Eenvoudig harde schijven overzetten van uw Synology-NAS

Synology-NAS-DS1618

U wilt overstappen van NAS… U hebt gewoon ruimte tekort, of de oude NAS is wat te traag voor wat u er mee doet. De keuze is op een sneller model gevallen, of een model met meer harde schijven… Dan de vraag: “kan ik gewoon de oude schijven in de nieuwe NAS doen?” Wij leggen het uit in de onderstaande video. 

Laten we eerst even een waarschuwing afgeven. Of beter gezegd: een tip geven. Maak ALTIJD back-ups voordat u met data gaat ‘spelen’. Wij hebben minimaal twee back-ups van belangrijke data. De reden: er kan altijd iets misgaan.

Overzetten

Dan het stappenplan. Dat is vrij eenvoudig:

  • Zet de oude nas uit
  • Haal de schijven eruit en verwijder de schijven uit de brackets
  • Leg ze op volgorde
  • Plaats de schijven in de nieuwe brackets en plaats ze – op volgorde – in de nieuwe NAS
  • Plaats eventueel lege schijven bij: dat kan direct
  • Koppel de nieuwe NAS aan het netwerk
  • Zet de nieuwe NAS aan
  • Start de Synology Assistant op de pc of MAC
  • Volg de stappen…

Processoren enzo

Het is helaas wel zo dat sommige migraties niet helemaal zullen gaan. Denk aan een migratie van een NAS met ARM-processor naar een model met een Intel-processor. Of van een 32-bit architectuur naar een model met een 64-bit architectuur. Dat heeft te maken met de apps die draaien. De apps die werken, worden meegenomen. De apps die niet werken blijven achter of staan uitgeschakeld.

Data blijft overigens altijd in tact. Mits het bestandssysteem gelijk is. Nieuwe modellen kunnen gebruik maken van het zogenaamde btrfs-bestandssysteem. Als u van een nieuwe met btrfs naar een ouder model gaat dat dit systeem niet snapt – oudere ARM-modellen bijvoorbeeld – dan kunt u niet migreren. De assistant geeft dat dan ook netjes aan. Echter gaan wij er vanuit dat u vaak naar een nieuwer model zult gaan… en dan speelt dit probleem niet.

Om u niet langer op te houden: de onderstaande video laat u het proces helemaal zien. Veel kijkplezier!

Video – Migratie naar een nieuwe Synology NAS

Gerelateerde berichten

Tutorial Xbmc

Wij zijn van mening dat XBMC het ideale software-pakket is voor de htpc: home theatre pc. Het pakket kan alle soorten video- en audio-codecs aan, zodat het afspelen van muziek en vidoe feilloos verloopt. Mits het allemaal goed is ingesteld natuurlijk. Wij vertellen hoe u het maximale uit dit gratis pakket haalt. 

Synology DS418 play

Tutorial installatie Synology DS418play

Een NAS installeren. De ene gebruiker draait er zijn hand niet voor om. Bij de ander breekt het zweet uit. Voor de mensen die het maar eng vinden hebben wij stap voor stap het proces op video vast gelegd. Tenminste: we laten zien hoe u – na het inprikken van de voedings- en ethernetkabel – […]

Roon Rock

Workshop Roon Rock installeren op een NUC

De meeste Alpha Audio lezers zullen wel bekend zijn met Roon. Die heerlijke software die de muziekbibliotheek beheert. En fuseert met eventueel een Tidal-abonnement. Echter zaten er wel wat haken en ogen aan. Want waarop zet u de Roon-server? Tenzij u een Elac-discovery had met Roon Essentials, of een of andere server-bak of brute NAS, […]

Geef een reactie