Volumio Primo – Bravo, bravissimo!

Voordelen

 • Vloeiende weergave
 • Uitstekende DAC (die nog beter kan klinken)
 • Aaibaar ontwerp

Nadelen

 • Volwassenheid Volumio software t.o.v. concurrentie
 • Naamsbekendheid als hardware fabrikant
 • Prijs: € 799

  Bouw
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  De Volumio Primo is een streamer met DAC in een interessant segment van de markt. Audio liefhebbers, spitst uw oren, want de Primo is verrassend goed.

  Het eerste product van Volumio was de Primo in de vorm van een zwart doosje. Dit is de nieuwe Primo, herkenbaar aan hetzelfde mooie ontwerp als wat de Integro siert.

  De Primo kan zowel met een ethernetkabel als via WiFi aangesloten worden op uw thuisnetwerk. Volumio raadt een bedrade verbinding aan voor de geluidskwaliteit en in de Volumio software kunt u de WiFi uitschakelen. Dat is een fijne mogelijkheid.

  Een bluetooth optie is aanwezig voor wie met een telefoon via bluetooth muziek wil afspelen en ook bluetooth kan uitgezet worden in de Volumio software als u er geen gebruik van maakt.

  Volumio maakt eigen software voor het streamen van muziek. Naast integratie met Spotify, Qobuz, Tidal en Tidal connect zijn er in de software plugins voor Soundcloud, Mixcloud, Pandora, YouTube Music en Bandcamp. U kunt deze in het menu van Volumio installeren. De Primo is ook Roon Ready. Mocht u liever Airplay gebruiken, dan heeft u deze optie ook. De enige optie die mist in het rijtje is Chromecast.

  Aan de achterkant zijn er twee USB poorten om een USB stick of harddisk met muziekbestanden aan te sluiten, een ethernet poort voor een netwerkverbinding en een microSD kaartslot om het interne geheugen van de primo uit te kunnen breiden en daar bijvoorbeeld muziekbestanden op te zetten.

  De HDMI poort is een uitgaande poort voor het aansluiten van een touchscreen of een monitor waarop de Volumio software zichtbaar wordt. De USB poort kan ook gebruikt worden om een muis of toetsenboord aan de Primo te hangen. In de praktijk zullen de meeste gebruikers kiezen voor het bedienen van de streamer via de Volumio app of via een browser.

  Om de Primo via een browser te bereiken toetst u ‘primo.local’ in de adresbalk van een browser. Een beschrijving van de Volumio software kunt u vinden in de review van de Integro. Deze is voor de Primo identiek, net als een aantal kanttekeningen.

  Een SPDIF uitgang is aanwezig om een externe DAC met een coax kabel te koppelen. De USB poorten kunnen ook gebruikt worden voor de koppeling met een DAC.

  Het meest interessante aan de Primo is echter de DAC. Voor een analoge verbinding naar een voorversterker of een geïntegreerde versterker is een set RCA of XLR uitgangen beschikbaar. De Primo is gebalanceerd opgebouwd, waarmee een XLR de voorkeur is als de versterker een XLR ingang heeft. Vanuit marketing oogpunt een goede zet, het differentieert de Primo van de meest belangrijke concurrent.

  Voor ons is het helder dat de belangrijkste concurrent van de Primo de populaire Bluesound Node is. We hebben de Primo en de Bluesound Node daarom vergeleken.

  Type product
  Streamer
  Ingangen
  • Digitaal USB
  • Streamer ethernet
  • Streamer wifi
  • Bluetooth
  Uitgangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
  • Digitaal Coaxiaal
  Maxiamale bitdiepte
  24 bit
  Maximale samplingrate
  192 kHz
  Gewicht
  2,25 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 33,5 cm
  • Diepte: 20,5 cm
  • Hoogte: 11 cm
  Productieland
  Italie
   
   
   

  15 reacties

  1. AANVULLING: ik werd gewezen door Volumio op het feit dat de XLR uitgang wel gebalanceerd is opgebouwd. Er zijn zelfs twee aparte uitgang circuits voor gebalanceerd op XLR en ongebalanceerd op RCA.

