web analytics

Zeven switches voor streaming audio getest – Blind!

Prijs: € 100 to 2000

Testpanel Switch Test

Inleiding

Inhoud

 Het zal de vaste lezers niet ontgaan zijn dat we afgelopen weekend een test hebben uitgevoerd met switches. Deze was live te volgen via ons Youtube-kanaal. Inmiddels staat de stream ook op Alpha Audio om terug te kijken. In de blindtest hebben uiteindelijk negen lezers zeven switches beluisterd. Na elke ronde hebben ze een score gegeven. En daar hebben we uiteindelijk in dit artikel getracht chocola van te maken. Er zijn drie vrij duidelijke uitschieters… 

Alpha Audio is geen platform voor statistiek. Dus indien niet alles wetenschappelijk verantwoord is, excuses. We hebben geprobeerd zowel de test als de verwerking van de data zo eerlijk mogelijk te houden. Maar voordat we verder gaan: nog even een virtueel applaus voor de lezers die vier uur lang geconcentreerd hebben gewerkt aan deze test. Super!

De test

Netwerk-setup

De test is compleet blind uitgevoerd voor het testpanel. Het eerste idee was het dubbelblind te doen. Maar dat ging uiteindelijk niet, omdat elke switch een herkenbaar uiterlijk heeft. Ook als er een doek overheen zou liggen. Daarbij komt dat de Ansus switch van de stroom af moest, omdat deze de weergave kan beïnvloeden. Dat zou dus direct verklappen welke er speelt.

We hebben voor de test een – volledig solid core, koperen – SFP-CAT6a kabel van ongeveer 16 meter vanuit het serverhok naar de Metrum Acoustics Ambre getrokken. Elke te testen switch is gekoppeld aan een Netgear GS724T v3. Deze is weer via fiber verbonden met onze core-switch. Aan de Netgear hangt indirect ook de ROON-core. De NAS met muziek is direct verbonden aan de Netgear. Elke switch is met de standaard adapter gevoed. Dit omdat we alles ‘as-is’ willen testen. Niet iedereen heeft een Sbooster, IFI of andersoortige luxe voeding.

De test-set bestaat uit:

 • Pass Labs XP-12
 • Bryston 4B SST3
 • Metrum Acoustics Ambre
 • Metrum Acoustics Pavane (I2S verbonden)
 • Focal Sopra No1 luidsprekers (met isoacoustics voeten)
 • Kabels van Grimm Audio, Audioquest
 • Filter van Kemp en Isotek (titan)

We hebben drie tracks gespeeld:

 • Paul Simon – Diamonds on the Soles of Her Shoes
 • Massive Attack – Angel
 • Steven Wilson – Pariah (live Royal Albert Hall)

Elke track – behalve Pariah – spelen we 30 seconden. En dat 2x om een goed idee te krijgen. Na de drie tracks, wisselen we de switch en begint het rijtje opnieuw.

Vijf plus drie

We hebben de eerste ronde vijf switches laten spelen. Daarna hebben we de winnaar uit de eerst ronde gepakt om daar nog een keer extra mee te spelen. Elke ronde begint met een base-line test met een standaard switch. Dus de volgorde is:

 • standaard Netgear (wennen aan de sound / baseline)
 1. Fidelizer EtherStream (399 euro)
 2. Ansus switch (1999 euro)
 3. Fiber (250 euro compleet)
 4. Standaard Netgear (149 euro, 24 poorten)
 5. Bonn N8 (395 euro)
 • Standaard Netgear (weer wennen na pauze)
 1. Bonn N8 (395 euro)
 2. SoTM – basismodel (999 euro)
 3. Meraki enterprise 8-poort met fiber en PoE (799 euro)

Zo hebben we een groep van 5 en daarna 4 personen kunnen inzetten voor deze test. De ‘pauzegroep’ kon even bijkomen met wat drinken en eten.

