Zeven switches voor streaming audio getest – Blind!

Prijs: € 100 to 2000

Testpanel Switch Test

Inleiding

Inhoud

 Het zal de vaste lezers niet ontgaan zijn dat we afgelopen weekend een test hebben uitgevoerd met switches. Deze was live te volgen via ons Youtube-kanaal. Inmiddels staat de stream ook op Alpha Audio om terug te kijken. In de blindtest hebben uiteindelijk negen lezers zeven switches beluisterd. Na elke ronde hebben ze een score gegeven. En daar hebben we uiteindelijk in dit artikel getracht chocola van te maken. Er zijn drie vrij duidelijke uitschieters… 

Alpha Audio is geen platform voor statistiek. Dus indien niet alles wetenschappelijk verantwoord is, excuses. We hebben geprobeerd zowel de test als de verwerking van de data zo eerlijk mogelijk te houden. Maar voordat we verder gaan: nog even een virtueel applaus voor de lezers die vier uur lang geconcentreerd hebben gewerkt aan deze test. Super!

De test

Netwerk-setup

De test is compleet blind uitgevoerd voor het testpanel. Het eerste idee was het dubbelblind te doen. Maar dat ging uiteindelijk niet, omdat elke switch een herkenbaar uiterlijk heeft. Ook als er een doek overheen zou liggen. Daarbij komt dat de Ansus switch van de stroom af moest, omdat deze de weergave kan beïnvloeden. Dat zou dus direct verklappen welke er speelt.

We hebben voor de test een – volledig solid core, koperen – SFP-CAT6a kabel van ongeveer 16 meter vanuit het serverhok naar de Metrum Acoustics Ambre getrokken. Elke te testen switch is gekoppeld aan een Netgear GS724T v3. Deze is weer via fiber verbonden met onze core-switch. Aan de Netgear hangt indirect ook de ROON-core. De NAS met muziek is direct verbonden aan de Netgear. Elke switch is met de standaard adapter gevoed. Dit omdat we alles ‘as-is’ willen testen. Niet iedereen heeft een Sbooster, IFI of andersoortige luxe voeding.

De test-set bestaat uit:

 • Pass Labs XP-12
 • Bryston 4B SST3
 • Metrum Acoustics Ambre
 • Metrum Acoustics Pavane (I2S verbonden)
 • Focal Sopra No1 luidsprekers (met isoacoustics voeten)
 • Kabels van Grimm Audio, Audioquest
 • Filter van Kemp en Isotek (titan)

We hebben drie tracks gespeeld:

 • Paul Simon – Diamonds on the Soles of Her Shoes
 • Massive Attack – Angel
 • Steven Wilson – Pariah (live Royal Albert Hall)

Elke track – behalve Pariah – spelen we 30 seconden. En dat 2x om een goed idee te krijgen. Na de drie tracks, wisselen we de switch en begint het rijtje opnieuw.

Vijf plus drie

We hebben de eerste ronde vijf switches laten spelen. Daarna hebben we de winnaar uit de eerst ronde gepakt om daar nog een keer extra mee te spelen. Elke ronde begint met een base-line test met een standaard switch. Dus de volgorde is:

 • standaard Netgear (wennen aan de sound / baseline)
 1. Fidelizer EtherStream (399 euro)
 2. Ansus switch (1999 euro)
 3. Fiber (250 euro compleet)
 4. Standaard Netgear (149 euro, 24 poorten)
 5. Bonn N8 (395 euro)
 • Standaard Netgear (weer wennen na pauze)
 1. Bonn N8 (395 euro)
 2. SoTM – basismodel (999 euro)
 3. Meraki enterprise 8-poort met fiber en PoE (799 euro)

Zo hebben we een groep van 5 en daarna 4 personen kunnen inzetten voor deze test. De ‘pauzegroep’ kon even bijkomen met wat drinken en eten.

 
 

Winkels met Silent Angel

Bender Hifi

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

Contact

152 reacties

 1. Jaap,

  ik heb een switch in de mk en een bij de installatie.
  nou dacht ik ergens te lezen dat jij daartussen fiber hebt?
  op site van meraki kan je fiber transcievers kopen.

  is deze ontkoppeling beter en heb je dan 2 transcievers nodig?

  groet
  andere Jaap

  1. Beste Jaap ;-),

   Ik heb alles met fiber gekoppeld. Van de roon-server tot de streamer. Dat geeft in mijn opinie meer rust in de weergave. De Meraki heeft fiber-poorten (SFP). Je kan ze op de website van Meraki aanschaffen, of gewoon op ebay. Koop wel gelijke transcevers, anders is er een grote kans dat het niet werk. Aan de streamer-kant zal een converter van fiber naar koper nodig zijn.

   Dit zijn de modules die ik gebruik:

  2. https://www.alpha-audio.nl/achtergrond/fiber-netwerk-audio/
  3. Groet!

   Jaap

 2. Jaap, uw test was gelezen op een Franstalig forum; je bent nu over de hele wereld bekend… en er zijn echter ongeveer dertig van ons die één Meraki hebben gekocht !!! er zijn zelfs tweaks (power supply, condo,..) en sommigen kochten Silent, SOtM, ER, Aqvox …

  1. Hallo Bbill Bill,
   ik gebruik zelf ook twee Meraki’s MSP 220’s.Het ontkoppelen van de 56v voeding van de poe bracht een verbetering, meer rust.Ik wil ook wel experimenteren met een betere 12v voeding.Welke gebruiken jullie?

