Vienna Acoustic Haydn Jubilee

Voordelen

 • Inzicht
 • Impact
 • Snelheid
 • Fun

Nadelen

 • Er zijn maar 500 stuks!
 • Prijs: € 1195

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Vienna Acoustics Haydn Jubilee

  Conclusie

  De Vienna Acoustics Haydn Jubilee is een limited edition monitor waar slechts 500 stuks van gemaakt worden. Daarom is de houdbaarheid van deze review eerder beperkt. Toch is deze test op meerdere vlakken relevant. Enerzijds om deze bijzondere monitor in de spotlight te zetten en anderzijds om het bedrijf Vienna Acoustics wat welverdiende aandacht te geven op Alpha Audio. Want een bedrijf dat zijn dertigste verjaardag viert met een bescheiden monitor, zonder winstmarge te voorzien, is niet alleen onbaatzuchtig maar gelooft 100 procent in zijn eigen kunnen. De Vienna Acoustics Haydn Jubilee is in elk geval een geweldige luidspreker. Alpha Approved!

  Vergelijken

  Onze referentie in deze prijsklasse is de Audiovector QR1 die heel wat overeenkomsten vertoont met de Vienna Acoustics Haydn Jubilee. Denk aan snelheid, transparantie en een strak laag. Daarenboven zijn ze gemakkelijk te plaatsen, dicht tegen een achterwand, en hebben ze door hun AMT tweeter minder last van reflecties. Maar de Vienna Acoustics Haydn Jubilee is nog inzichtelijker en heeft een ruimere sweetspot. De interactie tussen de tweeter en driver is naadloos en zorgt voor snelheid en energie. 

  Het grootste verschil tussen beide luidsprekers zit echter in de lage tonen. De QR1 kan wat kaal overkomen met de verkeerde versterking. Dit is bij de Haydn Jubilee niet het geval. Afhankelijk van de afstand tot de achterwand kan je het eindresultaat zelfs nog wat volgens smaak aanpassen. De Haydn Jubilee is dus completer dan onze QR1 maar vereist wat meer aandacht bij het plaatsen. Beide spelen ze moeiteloos waarbij de Haydn Jubilee net wint op punten. 

  Voor wie

  De Vienna Acoustics Haydn Jubilee is een compacte monitor die vooral in een kleinere ruimte tot zijn recht komt. Hij heeft een beetje plaats nodig om optimaal te presteren maar kan relatief dicht tegen de achterwand. Omdat het een limited edition is zal hij maar tijdelijk beschikbaar zijn dus zijn we op zoek naar een bijzonder soort koper. Denkt u na over een kleine (zwarte) luidspreker in deze prijsklasse dan moet u deze Haydn Jubilee zeker een kans geven. 

  U wordt dan niet alleen de trotse bezitter van een limited-edition, geef toe dat willen we toch allemaal, maar u krijgt dan vooral een topmonitor van een topmerk. In deze prijsklasse zien we naast de Audiovector QR1 niet zoveel mogelijkheden. Er is de nieuwe Acoustic Energy AE500 (1200 euro) die we graag willen testen en de Monitor Audio Studio maar daar houdt het ongeveer op. 

  5 reacties

  1. Hallo Geoffrey,
   Ja sorry, niet zo aardig van mij om niet te zeggen dat ik het (zoals zo vaak) weer met veel plezier gelezen heb!

   Nogmaals prettig weekend !

  2. Hi Geoffrey,

   je hebt het steeds over de achterwand, ik heb altijd begrepen dat we in de audiowereld over de voorwand moeten spreken…..

   Gezellig weekend!

   1. Dag Molenaar,

    Bedankt voor de opmerking. Ik begrijp wat je bedoelt. Ik lees toch meestal bij collega’s het woord achterwand. En in het Engels vaak, you can put them close to the rear/back wall. Het hangt er vanaf hoe je het bekijkt natuurlijk. Maar je hebt een punt want je hebt rear wall speakers voor achter de bank. En frontspeakers. Dus misschien kan ik, “je kan ze dicht bij dé of een wand plaatsen”, zeggen. Dan is er geen verwarring. Want voorwand klopt dan ook weer niet helemaal qua term en qua gevoel voor mij.

    Vond je het anders een fijn verhaal? Nog tips of opmerkingen. Fijn om feedback van lezers te krijgen.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  Geef een antwoord