web analytics

Workshop ultieme audio-pc Deel 2: Invloed Filters

Inleiding

We zijn nog steeds hard bezig met de workshop audio-pc. Of htpc… het is maar hoe u het wilt noemen. De bouw ervan hebben we in deel-1 uitgebreid laten zien. Inmiddels hebben we Windows 10 met fidelyzer en Kodi draaien. Dat klinkt al uitstekend. Kortom: tijd om eens wat filters te proberen! 

We hebben een week of drie geleden een hele zwik aan filters van Elfidelity op ebay aangeschaft. Inclusief een geluidskaart, maar die doen we een keer apart, omdat we in deze bouw er vanuit gaan dat u met een usb-dac gaat werken. Die klinken veelal een stuk beter en veel liefhebbers hebben die ook thuis staan. Kortom: een aannemelijker scenario.

Om de filters op een rijtje te zetten:

 • USB (68 dollar)
 • PCI / PCI-express (54 dollar)
 • SATA (35 dollar)
 • Fan (koeling) (24 dollar)
 • DDR3 (45 dollar)

Nu hebben we twee dingen aangeschaft die achteraf niet nodig zijn geweest: geheugen-filter voor DDR3-slots, want we hebben een moederbord met DDR4. En het filter van de ventilatoren. De Streacom is immers passief. En we hebben verder ook geen zaken waar een ventilator in zit. Kortom: overbodig. Zonde van het geld, maar ja: we vinden nog wel een toepassing. Wellicht bouwen we nog een audio-pc’tje met rest-spul.

USB, SATA en PCI-express

Maar we hebben wel drie andere zaken kunnen testen: usb, sata en pci-express. Zeker interessant, want de usb-poort is berucht vanwege ruis. Maar hoe zit dat met sata en pci-express?

Gerelateerde berichten

Alpha Audio PC

Workshop ultieme audio-pc Deel 3: software

Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. De Elfidelity-kaartjes3. Conclusie filtersReactiesDaar komt hij dan: het slot van de uitgebreide workshop: de ultieme audio pc. Deze keer gaan we in op de software kant. Geen onbelangrijk onderdeel, zo ervaren we tijdens het tweaken en luisteren. Er zit veel verschil in software! We lopen langs een viertal pakketten: Windows 10 met […]

Synology-NAS-DS1618

Workshop Synology NAS installeren

Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. De Elfidelity-kaartjes3. Conclusie filtersReactiesHoe begint u nu met NAS? Nou… met het installeren ervan! Wij leggen u stap voor stap uit hoe u een Synology NAS kunt installeren. Van het plaatsen van de schijven tot het aanmaken van gebruikers, mappen en het beveiligen van uw waardevolle netwerkschijf. Dit alles met duidelijke […]

31 reacties

 1. Het is een beetje laat, maar naar aanleiding van dit artikel heb ik de USB en PCIe filters besteld via AliExpress. Na weeeeeken wachten was het gisteren dan zo ver en kwam het pakketje aan.

  Vol verwachting schoof ik mijn avondeten van mij af; schroef mijn homegrown streamer open en sloot ik de filters aan.

  Ik zette mijn PC aan, en…. Een sterke chemische lucht kwam ons tegemoet, waardoor dochter en vrouwlief naar boven vluchtten. Het bleek dat de PCI Filter kortsluiting had gemaakt en verbrand was… Jammer. Ik ben benieuwd of ik nog garantie op die kaart heb.

  Gelukkig doet de USB filter het nog wel! Ik denk inderdaad een lichte verbetering te horen qua rust in weergave. (Helemaal zeker weten doe ik het niet, want de verbetering zou ook zo maar de AQ Rocket 88 kabel kunnen komen).

  Hoe dan ook. Voor mij was dit een interesante ervaring en een leuke tweak.

 2. Hallo Jaap,
  Ik neem aan dat je het USB filter direct gekoppeld hebt aan het moederboard, toch? Of toch aangesloten via PCI interface?
  Indien het 1ste het geval is, waarvoor dient de PCI interface met PCI filter dan voor?

