Video Hardware high-end HTPC

high-end htpc - alpha audio

Bij Alpha houden we van handen uit de mouwen. En het werd gewoon weer tijd iets moois te gaan maken. Deze keer een ‘dikke, vette’ audio-pc. Compleet passief. Rap genoeg voor de toekomst en ook nog mooi. Kijk mee wat we hebben gekozen!

Computers zijn handige apparaten. Ze kunnen alles. Maar muzikaal? Nee, niet direct… tenzij je wat zaken aanpakt en de juiste hardware kiest. Daarbij zijn er inmiddels tonnen aan handige gadgets die wat problemen op gebied van voeding en voedingsruis oplossen.

Ultieme audio-pc

high-end htpc - alpha audio
We gaan alles passief koelen… lekker stil!

Wij willen graag eens kijken hoe je een héél hoog niveau kan bereiken met een speciale pc gemaakt voor audio. Dat begint natuurlijk bij de basis: een goede kast, degelijk moederbord, juiste processor, genoeg ram en de juiste voeding en opslag.

Wij hebben vervolgens gekeken wat er op de markt is aan tweaks. Denk aan filters voor usb, maar ook tweaks voor voeding binnen de pc. We komen uit bij een merk dat Elfidelity heet. Die heeft talloze tweaks. Denk aan: usb-filters, ram-filters, sata-filters, een ‘audiofile geluidskaart’ en zelfs een filter voor in het moederbord (pci en pci-express). Kortom: bestellen die handel!

Stil

We hebben als doel gesteld de complete pc zonder ventilatoren te maken. Dat kan. We komen uit bij een Streacom FC10 Alpha kast. Die kan tot zo’n 95 watt aan warmte afvoeren zonder dat er ventilatoren nodig zijn. Tevens kiezen we voor de passieve voeding van Streacom. Die levert 240 watt, wat ruim voldoende is voor onze set-up. We hebben verder geen extra grafische kaart, dus daar hoeven we nu geen rekening mee te houden. Kortom: doodse stilte als de pc aan gaat.

Bouwen

high-end htpc - alpha audio
De hardware is nog niet allemaal binnen. De Elfidelity-filters moeten nog komen.

We moeten de pc nog bouwen. En dat kunnen we pas als de filters van Elfidelity binnen zijn. Uiteraard zetten we ook dat op video! Hieronder wel het lijstje onderdelen:

  • Streacom FC10 Alpha behuizing (passieve koeling)
  • Streacom passieve voeding, 240 watt, intern.
  • Streacom dvd-driver (slot in)
  • Professionele koelerpasta
  • Gigabyte B150M D3H DDR4 moederbord
  • Intel Core i3 6320 processor
  • Kingston HyperX Fury, DDR4, 8GB RAM
  • Samsung 850 EVO, 128GB SSD
  • Elfidelity filters: PCI/PCI-E, USB, SATA.
  • Elfidelity geluidskaart

Prijs ongeveer: 1150 euro, exclusief OS.

Video High End HTPC

Foto’s

38 reacties

  1. Er is blijkbaar veel te doen over Native DSD. Daar ben ik even in gedoken. Ik heb al een reactie gegeven ergens bovenin deze thread. Ik heb een site gevonden waarop een lijst staat welke D/A Converters native DSD doen. Onder Linux is het vaak ook nog zo dat het afhankelijk is van de fabrikant of het wel of niet goed werkt. Vaak zie je dat ze daar niet of nauwelijks werk van maken, zoals bovengenoemde T+A bijvoorbeeld. Vooral oudere apparaten worden dan niet geupdate.
    Zelf heb ik een Exasound E22 DAC en die werkt echt super goed met de Streaming4Home CAT-USB. Ik heb namelijk wel native DSD en de streamer werkt ook echt probleemloos met de Exasound. Ik heb echter ook een Antelope Zodiac Platinum, die werkt weer helemaal niet onder Linux met DSD. Maar dat mocht ik keurig in de winkel.

    Voor de site met de DSD dac’s kijk even hier: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GPtrINDXXFW9Nm7A7YJ6Jsiu54hKXD7vUmrAbtwrSG0/edit?pref=2&pli=1#gid=0

  2. Dit artikel ga ik ook volgen. Heb net een CAT-USB van streaming4home in huis gehad, maar die werkte niet op mijn T+A MP2000R. Volgens streaming4home kan de T+A mp2000R geen native DSD, en ligt het niet aan hun CAT-USB. Hiermee geven ze aan dat ze totaal niet weten waar ze mee bezig zijn. Ik gebruik nu een ASUS miniPC en native DSD werkt gewoon, alleen die computer is wat langzaam en niet echt geschikt voor deze taak.
    Ik ga starks zelf volgens jullie voorbeeld zo’n computer bouwen.

    1. Uhm… geen DSD? Dat meen je niet. Dat is juist één van de unieke punten van deze streamer. Afhankelijk van de software kan je alles afspelen met een htpc / CAT. We gaan zowel Kodi als Daphile als Vortexbox en Kodibuntu proberen. We gokken ergens over anderhalve week alles binnen te krijgen. Voor die tijd gaan we wel al proeven doen.

