Hoe installeer je een Google Chromecast Ultra

Chromecast Ultra

Inleiding

Inhoud

Wie een beetje bezig is met streaming, kent de Chromcast. Googles tegenhanger van Apple Airplay. Het is met Chromecast mogelijk te ‘casten’ vanaf een telefoon en tablet en natuurlijk een laptop of pc met Google Chrome erop. En dan maakt het ook niet uit of het draait op Mac, Linux of Windows. Een tijdje geleden is de nieuwe versie van de Chromecast geïntroduceert; de Chromecast Ultra van zo’n 79 euro. Wij gaan deze stap voor stap installeren.

De Chromcast Ultra komt in een keurig strak, wit doosje. Een beetje… ja… een Apple-doosje. Goed verzorgd en minimalistisch. In het doosje zit natuurlijk de Chromcast Ultra zelf, wat in feite niet veel meer is dan een klein, plat rondje met een hdmi-stekker eraan. Onder de Chromecast zit nog een adapter. Een flinke adapter…. met een ethernet-aansluiting! Dat lijkt wat vreemd – en dat is het ook wel – maar punt is natuurlijk dat de Chromecast zelf veel te klein is om een stekker in te doen. De oplossing: de aansluiting op de adapter maken en het ethernetsignaal door de usb-kabel naar de Chromecast sturen.

De reden dat Google een ethernetaansluiting heeft toegevoegd, is dat de Ultra 4K en HDR biedt. En bij het streamen van 4K video is een kabelaansluiting toch wel heel prettig zo niet noodzakelijk. Niet iedereen heeft immers high-end wifi thuis.

13 reacties

 1. Het is alleen jammer dat de ipad (Apple) niet de codec VP 9 ondersteund die YouTube sinds december gebruikt, waardoor 4k video’s wel goed, maar niet optmaal worden weergegeven.. Bij toeval heb ik daarvoor een simpele oplossing gevonden.
  Ik maak eerst verbinding via de Cast knop met mijn Samsung 4 k tv. Daarna verbreek ik de Chromecast verbinding.
  Wanneer ik weer op het Cast-pictogram druk, krijg ik opeens twee opties namelijk: casten via ChromeCast Ultra of casten naar de Samsung tv.
  Wanneer ik dat laatste doe, wordt de betreffende video geopend via de YouTube op de tv.
  Het grote voordeel is dat je gewoon je afspeellijsten e.d. vanaf je iPad kunt aansturen, dus geen gerommer met de afstandsbediening van de tv.
  En tot slot wil ik nog vermelden dat, als je eemaal in YouTube afspeellijsten hebt gemaakt, je tijdens het afspelen via chromeCast geen reclame meer krijgt.

  Barend de Haan

 2. wat ik me herinner is dat het ding niet meldt waar t fout gaat áls het fout gaat met windows, je kan dan wel allerlei sites met problemsolving opzoeken maar dat is nogal uitvoerig, kost teveel tijd en vond ik niet in verhouding met de prijs vh ding dus hup terug

  1. Heb tig CD’s LP’s en cassette bandjes want ‘n High End installie stelt nul, nul voor, zonder muziek. Daytrader heb natuurlijk ook een FM tuner en box van Ziggo. Ben laat (1,5 jaar) met een reactie. Maar ik was ook (te) laat met streamen. Een muziekliefhebber (en dit kan ook verveelde huisvrouw zijn) kan absoluut niet zonder streamen. Een installatie van nu bestaat uit een streamer en actieve boxen (of voor- en eind versterker en boxen) en als de financiën en ruimte het toelaten een actieve sub woofer. Sinds ik Spotify heb luister ik alleen naar de streamer. De keuze is enorm deze verzameling kom je bij niemand tegen. Weet dat Tidal beter moet klinken, maar ik vindt 320kbs ruim voldoende. Een met ‘n perfect opgenomen CD op dito speler en DAC klinkt het een fractie beter, maar dat minieme verschil neem ik voor lief. Daytrader neem van mij aan als je nog niet begonnen bent, probeer het en je zult merken dat je spijt hebt, dat je niet eerder een Spotify (premium) hebt genomen.

 3. ik heb t ooit es geprobeerd ja, met windows7 bediening, dat had heel misschien kunnen werken als ik alle, maar dan ook alle, beveiligingen v mn computer had uitgezet en de rooie loper voor google richting mn bios had uitgerold.
  Teruggestuuurd naar bol.com

Geef een antwoord