Hoe werkt muziek taggen?

Wie een muziekcollectie gaat digitaliseren, zal merken dat er heel wat bij komt kijken. Niet alleen is de juiste software nodig, ook moet alle muziek in een index kunnen komen. Voor die grote index – of bibliotheek – zijn tags van essentieel belang. Maar wat zijn tags? En hoe kunt u die tags mee gaan geven?

Laten we eerst maar even de term tag toelichten. Een tag is een label. Een etiket wat u op een bestandje kunt plakken. Aan de hand van deze digitale etiketten kunt u zien wat het is en wat er in het bestandje opgeslagen is. Dat is bij grotere collecties essentieel, want u kunt door deze tags heel snel zoeken in uw collectie. Sterker nog: zonder tags gaat u niets vinden, tenzij u alles zeer netjes in mappen onderverdeeld. Dat is overigens aan te raden, ook als u alles netjes tagt. Echter: lang niet alle streamers kunnen werken met mappen. Kijk maar naar menig dlna-streamer. Kortom: tags zijn onmisbaar in streaming-land.

Pas op met WAV!

Het verschil tussen wav en mp3 is er wel degelijk. En dat is ook heel gemakkelijk direct aantoonbaar door een vergelijk te maken tussen de twee waveforms. 581 missing samples laat EAC zien... dat is niet mis!
WAV is een directe kopie van de cd, maar is niet te taggen. Kies daarom bij voorkeur voor een flac of variant daarop. Mp3 is af te raden: dan verliest u echt muziekdata.

Tags kunnen in veel bestanden worden verwerkt. Denk aan mp3, wma, alac, aiff, flac en ogg. Echter: niet zomaar in .wav-bestanden. Daarvoor zijn echter wel wat trucs. Denk aan een index-bestand in de map van het album (een zogenaamd .cue-bestand). NAIM-streamers kunnen dat bijvoorbeeld. Het is ook met bijvoorbeeld Foobar en Media Monkey mogelijk om bepaalde info in het bestand weg te schrijven. Echter: deze manieren zijn lang niet altijd compatible met andere systemen.

Wij gebruiken bij Alpha Audio met name flac-bestanden. Die zijn lossless (zonder verlies) gecomprimeerd en kunnen op vrijwel alle systemen worden afgespeeld. Daarbij: ze zijn gemakkelijk te taggen, en compatible met alle spelers, waardoor we altijd lekker kunnen zoeken in de bibliotheek.

Mp3 of andersoortige lossy bestanden raden we met klem af. Ja, ze zijn kleiner en daardoor soms handiger op mobiele apparaten. Maar geheugensticks of harde schijven kosten niet zo veel meer. En de opslagcapaciteit is tegenwoordig gigantisch. Kortom: er is geen reden meer om ruimte te besparen.

Talloze labels

Tags editten
U kunt talloze tags gebruiken. De mediaserver op bijvoorbeeld uw NAS leest deze uit en bouwt daar een bibliotheek mee.

Terug naar muziek taggen. Er zijn talloze tags die u kunt gebruiken bij het organiseren van uw bibliotheek. Denk aan:

  • Artiest
  • Albumartiest (handig bij verzamelalbums of house-collecties)
  • Componist
  • Dirigent
  • Album
  • Track
  • Tracknummer
  • Jaartal
  • Genre
  • Land van herkomst
  • Et cetera

Het is natuurlijk aan u om te bepalen welke tags u wilt gaan gebruiken. Persoonlijk werkt redacteur in kwestie met name met: album, artiest, track en heel soms albumartiest. We hebben gemerkt dat we daar toch het meest op zoeken. Vinden we iets niet, dan zoeken we eventueel op map. Jaartallen en genres gebruiken we – en collega’s – zelden, omdat jaartallen niet zo spannend zijn en genres willekeurig zijn toegepast bij geautomatiseerde systemen en databanken. Om een voorbeeld te geven: EAC geeft Gorillaz het genre Rock mee, dBpoweramp geeft Pop mee. En weer een ander programma – of database – hangt er Hip Hop aan.

Automatisch

En daarmee is de brug al geslagen naar: waar haalt u al die tags nu vandaan? Gaat dat automatisch? Moet dat met de hand? Nou… het kan allebei. U kunt alles zelf invoeren als u een cd gaan kopiëren naar de harde schijf. EAC – een gratis en uitstekend rip-programma (een programma om cd’s naar de harde schijf te kopieëren – laat dat gewoon toe. En op lange termijn zal dat zeker beter werken. Maar dat is gewoonweg monnikenwerk, of zelfs ondoenlijk.

