Inleiding
Inhoud
Bij Alpha Audio houden we wel van mooie software. Software die onze muziek nóg mooier laat klinken op de PC. We bekijken vandaag JPlay. Een vrij populair stuk software dat met een paar kliks – en wat proberen – de bits en bytes strakker laat klinken. En dat willen we uiteindelijk allemaal toch?
We kunnen heel kort zijn: Windows is in basis niet echt een degelijk OS voor muziekweergave. Nu is er met Windows 8 wel het een en ander verbetert ten opzichte van audio-afhandeling (Wasapi is geïntroduceert), maar het kan zonder meer beter.
Direct naar de hardware
De truuk voor goede weergave zit hem bij een pc vooral in directe hardware-toegang. Windows WASAPI – Windows Audio Session API – komt een heel eind. Het werkt zonder Windows mixer en kan in exclusive mode vrij dicht op de hardware komen.
Kernel Streaming is een directe manier om met de hardware te praten. Of in ieder geval: de WDM-driver (Windows Driver Model driver). JPlay – 99 euro – geeft dan ook – terecht – aan dat dit de mooiste manier is om te werken. JRiver meldt echter dat Wasapi (Event Style) voorkeur geniet. Tenzij er een degelijke ASIO driver beschikbaar is voor de hardware. En dus niet de ASIO4All driver. (Ok: in feite zeggen ze hetzelfde). JPlay werkt daar omheen met zijn eigen ASIO-driver. Daarover later meer.
Oftewel: kies bij JPlay dus voor Kernel Streaming. En bij JRiver – en anderen – is het geheel afhankelijk van de drivers van de dac of geluidskaart.
Buffering en timing
JPlay geeft veel opties om timing en buffering in te stellen. Zo kunt u regelen hoe vaak data naar de dac gestuurd wordt. En hoeveel RAM als buffer gebruikt mag worden door JPlay. Tevens kunt u aangeven of de software bitperfect moet spelen, of dat er upsampling moet plaatsvinden. Tenslotte is het mogelijk om processen op de pc te throttlen. Dat doen meer gespecialiseerde paketten. Denk aan Fidelizer.
Sorry ik had wat inlog problemen, maar waarom word in deze discussie Roon niet mee genomen.
Ik heb sinds een paar dagen Roon als player op mijn mac mini en dat speelt ook super, iig als je het vergelijkt met de player van de Cambridge 851N.
Ik hoor veel meer rust, kleine geluidjes, enz.
Speel met Cambridge 851W en 851N op B&W 805D3
Er is hier een draadje rondom audio-software. Laten we daar de discussie verder oppakken, anders gaat het veel te veel off-topic. Maakt het onvindbaar voor bezoekers én Google vindt het niet leuk :-).
http://alpha-audio.nl/forums/topic/audio-afspeel-software-wat-gebruik-jij/
Ok Jaap, doe ik.
Ik dacht zelf ook aan het draadje mbt de Roon test
Je mag ook een draadje voor Roon aanmaken hoor!
Oeps, dit roept om een test!!
http://jriver.com/jplay.html
“Jplay is a Hoax
JRiver recommends that you uninstall Jplay. It adds a layer of sound processing that can degrade sound quality, performance, and stability.
You will achieve the best sound quality with JRiver alone.
The author of the foobar player agrees.
For his computeraudiophile.com blog, Mitchco tested JRiver Media Center and Jplay. Both produce measurably identical bitperfect output.
Archimago also found no benefit.
For a more detailed discussion, please visit the HydrogenAudio Forum.
To protect its customers, JRiver will remove forum posts that discuss Jplay. JRiver will not provide support for Media Center if Jplay is used.”
De kruistocht van de eigenaar van JRiver tegen JPlay is grotesk
Dat ging op een gegeven moment zo ver dat er bij de installatie van JRiver een waarschuwing werd gegeven indien JPlay op het systeem werd aangetroffen.
