Streaming audio is in rap tempo de muziekwereld aan het veroveren. Logisch: het klinkt goed, het is ongelooflijk gemakkelijk in gebruik en de muziek is – na wat configureren – ook onderweg te beluisteren. Er kleeft echter ook een nadeel aan: alle muziek moet van de cd’s naar een nas worden verplaatst. Hoe gaat dat nu in zijn werk?
Streamen: hartstikke leuk en handig. Maar je moet wel iets hebben om te streamen natuurlijk. De vermogende mens zal zeggen: je laat toch lekker al je cd’s overzetten door een professioneel bedrijf? Dat kan inderdaad. Er zijn inmiddels talloze services die dat gewoon voor je doen. Wie graag honderden of duizenden euro’s in zijn zak wil houden, kan het ook gewoon zelf doen. Kwaliteitsverschil is er niet. Tenminste: zolang je het goed doet. Maar zoals dat vaak het geval is: als je goed doet, kost het wel wat tijd.
Diverse formaten
Wie zijn muziek gaat digitaliseren, heeft de keuze uit een aantal bestandsformaten. Bijvoorbeeld mp3, wma, m4a of flac. Wat is het verschil? Heel simpel: kwaliteit. Er zijn namelijk twee manieren om op te slaan: met verlies en zonder verlies. Of in jargon: lossy en lossless. Uiteraard raden wij aan om lossless op te slaan, omdat de kopie dan identiek is aan de data op de cd.
Om u wat inzicht te geven in bestandsformaten, noemen we hier de belangrijkste op:
- mp3 – Mpeg 3 – lossy
- wma – Windows Media – lossy (er is ook een lossless variant)
- flac – Free Lossless Audio Codec – Lossless
- M4a – mpeg 4, Apple Lossless – Lossless
- aiff – Apple audio, lossless
- wav – Wave – lossless
Taggen
Via de tags, kunt u weer navigeren op het apparaat waarmee u de muziek wilt afspelen. Sterker nog: zonder de tags is het bijzonder lastig om te navigeren. U kunt wellicht via de folderstructuur uw cd vinden – bladeren door mappen – maar op veel apparaten kunt u ook heel simpel zoeken naar de artiest, cd, of track. Dat gebeurt dus met de tags. Of in jargon: ID3-tags.
Rippen: met welke software?
Goed, u hebt nu een idee over welke formaten er zijn en dat het mogelijk is labels – tags – toe te kennen aan bestanden. Maar hoe kunt u nu een cd omzetten?
Dat gaat natuurlijk met software. (Er zijn overigens systemen die een cd-drive hebben ingebouwd, zoals de Olive of Soloos, maar daar gaan we nu niet vanuit). Windows Media Player of Winamp is een bekende (gratis), maar deze zijn gewoon niet heel goed. Eén van de beste programma’s is EAC: Exact Audio Copy. Deze is gratis te downloaden van http://www.exactaudiocopy.de/.
Accurate
Wat maakt dit programma nu zo bijzonder? Nou, het programma kan fouten corrigeren tijdens het uitlezen. Deze manier van ‘rippen’ heet Accurate Rip. Deze optie van rippen is te vinden onder ‘Drive Options’ in het programma. Daar vindt u behalve burst mode en Fast Mode ook ‘Accurate Stream’. Maar daar later meer over.
Accurate Stream werkt op twee manieren: herhaaldelijk inlezen – zeg tien of twintig keer – of bits uit een online database halen. Dat kan heel erg lang duren, tot zelfs een dag!, maar het werkt wel.
Installatie en setup
Laten we, voordat we verder in gaan op de software, eerst eens het programma installeren. U kunt EAC dus hier downloaden. Als u het programma hebt binnen gehaald, kunt u het installeren. Dubbelklik op het bestand en volg de stappen. EAC installeert geen onnodige troep, dus klik gewoon door de setup heen.
Eenmaal geïnstalleerd, vraagt EAC welke cd-, dvd-, of blu-ray drive u wilt gebruiken. Tenminste, als u er meerdere hebt. Als u er één hebt, zal hij deze meteen aanwijzen en instellen. Dit kan snel of secuur. Als u secuur wilt instellen, moet u een cd in de drive doen, om de leesmogelijkheden en c2-functies te testen. Uiteraard is dat aan te raden. EAC zal ook direct de offset van de drive instellen. Alles bij elkaar zorgt deze installatie voor betere kwaliteit kopieën (rips).
