vrijdag, april 19, 2024
Home Video-cast Academy Alpha Audio Academy – Aflevering 7 – Meten of luisteren?

Alpha Audio Academy – Aflevering 7 – Meten of luisteren?

3
Alpha Audio Academy – Aflevering 7 – Meten of luisteren?

Als ex freelance redacteur en later ex-technisch redacteur in vaste dienst bij een computertijdschrift, geloof ik heilig in benchmarks. Het testen van een moederbord, videokaart, processor of bijvoorbeeld SSD is 80 procent meetwerk. Benchmarks doen om te bepalen hoe snel bijvoorbeeld een processor is bij een bepaalde belasting. En dat is logisch: bij een computer gaat het puur om rekenkracht en snelheid.

En zoals bij alle metingen, geldt ook in dat segment dat het verstandig is na te gaan wát je meet. Wat doet deze benchmark? En hoe vertaalt zich dat naar de praktijk?

Om een simpel voorbeeld te noemen: er zijn tests die meten hoe snel een processor een serie bestanden kan inpakken. Dat kan met één rekenkern of met meerdere tegelijk. Dat is al een verschil in hoe je precies meet; de één is single core perfomance, de ander multicore. Maar alsnog zegt zo’n test niets over hoe snel deze processor is met videobewerken. Of gamen. Of AES-versleutelingen decoderen. Daar zijn andere metingen en benchmarks voor.

Luister of bekijk

Naar de audiowereld

In ons audiowereldje is het wellicht nog veel complexer. Want hoe meet je geluidskwaliteit? Is dat überhaupt wel mogelijk? Want een vervormingsmeting – THD, IMD, etc – zegt weliswaar wel iets, maar schetst nog steeds geen totaalplaatje. Net als lineairiteit. Of vermogen. Of jitter.

Daarbij: hoe lees je precies die metingen? Wat kan je eruit halen wat te vertalen is naar praktijk? Hoe beïnvloedt het precies de weergave? En meten we wel de juiste zaken?

Om hier een simpel voorbeeld te noemen: streaming audio gaat via het netwerk. Op een gegeven moment kwamen er audiofiele netwerkkabels en switches op de markt. Pure onzin, zei iedereen. De data komt onveranderd door, dus er kán geen verschil zijn in weergave.

Wij hebben destijds – een jaar of vier terug – veel onderzoek gedaan naar kabels en switches. Waaronder proeven met fiberoptic verbindingen. En verdomd: zeker wel een hoorbaar verschil! Dat data is gelijk. Alleen het medium niet. Als dat het geval is, moeten we dus niet naar de data kijken, maar naar wat het verschil is tussen deze twee media. Wat maakt koper anders dan licht en wat beïnvloedt dat dan? En hoe werkt dat dan bij ‘audiograde’ switches?

U ziet het… meten is één. Het juiste meten is iets anders.

Tegen meten?

Nu lijkt dit een betoog tegen meten. Dat is het absoluut niet. Wat we proberen te zeggen is dat metingen goed gedaan moeten worden én dat je moet weten wat je precies meet. En hoe zich dat vertaalt naar de praktijk.

We meten bijvoorbeeld luidsprekers en hoofdtelefoons als het kan. (Niet alles komt op de redactie binnen. Dus het lukt niet altijd.) Wat we vooral interessant vinden, is de vervorming. En dan met name de 2e en 3e harmonischen. Dat zegt namelijk veel over de klankkleur en dominante kleuring in een bepaald gebied. Respons is veelal tuning. Fase en impedantie kunnen we helaas (nog) niet meten. Maar dat zou ook zeker interessant zijn om mee te pakken.

Wat we hebben geleerd in de jaren dat we speakers en hoofdtelefoons meten, is dat een slecht metend product eigenlijk nooit écht goed kan klinken. Maar een goed metend product klinkt ook niet altijd top. Als een speaker 0,5% minder vervorming heeft in het middengebied dan zijn concurrent hoeft deze niet per-sé beter te klinken. Het is afhankelijk van talloze factoren. Denk aan fasegedrag en resolutie.

Bij Alpha

Wat wij belangrijk vinden én nastreven bij Alpha Audio, is een mix van objectieve metingen én ook goed luisteren. Meestal luisteren we éérst, zodat de meetresultaten de luistersessie niet beïnvloeden. Gelukkig komt het veelal overeen met elkaar…. En dat bewijst ook weer dat oren niet liegen.

Metingen zijn dus niet zinloos. Het gaat er echter om dat de metingen ook écht wat toevoegen en te begrijpen zijn. Het moet zich kunnen vertalen naar de praktijk. Ze dienen bij ons als onderbouwing van de review en onze eigen bevindingen in de luistertests.

Deze aflevering sluit het eerste blok van de Alpha Audio Academy af. In het volgende blok gaan we in op luidsprekers. Wat zijn het, welke soorten zijn er en waar moet je nu precies op letten bij een speaker?

3 REACTIES

  1. Ik vergelijk dit vage geklets in de audio wereld altijd met een open hart operatie van een kind. Wil je dat die operatie gedaan word door een team uitstekend opgeleide chirurgen, die uitgaan van ervaring , feiten en goed geteste en bewezen methodes, apparatuur en gereedschap, of zou je liever hebben dat een team vage types, met een vaag verhaal, en mooie glimmende spulletjes aan de slag gaan met die operatie, omdat ze een goed verhaal hebben en zo lekker duur zijn?

×