    1. Hi Bill,

     Kom niet helemaal weg met Google translate en de links die je post. Zijn er ook Engelse/Nederlandse sites waar e.e.a. besproken word. Heb net ook een Meraki besteld en wil graag een LPS mod hierop fixen. Alvast bedankt!

   1. Hier ook twee van de genoemde Meraki’s (onderling met fiber verbonden en Farad3 voeding). Inmiddels heb ik ook een Meraki MS220-48LP (bijna nieuw voor 80 euro!) in de meterkast. Zonder de Farad voeding was ik voor 140 euro klaar (marktplaats drijft inmiddels de prijs al aardig op) en ik heb mijn set nog nooit zo goed horen spelen.

    1. Hoi,

     nav alle positieve geluiden over de Meraki ook eentje gekocht. Ik had al een fiber ontkoppeling middels twee TP-link MC200CM converters.

     Set-up is daarmee
     Tele 2 Modem/router –> korte ethernetkabel –> ethernet-fiber converter –> 10 meter glasvezel (SC connectoren) –> ethernet-fiber converter (met daarop sBooster) –> AQ Vodka ethernetkabel –> streamer

     Echter: nu blijkt dat om de glasvezel aangesloten te krijgen er een SFP module gekocht moet worden, en ik dus ook een LC naar SC glasvezelkabel moet gaan kopen. Extra kosten zijn daarmee zo maar weer een kleine 70,-

     VRAAG: heeft de Meraki een dusdanige geluidsmeerwaarde tov een TP-Link converter met daarop een sBooster om deze extra kosten nog te rechtvaardigen? Zijn de verschillen nog wel zo groot als je al glasvezel hebt? Of kan ik voordat geld beter een goede cat6 kabel kopen en fiber vergeten?

     Dit vraag ik omdat ik in de test lees dat de Meraki via Cat6 is aangesloten en daarbij zijn hoge scores behaalde…

      1. Overigens klinkt koper ook al heel goed via de Meraki. Het is echt een goede switch.

      2. Dus misschien dan toch beter investeren in een goede cat6 kabel? Dan skip ik een converter en een sfp module en weer een lc-sc verloopstukje?

       In het kader van zo min mogelijk schakels…

       Of is dat te simpel gedacht?

      3. Het voordeel van fiber / optisch is dat je alle common mode ruis uitsluit. De tweede converter kan je heel schoon voeden wat de boel aardig opschoont. En dat is hoorbaar. Mijn ervaring is dat de ethernet kabel na de converter veel minder hoorbaar is. Het blijft hoorbaar, maar het zijn echt nuances. Dat geeft al aan dat ontkoppelen tocht echt ‘the way to go’ is.

     1. Dank voor je toelichting Jaap!
      Ik heb de Meraki inmiddels aangesloten en een paar keer vergeleken tussen hoe hij ‘gevoed’ wordt: vanuit fiber (middels dus 2 ethernet-fiber converters met daarop resp sBooster en Ifi) of rechtstreeks via een Cat5 kabel vanuit de modem/router. De verschillen zijn hier met A-B testen heel minimaal, met een fotofinish voor de aanvoer vanuit fiber.
      Dan pakt ie een íets voller laag en íetsje meer rust, maar dat is heel marginaal. Vooropgesteld vind ook ik de Meraki erg goed klinken. Meer body, echtheid en minder digitaal ofzo.

      Ik vind het idee dat er nu twee converters tussen zitten en ik zowel een sBooster als een Ifi daarop gebruik en dan ook nog een Meraki wel een beetje omslachtig aanvoelen. Het neemt nu ook twee outlets van mijn Isotek Aquarius in beslag (Meraki en sBooster), dus ik kijk ff of ik het zo houd of dat ik toch een sfp module koop voor de Meraki en daarmee dus een nieuwe fiberkabel. Kost me 70,- extra.
      Zou dat nog geluidswinst opleveren, omdat er dan dus een schakel minder tussen komt?

      1. Ik gok van wel ja. Direct vanuit de Meraki naar een converter scheelt wel ja. Je maakt dan veel directer gebruik van de Meraki.

      2. Dag Jaap,

       bij deze nog een terugkoppeling. Ik heb de SFP module en een nieuwe fiberkabel kunnen kopen voor 43,- Heb het een paar keer vergeleken met cat6 vanuit de router. Er ís wat verschil en dat valt in het voordeel uit middels spelen via fiber. Maar het is klein hier. Met fiber hoor ik iets meer rust, ietsje meer laag en ietsje meer detail. Maar ik weet niet of ik ze in een blindtest uit elkaar kan houden. Echter voor dit relatief kleine bedrag vind ik het oke. Ik had natuurlijk al een converter, als je die er ook nog bovenop moet tellen komt het wel op 70,- verschil en zou ik – als ik dit vooraf had geweten – voor de cat6 rechtstreeks vanuit de router gaan. Het zegt wat over hoe goed de Meraki is!
       Wat een groter verschil maakt is een goede stroomkabel op de Meraki. En ja, hoe beter de stroomkabel, hoe beter het weer klinkt. Ik ga binnenkort zelfs zo ver om te ontdekken of een audiofiele zekering in de Meraki te stoppen. Daar schijn je nog weer mee te winnen. De Meraki is een blijvertje in elk geval!