Mijn persoonlijke collectie is inmiddels zo’n 800 albums. Dat heeft vier jaar terug zo’n vier weekenden gekost om compleet te digitaliseren. En dat met het automatisch binnenhalen van alle tags en extra cd-info. Het softwarepakket EAC heeft samen met de metadata-provider namelijk bijna 95% kunnen vinden. Niet altijd compleet met de album-cover, maar het is een zeer nette score. Inmiddels zijn de databases nog completer, dus wie geen heel exotische stukken heeft, zal bijna alles kunnen vinden.

Nu is het wel zaak om zaken goed te controleren voordat u een album definitief gaat rippen. U kunt bij EAC voordat u op de knop voor rippen drukt namelijk alles corrigeren. Een ander pakket: dBpoweramp laat dat ook toe. Helaas ligt dat anders bij automatische rippers in streamers. Denk aan de Bluesound Vault of de M50, dan kunt u alleen achteraf zaken controleren en aanpassen. Dat kan op diverse manieren en met diverse software-pakketten. Daar komen we nog op terug.

Let met name op spelling in artiestnamen, want dat is iets wat op lange termijn bijzonder kan gaan irriteren. Denk aan:

  • Chemical Brothers
  • The Chemical Brothers
  • Chemical Brothers, The

Het is een voorbeeld uit de praktijk. Zowel de Sonos-installatie, als HEOS (via UPnP), als Bluesound en NAD met de M50 geven deze artiest nu drie keer weer in de lijst. En dus op verschillende plekken in de lijst. Dat is bijzonder vervelend. Nu leert de praktijk ook dat als het eenmaal geript is, mensen dit niet snel meer gaan corrigeren. Net als tikfouten in nummers of het goed neerzetten van dubbelalbums.

Software

dBPowerAmp secure rippen
dBpoweramp is een erg prettig pakket. Ook deze ondersteunt Secure Ripping. Wel even aanzetten via de opties!

We gebruiken met name drie pakketten: dBpoweramp, EAC en mp3tag. Daarbij wisselen we een beetje tussen dBpoweramp en EAC voor het rippen van cd’s en zetten we mp3tag in als er tags niet helemaal lekker staan. Daar kun je soms achteraf pas achter komen. Of u hebt een digitaal album aangeschaft waarbij de artiestnaam niet goed staat. Dat hebben we bij HD Tracks gehad bij een album van Steven Wilson. Daar stond Steve Wilson bij het album Grace for Drowning. Even inladen in mp3tag en de wijziging doorvoeren. Daarna stond alles gewoon goed.

Het fijne aan mp3tag is dat u in één keer een hele map kunt corrigeren. Als u alle tracks selecteert kunt u dan in één keer de artiest in alle tracks corrigeren. Of bijvoorbeeld de coverart aanpassen. Dat werkt natuurlijk sneller dan track voor track. Ook kan mp3tag aan de hand van de ingevoerde bestanden – of cd – bepalen welke tags eraan zouden moeten hangen. Pas daar wel mee op: we krijgen soms hele gekke voorstellen.

Cover Art

App Bluesound

Staan alle labels goed? Artiesten zijn hetzelfde gespeld? Albumnaam klopt? Perfect, dan is het nu tijd voor de albumhoes. Want het is toch wel een stuk mooier als u in uw app, of op de smart-tv, netjes de hoes van de cd ziet. Toch?

Een mediaserver leest altijd in de map van het album of er een beeldbestandje staat. De standaard voor zo’n bestand is folder.jpg of cover.jpg. Het is aan te raden om deze standaard toe te passen, want dan weet u ook zeker dat een systeem als Sonos, Bluesound of bijvoorbeeld Linn en NAIM ook de covers laat zien.

Veelal kan een bestandje niet groter zijn dan bijvoorbeeld 500 KB, al verschilt dat wel per systeem. Houd de resolutie ook bij maximaal 500 bij 500 pixels om problemen met compatibiliteit te voorkomen. Meer heeft vaak ook geen zin, omdat een app meerdere hoesjes op één scherm laat zien. Bij 500 bij 500 pixels blijft alles toch nog wel aardig scherp.

