –> Settings en dan DSP & Outputsettings. Daar kunt u kiezen voor Output encoding.
Overige zaken
Eén van de punten bij JRiver waar wij een beetje moeite mee hebben – en meerdere gebruikers – is dat het pakket te veel kan. Onder audio-instellingen kunt u nog heel wat meer zaken instellen dan alleen de geluidskaart en de output. Denk aan upsampling, oversampling (allemaal onder het DSP-menu), normalizing, equalizer, room correction, effecten, ga zo maar door. Nu zullen sommige mensen dit wel handig vinden, maar voor het gros is het gewoonweg te veel. Gelukkig kunt u deze zaken in heel veel gevallen gewoon links laten liggen.
DSP Manager
Onder de DSP-manager vindt u een aantal opties. Allereerst dus output encoding. Eerder besproken in een bovenliggende alinea. Dit is nieuw in JRiver MC19 en maakt het mogelijk om alle formaten als DSD uit te sturen naar een dac die dat ondersteunt. Dit kán beter klinken, maar dat hoeft zeker niet. Probeer het uit en luister kritisch
Een tweede venster maakt het mogelijk om samplingrates hoger of lager uit te sturen. Oversampling. Wij raden aan om altijd een meervoud van het origineel te kiezen als u voor een andere samplingrate wilt gaan. Bijvoorbeeld als uw dac beter kan omgaan met hogere bemonsteringsfrequenties.
Finetunen
Tenslotte wat kleine instellingen in het audiomenu. Opvallend is de optie dat een nummer uit het geheugen gespeeld kan worden in plaats van de schijf. Opvallend, omdat er sowieso een buffer wordt gebruikt – tevens RAM – en er dus altijd een deel van het nummer in het geheugen terecht komt. We vragen ons af of dit dus beter klinkt dan het gebruik van een gewone buffer. We gaan het proberen.
Leuk is de optie dat het scherm aan blijft staan. Handig voor wie met hdmi speelt, omdat anders potentieel de verbinding verbroken kan worden als de computer in een soort ruststand komt.
Verderop zie we instellingen voor het afspelen: crossfaden of niet, fade out bij het drukken op stop of pauze, volumeregeling (gebruik bij voorkeur ‘Internal volume’ of ‘disabled’ omdat dit het beste klinkt!) en wat settings voor meldingen. Bijvoorbeeld het automatisch laten aanpassen van de output settings (wel zo prettig).
Bekijk onze JRiver workshop-video
Conclusie
JRiver MC19 kan veel. Heel veel. Zelfs met de audiosettings kunt u al even bezig zijn. We hopen dat u met deze tips en uitleg wat tijd kunt besparen en wat inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden. Mocht u vragen of opmerkingen hebben: reageer gerust!
Ik ben nog erg aan het stoeien met de DLNA servers. Ik kan oa kiezen voor audiophile 24 bit dac. Is dit aan te raden?
Gr Erik
Als de renderer (de DAC) 24 bits is (de meeste zijn dat tegenwoordig) dan voor 24 bit kiezen.
Het voorkomt dat de server (JRiver) alles down-sampled naar 24 bit.
Kijk ook even naar de conversie opties, die staan standaard op high-bitrate mp3
Sorry moet zijn “down-sampled naar 16 bit”
Dacht al zoiets :-). Maar idd… perfect antwoord.
Hoi Jaap,
Bedankt voor deze tutorial, net nog ‘even’ alle instellingen nagelopen en alles stond al zoals het moest staan gelukkig:-)
Mooi zo! 🙂
Ik kijk dagelijks op uw website. Echter die gok dia show boven aan de pagina irriteert mij wel. Telkens als ik dit jriver dsd artikel wilde lezen kwam de volgende dia all.. Mijn tip eruit met die irritante dia presentatie boven aan uw pagina…
Dat treft, want er komt een restyle aan waarbij de slider is verdwenen!
Als je over een USB dac beschikt is “Kernel streaming” wat mij betreft de beste optie ipv. Wasapi
Hallo Jaap,
Dit is geen commemtaar maar een vraag.
Ik wil ook JRiver gaan aanschaffen, maar ik ben een leek op dit gebied..
Ik hoop dat ik als ik het heb aangeschaft ik bij jou terecht kan voor wat nader info.
Welke versie is de laatste en is dat dan ook de beste ?
Ik zie gaarne een reachtie van je tegemoet via mijn email
Alvast bedankt
Gegroet
Glenn
Dag Glenn,
De laatste versie is 21. Dat is ook de beste: betere codecs en meer functies. Advies inwinnen kan altijd. Geen probleem!
Meer functies is niet persé beter…
Veel software heeft al zoveel functies dat je er wanhopig van zou worden.
Ook de codecs zijn beter.