Gerelateerde berichten

Marantz Melody X

Review Marantz Melody X MCR612

Inleiding InhoudIn 2015 hebben wij de voorganger van de Melody X MCR612 mogen testen. Heel toepasselijk was dit de MCR611. Toen waren wij al erg tevreden over de veelzijdigheid van van de MCR611. Het is natuurlijk leuk om te zien wat Marantz heeft veranderd in de opvolger. Maar misschien nog wel belangrijker… Is het Hi-Fi […]

56 reacties

 1. Goed bezig mannen, graag doe ik een suggestie voor een volgende Alpha lezers luister test:

  In welke mate is de hardware en/of OS waar Roon Server op staat van belang voor de SQ, als deze:
  A) direct op Endpoint is aangesloten
  B) deze via een ‘hifi-switch’ op Endpoint is aangesloten

  Voorbeelden (A)
  NAS met Roon => Ambre
  Virtual server sectie op NAS => Ambre
  Roon Rock op NUC => Ambre
  Tuned server met bv AudioLinux of Euphony => Ambre

  Voorbeelden (B)
  Idem (A), maar dan met een ‘hifi switch’ ertussen

 2. Leuk dat de individuele scores gepubliceerd zijn.
  Zo zie je dat niet alleen verschil in scores zijn tussen de switches maar ook binnen de switches zelf varieert de score afhankelijk van de track.
  Zo wordt door luisteraar 5 Fidelizer 1 en 3 met een 5 gewaardeerd en Fidelizer 2 met een 8.
  Dit soort fluctuaties binnen 1 switch zie je bij meerdere luisteraars zij het in wat mindere mate.
  Moeten we hier uit concluderen dat switches verschillen in hun geschiktheid voor bepaalde types muziek of moeten we concluderen dat gezien de sterke fluctuaties binnen een model er kennelijk iets anders gescoord wordt dan de “geluidskwaliteit” van de switch

 3. Ik probeer dan even de puntjes op de i te krijgen, maar met de Cisco komen er dus jaarlijks kosten bij voor de licentie voor een product dat je al hebt gekocht?
  https://www.wifishop.nl/meraki-cloud-licentie-1-jaar/pid=33411?source=googleps&adtype=pla&gclid=EAIaIQobChMIoZ7NubuZ5gIVyuR3Ch30hw-0EAQYASABEgJYP_D_BwE#productSpecifications
  Dat zijn dus jaarlijks nog € 115 extra, niet een te verwaarlozen meerprijs, heb je ook bijna een Roon licentie voor,….. ;-)
  Of is dit niet nodig met lokaal gebruik?

 4. bedankt voor je test !
  Elke switch is met de standaard adapter gevoed… waarom deze tests niet doen met SBooster? (bv)
  het kan de rangorde veranderen ?? een andere XYZswitch+Sbooster-duo zou bijvoorbeeld op de eerste plaats kunnen staan ??

   1. @bbill bill: Jij gaat er denk ik vanuit dat dit verbeteringen geeft. Dat hoeft niet zo te zijn hoor. Hans Beekhuyzen bijvoorbeeld is van mening dat de SOTM én de AQVox beter klinken met de originele voeding dan met een SBooster. Wijnand heeft overigens wél goede ervaringen met de AQVox en een Farrad voeding.
    En de Cisco Meraki heeft een ingebouwde voeding!

    1. Huite ; ik kan je verzekeren dat in het geval SotM hij echt beter gaat klinken met een goede voeding. Ook SotM is die mening toegedaan, Bonn en AQVox zweren bij hun eigen voeding. We hebben dit overigens uitgebreid geprobeerd. Overigens kan je al vanaf een Talentcell accu een uitstekend resultaat behalen vanaf 69,95. Zelf heb ik de Switch met een SotM en / of Farad3 gevoed.
     Wel kan je soms vraagtekens zetten qua prijskwaliteit in zo,n geval. Vandaar dat we gekozen hebben voor standaard voedingen..

