Verbind een streamer direct met ROON Rock!

Roon is mooi spul. De software is multi-platform, wekt prettig en klinkt goed. Kortom: alles wat we nodig hebben om een mooi systeem op te bouwen. Vandaar dat we al jaren spelen met ROON en ook onze eigen ROON-server hebben gebouwd. Met een 2-poorts Intel netwerk-kaart erin. Daar moet toch een directe link naar onze streamer mee te maken zijn? Dacht het wel… kijk maar mee!

We vragen ons al een tijdje af of het met ROON mogelijk is om met een directe link te werken tussen server en streamer. Dus geen switch er tussen. Nu ondersteunen Linux en Windows wel bridge-mode, maar dat heeft nadelen (waar we nu even niet op in gaan) en ROON Rock ondersteunt niet echt bridge mode. Wel IP-forwarding (staat standaard al aan). Kortom: het moet wel kunnen.

Nu hebben we voorheen al eens gekeken of ROON Rock ook de ‘niet onboard’ netwerkkaarten herkent. En dat bleek in onze test niet. Tenminste: niet die netwerkkaart. Laatste hebben we een tweede poging gewaagd toen we toch even onderhoud moesten plegen – stof verwijderen, visuele inspectie enzo… – en toen werd onze Intel dual port kaart wel netjes herkent. Top! We hebben namelijk wat meer vertrouwen in de Intel-kaart dan de onboard Realtek-chipset.

Directe link

Nu hoorden we niet direct een megaverbetering. Wel toen we er een fiber converter tussen plaatsten waardoor in feite het gehele netwerk op glas werkte. De volgende stap zou – in onze optiek – een directe link zijn. Dus één poort voor internet toegang en wellicht de minder kritische zones en de andere poort voor een directe verbinding naar de streamer. In ons geval: een Sonnet Hermes.

Statisch

De voorwaarden om dit werkend te krijgen zijn:

  • Minimaal twee netwerkpoorten op de ROON-server
  • Een streamer waarbij en statisch adres in te stellen is
  • Basis netwerkkennis
  • Een kabel die lang genoeg is ;-).

Stappenplan

  • Achterhaal het ip-adres van uw ROON-installatie (staat in de ROON-software onder instellingen.)
  • Tik dat adres in in de browser
  • Ga naar het onderdeel “Networking” en kies de niet gebruikte interface
  • Stel een ip-adres in. LET OP: dit adres mag NIET binnen de scope vallen van de primaire interface
    • Dus als het primaire adres 192.168.1.100 is (bijvoorbeeld), dan mag de tweede interface niet 192.168.1.110 zijn.
    • Dat komt omdat de eerste drie blokken het subnet aangeven (in veel thuisnetwerken is dat zo). Wat wel mag is 192.168.10.100 bijvoorbeeld.
  • Achterhaal nu het ip-adres van de streamer. Dat vindt ook in de ROON software.
    • Klik op de zone, dan op het speakertje en dan rechtsonder op het tandwieltje.
  • Tik het ip-adres in in de browser
  • Ga naar de netwerk-instellingen en stel daar een vast ip-adres in dat binnen het subnet van de secundaire interface valt
    • Bijvoorbeeld: de ROON Rock staat op 192.168.10.100. De streamer kan dan 192.168.10.101 krijgen. Met als gateway 192.168.10.100 en als DNS bijvoorbeeld die van de cloudflare.
  • Klaar!

Wat is het voordeel van zo’n directe link met je ROON Rock server? Nou… dat moeten we eerlijk gezegd nog uitvogelen. We hebben wel al gemerkt dat het responsiever werkt. Play, skip, etc gaat allemaal nét wat sneller.

Maar klankmatig moeten we nog appels met appels gaan vergelijken. We denken dat het beter klinkt, want er zijn gewoon minder schakels. En er is minder traffic die in de weg kan zitten en dus ook – in potentie – minder rotzooi. Maar we moeten dat écht nog gaan uitzoeken. En dat gaat nog heel even duren. Kortom: wordt vervolgd!

Verbind een streamer direct met ROON Rock

26 reacties

        1. Ik zie bij de Dirette site wel een duiding dat het om wat anders gaat als AES 67.

          https://www.diretta.link/
          https://www.hifistatement.net/tests/item/2594-diretta-audio-protokoll

          Onderaan de pagina dan een duiding dat het om duidelijk wat anders gaat, en er een FPGA voor wordt ingezet, dat zorgt dan voor een eigen aansturing.
          Of dat ook in combinatie gaat met een UCB, dan zie ik niet direct een voordeel, maar ik kan mij uiteraard ook vergissen.