Vaak pakt de online dienst voor het opzoeken van de CD ook direct de albumhoes mee. Heeft deze dienst de juiste hoes, controleer dan even de resolutie en de grootte van het bestand. Is het te groot, pas het dan aan. Dat kan prima met Paint in Windows. (ctrl+w).

Nu is het ook mogelijk om een cover ín het muziekbestandje weg te schrijven. We hebben dit amper gebruikt en durven eerlijk gezegd niet te zeggen of dit overal werkt en of het nu beter werkt dan een los bestand in de map van het album. Mocht u hiermee ervaring hebben: laat het even weten.

Resumerend

Taggen – of het labelen – van muziek is cruciaal voor een fijne ervaring bij streaming. Het kan een klusje zijn, maar dat is vaak omdat er achteraf allerhande zaken moeten worden gecorrigeerd. Zorg ervoor dat u direct zaken goed zet. Denk aan een goede en consequente spelling van artiestnamen en albumnamen. Als u het in één keer goed doet, zult u merken dat u daarvoor beloond wordt.

Staan alle tags goed, dan komt de cover-art. Vaak wordt die direct meegepikt door de online dienst. Lukt het niet, dan kunt u in Google zoeken, of de cover inscannen. Let op de bestandsgrootte en de naamgeving. Dat voorkomt problemen bij streamers. Heel veel plezier en succes bij het inzichtelijk maken van uw muziek!

50 reacties

  1. Leuk intro verhaal voor wie niets kent van tagging, maar mij heeft het amper geholpen. Ik zit zowat met 2.500 cd’s met allemaal klassieke muziek die ik wil rippen in FLAC. Het automatisch binnenhalen via CDDB, FreeDB, Amazon, Gracenote, MusicBrainz, GD3 heeft meerdere problemen: niks is uniform. Bij de ene cd haal je de beste taginfo bij MusicBrainz, bij de andere bij GD3, en ga zo maar verder. Maw: het is na verloop van tijd een dikke soep. Bovendien is er nog een bijkomend probleem. Afspelen via Kodi (ik heb alles op een QNAP NAS staan) is dan wel geen probleem, maar ik wil het ook zo snel mogelijk converteren naar MP3 voor in de wagen en AAC voor op mijn iPod en beiden verslikken zich in heel lange bestandsnamen of bestandsnamen in meerdere geneste mappen.
    Ik ben een beetje ten einde raad. Vooral een deftig systeem om klassieke muziek te taggen mis ik heel erg (en ik ben wellicht niet de enige). Alles manueel taggen is gezien de omvang van de collectie echt geen optie.

    1. Is inderdaad een hele klus, ik doe regelmatig dergelijke dingen, het vraagt wat tijd, soms is dit meer werk dan ik heb aan het rippen zelf, Misschien kan ik helpen

    2. Ik ken het probleem.
      Ik heb een 50k klassieke collectie en je loopt iedere keer aan tegen de vaak erg inconsistente wijze waarop tags ingevuld zijn.
      Met klassiek heb je bovendien de “bonus” dat het vaak niet terug te vinden is in populaire internet databases als MuzicBrains of Discogs.

      Ik gebruik al een aantal jaren de tagger van MusiCHI
      Een van de weinige producten die ontwikkeld is door iemand met verstand van klassiek.
      Het heeft een interne database met 30.000 componisten
      Ook de composities van majeure componisten zijn aanwezig.
      Daarmee kun je vrij eenvoudig consistentie afdwingen

      Mogelijk heb je wat aan deze link in mijn website:
      http://www.thewelltemperedcomputer.com/SW/Players/CHI/CHI_Cleaner.htm
      of
      http://www.musichi.eu/

      1. Ik heb inderdaad vorig jaar ergens een testversie van die CHI Tools (het zijn er een stuk of vier geloof ik) geïnstalleerd gehad, maar die interface is helemaal niet je dat. Nu zit ik al 27 jaar in de ICT en ben al wat gewend, maar toch… En vooral, omdat er extra tags gebruikt worden voor klassiek, vrees ik dat die niet door klassieke players worden opgepikt en getoond. Ik gebruik KODI voor thuis en ook nog een typische interface in de wagen en ook nog een iPod en sinds kort Sony NWZ A15 voor onderweg. Dus een gemeenschappelijk gemene deler dringt zich op om alles netjes af te spelen (en vooral de juiste tags te tonen) dringt zich op. Ik moet een en ander nog eens verder uitpluizen en misschien die CHI toch een kans geven, maar als de gebruikte tags enkel bruikbaar zijn met de eigen player, hoeft het voor mij niet.