FLAC!
Weet u nog dat we het hadden over tags? EAC kan dit automatisch voor u doen. U moet – helaas – wel een e-mailadres achterlaten om deze functie te kunnen gebruiken. Echter, het scheelt zo ongelooflijk veel werk, dat het het wel waard is. U kunt het ook niet ingeven, maar dan wordt de cd-informatie niet opgehaald. Overigens kunt u ook zelf tags invoeren bij EAC. De invoervelden vindt u onder meer boven in het hoofdscherm van EAC.
Na het instellen van de cd-database, krijgt u de optie om volgorde van tags op te geven. Dat is geheel persoonlijk natuurlijk, maar wij raden wel aan om te beginnen met een tracknummer, omdat élk programma dan de volgorde van de tracks goed zal zetten.
Let’s go!
Proficiat: u hebt nu EAC ingesteld! Er zijn nog talloze opties om te ontdekken en in te stellen, maar de basis is nu geregeld en u kunt nu beginnen met het opslaan van cd’s op de harde schijf of nas.
Om te beginnen, doet u natuurlijk een cd in de lade. EAC laat in eerste instantie alleen een serie tracks zonder naam zien. Om de naaminformatie op te halen, klikt u op het menu database om vervolgens naar het submenu ‘get cd information from’ te gaan en te kiezen voor ‘remote freedb’. Als het goed is, staat uw cd in de lijst en kunt u ook nog mooie cover art binnen halen. Prachtig toch?
Rippen
Is de cd-informatie binnen, dan kunt u cd cd gaan kopiëren. Klik om te beginnen op de knop ‘CMP’. (Compress). Deze staat links in het scherm. Als u daarop klikt, vraagt EAC om een doelmap. Als u die hebt aangegeven, klikt up op OK, waarna EAC zal beginnen. Als de cd van goede kwaliteit is, zal de snelheid rond de 6 à 7 speed liggen (6 à 7 keer sneller dan het afspelen van de cd). Kortom: het duurt ongeveer 10 minuten om één cd te rippen. Het kan sneller, maar dat is afhankelijk van de cd-rom drive en modus waarmee u ript (Accurate Stream, Fast Mode, Burst Mode).
Foutloos!
Als alles goed is gegaan, krijgt u na het uitlezen en opslaan van de data een mooi rapport met daarin wat statistieken. Daarin staat bijvoorbeeld Peak Level, Track Quality en hoe zeker EAC ervan is dat de data goed is uitgelezen. Dat is afhankelijk van de cd-kwaliteit en van hoeveel mensen deze cd al hebben geript en de data hebben gedeeld met EAC. Als het goed is, moet de Track Quality 100% zijn.
Doorzetten
Het overzetten van cd’s op de harde schijf of nas is veel werk. Echter, geloof ons: het is het echt waard. Om een tip te geven: u kunt wellicht een tweede pc bouwen met meerdere sata cd- of dvd drives (sata werkt stabieler en sneller!). EAC kunt u zo vaak starten als u wilt. Gebruik echter nooit meer vensters dan dat u cpu-kernen hebt. Dan kan het namelijk crashen of kunnen er bufferproblemen ontstaan. Hebt u een dual core, start EAC dan niet vaker dan twee keer. Hebt u een quadcore, dan kunt u het vier keer starten. Wij hebben om tempo te maken een (goedkope) AMD quad core pc gebouwd met vier dvd-drives (25 euro per stuk). In vier weekenden hebben we 600 cd’s in flac overgezet naar de nas. Nu is het een kwestie van bijhouden en vooral genieten…
Ah, ok. Thanks!
Hi Jaap – (om de een of andere reden kan ik niet reageren op je berichtje als ik op de knop ‘Beantwoorden’ klik en kan ik alleen een reactie plaatsen die bovenaan de pagina komt)
Ik kan er naast zitten, want ik heb me er niet heel erg in verdiept – maar een cd kan 1.411 bits p/s aan. Als ik kijk naar de geripte tracks schommelt het een beetje rond de 600-800 bit p/s. Als tweaker denk ik dan: toch jammer van die bits er nog beschikbaar zijn. Dat gezegd hebbende, de kwaliteit van de clubmuziek uit de jaren 90 is over het algemeen nou niet echt audiofiel te noemen!
