Home Marantz DV6400 vM

Marantz DV6400 vM

0

Van Medevoort is de laatste twee jaar sacd- en combi-spelers behoorlijk aan het modificeren geweest. Zo hebben de Philips SACD 1000, de DVD963SA en verschillende modellen Sony’s en Denon’s de werkbanken van Audioart al gezien. Keer op keer weet Van Medevoort meer uit de spelers te halen dan de producent voor mogelijk houdt. Nu is een Marantz DV6400 van ?599 aan de beurt. Zodra hij de fabriek verlaat is hij 2x zo zwaar en zeker ?300 mooier.

De twee spelers boven elkaar: weinig verschil zo op het eerste gezicht!
De twee spelers boven elkaar: weinig verschil zo op het eerste gezicht!

De Marantz is een allesetertje. Dat wil zeggen dat de speler alle gangbare standaarden ondersteunt: cd, sacd, dvd-video en -audio en cd-r / -rw. Dat is natuurlijk ontzettend handig als u geen vier spelers in huis wilt halen om uw collectie af te spelen.
De eerste universele spelers waren simpelweg niet om aan te horen. Ze waren scherp, slap en dun. Dit kwam mede door de slechte geschakelde voedingen en gedeelde d/a-converters. Nu is het nog steeds niet 100% genieten geblazen, maar het wordt langzaam maar zeker beter. De chips zijn drastisch verbeterd en de voedingen worden, gelukkig, steeds schoner en stabieler.
Victor en Ad van Medevoort hebben veel tijd gestopt in het vinden en verbeteren van de zwakke plekken in deze Marantz DV6400. De speler is met behulp van staalplaten in 2,5 kilogram aangekomen om het loopwerk te stabiliseren en samen met bitumen resonanties te verbannen. Dit heeft tot gevolg dat de speler rustiger en beter gecontroleerd klinkt.
Op elektronisch gebied is de voeding grondig aangepakt en zijn er op meer dan 100 plekken audiofiele componenten (veel condensators) geplaatst en vervangen om de lineairiteit en bandbreedte van de speler te verbeteren en de vervorming te reduceren. Dit voor audio+video, analoog+digitaal.

Is de speler beter?
Absoluut. De vM-versie is geen partij voor de ongemodificeerde versie. De speler is rustiger, hij heeft meer controle, een fijner lineair gedrag en men kan instrumenten en stemmen preciezer plaatsen dan zijn ongemodificeerde broer. En om het compleet te krijgen: dit is in alle modi goed terug te horen: cd, sacd en dvd.
Na een aantal vertrouwde plaatjes als: Dire Straits: On the Night, Moloko: Statues, Portishead: Live Roseland NY, Pink Floyd: Dark side of the Moon, enkele klassieke nummers van Channel Classics sampler-sacd’s en Turtle Records en tenslotte twee cd’s van Delerium: Poem en Chimera te hebben geluisterd, ben ik tot de conclusie

Alles wordt aangepakt bij de speler: demping in de kast en buffering in op de prints. Zowel digitaal als analoog!
Alles wordt aangepakt bij de speler: demping in de kast en buffering in op de prints. Zowel digitaal als analoog!

gekomen dat deze speler zo gek nog niet is. Zowel in cd als in sacd zijn de verbeteringen goed te horen. Het laag loopt nu diep genoeg door en is beter gedefinieerd. Met name bij Moloko’s ‘Forever More’ is de definitie in het laag belangrijk. De vM laat echter zonder problemen de verschillen in lage tonen doorschemeren.
In tegenstelling tot de reguliere versie, is de gemodificeerde DV6400 absoluut niet scherp in het middengebied. ‘Live at Roseland NYC’ is een vrij lastige cd om neutraal en mild af te spelen, aangezien de opname vrij oud is. De DV6400 vM laat zo goed als geen steken vallen en speelt het live concert van Portishead prima af.
Mede doordat de scherpte achterwegen blijft, krijgt de ambiance vrijspel en geeft de vM u het idee dat u ook daadwerkelijk naar een live concert aan het luisteren bent. Dit lukte de standaard Marantz absoluut niet, doordat deze constant de nadruk legde op de scherpe randjes van Beth Gibbons. Daardoor miste de speler ruimte en muzikaliteit.
Bij Delerium wordt de verbeterde ruimtelijkheid nog eens goed benadrukt. De geluidseffecten op het plaatje komen significant beter los dan bij de reguliere speler. Deze eigenschap zorgt uiteraard voor meer betrokkenheid bij de muziek, wat altijd als een pluspunt beschouwd mag worden.
Op gebied van focus mag het een en ander worden opgemerkt. De plaatsing is in verhouding tot de reguliere speler een stuk beter en overeenkomend met de duurdere Marantz modellen, maar in verhouding tot een Arcam dv78 van ?1000 eigenlijk niet goed genoeg. De Arcam, die alleen dvd-audio / -video en cd afspeelt, weet bij bijvoorbeeld Underworld de stemmen simpelweg beter en stabieler neer te zetten dan de Marantz DV6400 vM.

Beeld
De Marantz DV6400 vM heeft alle reguliere uitgangen: een scart, composiet, component en svhs uitgang. Jammer genoeg heeft de speler geen progressive scan. Dit zorgt voor ietwat vage beelden als er te snel bewogen wordt. Toch is de beeldkwaliteit van de gemodificeerde speler, ondanks de afwezigheid van progressive scan, boven

Geen subtiel verschil hier bij de analoge prints.
Geen subtiel verschil hier bij de analoge prints.

gemiddeld te noemen. De kleuren zijn levendig, het beeld loopt ongelooflijk soepel en het contrast staat op gelijke hoogte van spelers in de klasse van ?1500 tot ?2000.

Conclusie
De vM-versie is absoluut een stuk beter dan de reguliere Marantz DV6400. De DV6400 vM is zachter, ronder, beter gefocust en heeft een prettig lineair gedrag wat leidt tot een fijne muzikale beleving van alle huidige standaarden. Met deze verbeteringen hoeven we de meerprijs eigenlijk niet goed te praten. Voor ?300 meer heeft u een product met hifi-aspiraties in plaats van een scherpe en onrustige speler, wat de reguliere DV6400 in feite is. De gemodificeerde speler is dus absoluut een overweging waard als u een fan bent van Marantz en bovendien bereid bent ?899 voor een allesetertje uit te geven. Wat niet veel is, als u bekijkt wat u er voor krijgt: sacd, dvd-video / -audio en cd. Op niveau, welteverstaan.

De Marantz DV6400 van vM kost ?899,-

Inmiddels is de DV6400 opgevolgd door de DV6500, deze kan zonder problemen ter modificatie aangeboden worden. De modificatie van de DV6500 is niet zo zwaar als die van zijn voorganger.