Ook de ASIO driver van JPlay werd door JRiver niet weergegeven.
Dat er veel partijen zijn die geld vragen voor “optimizers” is bekend.
Dat ze al hun claims niet met enig meetbaar resultaat kunne onderbouwen, idem.
Dat is geen rede om je gebruikers te censureren.
Dat is ronduit smerig. Iedereen mag zelf weten wat ze willen gebruiken toch? JRiver kan dan ook in feite zeggen: die driver van merk X is niet goed, dus die ondersteunen we lekker niet. Vrij markt, vrije keuze…
interessant stuk!
Vraag me af hoe een raspberry Pi 2B met picore lite erop draaiend als usb uitvoer device van de squeezeserver zich verhoudt tot al dat processorgeweld.
is die I7 niet een beetje totale overkill (mijn wadia doet upsampling om tot -48 dB lossles het volume te kunnen terugregelen en gebruikt maar heel weinig wattjes) en ook niet een beetje zonde voor alleen een taak die ook door een atom based nas kan worden uitgevoerd samen met bivenvermoemde raspberry Pi?
Als (huishoudelijk) tipje waaruit jullie prioriteit voor hifi blijkt: pas een plate/knife filter toe op de linker onderzijde van het videobeeld: geeft wat meer rust in de videostream 😉
Beste Paul,
Natuurlijk is een i7 overkill. Een i3 kan het ook en wellicht een Atom ook. Dat heb ik niet geprobeerd. Het ging daar meer om RAM en niet zozeer om cpu-kracht. Mijn dedicated htpc / muziek pc is een Core i3 met 8GB ram. En die kan dit ook prima verwerken zonder één zweetdruppel.
Over video: Als ik uberhaupt wist wat een plate / knife filter was… :-). Tsja… ik ben geen videobewerker. Ik doe mijn best, maar eerlijk gezegd: het kost me al bakken tijd en geld (apparatuur, licht, etc) om deze video’s te maken. En ik verdien er geen cent mee. Het is puur als extraatje op Alpha.
Pst…
Jaap
WASAPI is geïntroduceert in Windows Vista.
Ik hoor weinig meer over KS de laatste jaren.
Het is ASIO of WASAPI wat de klok slaat
Klopt, maar wie kent Vista nog :-). Maar idd: was Vista gewoon even vergeten… schoot in mijn hoofd van ‘7’ naar ‘8’… Heb Vista nooit gebruikt. Na 1 week eraf gegooid.
Ha Jaap,
Welke software is er voor upgrade van geluid uit een macbook pro?
Altijd nieuwsgierig!
Alvast dank,
Hielke
Zelf zeer goede ervaringen met Audirvana+ Er is een trial versie. In vergelijk met River fractioneel neutraler in het midden laag en in totaalbeeld iets opener met meer rust. Verschillen zijn wel klein, maar wel hoorbaar.
Ja, dacht daar ook aan. Pure schijnt ook goed te zijn.
De truc die ze bij OSX uithalen is gelijk aan de trucen doos op Windows
Bypass de mixer van de OS.
In OSX heet dat hog mode bij mijn weten.
Wat namen:
Bitperfect $5
Audirvana $75
Pure Music $129
Amarra $695
Wil je een upgrade in geluid die waarschijnlijk wel (goed) hoorbaar is? Investeer dan in een dac, andere speakers of wat dan ook. Zorg dat de hele keten een goed basisniveau heeft. Jouw set is onbekend dus een advies voor software heeft m.i. geen enkel nut.
Verschillen in software zijn ook nog eens schroomlijk overschat (nieuw verdienmodel in HIFI) en maken je ook nog eens helemaal gek omdat HIFI nu wel uit heel veel variabelen begint te bestaan. Het zijn vooral details…en die moet je ook maar net (willen) horen. Getrainde oren kunnen dat misschien, de doorsnee luisteraar zal echter zo goed als geen verschil horen. Daarbij draait het uiteindelijk om de layout en gebruikerservaring.