   1. Ik vind dit toch wel een erg lastig onderwerp. Ik heb een NAD dd usb 2.0 als ingang. Zoals aanbevolen aangesloten op een USB 2.0 hub waar verder niets op zit. Zover ik kan lezen is deze mdc module niet door de pc gevoed. Kabel zou dan zover ik op deze site lees niet veel moeten uitmaken (en ik hoor ook niet heel veel verschil tussen de 5 euro kabel en een AQ Cinnamon (ook maar geen Carbon gekocht, want je kan zomaar 80 euro extra uitgeven voor niets ;-) …)).

    Moet je dan überhaupt filteren, en op welke manier dan? Sbooster vbus2 ontkoppeld de voeding, AQ jitterbug filtert blijkbaar. Net als de Elfidelity kaart. Is het een beter dan het ander.

    Voor een NAD C368 met dd USB 2.0 mdc ben ik de draad een beetje kwijt.

    Wordt voor de tests met kabels en filters bijvoorbeeld bewust een dac gekozen die WEL door de pc of bron zijn gevoed, zodat überhaupt een vergelijk/recensie mogelijk is?

    1. Met de NAD MDC kan je iets winst halen met een betere – afgeschermde – USB-kabel. Een degelijke usb-kaart als de Elfidelity helpt zeker, aangezien deze veel troep uit de pc weghoudt van de NAD. Jitterbug doet iets anders (beetje filteren) en de Vbus ontkoppeling werkt 9 van de 10 keer niet. :-) .

     1. Beetje een gedoe geweest om alle onderdelen van de Streacom binnen te krijgen. Maar deze week is de Flirq ir-ontvanger ook binnengekomen. De Elfidelity AXF-100 en AXF-107 waren inmiddels ook op voorraad. Dus deze vandaag ook besteld. Kunnen we de pc helemaal gaan afmaken :-) .

      Ben benieuwd..!

      PS:
      Maakt het nog uit of je USB 2.0 of 3.1 gebruikt met een NAD USB 2.0 mdc module? Volgens mij worden beide varianten kabels bijgeleverd bij de AXF-100.

     2. Vandaag alles ingebouwd. Ik hoor wat meer details, het grootste verschil bij mij is dat er meer laag hoorbaar is. Wat rustiger denk ik, je hebt de neiging de set wat harder te zetten omdat het minder vermoeiend klinkt.

      Ik heb de PCI filter aangesloten op slot 3. Geen idee of dat iets uitmaakt. Maar het kwam met de riser kabel veel beter uit. Hij is afgeschermd en stug en zo kan ik het goed weghouden bij de CPU.

      Morgen op de iEar beurs maar eens horen hoe het echt moet. Ben heel erg benieuwd.

      1. Hier moet ik mijzelf toch wel verbeteren. Vanavond er eens goed voor gaan zitten met de juiste muziek. Maar dit is toch wel een heel groot verschil. Ik hoor nu in Harry Potter ineens het geluid van het mechanisme van de Celesta. Heel veel meer details en plaatsing. Dat is wel heel veel beter voor die 40 euro voor een USB kaart. Wow…

 3. Hallo Jaap,

  Ik begrijp wat je bedoelt, maar de titel van de workshop zegt: ‘ultieme’. Daar werd ik door getriggerd. Dan kan het echt nog wel beter, en niet alleen de voeding.

  Omdat je de behuizing wilt blijven gebruiken, en dat snap ik want deze is echt heel mooi, zou je om het voedingsdeel te elimineren het volgende kunnen overwegen:

  Je zou ook kunnen kiezen voor een ander moederbord en processor combinatie; ASRock AM1H-ITX met AM1 processor (bij elkaar +/- € 100,-). Dit bordje kan je direct 19V DC voeden. Je bent dan van het Streacom PCB af. Je moet alleen een goede 19V DC voeding zoeken. De Streacom voeding is nl 12V, Ander voordeel is dat de build ook eenvoudiger wordt. Je hoeft de heatpipes van de Streacom behuizing niet te gebruiken. Voor de AM1 processor zijn hele mooie passieve en low-profile processorkoelers te vinden. Als ik me niet vergis past dit zonder aanpassing in de Streacom behuizing. Deze combinatie van moederbord, processor en SSD is niet zo snel als het Intel systeem dat je hebt gekozen, maar het is meer dan krachtig genoeg voor audio en video t/m Blu-ray. Bijkomend voordeel is dat het videogedeelte van deze combinatie ook net iets fraaier is dan met de Intel GPU. De video-uitgang is echt 24Hz en 60Hz, waar dit bij de Intel GPU 23 en 59Hz is/wordt (ook met de Skylake).

