Project: zelfbouw audio diffuser

Wat een klus! Maar wat een resultaat ook! Na ruim veertig uur werk hebben we onze diffusers in de woonkamer af. En ja: we zijn trots. Na meten, onderzoek naar materiaal, lijmen, schilderen… nog meer schilderen, boren, passen en meten hangen ze. En ja: het is zeker hoorbaar. Hieronder vindt u wat foto’s en een videoverslag. We hopen dat u er wat inspiratie uit haalt!

Soms krijg je ideeën waar je tijdens de uitvoering wat spijt van krijgt. Dat is deels op dit project van toepassing. De vraag: “waarom heb ik niet gewoon drie van die krengen gekocht”, is regelmatig gesteld. Maar nu het af is: geen greintje spijt meer. Het is een flinke klus waarbij hulp – en mentale steun – nodig is, maar het is te doen. En voor de ‘handige Harries’ onder ons is het ook prima te doen.

Zeven stadia

Het hele project heeft in feite zeven stadia gekend:

 1. kamer meten (wij zijn uitgekomen op een bandbreedte van 1500 – 4500 Hz om te bewerken)
 2. diffuser berekenen (check deze website met diverse rekentools)
 3. Spullen bestellen
 4. Voorbereidend schilder- en zaagwerk doen
 5. Diffuser lijmen
 6. Aflakken
 7. Ophangen
 8. … Genieten van het resultaat?

De grootste tijdrover is zonder twijfel het schilderwerk. Het grondlakken en vervolgens twee lagen aflak kost gewoon heel veel tijd. En voor wie denkt: dan spuit ik het wel: dat gaat niet, want door de luchtdruk krijg je nooit verf in de ‘gaatjes’, omdat de lucht terugslaat en er dus geen lak daar komt. Wij hebben het dus gewoon met de hand gedaan. Nu zullen er vast andere methoden zijn; dit heeft een prima resultaat opgeleverd.

Nog even over het gebruikte hout. Voor de achterplaten hebben we 18mm MDF gekozen. Dat wordt bij de Gamma gewoon netjes op maat gezaagd. Met één plaat komen we gewoon uit. Wij hebben van Bremer Houthandel in Haarlem als advies gekregen om esdoorn te gebruiken. Dit is een vrij compacte houtsoort die niet gaat werken (minimaal in ieder geval). Dat is essentieel, omdat niemand erop zit te wachten dat de balkjes krom gaan trekken als de diffuser aan de muur hangt. Bijkomend voordeel van Esdoorn is dat het er ook vrij netjes uitziet zonder dat u het lakt. Dat scheelt dus tijd.

Mocht u zelf hout gaan aanschaffen en zagen, let er dan op dat de palen kaarsrecht zijn, want anders krijg je ze nooit netjes naast elkaar. En dan ziet het geheel er natuurlijk niet strak uit.

Kosten?

Wij hebben in totaal bijna 30 meter hout nodig gehad voor dit project. Met zagen zitten we net onder de 200 euro, wat een zeer acceptabel bedrag is. Tel daar de MDF-plaat en de verf bij op en we zitten ruim onder de 300 euro. Kortom: u kunt voor 100 euro een eigen diffuser maken, als u de tijd niet meerekent. En de meetapparatuur…

Een diffuser die wij hebben gemaakt, kost meestal zo’n 400 euro per stuk. Als we dat nu zo bekijken is het niet duur, aangezien er veel tijd in de bouw zit. Echter: de meeste diffusers zijn niet precies op de kamer gemaakt. Die werken in een bepaald spectrum wat niet behandeld hoeft te worden. Vaak alleen maar in het hogere gebied. Deze ‘custom build’ diffusers zijn precies op het gebied afgestemd wat behandeld moet worden. Ook kunnen we nu met trots naar de muur kijken en denken: wow… dat hebben we even goed geflikt! Ook wel fijn natuurlijk!

 

Foto’s Project: diffuser

Video Verslag Audio Diffuser

Gerelateerde berichten

Hypex nCore 400

Video nCore 400 Mono bouwkit

Wat is er nu leuker dan zelf een mooie versterker in elkaar zetten? Zelf die schroevendraaier pakken, prints vastzetten, de boards in je handen houden en draden trekken? Nou: wij houden er wel van. Maar ja: wij hebben ook veel met Lego gespeeld en vinden IKEA niet zo’n groot probleem. Het Nederlandse Hypex heeft online […]

Arcam - Dirac

Workshop Arcam / Dirac

Sinds kort levert Arcam zijn modellen mee met de mogelijkheid gebruik te maken van Dirac room correctie. Dit is een systeem dat de kamer inmeet – de ruimte-akoestiek – en ‘fouten’ in het digitale domein corrigeert. Vernuftig en in heel veel gevallen ook handig. Immers: geen enkele kamer is perfect. Een aantal jaar geleden hebben […]

21 reacties

 1. Ziet er goed uit, Jaap! Ik had meteen de youtube film doorgestuurd naar mijn wederhelft met de opmerking: ‘Jij zocht toch nog een leuk idee voor een vaderdagcadeau? Kijk eens wat de vrouw van Jaap gemaakt heeft!’ ;-)

  Had je nog een meting gedaan om vast te stellen dat het uiteindelijke resultaat was van de diffusers?

 2. Hallo Jaap en ega,
  Wat een leuk project. Proficiat. Ik denk dat dit soort ingrepen enorm veel effect kunnen hebben, en lees en hoor je zeggen dat dit ook zo is.
  Naast het feit dat dit een ultieme Ikea-achtige relatie test moet zijn geweest, ook daarmee gefeliciteerd overigens, doen die metingen er volgens mij niet zo toe. Gewoon een diffuser maken achter de oren en de achterwand is tonaal dood. Daar gaat het om denk ik. Erg leuk en effectief!
  Ik zou zeggen, ga zo door, werkt inspirerend.

   1. Inderdaad fernand,
    Ik ken huiskamers met veel lelijker dingen aan de muur:-)
    En ik vind het er ook mooi uitzien, niet iedereen heeft een sculptuur aan de muur ipv van ingelijste uitingen van creativiteit, en je hoeft niet eens uit te leggen waarom het er hangt: Kunst!

Geef een reactie