        1. Interface is inderdaad niet de sterkste kant van CHI
          Ik gebruik de tagger en de cleaner, de rest doe ik met een andere media player
          CHI gebruikt custom tags.
          Het heeft ook een tag mapper, je kunt dus naar standaard tags verwijzen.
          Ik verwacht dat KODI met custom tags overweg kan maar een iPod of de Sony waarschijnlijk niet.
          Een optie is om binnen KODI met custom tags te werken en op de portables albums voor lief te nemen.
          Of je draait het verhaal om, maak een custom tag voor Album en vul de Album tag met de compositie. Dat werkt overal.
          Zelf vind ik het erg handig om alles wat ik aan duplicaten heb, eenduidig gespeld te hebben.
          Opus is ook eenvoudig met CHI te genereren.
          Dat komt het overzicht zeer ten goede.

  2. Goed verhaal, af en toe leest mijn Squeezebox Touch de cover niet en dan gebruik ik Foobar of tagscanner om de cover aan het flac bestand toe te voegen, werkt prima. Wat me niet lukt is om dubbel cd’s achter 1 cover te krijgen, het kan wel, maar de meeste dubbel cd’s presenteren zich d.m.v. elk een eigen cover. Geen idee waar ik dat moet zoeken. Graag een Tip

    Groeten Alex

    1. Gebruik steeds cover.jpg files. Splits uw dubbel cd’s in twee afzonderlijke mappen “titel-cd1” en “titel-cd2” dan kan u eender welke cover toekennen eraan

      1. Fernand, bedankt voor je reactie, maar ik heb het misschien niet goed uitgelegd. Een aantal dubbel cd’s wordt gepresenteerd achter 1 cover, maar de meeste hebben 2 of 3 covers, dus elke cd heeft dan inderdaad zijn eigen cover. Wat ik wil is dus 1 cover in mijn Touch zien voor de dubbel of triple Cd’s, maar heb geen idee waar ik dat moet zoeken. Heb de CD’s waar dit wel lukt al vergeleken met welke het niet lukt. Tag info gebruikt van discogs of freedb.

        1. Ik begrijp het, begin eerst met “mp3tag” te downloaden, dan leg ik uit hoe het moet. mp3tag is zeer goed en gratis, laat u niet misleiden door de naam, het programma is ook geschikt voor flac enzomeer

            1. Ik ga proberen deze namiddag wat uitleg te verschaffen met figuren op het forum of via email naar u toe, als ik die heb tenminste

            2. ik vermoed dat de verschillende covers in de nummers getagd zitten, die moet u eerst verwijderen, vervolgens de juiste cover in de map(pen) zetten.

  3. Voor de echte puristen onder ons is het mogelijk om wav bestanden te tagen met het programma Tag&Rename. Is wel een programma waar voor betaald moet worden. Werkt prima.

    1. Alleen moet je wel duidelijk zijn dat tags officieel niet worden ondersteund door Wav en dat daar geen richtlijnen voor zijn. Dus wat in Tag & rename werkt hoeft niet in andere programma’s te werken.
      Terwijl Flac welke een gezipte versie is van een wav bestand zonder enige vorm van verlies aan informatie van het muziek bestand alle tags die je maar kan invoeren ondersteund. tot aan coverfoto aan toe.

      1. Klopt Discocandy… WAV kent niet echt een standaard wat betreft tagging. Het loont wel de moeite om het te proberen. Al is er geen kwaliteitsverschil met flac; als de streamer alles netjes afhandelt.

        1. “WAV kent niet echt een standaard wat betreft tagging.”
          Dat is feitelijk onjuist.
          Er bestaat wel degelijk een standard: http://www.thewelltemperedcomputer.com/Lib/WavSpec.txt
          Het probleem is tweeledig
          Enerzijds mist deze stokoude standard een aantal relevante tags met name Album.
          Anderzijds de meeste media players/taggers ondersteunen deze standard niet of gebrekkig.
          Dus operationeel lijkt het alsof WAV niet te taggen is.