      3. Ben benieuwd naar jouw bevindingen dan Jaap. Zekering in de Meraki vervangen schijnt niet te kunnen, dus dat gaat over. Maar met een goede stroomkabel erop kun je echt nóg weer een paar stappen maken is mijn ervaring hier.

       Weet jij trouwens of de poorten onderling afgeschermd zijn? maw: kan ik vanuit de Meraki bijv. ook naar de smart tv zonder dat dit het geluid van mijn set negatief beinvloedt?

      4. Hallo Bart,er zit geen zekering in de Meraki.Wel kun je er een Sbooster of andere voeding op aan sluiten.Moet je de Meraki iets aanpassen.Brengt meer rust.

 3. Meraki is een ontdekking, bedankt Alpha-Audio.nl !
  sommigen van ons doen testen (franse forum)
  1.- een Meraki: +- 80 € (ebay)
  2.- twee Meraki: +-180 €
  3.- twee Meraki + externe 12V-voeding: +-270 €
  4.- een Fidelityaudio-Meraki : +-700 €
  aan mijn kant heb ik al oplossingen 1 en 2 geprobeerd (groot verschil) en binnenkort 3

  1. Kortom je moet de AQVox SE hebben en vergeet de rest van die switches nou maar… Zei ik toch!
   Ik ga maar eens testen met 2 van die Paul Hynes SR4 voedingen voor mijn AQVox-jes.

 4. Meraki : samenvatting van onze Franse forum… na de Alpha-test kochten we tien Meraki, elk vergeleken met andere switch (SoTM, Uptone, Waversa, Bonn, NetGear, Aqvox, ezv)
  Tuning van de Meraki : de MS220-8P heeft twee voedingen (12v voor de switch en 56v voor PoE) slechts één is voldoende voor de switch functie !
  1.- eerste stap : we hebben de stroom van de PoE-functie losgekoppeld : > geen grote verschillen
  2.- we hebben een DC iPurifier2 (119€) voor de 12v toegevoegd : > mooie verbetering met de kracht van de Meraki-voeding en de filtering van de IPurifier

  ps : bedankt voor je test die ons enorm heeft geholpen !

  1. Dag Bill,

   Leuk dat je het even hebt laten weten. PoE schakelt automatisch in als het nodig is. Bij geen PoE bronnen, zal de voeding ook niets doen. Goed te horen dat een iPurifier toch nog een extraatje brengt!

   1. Beste Jaap,

    er is veel discussie op onze Franstalige forum :
    – over de classificatie van Alpha-Audio (ja !!)
    – op andere switch die u niet hebt getest..
    – op de significante impact van voedingen (we hebben bijvoorbeeld een standaard Meraki vergeleken met een Meraki + lineaire voeding)

    Ik kopieer hier de classificatie gemaakt in Frankrijk .. tot op heden .. elke dag zijn er andere testen ..iedereen geeft zijn mening, het is minder eenvoudig dan je groepstest

    Dus… vijf categorieën … van beste tot minst goede :
    1.- Catégorie high end : Sotm full clock, Waversa
    2.- Catégorie haut de gamme : SOTM de base, Meraki optimisé, uptone, Bonn 8, Aqvox SE
    3.- Catégorie supérieure : Méraki de base, Aqvox standard
    4.- Catégorie standard : D-Link ou Netgear optimisé (optimisé = voeding +xyz)
    5.- Catégorie low cost : D-Link ou Netgear standard

    1. Dat lijkt me een vrij goede indeling zo. Ik mis nog Fiber…

     Ik heb nog niet kunnen inloggen. Helaas heel weinig tijd nu. Maar ik zal asap op de Roon server kwestie reageren.

 5. we bespreken uw test op een Frans forum !!
  ja, voor 100 € op eBay is de Meraki indrukwekkend…
  de Cisco Meraki is daarom hier vergeleken met andere switches
  bijvoorbeeld, het lijkt erop dat de Waversa beter is (meer details in de hoge tonen), we zullen ook de Uptone vergelijken

   1. bedankt voor je test, goed gedaan
    er zijn hier ongeveer 12 van ons die een Meraki hebben gekocht !!!
    het is nu vergeleken met Uptone, Waversa, SOtM, Bonn, enz.
    ongetwijfeld is de Meraki een uitstekende keuze voor kwaliteit / prijs

     1. Hallo Jaap en mede forum leden,
      ik zag op het www dat er weer een nieuwe audio switch bij komt. Namelijk de NuPrime Omnia sw 8.Dit is eigenlijk een Silent Angel switch met een geüpgrade voeding in een mooier jasje.En volgens mij niet heel veel duurder.
      Weer iets om te overwegen,testen,vergelijken,reviewen.

    1. Goed te zien dat jullie zo actief aan het testen zijn! Heeft u misschien een link van de vergelijking?
     Zelf heb ik nu een Cisco ws-2960 8tc-l, maar ik wil deze modificeren of upgraden na een ander model.. Daarom hieronder 2 vragen:

     Klinkt een Meraki beter als de Uptone Etherregen? (beide met standaard voeding?)
     Bent u bekend met de 2960 is er een vergelijk of de Meraki beter scoort?

