vrijdag, april 26, 2024
Home Video-cast Academy Alpha Audio Academy – Aflevering 5 – Een bestaand systeem upgraden

Alpha Audio Academy – Aflevering 5 – Een bestaand systeem upgraden

0
Alpha Audio Academy – Aflevering 5 – Een bestaand systeem upgraden

Het is eerder regel dan uitzondering bij een hobby dat we blijven verbeteren. Zo-ook bij de hifihobby. We blijven maar tweaken en verbeteren om zo nog dichter bij ons ideaal te komen (wat niet per-se de realiteit is). Door deze eeuwig aaneenschakeling van tweaks blijft het systeem veranderen en dus ook de verhoudingen tussen componenten. En dat betekent dat in sommige gevallen de balans verdwijnt. De kunst is dan om snel balans terug te brengen én progressie te boeken. Maar hoe pakt u dat nu aan?

Als het goed is, hebt u een baseline – een basiskwaliteit – waaraan u uw systeem meet. Immers: hoe gaat u anders bepalen of iets beter of slechter is?

Nu is zelfs die baseline lastig, want hifi- en weergavekwaliteit zijn vrij subjectief. Zelfs uw gemoedstoestand is van invloed. Daarom kan uw redacteur en presentator beter niet reviewen als hij chagrijnig is… Dat gaat meestal wel weg na een lekkere bak koffie trouwens.

Maar laten we even stellen dat u een goed idee hebt van de basisprestaties van uw systeem. De kunst is dan te bepalen wat de verhoudingen zijn tussen de componenten. Waar zit waarschijnlijk de zwakke plek? Vergeet in dit geheel niet de akoestiek van uw ruimte óók mee te nemen. Daar kijken veel te veel mensen niet naar, maar het is een ontzettend belangrijke schakel.

Bekijk of beluister!

Leeftijd

Een eenvoudige manier om het te bepalen is te kijken naar leeftijd. Met name d/a-converters zit veel progressie in. Streamers en streaming-bridges ook. Dat is puur door de progressie op digitaal vlak. Kortom: hebt u een oudere converter of streamer, dan loont het om daar te zoeken (uitzonderingen daargelaten… er zijn van die producten die gewoon steengoed blijven).

Een andere manier om te bepalen waar winst te behalen is, is prijs en klasse. Prijs zegt niet altijd iets, maar is wel een indicator. Als een versterker in de 1000 euro klasse een paar speakers van 5000 euro aanstuurt, is de kans groot dat daar wel winst te behalen valt.

Tenslotte balans in klank of interpretatie. Een paar speakers die fris zijn in een koudere ruimte én met een koele versterker en bron gaat gewoon niet. U zult dan ergens moeten starten met het weer in balans trekken van de set. In dit geval zouden we de speakers aanpakken, omdat die de meeste interactie hebben met de kamer en het eenvoudigst te vervangen zijn. De akoestiek is lastiger.

Wat zoek je precies?

Als je denkt de ‘zwakke schakel’ te hebben gevonden, is het ook belangrijk jezelf af te vragen wat je nu precies zoekt. Meer detail? Meer rust? Meer ruimte in de weergave? Meer laag? Strakker laag? Of alles? (Wat erg lastig is met één upgrade).

De reden dat u dit scherp moet krijgen voor uzelf, is dat lukraak componenten vervangen zonder een plan in veel gevallen niet echt iets oplevert. En een dealer kan niet echt wat adviseren zonder dat u aangeeft wat u precies zoekt.

Proberen

Als u de zwakke schakel hebt gevonden en u hebt een paar mogelijke kandidaten gevonden, dan is het altijd verstandig deze kandidaten in een gecontroleerde omgeving te proberen. Het beste is thuis in uw systeem te proberen. En dan ideaal gezien naast elkaar. De reden is dat ons geheugen verraderlijk is. We kunnen niet heel lang geluid onthouden. Probeert u maar eens te herinneren hoe uw systeem een jaar geleden klonk. Dat gaat niet. Een week geleden is al heel erg moeilijk. U weet alleen of het goed was of niet, maar niet precies hoe.

Als u kandidaten filtert, probeer het dan te beperken. Want u maakt het exponentieel lastiger als u heel veel producten naast elkaar gaat zetten. Zet er liever twee of drie naast elkaar dan vijf of zes. Zo voorkomt u verwarring en vervolgens frustratie. Wees dus streng bij de selectiecriteria.

Tweaks

Kunnen tweaks helpen bij het upgraden van een systeem? Jazeker! Maar het is veelal geen oplossing voor een fundamenteel probleem. Een tweak kan iets verfijnen, maar kan geen gebrek aan laag compenseren. Of een plat stereobeeld compleet 3D maken. Om maar iets te noemen. Tweaks zijn er voor de puntjes op de ‘i’. Het is géén fix voor een systeem dat uit balans is.

Overigens bedoelen we met tweaks niet direct aanpassingen aan de akoestiek of een aparte groep voor de audio-installatie. Dat zijn in onze optiek fundamentele aanpassingen aan het gehele systeem.

×