web analytics

Eenvoudig harde schijven overzetten van uw Synology-NAS

Synology-NAS-DS1618

U wilt overstappen van NAS… U hebt gewoon ruimte tekort, of de oude NAS is wat te traag voor wat u er mee doet. De keuze is op een sneller model gevallen, of een model met meer harde schijven… Dan de vraag: “kan ik gewoon de oude schijven in de nieuwe NAS doen?” Wij leggen het uit in de onderstaande video. 

Laten we eerst even een waarschuwing afgeven. Of beter gezegd: een tip geven. Maak ALTIJD back-ups voordat u met data gaat ‘spelen’. Wij hebben minimaal twee back-ups van belangrijke data. De reden: er kan altijd iets misgaan.

Overzetten

Dan het stappenplan. Dat is vrij eenvoudig:

  • Zet de oude nas uit
  • Haal de schijven eruit en verwijder de schijven uit de brackets
  • Leg ze op volgorde
  • Plaats de schijven in de nieuwe brackets en plaats ze – op volgorde – in de nieuwe NAS
  • Plaats eventueel lege schijven bij: dat kan direct
  • Koppel de nieuwe NAS aan het netwerk
  • Zet de nieuwe NAS aan
  • Start de Synology Assistant op de pc of MAC
  • Volg de stappen…

Processoren enzo

Het is helaas wel zo dat sommige migraties niet helemaal zullen gaan. Denk aan een migratie van een NAS met ARM-processor naar een model met een Intel-processor. Of van een 32-bit architectuur naar een model met een 64-bit architectuur. Dat heeft te maken met de apps die draaien. De apps die werken, worden meegenomen. De apps die niet werken blijven achter of staan uitgeschakeld.

Data blijft overigens altijd in tact. Mits het bestandssysteem gelijk is. Nieuwe modellen kunnen gebruik maken van het zogenaamde btrfs-bestandssysteem. Als u van een nieuwe met btrfs naar een ouder model gaat dat dit systeem niet snapt – oudere ARM-modellen bijvoorbeeld – dan kunt u niet migreren. De assistant geeft dat dan ook netjes aan. Echter gaan wij er vanuit dat u vaak naar een nieuwer model zult gaan… en dan speelt dit probleem niet.

Om u niet langer op te houden: de onderstaande video laat u het proces helemaal zien. Veel kijkplezier!

Video – Migratie naar een nieuwe Synology NAS

Gerelateerde berichten

high-end htpc - alpha audio

Video Hardware high-end HTPC

Bij Alpha houden we van handen uit de mouwen. En het werd gewoon weer tijd iets moois te gaan maken. Deze keer een ‘dikke, vette’ audio-pc. Compleet passief. Rap genoeg voor de toekomst en ook nog mooi. Kijk mee wat we hebben gekozen!

Video JPlay voor Windows

Bij Alpha Audio houden we wel van mooie software. Software die onze muziek nóg mooier laat klinken op de PC. We bekijken vandaag JPlay. Een vrij populair stuk software dat met een paar kliks – en wat proberen – de bits en bytes strakker laat klinken. En dat willen we uiteindelijk allemaal toch?

Geef een reactie