 6. De Cisco Meraki lijkt me interessant echter om deze te gebruiken lees ik dat er via Cisco een (jaar)licentie moet worden aangeschaft…

  Heeft iemand hier ervaring mee?
  Is deze switch ook zonder licentie te gebruiken?

 7. over de Meraki-versie van uw test :
  “Meraki enterprise 8-poort met glasvezel in PoE”
  dus ik kocht precies dezelfde Cisco MS220-8P
  maar ik heb het PoE-gedeelte uitgeschakeld !
  de MS220-8P heeft twee voedingen
  slechts één is voldoende voor de switch functie
  heb je dit getest ??

  ps : bedankt voor je test die me enorm heeft geholpen !

  1. Dank voor dit duidelijke en bruikbare verslag over het gebruik van netwerk switches in de audio keten.
   De Cisco Meraki lijkt me interessant echter om deze te gebruiken lees ik dat er via Cisco een (jaar)licentie moet worden aangeschaft…

   Heeft iemand hier ervaring mee?
   Is deze switch ook zonder licentie te gebruiken?

 8. Naar aanleiding van een review in Hifi.nl over de Silent Angel Bonn N8 hebben vrienden deze onmiddellijk aangeschaft. Gevolg iets meer rust, detail en lucht om de instrumenten en een betere plaatsing. Wij maken allen gebruik van een Ziggo Arris Connectbox, Qled tv’s, Hegel versterker, Digione +pro of Digione Signature streamer, verschillende speakers. Streamingdiensten zijn Tidal, Spotify Connect en Qobuz (beste), verschil Tidal en Spotify is nihil. De Digiones zijn uitgerust met een ifi ipower voeding 5V. We kregen van ifi audio het sterke advies om de voeding van de Ziggo Arris Connectbox te vervangen door een ipower voeding van 59 euro. De verbetering van de Bonn N8 switch was er maar viel in het niet door de vervanging van de voeding van de Connectbox, als extra een beter en nog scherper beeld. Een tweak van 59 euro met een erg goed resultaat. Wat mij verbaasd is dat er weinig tot niets te vinden valt over dit, heel veel mensen maken gebruik van diverse connectboxen maar nergens lees ik een advies dat je de voeding moet vervangen. Misschien een overweging om ook aandacht te besteden aan betaalbare verbeteringen, bv een test, review over streamers zoals de Digione Signature, zo goed!

  1. Dag Peter, ook in mijn situatie heb ik de Ifi power toegepast. Ik heb hier ruim een jaar geleden op Facebook over gepost en kreeg toen vele enthousiaste reacties achteraf. Dus jazeker; een dikke plus in Sound!!

  2. Inmiddels ook de Bonn Silent Angel aangeschaft en zeer tevreden over de verbetering in mijn set. Ben uiteraard geïnteresseerd in het verhaal over de voeding van de Ziggo Connectbox. Enig idee waar ik de details over de juiste Ifi voeding voor zo’n Connectbox kan vinden? Weet dat ze verkrijgbaar zijn bij Wifimedia maar welke uitvoering is geschikt voor de Connectbox? Krijg de specificaties zo even niet gevonden.

  3. Nav deze test en ook de review van Hifi.nl over de Silent Angel deze switch ook besteld om te kijken wat het doet tov mijn fiber netwerk. Ik heb 2 converters met aan de ‘streamerkant’ een (oude) sBooster erop en aan de routerkant een Ifi. Vanaf de converter met de sBooster gaat een AQ Vodka naar de streamer (Innuos Mini). Dit fiber netwerk is exclusief voor mijn audio.
   Ik heb – om te vergelijken – een gewone cat 5e kabel gepakt vanuit de router naar de SA switch. Ten eerste zijn de verschillen in mijn set erg klein, maar als je echt met het vergrootglas gaat luisteren valt op dat de SA in het mid hoog (de bovenkant van veel stemmen) de frequentie wat aandikt, wat een gevoel van ruimte geeft, maar feitelijk een aangezette frequentie is. Fiber klonk wat warmer en – al met al – wat meer in balans, gaf wat meer mid-laag en body. Stereobeeld is bij mij exact even breed (waar hifi.nl zo enthousiast over was). Als ik niet zou weten dat fiber voor de SA switch veranderd was zou het me ws. niet eens opvallen. Kortom: meer een nuance verschil dan is het ook nog eens meer een kwestie van smaak dan dat de SA echt beter is. Zal misschien weer nóg ietsje anders worden met wel een goede kabel tussen router en switch, maar dan ben je zo weer tweehonderd verder en aangezien de verschillen nu al verwaarloosbaar waren ga ik dat pad niet op. De SA gaat terug naar de winkel.

   Voor mij bewijst het dat een ontkoppeld fiber netwerk een prima en relatief goedkoper manier is om je internet voor audio op orde te krijgen. Ik ben benieuwd of een betere voeding op de modem/router nog iets doet hier, zoals bij Peter, het is een Experia box. Heeft dat invloed, ook al ontkoppelt de fiber dus de ‘zooi’?