          Dan is er nog een DIY standard: schrijf ID3 tags in een info chunck (bij WAV kun je alles kwijt wat je wilt in een info chunk).
          Als je programma’s gebruik die deze conventie hanteren dan is WAV probleemloos te taggen.
          Meer detail: http://www.thewelltemperedcomputer.com/KB/WAV_KB.htm

  4. Beste Jaap,

    Ik heb onlangs een album van Debby Sledge gekocht op het internet in FLAC. Nu doet het probleem zich voor dat het album niet in de Blue Sound software zichtbaar is. Wanneer ik het album via de Denon Remote App benader krijg ik het album wel in beeld compleet met de albumcover. Mis ik een bepaalde file om het album in de Blue sound zichtbaar te krijgen ? Hoe los ik dit op ?

    1. Beste Ab,

      Je kan twee dingen proberen: gewoon de speler vertellen dat hij opnieuw moet indexeren (moet je bij Bluesound nog doen… gaat veranderen heb ik begrepen).

      Als dat niet werkt, kan het helpen om via de Speler instellingen de database te verwijderen en alles opnieuw te indexeren.

      Hoop dat het werkt!

            1. Waarom? Gewoon lekker ‘s nachts laten bijwerken. Dan heb je er geen last van hoor.

      1. Misschien een handige tip vooraleer te indexeren.
        Bij sommige downloads kan het voorkomen dat voor elk nummer de artiestennaam en zelfs de album titel in de filenaam staat, dat kan belastend zijn voor het systeem en één na één aanpassen is lastig.
        Ik gebruik daarvoor het gratis programma “Bulk Rename Utility”, u wilt bijvoorbeeld de nummering anders zien, u kunt die alle selecteren en laten hernummeren zoals u het wilt. Echt een super programma

        1. andere optie is om Tagscanner te gebruiken.
          Deze leest bijvoorbeeld wat er op discogs staat, en kan dan alle tags invullen.
          Vele smaken in tagging programma’s. Dit programma werkt voor mij het beste.

          Features:

          Rename files based on the tag and file information
          Powerful multiple files tag editor
          Import tag information and album art from online databases like freedb or Amazon
          Generate tag information from file/foldernames
          Tag fields formatting and rearrangement
          Words replacement and case conversion from tags and filenames
          Supports MP3, OGG, FLAC, WMA, MPEG-4, Opus, Musepack, Monkey’s Audio, AAC, OptimFROG, SPEEX, WavPack, TrueAudio, Direct Stream Digital files
          Supports ID3 1.0/1.1/2.2/2.3/2.4 tags, APE v1 and v2 tags, Vorbis Comments, WMA tags and MP4(iTunes) metadata
          Supports for embedded lyrics and cover art
          Resize cover art for portable devices on the fly
          TAGs versions conversions
          Quick playlists creation
          Export information to HTML, XML CSV or any user-defined format
          Full support for Unicode
          Multilanguage interface
          Built-in audio player

          1. zal dat zeker eens proberen. Bulk Rename is geen programma voor taggen, is wel een algemeen programma op bestandsnamen in groep te veranderen. Bijvoorbeeld (om bij muziek te blijven).
            Aan de naam van mijn albums heb ik het release jaartal staan dit om het zoeken op jaartal te doen op de bluesound/nad app. Als bluesound hun app mocht aanvullen zoals onlangs het selecteren op ‘composer’ met release date’. Dan kan ik met Bulk Rename zeer eenvoudig de jaartallen van bestandsnamen verwijderen. een ander voorbeeld, stel u hebt 70 files ‘name-1 … name-2…’ maar u had liever ‘naam’ gezien in plaats van ‘name’, wel die kan je met BRt in een paar acties wijzigen.

  5. Sommige streamer apps laten de ‘The’ weg in de alfabetische lijst van ariesten/albums bijvoorbeeld: – Roger Waters … The Rolling Stones … Room Eleven

  6. Beste Jaap, dank voor het uitgebreide artikel. Hoe los je dat nou op met 3 verschillende benamingen voor the Chemical Brothers? Gewoon “the” weglaten?
    Zelf gebruik ik trouwens Tag en Rename, is ook heel uitgebreid en gebruikersvriendelijk.

  7. @Fernand; Moet ik dan voor elk album afzonderlijk eerst een map aanmaken onder de hoofddoelmap ? Dus in dBpoweramp telkens het volledige Path invullen ? Is haalbaar, maar dat lijkt me dan toch omslachtiger dan in andere Rip-tools, waar die albummappen automatisch worden aangemaakt… ?

