Video Dion Audio Loco voor Rasberry Pi

dion-audio-loco

Inleiding

Inhoud

Soms kom je van die dingen tegen waar je écht van onder de indruk bent. Denk aan de Benchmark AHB-2 versterker. Of de NAD M50 streamer. Of een dac / versterker voor de Rasberry Pi. Een printje dat in de handpalm past en toch met gemak een paar serieuze speakers kan aansturen. Prijs? 200 euro! Maak kennis met de Dion Audio Loco!

Even wat specificaties: de Dion Audio Loco kan tot zo’n 40 watt per kanaal leveren in 4 Ohm. Boven de 30 watt is een heatsink wel een vereiste vanwege de warmte-ontwikkeling. En om dat vermogen te genereren is een spanning van 26 volt vereist. Op zich prima te doen natuurlijk: er zijn stabiele en schone voedingen te vinden die 100 watt kunnen leveren.

Dacjes en andere chips

Op de print zit ook een 32 bit dac dit bitperfect zijn werk kan doen. Nu zijn de meeste disti’s – software-pakketten – in staat 32 bit / 192 kHz te converteren. Maar met wat modificaties is 32 bit / 384 kHz mogelijk. Nu nog bronbestanden…

Tenslotte kunnen we melden dat de drivers al in de meeste kernels zijn opgenomen. Wij hebben gespeeld met Kodi. En we hebben gezien dat J River werkt. Dat moet nog net wat beter klinken dan Kodi vanwege het feit dat J River direct hardware toegang heeft. Kodi heeft toch nog een laagje er tussen.

We hebben het bordje op een Rasberry Pi 3 gekoppeld. De voeding komt vanaf een 19 volt laptop-voeding die zo’n 80 watt maximaal kan leveren. Genoeg voor een stabiele levering aan de Loco die met 19 volt zo’n 45 watt kan leveren.

De Rasberry Pi 3 beschikt over een Broadcomm quad core ARM-processor. Om data tijdelijk op te slaan, is er 1 GB ddr-2 geheugen beschikbaar. Dat is twee keer zoveel als een Pi 2. Dat is zeerzeker merkbaar, want de software draait gewoon soepel, blijkt later. Dat was bij de Pi 2 wel anders. Het besturingssysteem komt op een micro-SD kaartje.

13 reacties

  1. Het speelt dan wel lekker los maar is er ook een indicatie te geven van de kwaliteit? Ik denk dan aan een bepaalde prijsklasse van versterker, bijv vergelijkbaar of beter/minder dan een Marantz PM 6006?

  2. cool om een actief gefilterd 2 weg ditaal wifi speaker mee te maken Jaap .
    Onze Oosterburen hebben een geweldig ontwerp luiterend naar de naam Comp 8 van Audium een netsnoer is de enige kabel ..

  3. Mmm bij het vorige bericht gaven jullie aan dat de kit 300€ kost en hier hebben jullie het over 200€ maar wat kost het nu dan eigenlijk?

Geef een antwoord