 5. De grafiekjes zijn voor mij erg leuk om verder te bestuderen Jaap. Complimenten voor de uitwerking.

  Wat mij vooral opvalt is dat de switches vooral zijn beoordeeld op klank en ruimtelijkheid en minder op timing. Vaak is dat bij een verandering ook het eerste opvallende verschil en bovendien zijn de meeste luisteraars zich niet eens bewust van timingverschillen. Een programma als maestro laat de rol van een dirigent perfect zien en horen (even afgezien welke voorkeur de muzikanten hebben en of er een klik is). Hoe breng je met een muziekstuk emotie over op je publiek. Datzelfde heb ik met switches. Ik was zelf zeer tevreden met de toepassing van fiber totdat ik wat langer naar voor mij bekende concerten ging luisteren. Een stuk emotie was verdwenen. Uiteindelijk heb ik na lang zoeken en proberen een beetje op rust en ruimtelijkheid ingeleverd en heb daar weer een stuk timing en emotie voor teruggekregen. Uiteraard niet te onderbouwen maar ik durf na deze test wel uit de kast te komen. Blijft voor mij natuurlijk de vraag of lezer 3 dit ook heeft gehoord (of gevoeld).

  1. Ik kan niet helemaal begrijpen hoe timing – dus in feite clocking in de converter – beïnvloed kan worden vanuit het netwerk. Immers: de data wordt gebufferd en dan doorgezet naar de dac. Maar goed… we weten inmiddels dat er meer is tussen hemel en aarde.

 6. Ik was er ook bij, maar sta dan niet op de foto, uiteraard wel op de video.
  Ik was gekomen met het idee geen verschillen te horen, ik had geen stem i.v.m. probleempjes met de stembanden, en dat maakte het communiceren wat moeilijker.
  Dat er dan toch nog echt duidelijk ineens een goed hoorbaar verschil hoorbaar is was ook wel te zien aan onze gezichten. Als gepensioneerd onderwijsman ben ik nog wel gewend zaken te beoordelen.
  Het geheel had een hoog niveau, en als je daar dan bovenuit komt is dat dus wel bijzonder.
  Maar mede door de stemproblemen kwam mijn opmerking bij het laatste deel van de stream niet helemaal uit de verf, en misschien kan Jaap het zelf controleren.

  Bij dat laatste stukje start er een bij de drummer een stukje met brushes op de bekkens, dat was bij de laatste switch niet goed te horen, haalde dus wat van het hoog weg in de details, dat zal neem ik aan geen filter zijn, en bij de eerdere switches wel goed te horen.
  Dat vervolgens het nieuws snel gaat was ook wel leuk, in Brussel kwam ik een man van Dimex tegen, heb daar nog een leuk gesprek mee gehad, maar hij wist al wel volgens hem de uitslag…..;-)

  1. Was je er tussenuit geglipt? ;-). Alex staat er – helaas – ook niet op. René Degens wist van de test en is blijkbaar overtuigd van zijn product. Terecht blijkt ook, want de Silent Angel heeft hoog gescoort. Ook bij de ACV waar ik deze test niet blind heb gedaan (met minder modellen).

 7. Betrof de SoTM switch de SoTM sNH – 10g?
  Op internet stond nog een aardig alternatief met 2 van die switches, rechtstreeks gekoppeld met één lange fiberkabel (die zo in een SoTM switch kan). Met een extra klok eraan en goede voedingen erop, lijkt het me hier om een non plus ultra oplossing te gaan.
  Het is de vraag natuurlijk of zo’n investering nog een (grote) verbetering oplevert t.o.v. van de Silent Angel die ik al heb.

  1. Dag Theo, het betrof hier inderdaad een sNH-10g. En je hebt gelijk wbt modules. Zelf heb ik daar uitgebreid mee getest met verschillende vrienden. Het resultaat is dan 50/50 zelf zit ik in het kamp van SotM zelf die zweert bij een Cat 6 of hoger. Maar sommige vrienden hebben toch voor fiber gekozen. Overigens was om steken met een digitaal moduul niet doenlijk en we hadden het dan met de Meraki ook moeten doen.