   Verder kunnen de USB aansluitingen ook gebruikt worden om een DAC via USB aan te sluiten. Dat is niet verstandig, maar het kan.

  2. Dag Martijn,

   Bedankt voor je interessante, enthousiaste en duidelijke review!

   Nog een vraagje:

   Heb je de Primo met switch DLink DGS-108 en voeding SBooster of LHY LPS25A ook eens getest met de gebalanceerde stroom levering van de Audes ST900?
   Of is een toevoeging van de Audes ST900 hier niet bepalend voor de kwaliteitsstijging van de Primo.
   Ik ben benieuwd.

   Met vriendelijke groeten,

   Bart

   1. Hallo Bart,

    Ik heb de combinatie van LHY (of Sbooster) en Primo niet getest aan de Audes. Ik heb wel de Primo met bijgeleverde voeding op de Audes getest en ook de LHY voeding op de Audes, maar dan aangesloten op een Cisco switch.

    In beide gevallen, dus de Primo met eigen voeding en de LHY voeding op de switch, heeft de Audes een positieve invloed.

    Het is wel zo dat de signatuur van de Primo niet veranderd, maar het zijn dezelfde verbeteringen als met een lineaire voeding: meer rust en detail, groei in de soundstage, verbetering van de lage tonen.

    1. Beste Martijn,

     Deze vraag is wel off topic maar wil hem je toch stellen.
     Ik ben erg geïnteresseerd in het hele stroom gebeuren en de invloed op hifi
     Ik lees heel veel dingen over allerlei voedingen,Sboosters ifi zen en ga zo maar door.
     Is het niet gewoon beter of handiger om bijvoorbeeld een Audes(of welk ander merk) aan te schaffen
     En daar alles in te pluggen?

     MvG André

     1. Het is en / en.

      Ik gebruik een Audes ST900 en heb recent mijn iFi PowerX vervangen door een LHY LPS25VA om de switch van stroom te voorzien, terwijl alles in de Audes zit. Dat maakt verschil in geluid.

      Je moet het zo zien:
      – Een voorziening zoals een Audes zorgt voor de grootste stap in geluidskwaliteit. Het creëert een schone basis.
      – Het is niet zo dat je daarmee iedere willekeurige voeding kan gebruiken, zoals een goedkoop adaptertje en dat dit geen impact meer heeft. De goedkope voeding is nog steeds een bron van verstoring. De impact van verstoringen worden alleen ingeperkt door de Audes (dus ‘lekkage’ naar andere aangesloten apparaten), maar gaat nog steeds ongefilterd door naar het apparaat wat aangesloten is op die adapter.
      – Een betere voeding zorgt ervoor dat het apparaat dat aangesloten is op die voeding van schonere stroom wordt voorzien.

      1. Beste Martijn,

       Dank je wel voor je antwoord.

       De gedachte achter mijn vraag was ook uit financieel oogpunt.
       Een voeding hier een voeding daar,een duur stekkerblok.
       Dus had het idee dat in dit geval de Audes het probleem in één keer zou kunnen tackelen.

       Maar goed mijn nieuwsgierigheid is weer gewekt.

       Dank je wel Martijn.

       1. Dag André,

        Je hoeft niet alles te doen. Het hangt er ook vanaf hoe ver je wilt gaan, zowel financieel als in termen van geluid en de beleving van muziek. Het is goed om dat scherp in de gaten te blijven houden.

        Specifiek voor de Primo is het zo dat je een hele goed streamer met DAC voor het geld krijgt. Laat dat voor iedereen helder zijn. Zonder ‘exotische’ voedingen is het veel waar voor het geld.

        Als je iets met de voeding doet (of het nu een power conditioner is of iets anders) dan knapt het geluid er bij veel apparaten van op. Hier hebben we te maken met een uitzonderlijk geval: een voeding die zowel switch als Primo voedt (los van de vraag waar de stekker dan in zit van de voeding) verdubbeld min of meer de geluidskwaliteit. Dat gebeurt niet zo vaak. En ik denk dat het een gelukkig toeval is.