  Ik snap dat je al hebt gekozen, maar toch….. als aanvulling en eventuele overweging (bij een volgende build).

  Vriendelijke groet,
  Erik

 4. Dag Jaap,

  Ik schreef ook “(echt) Heel kort door de bocht”. ;-)

  Met de voeding op zich is niet veel mis. Wel met het PCB van de voeding dat je in de voedingsstekker van het moederbord stopt. Als je dat deel zou vervangen door een beter exemplaar, ik heb ze niet kunnen vinden, dan kom je een heel eind verder. Het resultaat van de gebruikte filters en software is dan ook mooier.
  Ik ben het met je eens, ruis en vervuiling komt niet alleen uit de voeding, maar de voeding is daarin wel het belangrijkste; bron niet goed, dan is automatisch alles dat erachter zit ook ‘niet goed’.

  1. Dag Erik,

   Klopt… maar intern is toch fraaier. En het doel van deze Workshop was dat mensen het gemakkelijk na kunnen maken. En het resultaat is toch niet verkeerd. Kan het beter? Ja… met een lineaire voeding kom je weer een stap verder. Maar dan wordt het knutselen wat complexer.

 5. @ Jaap

  Om te beginnen ben ik fan van dit soort uitzoekwerk en geniet dan ook van het lezen en bekijken van dit soort zaken en dus ook bij Alpha-Audio!

  Waar ik een klein beetje mee zit in deze workshop is het volgende:
  In de ultieme audio PC gebruik je de slechtste voeding die je kunt gebruiken voor audiodoeleinden. Ja eens, hij voldoet prima voor een PC. Wat mij betreft begin je daarmee al direct verkeerd aan de ultieme audio pc. Vervolgens heb je allerlei hulpstukken (filters, software, etc.) nodig om dat te compenseren. Natuurlijk klinkt het dan ook echt beter. Dat is niet zo moeilijk en heb je een vrij voorspelbaar resultaat.

  Je hebt de ultieme audio pc nu al een tijdje draaien en ik zou je daarom het volgende willen vragen:
  Trek deze voeding eens helemaal los van alle hardware en vervang deze om te beginnen door een hele goede ATX voeding (‘geen’ rimple, strakke voedingslijnen en hoge efficiëntie/gold) en luister dan nog eens (misschien eerst zonder alle filters en hulpsoftware). Ik weet dat een ATX voeding niet in de Streacom behuizing past, maar schroef de kap er even af en leg de ATX voeding er naast. Ik ben benieuwd naar je bevindingen.

  (echt) Heel kort door de bocht:
  Voor mijn gevoel is de workshop meer symptoombestrijding en kan je m.i. beter het symptoom, de voeding, verwijderen/vervangen door een veel betere.

  Vriendelijke groet,
  Erik

  1. Dag Erik,

   De voeding die ik gebruik is een low rimple passieve voeding. Niet anders dan elke andere ATX-voeding die ik bijvoorbeeld thuis in de media-pc gebruik. Als je het écht super wil doen, moet je een lineaire voeding gebruiken. Dat zal je vast horen. En wellicht heb je dan niet al die filters nodig. Echter: ruis komt ook uit de cpu, gpu, chipsets, etc. Die haal je ook weg met deze filters.

 6. Ik had een vraag over de Elfidelity AXF-104Ultra,
  Steek je deze in een PCI-E slot en daarmee is het klaar of moet deze nou ook doorgelust worden naar je geluidskaart?

