Voorbeschouwing massatest luidsprekers

Focal Sopra 2

We zijn op dit moment druk bezig met de massatest luidsprekers. Vloerstaanders in de prijsklasse 9000 euro per paar. Natuurlijk geweldig om mee bezig te zijn! We hebben voor u alvast het een en ander gefotografeerd en op video vastgelegd. Kunt u ook alvast een beetje genieten! Want er is niets mis met wat voorpret! 

De metingen zijn gedaan, de eerste luistertests zijn verricht. Kortom: het notitieblokje staat al vol met krabbels. Maar de test is (nog lang) niet klaar. Eerst nog wat andere versterkers proberen en nog wat zaken in de kleinere ruimte proberen! U wordt binnenkort echt verwend met een heel uitgebreide multitest van deze ‘bad boys’ in de prijsklasse van 9000 euro!

Foto’s massatest luidsprekers

Video massatest luidsprekers

 
 

28 reacties

 1. Zo’n discussie is smullen.

  Wil je echt tegen de €100.000 aan een audio installatie uitgeven?
  Er zijn mogelijkheden om voor €2000,– audio aan te schaffen waarvan het geluid goed is waarvan het kippenvel je meester maakt.

  Zelf heb ik wat set-ups geluisterd die prijstechnisch erg hoog zijn, maar me niks deden, al kwam ik ook zeer dure sets tegen die klonken als waanzinnig gaaf. Dat is dus de smaak van het geluid.

 2. Ik geloof er niks van , het gaat gewoon om de juiste combinatie van installatie en de ene hoort liever analytisch en de ander hoort liever muiziekaal , of er tussen in,dus de test is zonde van tijd.

  Mvg wol

  1. Wat geloof je niet Wol?

   Het hele doel van de test is toch om combinaties te proberen en klanksignatuur te beschrijven? Dit is toch wat mensen zoeken? Daarnaast: een winkel geeft geen metingen. En heeft soms niet de tijd of kennis om talloze combi’s te maken. Wij doen dat in deze test en geven onze bevindingen en meningen.

   Daarnaast: wat zonde is van onze tijd kunnen we zelf wel inschatten. En onze lezers geven het ook wel aan. Mocht dit een compleet debacle zijn en heeft niemand interesse, dan is het nog niet zonde van de tijd, want dan hebben we allereerst zelf wat geleerd (het is altijd nuttig om veel te horen) én dan weten we ook weer dat onze lezers niet zitten te wachten op zo’n grote multitest. Kortom: altijd nuttig.

   1. Testen geven mij een idee van de technische aspecten (bijvoorbeeld het frequentiegedrag in een zekere testruimte) en meer subjectieve aspecten als klankbeeld (bijvoorbeeld is de luidspreker meer “laid back” of juist meer “forward”).

    Op basis van goede testen kan ik in ieder geval mijn selectie van potentiele kandidaten wat kleiner maken. Uiteraard wel altijd zelf luisteren!

 3. Het is net als met wijn: je hebt een budget voor een bepaalde -goede- wijn. Maar als echte liefhebber kom je er een tegen die 10 x duurder is maar slechts (voorzover je je daarme kunt uitdrukken) enkele procenten beter. De vraag is: heb ik dat er voor over? Heel lang geleden zag ik in een restaurant in Parijs een Grand Echézeaux die toen al (1974) meer dan 100 gulden kostte. Na lang aarzelen, de wijn genomen en ja, die was meer dan de prijs waard. En zo is het ook met HiFi, voor een paar procent verbetering betaal je extra….-of niet….

  1. Ik ben het hier mee eens. Het belangrijkste is: wil je hier je geld aan uitgeven. Ik heb lange tijd zelf gevonden dat goed, goed genoeg was. Totdat ik de Vivid V1.5 hoorde en zag. Daar moest ik serieus voor sparen, maar nu ik ze gekocht heb, luister ik met nog meer plezier naar muziek. En ook naar veel meer muziek.
   Ik durf zelfs te stellen dat ik er gelukkiger door geworden ben.
   Aan een hobby kun je serieus geld uitgeven…en ik ben echt niet de enige weet ik.

 4. Leuke test voor de audiofiel niet een prijsklasse waarvan er op twee handen te tellen aantallen per jaar verkocht worden, kortom; leuk voor jezelf, nutteloos voor de gemiddelde audioot, ik blijf zeggen het wordt de hoogste tijd dat deze markt zichzelf ook opblaast in een tijd waarin steeds meer mensen steeds minder te besteden hebben aan “das war einmal” spullen uit een Hedonisch tijdperk, ff weer met de voetjes op de vloer en normale prijscategorieën pakken……

  1. ?
   Volgens mij worden er voldoende van dit systemen verkocht. Het ligt er maar aan waar je prioriteit ligt: je kunt je verdiende geld besteden aan auto’s, huizen, ontwikkelingswerk etc, maar ook aan audio.
   En veel mensen levert dit plezier op.

  2. Beste Hans,

   Je zit er compleet naast. Er worden echt wel genoeg van dit soort sets verkocht. Als dat niet zo was, gaan we geen gigantische hoeveelheid tijd, energie en werk in zo’n test stoppen. Want vergis je niet: dit is een bereklus. Wellicht is het handig niet alleen vanuit jezelf te denken. Ik kan ook dit soort speakers niet betalen, maar dat neemt niet weg dat er mensen zijn die dit wel kunnen betalen en graag willen hebben. Daarnaast: waarom zouden fabrikanten dit maken als het niet verkocht zou worden?

   1. Ook als je het niet kan betalen is het leuk om te lezen en vaak vind je de ontwikkelingen in deze merken hun top modellen later weer terug in hun betaalbare series.

  3. Aan de ene kant kan ik je zeker gelijk geven.
   (in de USA waren de laatste jaren op de websites ook wel eens dit soort commentaren te lezen maar de bladen/shows bleven uiteindelijk toch weer stug doorgaan met ‘bigger is better’ spul. Maar het draait bij hier en daar.)

   Aan de andere kant… juist luidsprekers kunnen vaak alleen maar nog beter zijn met betere/duurdere materialen en technische ontwerpen, en dat kost geld. En iedere consument heeft weer een andere bovengrens voor het ‘waar voor je geld’ principe.

   Ik ben iedergeval benieuwd in deze ‘test’ naar de KEF.

   1. Luidsprekers worden zeker beter met betere componenten: mooiere, snellere units, betere kasten, mooiere filters, etc. Als je bijvoorbeeld een Epicon naast een Rubicon zet, hoor je dat ook. Zelfde geldt voor een 800-serie naast een CM. Feit is wel dat ze zaken erven. En dat is een goede zaak voor mensen met minder geld.

    En over de KEF… nog even wachten! :-).

 5. De droom van elke audiofiel om met zoveel moois aan de slag te gaan. Luister en vergelijk van al dat moois. Ben benieuwd. Neem aan dat er ook aangegeven wordt met welke randapparatuur er wordt getest!

 6. Gaaf om zo’n test te doen van luidsprekers van deze prijsklasse!
  Ik ben heel benieuwd naar de resultaten, wanner kunnen we de ‘uitslag’ verwachten?

Geef een antwoord