   1. Hi Bart,

    Mijn vraag aan Jaap of je via Fiber ontkoppeling dit resultaat ook behaald is hiermee beantwoord. Dank voor je test en het delen.
    Ik heb zelf in mijn netwerk keten de fiber ontkoppeling oplossing opgenomen en ben zeer tevreden met het resultaat

   2. Hoi Bart,
    ik heb precies dezelfde ervaringen met de SA.Had deze ook aangeschaft naar aanleiding van de reviews en de nog enigszins redelijke aanschafprijs.In mijn set werd het geluid er niet beter op,het was uit balans op een aantal vlakken een beetje teveel van alles.Zou aan mijn luidsprekers kunnen liggen(B&W 804d3),ik weet het niet.Dacht dat het aan het inspelen kon liggen en heb daarom contact gezocht met Thunderbirds-Data.Zij vertelden dat de switch na 2 dagen spelen veel verbetering zou laten horen en dan tot 2 weken subtiele verbeteringen.Die 2 weken heb ik niet afgewacht heb de SA ook retour gezonden nu het nog kon.

   3. Hoi Bart,

    ik heb ook de ervaring dat een fiber verbinding een goede ontkoppeling is voor je netwerk bekabeling. Ik heb mijn Meraki via fiber geconnect naar mijn meterkast en heb vorige week de CAT 6/7 bekabeling (SFTP) in de meterkast even tijdelijk geupgrade maar kon geen verschillen horen. (Dus de bekabeling van ISP modem naar router en daarna naar switch in de meterkast).
    Aan de streamer kant, kan ik wel verschil in CAT bekabeling horen.

    Houd voor mij dus in dat upgrades voor de fiber verbinding niet hoorbaar zijn.
    Ik ga nog een keer de test doen om mijn meterkast switch te verbinden via CAT 6a naar mijn meraki ipv de fiber nu. Ik heb dat destijds al eens vergeleken, maar ondertussen is mijn audio-set flink geupgrade dus ben benieuwd wat ik nu aan verschillen ga horen

 9. we hebben je test gelezen op een Frans hifi-forum
  we praten ook over Alpha-Audio op audiophilestyle.com
  Ik heb net een Meraki MS220-8P gekocht !!
  bedankt voor je test die me enorm heeft geholpen
  Ik luisterde ook thuis naar een SoTm en een Boon

 10. Goed bezig mannen, graag doe ik een suggestie voor een volgende Alpha lezers luister test:

  In welke mate is de hardware en/of OS waar Roon Server op staat van belang voor de SQ, als deze:
  A) direct op Endpoint is aangesloten
  B) deze via een ‘hifi-switch’ op Endpoint is aangesloten

  Voorbeelden (A)
  NAS met Roon => Ambre
  Virtual server sectie op NAS => Ambre
  Roon Rock op NUC => Ambre
  Tuned server met bv AudioLinux of Euphony => Ambre

  Voorbeelden (B)
  Idem (A), maar dan met een ‘hifi switch’ ertussen

  1. Een AQ Diamond Cat7 van 75 cm kost meer dan een complete Bonn. Dus zal een beetje AQ kabel beter zijn. Maar of je het hoort in jouw setup blijft een kwestie van proberen…

   1. reactie van Frankrijk, gefeliciteerd met deze test !
    we hebben verschillende kabels tussen de switch en de drive getest
    de beste resultaten : een eenvoudige standard CAT5 UTP-kabel van 30 cm

 11. Leuk dat de individuele scores gepubliceerd zijn.
  Zo zie je dat niet alleen verschil in scores zijn tussen de switches maar ook binnen de switches zelf varieert de score afhankelijk van de track.
  Zo wordt door luisteraar 5 Fidelizer 1 en 3 met een 5 gewaardeerd en Fidelizer 2 met een 8.
  Dit soort fluctuaties binnen 1 switch zie je bij meerdere luisteraars zij het in wat mindere mate.
  Moeten we hier uit concluderen dat switches verschillen in hun geschiktheid voor bepaalde types muziek of moeten we concluderen dat gezien de sterke fluctuaties binnen een model er kennelijk iets anders gescoord wordt dan de “geluidskwaliteit” van de switch

  1. zóu het niet kunnen zijn dat de voedingen van de switches OOK een invloed hebben?
   De cat kabels zijn dan wel voor dc. gescheiden, maar niet voor hoogfrequente signalen. De lekstromen van de voedingen kunnen zich aldus verspreiden over het gehele netwerk .
   Toon

 12. Ik probeer dan even de puntjes op de i te krijgen, maar met de Cisco komen er dus jaarlijks kosten bij voor de licentie voor een product dat je al hebt gekocht?
  https://www.wifishop.nl/meraki-cloud-licentie-1-jaar/pid=33411?source=googleps&adtype=pla&gclid=EAIaIQobChMIoZ7NubuZ5gIVyuR3Ch30hw-0EAQYASABEgJYP_D_BwE#productSpecifications
  Dat zijn dus jaarlijks nog € 115 extra, niet een te verwaarlozen meerprijs, heb je ook bijna een Roon licentie voor,….. 😉
  Of is dit niet nodig met lokaal gebruik?

 13. bedankt voor je test !
  Elke switch is met de standaard adapter gevoed… waarom deze tests niet doen met SBooster? (bv)
  het kan de rangorde veranderen ?? een andere XYZswitch+Sbooster-duo zou bijvoorbeeld op de eerste plaats kunnen staan ??