      2. Hoi Martijn,

       Mag ik vragen waar jij de LHY LPS25VA hebt gekocht? Ik zie een hoop obscure sites die deze voeding ‘voordelig’ aanbieden. Maar zie door de bomen het bos niet meer…;-)

       1. Boelsz Audio verkoopt LHY in Nederland.

        Je moet oppassen met ‘Ali express’ achtige sites. De voeding was vroeger onder het label “Jay’s Audio” te koop en werd veel nagemaakt met rommel.

  3. Hoi Martijn,

   Dank voor je uitgebreide reactie. Ik speel nu voornamelijk lokaal (Qobuz en Tidal integratie via BluOS platform). De voeding upgraden via iFi Power X is dat nog een optie?

   1. Hallo Guus,

    Met ‘lokaal’ bedoel ik bestanden van een NAS via UPnP op een streamer — excuus voor de onduidelijkheid. Qobuz en Tidal zijn ook geïntegreerd in Volumio.

    Een iFi PowerX is uiteraard een optie, als je er één hebt liggen in 5V kan je die zeker gebruiken (een PowerX wel, een iPower2 levert niet genoeg ampere!). Je kan dan alleen niet de switch en de Primo uit 1 voeding van stroom voorzien en dat is de truc die de enorme lift in geluidskwaliteit geeft.

  4. Hoi Martijn,
   Bedankt voor deze heldere review. Ik ben in ieder geval enthousiast geraakt en heb deze vast op mijn verjaardagslijstje gezet. Nog een paar vragen:

   – speelt de primo MQA en DSD bestanden?
   – hoe verhoudt het ecosysteem van Volumio zich tov bluesound (mbt gebruiksvriendelijkheid etc.)?
   – Hebben jullie de primo vergeleken met de Node 2i of de laatste node (130)?
   – Hebben jullie de Primo geluisterd via de gebalanceerde uitgang of RCA of beiden? Zijn hier grote verschillen tussen?

   Als laatste, wat is wijsheid? Mijn Node 130 behouden en koppelen aan een externe DAC (max. € 500,-) of mijn Node verkopen en de Volumio Primo aanschaffen? Die laatste optie gaat mij in ieder geval veel minder geld kosten….;-)

   Alvast bedankt!

   1. Hallo Guus,

    – hoe verhoudt het ecosysteem van Volumio zich tov bluesound (mbt gebruiksvriendelijkheid etc.)?

    Dat is erg persoonsgebonden en afhankelijk van de streaming services die je gebruikt. Ze doen hetzelfde, BlueOS is alleen veel volwassener.

    De kanttekeningen m.b.t. UPnP is wel iets voor nu, maar afhankelijk van of je lokaal via UPnP muziek speelt.

    – Hebben jullie de primo vergeleken met de Node 2i of de laatste node (130)?

    De Node 2i.

    – Hebben jullie de Primo geluisterd via de gebalanceerde uitgang of RCA of beiden? Zijn hier grote verschillen tussen?

    Alleen via RCA.

    – Als laatste, wat is wijsheid? Mijn Node 130 behouden en koppelen aan een externe DAC (max. € 500,-) of mijn Node verkopen en de Volumio Primo aanschaffen?

    De Node verkopen. Een DAC van 500 Euro (tenzij tweedehands) gaat hier niet overheen, schat ik zo in. Maar belangrijker: koop de Primo, koop een LHY LPS en een Dlink DGS-108 switch. Dat is totaal 1090 Euro. Je krijgt dan iets terug waar je normaal gesproken bijna twee keer zoveel voor moet neerleggen. Als je dat niet in 1 keer wilt doen, dan kan het in stapjes.

    Kan je met een Node, een (tweedehands DAC) van max 500 Euro, een LHY en een Dlink ook niet tot iets komen wat in kwaliteit gelijkwaardig is? Zeg nooit nooit, we hebben niet alle mogelijke denkbare combinaties in de wereld geluisterd en vergeleken.

    De stap die de Primo maakt met een betere voeding + de switch die uit dezelfde schone voeding van stroom voorzien wordt is zo groot dat de kans dat je iets vergelijkbaars vindt vrij klein is in onze beleving. Het feit dat streamer/DAC en switch dezelfde voedingsbron hebben is hier wel de crux. De Dlink werkt op 5Volt en meet heel goed.

  Geef een antwoord