  2. Goedendag Theo, ik kan bevestigeen dat een sNH-10g switch met een goede Farad3 of SotMsPS500 voeding beter klinkt. Ook klinkt de klokversie van de sNH-10g switch met Evox condensatoren en zilver kabel nog aanzienlijk beter klinkt . Vervolgens zijn 2 switches (van SotM) weer een upgrade..Dit alles is in een vergelijk duidelijk te horen. .Een paar vrienden hebben dat inmiddels gedaan.
   Er hangt echter ook een prijzig plaatje aan..

 8. Klopt het als ik zeg dat een switch het signaal aantast? Anders zou er immers geen verschil te horen zijn. Kan ik voor het beste geluid beter via lokale opslag kiezen in/aan een streamer of via een netwerk (met audiofiele switch dus)? Verder leuke en interessante live stream; van begin tot eind gevolgd. Graag meer live streams, in welke vorm dan ook. Live is puur, net als in de muziek.

   1. “Het gaat om ‘ruis’ die via de ethernet kabel de streamer binnendringt.” Precies. En waar zit die kabel aan vast? Audiofiele switch zou dan een veredelde ruisonderdukker zijn. Uit jouw metingen kwam dit nauwelijks naar boven t.o.v. een standaard switch. Niet alles is te meten blijkbaar. Standaard switch heeft dus nadelig invloed op het eindresultaat. Een audiofiele minder nadelig.

    1. Klopt… in feite is het ook een filter. En hoewel we niets geks meten via de spdif uitgang van de streamer, hebben we niet direct gemeten aan de switch zelf. Die apparatuur hebben we niet. Dus er kán wel wat invloed zijn al… Maar ik gok dat dit nog zo nieuw is, dat het lastig is te bepalen wat en hoe we moeten meten. What else is new…

   2. Dag Jaap, ik weet niet hoe u het fiber systeem dagelijks gebruikt maar sta mij toe op te merken dat 16 meter utp cat6a vanaf convertor naar Ambre echt niet oké is, ik deed hetzelfde hier thuis met ‘slechts’ 8 meter met de waarneming dat de convertor aanwezig of niet aanwezig geen verschil maakte.

 9. Beste Jaap,

  Ik heb de silent angel gekocht.
  (Moet hem nog binnen krijgen)
  Heb in de meterkast de netgear gs108 switch hangen.
  Waar haal je nou t beste resultaat mee.
  Netgear switch laten staan en switch bij de streamer plaatsen of de netgear vervangen voor de silent angel?

  1. Beste Michel. Gefeliciteerd met je mooie aankoop! Ik zou als de mogelijkheid het toelaat een dedicated switchpoort uit je router pakken voor audio. Het is altijd een kwestievan proberen maar in mijn geval pakten verschillende merken switches achter elkaar minder uit.. Succes en laat het ons weten..

  2. Je wilt dan beide switches gebruiken? Als de kabel van de Silent Angel naar de streamer hetzelfde type is als de kabel van de Netgear->Silent Angel dan zou ik enkel de SA in de meterkast gebruiken en de Netgear lekker in de kast leggen.

    1. Dat is inderdaad het juiste advies maar je moet kijken of je router een extra switchpoort heeft die je dedicated op je bonn vlak voor je streamer aansluit. Daar heb ik en inmiddels verschillende anderen de beste ervaring mee..

     1. Ja zoiets doe ik ook.
      Gebruik 2 van de 4 poorten op mijn modem/router.
      Heb mijn AQVox aangesloten op de ene poort en een Netgear (met LPS) op de andere poort.
      AQVox is dedicated in gebruik voor mijn setup, de Netgear voor de rest.
      Tussen de Netgear en de modem/router nog een Pinkfaun isolator.