   1. @bbill bill: Jij gaat er denk ik vanuit dat dit verbeteringen geeft. Dat hoeft niet zo te zijn hoor. Hans Beekhuyzen bijvoorbeeld is van mening dat de SOTM én de AQVox beter klinken met de originele voeding dan met een SBooster. Wijnand heeft overigens wél goede ervaringen met de AQVox en een Farrad voeding.
    En de Cisco Meraki heeft een ingebouwde voeding!

    1. Huite ; ik kan je verzekeren dat in het geval SotM hij echt beter gaat klinken met een goede voeding. Ook SotM is die mening toegedaan, Bonn en AQVox zweren bij hun eigen voeding. We hebben dit overigens uitgebreid geprobeerd. Overigens kan je al vanaf een Talentcell accu een uitstekend resultaat behalen vanaf 69,95. Zelf heb ik de Switch met een SotM en / of Farad3 gevoed.
     Wel kan je soms vraagtekens zetten qua prijskwaliteit in zo,n geval. Vandaar dat we gekozen hebben voor standaard voedingen..

 14. De grafiekjes zijn voor mij erg leuk om verder te bestuderen Jaap. Complimenten voor de uitwerking.

  Wat mij vooral opvalt is dat de switches vooral zijn beoordeeld op klank en ruimtelijkheid en minder op timing. Vaak is dat bij een verandering ook het eerste opvallende verschil en bovendien zijn de meeste luisteraars zich niet eens bewust van timingverschillen. Een programma als maestro laat de rol van een dirigent perfect zien en horen (even afgezien welke voorkeur de muzikanten hebben en of er een klik is). Hoe breng je met een muziekstuk emotie over op je publiek. Datzelfde heb ik met switches. Ik was zelf zeer tevreden met de toepassing van fiber totdat ik wat langer naar voor mij bekende concerten ging luisteren. Een stuk emotie was verdwenen. Uiteindelijk heb ik na lang zoeken en proberen een beetje op rust en ruimtelijkheid ingeleverd en heb daar weer een stuk timing en emotie voor teruggekregen. Uiteraard niet te onderbouwen maar ik durf na deze test wel uit de kast te komen. Blijft voor mij natuurlijk de vraag of lezer 3 dit ook heeft gehoord (of gevoeld).

  1. Ik kan niet helemaal begrijpen hoe timing – dus in feite clocking in de converter – beïnvloed kan worden vanuit het netwerk. Immers: de data wordt gebufferd en dan doorgezet naar de dac. Maar goed… we weten inmiddels dat er meer is tussen hemel en aarde.

 15. Ik was er ook bij, maar sta dan niet op de foto, uiteraard wel op de video.
  Ik was gekomen met het idee geen verschillen te horen, ik had geen stem i.v.m. probleempjes met de stembanden, en dat maakte het communiceren wat moeilijker.
  Dat er dan toch nog echt duidelijk ineens een goed hoorbaar verschil hoorbaar is was ook wel te zien aan onze gezichten. Als gepensioneerd onderwijsman ben ik nog wel gewend zaken te beoordelen.
  Het geheel had een hoog niveau, en als je daar dan bovenuit komt is dat dus wel bijzonder.
  Maar mede door de stemproblemen kwam mijn opmerking bij het laatste deel van de stream niet helemaal uit de verf, en misschien kan Jaap het zelf controleren.

  Bij dat laatste stukje start er een bij de drummer een stukje met brushes op de bekkens, dat was bij de laatste switch niet goed te horen, haalde dus wat van het hoog weg in de details, dat zal neem ik aan geen filter zijn, en bij de eerdere switches wel goed te horen.
  Dat vervolgens het nieuws snel gaat was ook wel leuk, in Brussel kwam ik een man van Dimex tegen, heb daar nog een leuk gesprek mee gehad, maar hij wist al wel volgens hem de uitslag…..;-)

  1. Was je er tussenuit geglipt? ;-). Alex staat er – helaas – ook niet op. René Degens wist van de test en is blijkbaar overtuigd van zijn product. Terecht blijkt ook, want de Silent Angel heeft hoog gescoort. Ook bij de ACV waar ik deze test niet blind heb gedaan (met minder modellen).

 16. Betrof de SoTM switch de SoTM sNH – 10g?
  Op internet stond nog een aardig alternatief met 2 van die switches, rechtstreeks gekoppeld met één lange fiberkabel (die zo in een SoTM switch kan). Met een extra klok eraan en goede voedingen erop, lijkt het me hier om een non plus ultra oplossing te gaan.
  Het is de vraag natuurlijk of zo’n investering nog een (grote) verbetering oplevert t.o.v. van de Silent Angel die ik al heb.

  1. Dag Theo, het betrof hier inderdaad een sNH-10g. En je hebt gelijk wbt modules. Zelf heb ik daar uitgebreid mee getest met verschillende vrienden. Het resultaat is dan 50/50 zelf zit ik in het kamp van SotM zelf die zweert bij een Cat 6 of hoger. Maar sommige vrienden hebben toch voor fiber gekozen. Overigens was om steken met een digitaal moduul niet doenlijk en we hadden het dan met de Meraki ook moeten doen.