Beste Marcel,
Dank voor je feedback en mening. Echter staat in het artikel wel waar we mee spelen:
We zetten altijd de set erbij waar we mee spelen. Anders heeft een review niet echt veel nut.
Ik ben het met je eens dat een andere dac, versteker of wat voor component dan ook meer hoorbaar is. Echter zijn de prijzen er ook naar. Nietwaar? Echter ben ik het niet met je eens dat verschillen in software overschat zijn. Maar goed: ieder zijn mening.
Haha. Jaap wat doe je nou 😉
Ik had gereageerd op Hielke. Vind de layout bij de reacties nog steeds onoverzichtelijk hoor!
Dit artikel is wel degelijk zeer interessant maar kan een stuk uitgebreider en luisteren over speakers mis ik eigenlijk nog.
De doorsnee PC gebruiker weet niet zoveel. Deze groep wordt nu helemaal gek gemaakt door de stortvloed aan nieuwe info en dito software. Hier en daar worden verschillen beloofd waarbij dit in werkelijkheid (bij deze gebruikers) simpelweg tegenvalt.
Dat van de componenten klopt natuurlijk maar mensen moeten die investering minimaal eenmaal doen. Als daar gedegen aandacht aan wordt besteed dan is de rest gerommel in de marge. Sowieso voor mij!
Dit is ook meer om aan te geven waar men met name verschillen in moet verwachten. Daarbij gaat het ook nog eens regelmatig fout qua plaatsing enz. Er zijn best veel puzzelstukjes die in elkaar dienen te vallen. Ik vind het echt geweldig allemaal. Heb het laatste jaar veel bijgeleerd (en dat op m’n net 40e lol) en niet geheel toevallig de afgelopen 1-2jr ook het meest gewisseld met componenten. Nu ga ik de meer technische kant op merk ik. Grappig is dat: aparatuur van een andere kant bekijken.
Met zoiets als bovenstaand artikel kan je best een leuk iets organiseren: avondje Alpha-Audio met een gemêleerd gezelschap….en vervolgens lekker aanklooien met PC’s en software. Dat wordt pas een mooi verslag. Zoveel mensen, zoveel meningen.
Haha. Jaap wat doe je nou 😉
Ik had gereageerd op Hielke. Vind de layout bij de reacties nog steeds onoverzichtelijk hoor!
Dit artikel is wel degelijk zeer interessant maar kan een stuk uitgebreider en luisteren over speakers mis ik eigenlijk nog.
De doorsnee PC gebruiker weet niet zoveel. Deze groep wordt nu helemaal gek gemaakt door de stortvloed aan nieuwe info en dito software. Hier en daar worden verschillen beloofd waarbij dit in werkelijkheid (bij deze gebruikers) simpelweg tegenvalt.
Dat van de componenten klopt natuurlijk maar mensen moeten die investering minimaal eenmaal doen. Als daar gedegen aandacht aan wordt besteed dan is de rest gerommel in de marge. Sowieso voor mij!
Dit is ook meer om aan te geven waar men met name verschillen in moet verwachten. Daarbij gaat het ook nog eens regelmatig fout qua plaatsing van speakers enz. Er zijn best veel puzzelstukjes die in elkaar dienen te vallen. Ik vind het echt geweldig allemaal. Heb het laatste jaar veel bijgeleerd (en dat op m’n net 40e lol) en niet geheel toevallig de afgelopen 1-2jr ook het meest gewisseld met componenten. Nu ga ik de meer technische kant op merk ik. Grappig is dat: aparatuur van een andere kant bekijken.
Met zoiets als bovenstaand artikel kan je best een leuk iets organiseren: avondje Alpha-Audio met een gemêleerd gezelschap….en vervolgens lekker aanklooien met PC’s en software. Dat wordt een gigantisch mooi verslag. Zoveel mensen, zoveel meningen.