web analytics

Hoe vervangt u een schijf in uw NAS?

Het is niet de vraag of uw harde schijf de geest gaat geven, maar wanneer. Harde schrijven gaan namelijk allemaal een keer stuk. Dat is helaas een feit. Wel is het zo dat de ene schijf wat betrouwbaarder is dan de ander. Maar goed: dat is een ander verhaal. Wij gaan u in deze workshop laten zien hoe u een schijf in een NAS vervangt. Als voorbeeld pakken we onze kreunende, steunende en piepende DS1513+ van Synology.

Een gemiddelde harde schijf gaat ongeveer vijf jaar mee bij normaal gebruik. In een NAS worden schijven doorgaans wat intensiever gebruikt, echter tellen ook ‘spin ups’ mee bij de verwachte levensduur. Veel spin ups zijn niet goed voor een schijf. Ter vergelijk: een auto die elke dag tien keer een ‘koude’ start maakt, gaat minder lang mee dan een auto die twee keer per dag moet starten en verder alleen maar lange stukken rijdt.

S.M.A.R.T

SMART
Er zijn ook desktop-apps die SMART-waarden kunnen uitlezen.

Hoewel het mogelijk is dat een schijf gewoon ineens sterft, komt dat maar zelden voor. In veel gevallen zijn er al wat indicators die aangeven dat een schijf op het punt staat te falen. Denk aan bad-sectors. Of een stijgend aantal lees- en schrijffouten. Fabrikanten verzamelen die data en laten dat weten aan de pc of NAS via een slim ‘programma’tje’: S.M.A.R.T: Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology. Een NAS gebruikt de S.M.A.R.T-waarden om u op tijd te waarschuwen. Handig!

In ons geval geeft deze data aan dat het aantal bad-sectors op de harde schijf enorm toeneemt. Dus het is zéér verstandig om de schijf te vervangen voordat er meer stuk gaat, of data verloren gaat.

Volume 1 – Disc 1

Een NAS werkt doorgaans met meerdere harde schijven. Wij raden altijd een NAS met twee of meer schijven aan in verband met veiligheid bij uitval van een schijf. Nu is het zo dat u bij het installeren van de NAS een volume aanmaakt. Veelal ‘Volume-1’. Dit volume wordt gevormd door meerdere harde schijven. Dat kunnen er twee, drie, vier, vijf of meer zijn. Zie het als een taart die in stukjes is gesneden: alle stukjes bij elkaar is de taart. De stukjes zijn de harde schijven, de taart het volume.

De NAS zal bij het uitvallen van de harde schijf aangeven: Volume-1 is gedegradeerd. Volume-1 is echter iets heel anders dan Disc-1. Trek dus niet zomaar een harde schijf uit de NAS, maar check eerst goed welke schijf stuk is.

Vervangen

NAS - Network Attached Storage
Vervangen van een schijf is een kwesties van Schijf eruit, schijf erin…

Het vervangen van de schijf is echt een kwestie van oude eruit, nieuwe erin. Bij sommige merken – onder meer Netgear – hoef je verder niets te doen: de NAS gaat automatisch aan de slag. Bij Synology moet je nog wel wat actie ondernemen in de interface. Even een paar kliks om de reparatie te starten.

Check de onderstaande video om het in praktijk te zien!

Video vervangen harde schijf in een NAS

6 reacties

 1. Hoe zijn zijn eigenlijk de ervaringen met externe SSD’s als simplele en snelle opslag voor wat foto/video’s en audio?
  Ja oké, ze hebben voor de prijs minder opslagruimte t.o.v. de 1 tot 6 TB HDD’s maar wel veel stabieler&sneller.
  En gaan wellicht to ver na 2030 mee?

  1. Hey Wilco,

   Portable SSD’s zijn geweldig. Maar idd: erg prijzig. Met usb 3.1 of USB C is het bijzonder rap. Ik heb 500 MB/s gehaald met een Samsung model. Gemiddeld is 350 MB/s wel realistisch. Robuuster is het niet per-sé. Flash is niet eindelijk te beschrijven. Maar 10 jaar gaat het wel mee, gok ik zo.

 2. interessant! toch zomaar wat vraagjes…

  staan ‘ze’ vrijwel altijd 24/7 te draaien dan?
  leverd dat eventueel meer slijtage / warmlopen op?
  het is toch mogelijk om in te stellen dat de schijven `snachts, of paar dagen weg, in sluimerstand gaan?

  en die zogenaamde kapotte schijf die je eruit haalde, kan die niet gewoon geherformateerd worden zodat `ie wellicht alsnog weer te gebruiken is (desnoods in een of andere PC ofzo) of was `ie mechanisch defect aan het gaan?

  overigens zal dit tegenwoordig toch niet zó vaak meer voorkomen dat harddisks defect gaan vergeleken met 10/20 jaar geleden?

  en dat zomaar `eruit trekken` van zo`n harddisk… hopenlijk knippert het lampje niet dat `ie net bezig was met data schrijven/lezen enzo.
  dan gaat het pas echt goed mis lijkt mij.
  nu zijn ze wel hot-plugable (of hoe heet dat ook weer), maar dan nog.

 3. Soms maak ik mij zorgen, zijn de beide schijven identiek, dat zal wel zo zijn mag ik hopen, maar kan je dat eigenlijk controleren ? Ik weet het niet en durf niet echt in de instellingen prutsen dus ga ik er van uit dat alles wel goed staat zodat ik bij defecte schijf niets verloren ben.

  1. Je kan gewoon onder het opslagbeheer zien hoe alles staat ingesteld hoor! Klik linksboven op de vier blokjes – scherm met applicaties opent – en ga naar opslagbeheer. Daar heb je links een rij met submenu’s. Klik op Volume. Als het goed is moet achter RAID-type Synology Hybrid Raid (SHR) staan. Of wellicht RAID-1. Geen RAID-0. Dat biedt geen bescherming.

   Verder naar onderen staat HDD. Als je daarop klikt, zie je de geplaatste harde schijven. Inclusief typenummers. Die moeten overeenkomen.

Geef een antwoord