  2. Goedendag Theo, ik kan bevestigeen dat een sNH-10g switch met een goede Farad3 of SotMsPS500 voeding beter klinkt. Ook klinkt de klokversie van de sNH-10g switch met Evox condensatoren en zilver kabel nog aanzienlijk beter klinkt . Vervolgens zijn 2 switches (van SotM) weer een upgrade..Dit alles is in een vergelijk duidelijk te horen. .Een paar vrienden hebben dat inmiddels gedaan.
   Er hangt echter ook een prijzig plaatje aan..

 17. Klopt het als ik zeg dat een switch het signaal aantast? Anders zou er immers geen verschil te horen zijn. Kan ik voor het beste geluid beter via lokale opslag kiezen in/aan een streamer of via een netwerk (met audiofiele switch dus)? Verder leuke en interessante live stream; van begin tot eind gevolgd. Graag meer live streams, in welke vorm dan ook. Live is puur, net als in de muziek.

   1. “Het gaat om ‘ruis’ die via de ethernet kabel de streamer binnendringt.” Precies. En waar zit die kabel aan vast? Audiofiele switch zou dan een veredelde ruisonderdukker zijn. Uit jouw metingen kwam dit nauwelijks naar boven t.o.v. een standaard switch. Niet alles is te meten blijkbaar. Standaard switch heeft dus nadelig invloed op het eindresultaat. Een audiofiele minder nadelig.

    1. Klopt… in feite is het ook een filter. En hoewel we niets geks meten via de spdif uitgang van de streamer, hebben we niet direct gemeten aan de switch zelf. Die apparatuur hebben we niet. Dus er kán wel wat invloed zijn al… Maar ik gok dat dit nog zo nieuw is, dat het lastig is te bepalen wat en hoe we moeten meten. What else is new…

   2. Dag Jaap, ik weet niet hoe u het fiber systeem dagelijks gebruikt maar sta mij toe op te merken dat 16 meter utp cat6a vanaf convertor naar Ambre echt niet oké is, ik deed hetzelfde hier thuis met ‘slechts’ 8 meter met de waarneming dat de convertor aanwezig of niet aanwezig geen verschil maakte.

 18. Beste Jaap,

  Ik heb de silent angel gekocht.
  (Moet hem nog binnen krijgen)
  Heb in de meterkast de netgear gs108 switch hangen.
  Waar haal je nou t beste resultaat mee.
  Netgear switch laten staan en switch bij de streamer plaatsen of de netgear vervangen voor de silent angel?

  1. Beste Michel. Gefeliciteerd met je mooie aankoop! Ik zou als de mogelijkheid het toelaat een dedicated switchpoort uit je router pakken voor audio. Het is altijd een kwestievan proberen maar in mijn geval pakten verschillende merken switches achter elkaar minder uit.. Succes en laat het ons weten..

  2. Je wilt dan beide switches gebruiken? Als de kabel van de Silent Angel naar de streamer hetzelfde type is als de kabel van de Netgear->Silent Angel dan zou ik enkel de SA in de meterkast gebruiken en de Netgear lekker in de kast leggen.

    1. Dat is inderdaad het juiste advies maar je moet kijken of je router een extra switchpoort heeft die je dedicated op je bonn vlak voor je streamer aansluit. Daar heb ik en inmiddels verschillende anderen de beste ervaring mee..

     1. Ja zoiets doe ik ook.
      Gebruik 2 van de 4 poorten op mijn modem/router.
      Heb mijn AQVox aangesloten op de ene poort en een Netgear (met LPS) op de andere poort.
      AQVox is dedicated in gebruik voor mijn setup, de Netgear voor de rest.
      Tussen de Netgear en de modem/router nog een Pinkfaun isolator.

     2. Ik ga van de ziggo modem (meterkast) naar de netgear r7000 (woonkamer) vandaar terug naar de netgear switch in de meterkast, en die is aangesloten aan mijn NadM10 streamer/versterker.

      Als ik het goed begrijp moet ik van de netgear (woonkamer) direct naar de streamer.

      1. Ik zou dat wel doen Michel. Wel daar even ontkoppelen, want de R7000 klinkt serieus beroerd kan ik uit ervaring melden.

      2. Ik heb thuis dezelfde situatie maar heb alles in de woonkamer staan.

       Dus Ziggo modem -> Netgear R7000 -> 10m cat7 kabel naar pc. Ik heb nog een switch liggen, ga daar eens mee aan de slag dan.

       Ziggo modem: 2 kabels eruit, naar de R7000 en switch. Laatstgenoemde aanvullen met een andere voeding (of een AC Purifier van iFi in het stekkerblok erbij) en die bedraad naar de pc.

       Je hebt trouwens ook lan isolatoren die bij medische apparatuur worden gebruikt, over net algemeen goedkoper dan de Pink Faun.

      3. Ik snap het eigenlijk niet, nou sla ik een switch over, van router direct naar de silent angel en het geluid is niet mooi, nou moet ik nog wel ontkoppelen.hoop dat de pink faun me het gewenste resultaat geeft.

 19. Vreselijk genoten van deze test. Erg leuk dat ook de Meraki heeft meegedaan. Dit type switch wordt veel toegepast en is voor een paar euro te krijgen (2e hands). De noodzakelijke licentie is meestal duurder maar gezien het hoge puntenaantal toch het proberen waard.