      1. Daphile heb ik ook geprobeerd, maar dit is een Linux versie en er zijn (nog) geen drivers voor de T+A MP2000R. Bij Daphile bleef de tab voor native DSD grijs en niet inschakelbaar.
        Als iemand Daphile werkend krijgt op de T+A MP2000R, laat het mij weten.

      2. Ik heb zelf ooit VortexBox geinstalleerd, maar ik vond het niet erg gebruiksvriendelijk (installatieproces duurt nogal lang en ik vond de interface niet uitblinken in gebruiksvriendelijkheid) en uiteindelijk is ook gebaseerd op Logitech Media Server.

        Wellicht ook nog een idee om te proberen: Audiophile Linux (http://www.ap-linux.com/). Is ook gratis te gebuiken en is gebaseerd op Deadbeef Player (ken ik zelf niet) of MPD (wordt ook gebruikt in de Raspberry-Pi images Volumio, RunAudio, Moode, enz.). Ik ga deze binnenkort zelf eens uittesten.

        1. ik heb inmiddels de koe bij de horens gevat en AudioPhile Linux uitgeprobeerd. De installatie-procedure kan in 1x werken, maar kan ook totaal niet functioneren.
          Als het eenmaal werkt dan heb je een prima audiospeler !! De muziek klinkt rustiger en dieper dan b.v. met LMS. Ook in vergelijking met RuneAudio (ook gebaseerd op MPD) is dit een veel mooier geluidsbeeld. Ik speel de audio via een Audio-GD USB-DAC af. Volgens de audio-informatie zou deze DSD afspelen, maar het is mij nog steeds niet duidelijk of dat nu Native is of DoP.
          Over de installatie: als er behoefte is wil ik wel een stuk schrijven over de ervaringen die ik ermee heb opgedaan. Ik zeg erbij dat, in geval je problemen krijgt, je wel het een en ander van linux moet afweten.

          1. Dag MSH!

            Leuk dat je het aanbiedt. Zeker leuk om een stukje te plaatsen! Als de speaker-test af is, gaan we door met de Alpha-CAT. We zijn in contact met de mannen van Fidelyzer. Dat pakket doet toch wel goede dingen. Kodibuntu wil nog niet echt (video-drivers willen niet). Daphile werkt. Kortom: genoeg te schrijven en filmen!

            1. Hallo Jaap,

              over Kodi: In AudioPhile Linux zit ook Kodi (versie 14). Ik heb via Kodi een HD-film kunnen afspelen en dus geen Drivers hoeven toevoegen (mijn HTPC-tje heeft een Intel 2957u CPU). Ik heb ook KODIBuntu draaien en heb daarin ooit wel Drivers toegevoegd. Probleem is dat de nieuwere Drivers van Intel de huidige versie van KODIBuntu (=lubuntu versie 14.04LTS + Kodi) niet meer ondersteunen. Een update is wel mogelijk, maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd. Makkelijker is misschien om b.v. lubuntu 15.10 te installeren en dan Kodi toe te voegen (genoeg tutorials op Internet). Via https://01.org/linuxgraphics/downloads is het door middel van een Installer mogelijk de juiste Intel Drivers te installeren. Misschien heb je hier iets aan?

            2. Ja, dat is ook een idee. Volgende week ga ik met het project door. Nu heb ik weer wat adem… Grote speakertest is eindelijk afgerond. Was een klusje :-).

          2. Een heel interessant artikel. wat ik zeker blijf volgen. Chapeau!
            Ik heb ruime ervaring met AudioPhile Linux en heb al meerdere custom versies gebouwd. Het mooie aan AP Linux is de realtime kernel ondersteuning die naar mijn mening in combinatie met MPD een zeer muzikale oplossing biedt. Problemen met AP Linux zijn vaak realtime kernel gerelateerd is mijn ervaring. Deze Realtime kernel kan vervangen worden door een zg. ‘near’ real time kernel en dan zijn vaak de problemen opgelost. Oorzaak is dat de audiokaart geen realtime kernel ondersteund.

            1. Dag Fred!

              Deze serie is in principe klaar. Maar we gaan wel meer van dit soort stukken maken!

  3. Leuk initiatief en gaan we zeker volgen. Wat is eigenlijk de onderbouwing voor de keuze van het mb want waarom niet voor een mb met DAC UP gekozen. Gigabyte lijkt juist voor borden met DAC UP aandacht aan audio design te geven?

    1. DAC UP werkt natuurlijk prima. Maar wij gaan met een usb-filter van Elfidelity draaien. En wellicht gaan we het vergelijken met de SOtM. Dan is DAC UP niet nodig.

  4. Zeer interessant. Mijn huidige mini-pc met JRiver is het eerst volgens project wat ik graag wil aanpakken. Ben erg benieuwd naar jullie resultaat. Dus blijf de website en vorderingen nauw volgen!