Als je in Flac ript zit je altijd rond die koers bij 16/44.1. Bijvoorbeeld WAV is ongecomprimeerd. Dan zie je wel de originele bitrate.
Goh! Nog steeds actueel – nice! 🙂 Grappig om te zien dat de max bit rate bij lange niet gehaald wordt op mijn jaren 90 cds.
Wat bedoel je precies met dat oude cd’s de bitrate niet halen?
Dank voor de uitleg. Het enige probleem waar ik tegen aanloop is dat alle files in dezelfde directory worden geplaatst terwijl ik graag elke geripte CD in een eigen directory wil onder de naam van de CD is dat mogelijk?
Dank voor je reactie
Ben
Dag Ben,
Je kan een directory maken als je het doelpad instelt. Dat moet wel elke keer weer. EAC maakt niet automatisch een nieuwe directory aan.
Hoi Jaap,
Ik probeer ook mijn weg te vinden met EAC, het rippen van mijn CD-collectie naar FLAC (Accurate Rip).
Wat ik jammer vind, is dat de CD database zeer beperkt is. Bij minder bekende CDs moet al snel handmatig track info ingevoerd worden wat HEEL VEEL tijd kost, zeker als je een grote CD collectie hebt met kleinere artiesten.
Ook bij onbekende CDs zie ik niet een mogelijkheid om zelf de CD cover-art er aan te taggen, wat visueel wel zo mooi zou zijn.
Het kan natuurlijk zijn na het lezen van instructies her en der, diverse punten over je het hoofd gezien te hebben.
In afwachting van jouw reactie.
Met vriendelijke groet,
Stephan
Ik heb eigenlijk niet zoveel problemen met de metadata. Via het menu Database –> Get cd information from –> Remote metadata provider kom ik eigenlijk altijd wel bij de juiste data. Het is geloof ik wel een betaalde dienst. Eenmalig iets van 10 euro.
Het is een beetje een oude thread maar mocht er hier nog eens iemand komen die zoekt naar het equivalent van eac voor de MAC dat is XLD (http://tmkk.undo.jp/xld/index_e.html)
Eenmaal goed ingesteld http://docs.linn.co.uk/wiki/images/0/08/XLD_setup.pdf een super programma.
Beste Henk,
Dank je voor de toevoeging! Daar gaan bezoekers zeker blij mee zijn.
Beste,
Weten jullie misschien ook een goed programma om hetzelfde te doen onder Linux? En ik vroeg me verder nog af of het merk/type cd/dvd-rom drive nog uitmaakt voor de kwaliteit van de rip?
EAC is onder linux te draaien via WINE:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=142784
http://www.hydrogenaud.io/forums/index.php?showtopic=49234
Er zijn naar ik weet geen echter alternatieven.
@Rens
Een goed alternatief vind ik om een oud pc’tje in te richten met Vortexbox. (www.vortexbox.org, ISO downloaden).
Dit tovert de PC om in een NAS en automatische ripper. Gewoon CD’s in de lade schuiven en eventjes wachten. Het PC’tje zet je lekker ver weg en hang je in het netwerk. Ondertussen heb je dan ook een NAS die te gebruiken is met DLNA, iTunes, Squeezebox
Deze is wat gemakkelijker in gebruik wellicht. En gebruikt cdparanoia als engine…
http://sbooth.org/Max/
Beste Rens,
http://xiph.org/paranoia/manual.html
Dit is een vergelijkbaar programma. Iets lastiger in gebruik, maar het heeft wel ongeveer dezelfde mogelijkheden. Ik heb er zelf niet echt mee gewerkt, maar een collega gebruikt het en is er tevreden over. Via de command line schijn je erg veel te kunnen instellen.
Vriendelijke groet,
Jaap Veenstra
Leuk artikel. Jammer dat EAC er alleen voor de PC is. Wat is een goed alternatief voor Apple gebruikers?