          1. Ik zie net een rare type vout .

            Of dat ook in combinatie gaat met een USB, dan zie ik niet direct een voordeel, maar ik kan mij uiteraard ook vergissen.
            waar bij de UCB is vervangen door USB, duidelijk wat anders, sorry.

  1. Ik heb mijn Muziek op de NAS staan en via netwerk naar de Huiskamer hier de NUC-Roon-Rock met de Audioquest Carbon cat700 verbonden met de Bonn N8 en die dan via USB aangesloten op mijn Marantz NA11s1 ik moet zeggen klinkt erg goed nu nog een beter usb kabel bestellen

  2. Ik had dit onderwerp nog niet eerder gezien. Ik heb zelf een directe koppeling tussen mijn Streamer en BluOs module van NAD. In het verleden speelde ik ook met een switch AQvox SE tussen de streamer en de BluOS module. De vraag of het met een directe koppeling beter kan is snel te beantwoorden…. JA! Veel beter zelfs. Ik maak gebruik van een JCat netwerkkaart in mijn Streamer. Ondanks de streamer al over een lineaire voeding beschikt heb ik de JCat met een externe voeding gevoed. Farad met een SR orange fuse en een goede netkabel. De JCat netwerkkaart is voorzien van een Pink Faun ultra clock. Deze is nog een heel stuk schoner dan de Femto clock die standaard geleverd wordt op de JCat. Het resultaat staat ver boven het gebruik met een AQvox SE. Wel ben ik nog benieuwd naar de Melco switch. Deze wordt inmiddels ook gemodificeerd verkocht met Ultra klok. De kans is groot dat het zelfde resultaat of misschien zelfs een nog beter resultaat behaald kan worden met deze switch t.o.v. een directe koppeling. Het belangrijkste is een schoon signaal.

    1. Nog niet. Maar wie weet komt dat nog! Wordt wel januari. Moet eerst twee grote live-stream tests met band rond krijgen. Die moeten echt gaan staan als een huis. Kortom: veel uitdagingen te tacklen. :-).

  3. Wel het beste is om het in de praktijk het uit te proberen.
    Dat heb ik dus gedaan,
    Mijn Nuc heeft maar een netwerk poort die heb ik dus gereserveerd voor de koppeling naar de streamer.
    Een adapter van tp-link als tweede poort ingericht naar het netwerk.
    Het resultaat is verbluffend.
    Ik ben echt kritisch als het gaat om dit soort actie’s.
    Het blijkt dat er meer diepte en rust in het geluidsbeeld is.

    Bedankt voor de heldere uitleg.

    1. Volgens Jaap heb je “Minimaal twee netwerkpoorten op de ROON-server” nodig.
      Jij hebt een NUC met 1 netwerkpoort en “die heb ik dus gereserveerd voor de koppeling naar de streamer” en “een adapter van tp-link als tweede poort ingericht naar het netwerk”.
      Nou schiet mij maar lek, Ofwel op zijn Duits “Ich verstehe nur Bahnhof”!

  4. Het kan dus dat de voeding ruis van de server dan direct ook van invloed is op de mediaspeler, dat hadden we toch opgelost met een tweetal SFP modules er tussen?

    Dat je er een aparte route maakt is dan niet zo een verschil, je krijgt een beetje een effect van een aparte groep elektriciteit maar dan voor het signaal ben benieuwd. De verwachting is niet zo groot/hoog.

  5. Dit komt op mij over als “waarom zou je het makkelijk doen als het ook moeilijk kan”! Wat is er mis met een NUC met Roon Rock of (mooier) een Nucleus aan te sluiten op jullie Hermes? Beide cores desgewenst met een forse SSD voor je Rips etc?

      1. Ja in de basis wel, maar jullie roon server zal in de thuissituatie niet veel voorkomen lijkt mij zo. Een NUC of een Nucleus (met HD of SSD) ligt dan meer voor de hand. En die rechtstreeks aansluiten op de Hermes geeft per saldo een mindere SQ. Althans, da’s mijn ervaring…
        Maar goed ik laat mij graag verrassen Jaap!

Geef een antwoord