  5. Da’s toevallig. Ik houd de webshops al een tijdje in de gaten, maar de FC10 is al een tijdje niet/slecht leverbaar. Ben van plan een vergelijkbaar systeem te bouwen met Linux Debian (Jessie) en JRiver. Draai al een tijdje met een testsysteempje en het werkt fantastisch met JRemote op de iPad. Ben ook erg benieuwd naar de Elfidelity producten, want die kende ik niet. Ik ga jullie op de voet volgen!

    1. De FC10 is inderdaad slecht leverbaar en daar zijn enkele oorzaken voor die helaas niet benoemd kunnen worden. Wij hebben tot afgelopen week voorraad gehad van alle FC10 modellen (momenteel zijn alleen de Alpha zwart en Aplha Optisch zilver nog leverbaar) Rond begin Februari zijn ze weer volop en uit eigen voorraad leverbaar, dus houd het gewoon in de gaten………

    2. Leuk dat je het gaat volgen Wybe. We hebben zaterdag wat shoots gedaan van de installatie van het moederbord, processor en koeling. Zodra de pci-e verlengkabels binnen zijn en de Elfidelity-filters op kantoor zijn, schieten we verder. Het wordt een gaaf project!

  6. Heel benieuwd naar het eindresultaat, met name ook in het juist audiofiel tweaken en instellen van de software. Het genot van zo’n server is ( voor mij) dat je e verder niet naar om hoeft te kijken – en met mijn huidige Nuc met Windows 10 wordt ik een beetje droevig omdat er altijd wel weer een update, onverwachte lock door een screenssaver en ga zo maar door is.

    Zo te zien ga je een flink stuk lager in prijs uitkomen als de audio aan zee / klinkst beter en streaming4home servers. Ben ook benieuwd waar het dat ‘m in zit

    1. Dag Edwin,

      Wij zijn ook benieuwd! De prijs wordt inderdaad véél lager. Dat heeft met twee zaken te maken: wij hoeven geen winst te maken (het is puur de hardware) en we rekenen nu geen bouwkosten en research mee. Het is dus echt niet 1 op 1 te vergelijken. Maar je kan wel je conclusies trekken. Als je handig bent en tijd hebt, kan het lonend zijn zelf te gaan bouwen.

      1. Misschien leuk om hiet tzt een fysieke workshop voor te organiseren. Deelnemer neemt zn eigen materiaal mee en we bouwen en tweaken het resultaat. Dan doe ik heel waarschijnlijk mee!

  7. Hoi Jaap. Mooi project weer eens. Zelf ben ik geheel geen knutselaar, maar heb wel wat ervaring in het softwarematig tweaken van mijn mini laptopje 2 jaar geleden. Ik neem aan dat je het gratis tooltje ‘fidelyzer’ ook kent en toepast. Maar er zijn andere mogelijkheden die de PC tot grote hoogten laat stijgen, waaronder het installeren van Windows 12(server) software. Zie ook http://www.highend-audiopc.com/audiophile-optimizer

  8. Hey Jaap,

    Leuk te zien dat het project al gestart is. Betreffende de koelpasta is het niet zo dat de Thermal Grease “beter” zou zijn, het gaat er om dat je voldoende hebt. Met de 2 reeds bijgeleverde tubetjes heb je gewoon niet voldoende omdat je de heatpipes tussen heatspreaders en de zijkant van de behuizing ook gewoon goed moet insmeren en idem t.b.v. de bovekant heatpipes op het koelblokje op de processor (voordat je de brackets monteert. Het beste gaat dat overigens met een plat penseeltje 😉
    Streacom heeft overigens een heel uitgebreide “build” guide online staan voor tal van zaken aangaande de Streacom producten.

    ps: de 3 onderste foto’s horen toch niey bij dit procect omdat ik een MSI MB en andere behuizing zie?

    Suicces en we houden het project in het oog 🙂

  9. Jaap,

    Mooie keuze. ‘k Draai zelf al een 2tal jaar met de FC5 Evo kast en ben er zeer tevreden over. Warmte is alvast geen probleem.
    De opstartsnelheid met Linux (Mint) en SSD is trouwens fantastisch.
    Heb wel een Bluray speler voorzien, maar daar is de keuze (voor slotin) heel beperkt (ben toen bij een panasonic UJ-265 uitgekomen). En er was wel wat ‘tuning’ nodig om de eject knop correct te bedienen.

    Wat ik me wel afvraag, is hoeveel invloed alle ‘Hifi’ elementen hebben als je het signaal digitaal naar je DAC of amp stuurt…?

  10. Heel interessant. Twee duimen omhoog ! Ben ook heel benieuwd naar de verschillen tussen de OS toepassingen. En uiteraard hoop ik dat jullie wat informatie kunnen geven met de verschillende players. Verder ben ik benieuwd naar de keuze van een NAS en geen harde schijf in het apparaat zelf. Maar los daarvan: ik ben zeer benieuwd naar het vervolg.

  11. Heel erg vet dit project. Ik ga het zeker volgen !
    Jullie hebben toch wel 2 ddr4 modules ivm dual channel.
    Dit komt vooral de prestaties van de integrated gpu ten goede.

Geef een antwoord