     2. Ik ga van de ziggo modem (meterkast) naar de netgear r7000 (woonkamer) vandaar terug naar de netgear switch in de meterkast, en die is aangesloten aan mijn NadM10 streamer/versterker.

      Als ik het goed begrijp moet ik van de netgear (woonkamer) direct naar de streamer.

 10. Vreselijk genoten van deze test. Erg leuk dat ook de Meraki heeft meegedaan. Dit type switch wordt veel toegepast en is voor een paar euro te krijgen (2e hands). De noodzakelijke licentie is meestal duurder maar gezien het hoge puntenaantal toch het proberen waard.

 11. Nog even ter aanvulling, de Melco klinkt duidelijk minder fraai geconfigureerd in Network mode en Melco-LAN poort aangesloten rechtstreeks op de router (zonder switch ertussen……) en Melco Player poort aangesloten op de streamer.

 12. Beste Jaap,
  zal wel aan mij liggen….ik als simpele muziekliefhebber begrijp dat je een switch na je router moet plaatsen en alle muziek-componenten (streamer, NAS) op de switch aan moet sluiten in plaats van rechtstreeks op de router om netwekvervuiling vanuit de router op je installatie te voorkomen. Die vervuiling is ook overduidelijk te horen met een Melco N1Z in network mode aangesloten of Melco in Dedicated Mode aangesloten op de streamer, zover alles clear……
  Nu hoe het bij die test bij jou aan elkaar gebakken is begrijp ik helemaal niets van, zo’n ingewikkeld verhaal, ben helemaal lost……..Nogmaals zal wel aan mij liggen, maar voor de no-no’s onder ons misschien een klein aansluit-schemaatje ter verduidelijking? Wel mooi verhaal overigens, dank!!!!!

  1. Dag Molenaar,

   Het is vrij eenvoudig eerlijk gezegd. Maar mijn Photoshop-skills zijn om te janken, dus tekenen zal niet zo gemakkelijk gaan :-). Ik ga wel een poging wagen. Ik plaats hem zo snel mogelijk in het artikel erbij. Al is het niet zo relevant eerlijk gezegd. Alle switches die we hebben getest hangen gewoon aan een grote 24-poorts Netgear. Daar komt ook de muziek vanaf via de NAS. De ROON-server hangt daar ook – indirect via fiber – aan.

 13. Driewerf hulde, Jaap en luistercompanen.
  Kijk, hier hebben we wat aan.
  Onthullend, verduidelijkend, relativerend en onderscheidend.
  Voor herhaling vatbaar!
  Suggesties: zo’n test voor powercords, interlinks (analoog of digitaal), luidsprekerkabels en DAC’s. Ik neem in die component-groepen de meeste beweging/ontwikkeling waar.

 14. Ja het was een bijzondere test die écht de moeite waard was. En de uitkomst was zoals verwacht. JA een audiofiele switch maakt een positief verschil.
  Welke je moet hebben lijkt mij, zoals altijd, een kwestie van uitproberen. Want de netwerk set-up bij A-A is bepaald niet modaal te noemen!

  Resteert de prangende vraag, wat is nu het “geheim” van deze switches Jaap…? :-)

     1. Overigens valt het wel mee met de “knetterigheid” van de AQVox en SoTM voeding. Een geschakelde voeding hoeft niet slecht te zijn. Kijk maar naar de interne dubbele (tweede voor POE) voeding van de Meraki. Dat zit bijna op het niveau van medische stroomvoeding.

      1. Dat met die schakelende voedingen zie ik ook zo hoor Mark. Vandaar het “knetteren” tussen aanhalingstekens. Het bewijs: Ik ontvang nog deze maand 2 nieuwe mono blokken, elk met drie schakelende voedingen er in!
       Maar het punt dat ik wilde maken was/is dat het met die verschillen in switches niet allen aan de voeding ervan kan liggen. Hoe belangrijk dat aspect ook is.

Geef een reactie