  8. Ik vermoed dat u het volgende niet gedaan hebt:
    Maak een map “Classic” met daarin de verschillende albumtitels.
    Per album moet u de passende cover bij de flac bestanden plaatsen

  9. Dag Jaap,
    In afwachting van de MDC BluOs in aanvulling op mijn splinternieuwe NAD C390dd, wil ik mijn muziek digitaliseren. Ik had vroeger al wel het meeste omgezet in MP3 of WMA, maar wil volledig overschakelen naar FLAC. Aangezien ik nogal wat klassiek heb staan, heb ik dBpoweramp gedownload (nu nog trial versie, fantastische metadata !). Wat me verbaast is dat de artiesten/albums niet onder een aparte map worden bewaard; alles wordt samen onder één grote hoofddoelmap gezet (die ik zelf had aangemaakt). Bij een experiment in Kodi, leidt dat tot een eigenaardige samenstelling van de beschikbare muziek onder deze map. In de eerste plaats krijg ik voor alle covers dezelfde afbeelding te zien… Dat lijkt me ook wel logisch, maar waarom maakt dbpoweramp geen aparte albumfiles aan ? Doe ik iets totaal verkeerd ? Dank,
    Roeland

  10. De tags die ik zie op last.fm zien er zeer betrouwbaar uit mocht de app. van Bluesound/Nad nu nog dubbele genre’s toelaten zoals Squeezebox aankon zou dat heel leuk zijn.
    Nu stel ik mij de vraag, ik gebruik voor de hoesjes altijd .jpg files, zou .png ook lukken ?

  11. Altijd goed om dit soort onderhoudswerkzaamheden weer eens even onder de aandacht te brengen.
    Alles onder het kopje ‘Resumerend’ zou iedereen die zich hiermee bezig houdt zeer zeker ter harte moeten nemen, anders wordt het nooit wat.
    Ben je wellicht niet zó bezig met je muziek-collecties (CD’s) dan kun je gewoon maar beter Spotify gaan gebruiken.

    Het lastige met veel gedownloade FLAC-files die je koopt is dat er nogal verschillend wordt omgegaan met de ‘tags’ of wel/geen ‘cover’ door de makers hiervan.
    Altijd wel wat herstelwerkzaamheden te doen. 🙂
    Bij je eigen CD’s heb je dat uiteraard helemaal zelf in de hand, maar is toch wel even een flink werkje wat nou eenmaal bij deze computer-hobby hoort.
    Maakt het wel best leuk hoor, je kent op een gegeven moment je collectie van voor tot achter uit je hoofd.

    — wie had vroeger nou niet zijn CD’s of LP’s in het rek op volgorde van aankoop of artiestnaam of genre gesorteerd, uiteraard ergens in de woonkamer zodat iedereen kon zien wat je allemaal had verzameld — 🙂

  12. Ik zoek m’n covers op images.google.nl. Zoekopdracht bijvoorbeeld ‘size:500×500 Adele 21’ Vervolgens pik ik de mooiste uit de resultaten!

    Overigens heeft lastfm ook goede kwaliteit albumcovers.

  13. Foobar2000 is in staat om ook wav bestanden te taggen. Vervolgens kunnen deze dan gewoon gebruikt worden. Ze worden bijvoorbeeld ook door mijn Nad M50 herkend.

  14. Mooie toelichting.
    zelf pluk ik de ?hoesjes? uit de database van ?musicmeter.nl? en/of ?allmusic.com? en bewaar telkens als ?cover.jpg? daarna openen in office en comprimeren voor webpagina, dit resulteert in een bestandje van ongeveer 25 tot 50kb en een formaat van ongeveer 350 bij 350 pixels, dit is absoluut scherp genoeg voor de Bluesound/Nad app en met het bijkomende voordeel dat ze behoorlijk snel op de app verschijnen vanwege hun lage kb waarde.

    1. Dag Fernand,

      Ook een prima methode, al krijg je bij ‘opslaan voor webpagina’ wel een gigantische kleurcompressie. Ik draai alles via de kabel en heb snel wifi voor tablets. Dus inladen gaat toch wel vlot. Ik sla alles op in 500 bij 500 en hooguit 100 KB. Dat werkt prima in mijn geval. Maar iedere situatie is anders en iedereen heeft andere wensen en eisen.

Geef een antwoord