Serie Streaming Audio – Deel 1: het netwerk

Bluesound wekker

Alpha Audio draait compleet om streaming audio. Nu is het niet heel lastig om een leuk streaming-systeem op te zetten. Zeker niet met de huidige stand van techniek. Echter: het is wel handig om te weten waar u moet beginnen en wat er allemaal nodig is. Wij helpen u door een serie op te zetten rondom deze manier van muziek luisteren. In deel 1 van de serie Streaming Audio gaan we in op de basis: het netwerk. Wat is het, wat hebt u nodig en hoe kunt u uw streamer koppelen? 

Streaming Audio Serie: Deel 1 – Het netwerk

Streaming Audio

Streaming Audio is een geweldige manier om te genieten van muziek. Het moet echter wel werken, anders is het niets meer dan een ergernis. Gelukkig kan het vandaag de dag prima. Wij leggen in een serie uit waar u op kunt en moet letten.

De basis is – en blijft – een netwerk. Een netwerk bestaat in veel gevallen uit een modem-router met ingebouwde wifi. Aan dat kastje hangen alle apparaten. Veel wordt tegenwoordig draadloos gedaan. Maar pas daar echt mee op. Wifi is fantastisch, maar aanzienlijk minder snel en betrouwbaar dan de ‘good old’ UTP-kabel.

Om streaming vlot en betrouwbaar te implementeren raden we altijd een kabelverbinding aan. Hebt u niet genoeg poorten op de router, dan kunt u uitbreiden met een switch. Deze kosten een paar tientjes en geven u meer poorten om apparaten te koppelen aan het netwerk

Dan is er nog het wifi-probleem (in ieder geval in Nederland). Modems, routers en modemrouters belanden vaak in de meterkast. Of wellicht achter of onder de bank. Dat neemt heel veel signaal weg, waardoor u met een zwak signaal opgescheept zit. Het centraal plaatsen van een (nieuw) accesspoint is de oplossing. Zet eventueel de wifi in de router uit om conflicten te voorkomen.

In de video leggen we alles wat uitgebreider uit. Hebt u vragen? Plaats ze onder het artikel of natuurlijk in het forum!

Gerelateerde berichten

Tutorial Wifi uitzetten op Sonos

Sonos werkt met een in principe uitstekend wifi-netwerk. Hun MESH-systeem is zeer robuust en zal in veel gevallen vlekkeloos werken. Echter: soms is het wifi-netwerk niet nodig, omdat u bijvoorbeeld al alles hebt bekabeld. Zoals in ons geval. Hoe zet u dan de wifi uit? Wij hebben het uitgevogeld. 

MQA op de Audioquest Dragonfly

Er zijn heel wat Dragonfly’s verkocht door Audioquest. Niet gek: voor minder dan 200 euro hebt u een instant upgrade van uw laptop, pc of zelfs tablet en telefoon. En wie wil dat nu niet? Het wordt nog mooier: Audioquest heeft een tijd geleden MQA toegevoegd aan het pakket. Het enige dat u hoeft te […]

Chromecast Ultra

Hoe installeer je een Google Chromecast Ultra

Wie een beetje bezig is met streaming, kent de Chromcast. Googles tegenhanger van Apple Airplay. Het is met Chromecast mogelijk te ‘casten’ vanaf een telefoon en tablet en natuurlijk een laptop of pc met Google Chrome erop. En dan maakt het ook niet uit of het draait op Mac, Linux of Windows. Een tijdje geleden […]

2 reacties

Geef een reactie