 20. Nog even ter aanvulling, de Melco klinkt duidelijk minder fraai geconfigureerd in Network mode en Melco-LAN poort aangesloten rechtstreeks op de router (zonder switch ertussen……) en Melco Player poort aangesloten op de streamer.

 21. Beste Jaap,
  zal wel aan mij liggen….ik als simpele muziekliefhebber begrijp dat je een switch na je router moet plaatsen en alle muziek-componenten (streamer, NAS) op de switch aan moet sluiten in plaats van rechtstreeks op de router om netwekvervuiling vanuit de router op je installatie te voorkomen. Die vervuiling is ook overduidelijk te horen met een Melco N1Z in network mode aangesloten of Melco in Dedicated Mode aangesloten op de streamer, zover alles clear……
  Nu hoe het bij die test bij jou aan elkaar gebakken is begrijp ik helemaal niets van, zo’n ingewikkeld verhaal, ben helemaal lost……..Nogmaals zal wel aan mij liggen, maar voor de no-no’s onder ons misschien een klein aansluit-schemaatje ter verduidelijking? Wel mooi verhaal overigens, dank!!!!!

  1. Dag Molenaar,

   Het is vrij eenvoudig eerlijk gezegd. Maar mijn Photoshop-skills zijn om te janken, dus tekenen zal niet zo gemakkelijk gaan :-). Ik ga wel een poging wagen. Ik plaats hem zo snel mogelijk in het artikel erbij. Al is het niet zo relevant eerlijk gezegd. Alle switches die we hebben getest hangen gewoon aan een grote 24-poorts Netgear. Daar komt ook de muziek vanaf via de NAS. De ROON-server hangt daar ook – indirect via fiber – aan.

 22. Driewerf hulde, Jaap en luistercompanen.
  Kijk, hier hebben we wat aan.
  Onthullend, verduidelijkend, relativerend en onderscheidend.
  Voor herhaling vatbaar!
  Suggesties: zo’n test voor powercords, interlinks (analoog of digitaal), luidsprekerkabels en DAC’s. Ik neem in die component-groepen de meeste beweging/ontwikkeling waar.

 23. Ja het was een bijzondere test die écht de moeite waard was. En de uitkomst was zoals verwacht. JA een audiofiele switch maakt een positief verschil.
  Welke je moet hebben lijkt mij, zoals altijd, een kwestie van uitproberen. Want de netwerk set-up bij A-A is bepaald niet modaal te noemen!

  Resteert de prangende vraag, wat is nu het “geheim” van deze switches Jaap…? 🙂

      1. Hoi Jaap!

       Nu moet ik passen…
       Kun je dat met die chokes (wat zijn dat?) en die chip wat toelichten. Op dummie niveau graag!

      2. Hoi Jaap,
       gaan jullie bij Alpha audio nu ook een audiofiele switch gebruiken?En zo ja,welke?

      3. Jaap, Wat als… je aan de uitgang van elke switch ( dus einde netwerk) nog de optische verbinding zou opnemen; het concept dat succesvol heb geïntroduceerd en gedemonstreerd
       Zouden we dan ook nog verschillen per switch waarnemen denk je ?

     1. Overigens valt het wel mee met de “knetterigheid” van de AQVox en SoTM voeding. Een geschakelde voeding hoeft niet slecht te zijn. Kijk maar naar de interne dubbele (tweede voor POE) voeding van de Meraki. Dat zit bijna op het niveau van medische stroomvoeding.

      1. Dat met die schakelende voedingen zie ik ook zo hoor Mark. Vandaar het “knetteren” tussen aanhalingstekens. Het bewijs: Ik ontvang nog deze maand 2 nieuwe mono blokken, elk met drie schakelende voedingen er in!
       Maar het punt dat ik wilde maken was/is dat het met die verschillen in switches niet allen aan de voeding ervan kan liggen. Hoe belangrijk dat aspect ook is.

      2. Best Ronald, zoals Jaap er over gaat nadenken om een eventueel een audiofile switch te gaan gebruiken heb ik nu dat ik beschik over een Meraki Cisco M220-8 ook wat zitten nadenken.
       Als ik mijn provider (Telenet) en mijn Nas als toeleverancier beschouw van de muziek (Tidal en flac files vanop Nas) en deze beiden aan een switch (hier Tp-Link) hang met inbegrip van de media-convertor (hier Tp-Link MC220L met SBooster).

       Vervolgens koppel ik de media-convertor door middel van glasvezel OM4 (lengte/afstand van geen belang) aan de Meraki Cisko M220-8 met glasvezel OM4 kabel

       Als ik nu mijn Nuc (hier Intel Nuc 7i5BHN + Sbooster) & streamer (hier Metrum Ambre) aanschouw als eindleverancier van mijn dac (Adagio) en verbind met hoogwaardige utp kabels aan de reeds galvanisch gescheiden Meraki Cisko M220-L … wat zou het resultaat zijn

       (met één bedenking, nl, geen controle op de voeding van de Meraki)

   1. De aarde van alle apparaten zou overal hetzelfde moeten zijn. De meeste apparaten hebben geen aardaansluiting..
    Zo dienen de kabels dan als transportmiddel van lekstromen van alle aanwezige voedingen, geschakeld en analoog. Storing is het gevolg.

Geef een antwoord