     1. Ben aan het kijken naar de filters. Laat ik zelf maar met de USB en PCI beginnen.

      Maar nu je het over molex hebt, daar is blijkbaar een nieuwe ELFIDELITY AXF-106 Molex / SATA Computer Power Filter voor.

 7. Hmm nou, dus als je echt “rustig” wilt luisteren naar muziek moet je dit in je PC stoppen begrijp ik?
  ;-)

  Deze USB-kaart heeft weer 2 poorten die gefilterd zijn en daar kan jeje DAC weer op aansluiten dus?

  Maar als je dus géén zelfbouw heb/doet, dan zou je gebruik moeten maken van een iFi USB-power of Schiit Wyrd die ook een gefilterd- en nieuw schoon 5volt-signaal leveren aan de DAC.

  Het lijkt extra kosten met zich mee te brengen of is een heel gedoe maar helpt in bepaalde mate dus best wel om een beter audio-signaal te krijgen en daarbij nog mooier muziek kunnen luisteren.

  (is er een NL gezegde voor ‘YourMileageMayVary’?)

 8. Goede workshop! Ik begrijp alleen niet helemaal waarom jullie voor DDR4 zijn gegaan.
  De invloed van sata-filter zal bij een SSD wel minimaal zijn. Ik denk dat het bij een ouderwets hardeschijf wel degelijk veschil gaat maken.

  1. Allereerst: de chipset die we gebruiken komt veelal met ddr4-slots. Er zijn weinig interessante B150-moederborden met DDR3. Daarnaast: DDR4 gebruikt weer minder energie, waardoor het potentieel minder aan de voeding trekt en dus minder ruis zou afgeven. Ik zeg bewust: potentieel. Want ik weet het niet zeker.

   Het zou inderdaad goed kunnen dat het sata-filter meer doet met mechanische schijven. Ik gebruik echter nooit meer mechanische schijven: ze zijn gewoon traag. Ik heb overal alleen nog maar SSD in…veel en veel sneller. Massa-opslag gaat naar de NAS. En aangezien gigabit ethernet nagenoeg even snel is als een mechanische schijf, mis ik geen snelheid bij het ophalen van bijvoorbeeld foto’s.

   1. @Jaap:

    Leuke en leerzame workshop!

    Ik stream TIDAL (Hifi) via een NEXXT PC Stick met Windows 10 over HDMI rechtstreeks naar mijn receiver in stereo.

    – Bron is goed, kan nog beter. Flac 1411 kbps, Lossless (16/44.1 kHz)
    – Geen bewegende mechanische delen. Passieve koeling en MicroSD Card storage.
    – Via HDMI is de handshake met de klok geregeld

    Nils Lofgren – “Keith Don’t Go” is echt puur genieten.

    Heb je hier luisterervaring mee die je zou af kunnen zetten tegen de ultieme audio PC?

    http://nexxtpc.com

    1. Dag Raymond,

     Ik ken het concept, maar ik ken deze stick niet. Ik kan me voorstellen dat het prima klinkt. Ik gok echter dat de pc beter gaat presteren: meer rekenkracht, schonere omgeving, netwerk via de kabel en software die geoptimaliseerd is. Maar ja: dat is een gok. Daarnaast: de prijs van de pc is ver boven die van de stick.

 9. Bedankt voor jullie ervaringen, leuk om te lezen dat dergelijke USB kaarten nut hebben. Hoe kijken jullie naar de kwaliteit van de USB kaart? (Er wordt aangegeven dat het voor €50 de moeite waard is, maar is het voor €50 een goede prijs/kwaliteitverhouding, of is deze USB kaart ook een geduchte concurrent voor een streamer). Ik ben bv heel benieuwd of/welke USB kaarten (zoals JCAT, SOtM, Paul Pang ook met eigen voeding) het kunnen opnemen tegen serieuze streamers als de Aries, Linn, ..)

  En goed te zien dat er ook “interne – externe” voedingen bestaan: losse voedingen die toch in de pc behuizing kunnen worden gezet. Een mooie oplossing. Weer wat geleerd :-)

  Fred

Geef een reactie