Video Review JCAT Netwerkkaart

Voordelen

 • Zorgt voor meer rust
 • En meer detail...
 • En een grotere beeldvorming

Nadelen

 • Pittig aan de prijs
  • De htpc en computer audio transport zijn niche-producten. En dat is ook vrij logisch als u ziet hoeveel kennis er nodig is om een htpc of cat goed te laten klinken. Maar juist daarom vindt Alpha Audio het leuk. Immers: audio blijft ook een stuk hobby. En aangezien wij van zowel audio als computers als netwerkjes én muziek houden (en fotografie, video, auto’s…), schuwen wij niet de niche-producten. Nu hebben we een nicheproduct ín een niche gevonden: een audiofiele netwerkkaart. Maak kennis met de JCAT netwerkkaart voor audio. 

   JCAT NET Card Femto

   De JCAT netwerkkaart, of dus NET Card Femto, is een gemodificeerde Intel 350 dual poort NIC. Dit is in feite een server-kaart met twee poorten (dual nic). JCAT heeft echter wat zaken aangepast, waaronder de voeding (molex en extern) en de klok. Door een precisieklok toe te passen is de jitter in de datastream vele malen lager dan bij een normale interface.

   Nu is natuurlijk de vraag of die lagere jitterwaarden echt hoorbaar zijn. We gaan daar nog induiken en zullen daar een apart verhaal over schrijven. Wat we wel kunnen onderbouwen is de betere voeding. Want als we één ding gemerkt hebben bij pc audio, is dat lagere ruis – betere filtering, stabielere voeding – hoorbaar is in meer rust, meer detail en een mooier stereobeeld.

   De prestaties

   Uiteindelijk gaat het natuurlijk om hoe deze kaart presteert. Klinkt de htpc beter met deze investering van – met lineaire voeding – 700 euro? Ja… zonder twijfel. Speelde de pc voorheen een tandje minder dan de M50, nu zit hij gewoonweg op dat niveau. Het is ongelooflijk moeilijk de M50 en de htpc nu uit elkaar te houden. Er zijn lichte verschillen in beeldvorming en klankbalans – de pc is wat warmer en wat meer punchy – maar al met al is het gewoon zeer vergelijkbaar. We denken dat we de pc nog wel meer kunnen tweaken met wat software. Denk aan het gebruik van JRiver in plaats van Kodi. Of een Linux-versie in plaats van Windows met Fidelizer.

   In de video kunt u meer horen over onze visie op dit soort tweaks. Wij zijn er in ieder geval van overtuigt dat het product werkt. En dan met name in combinatie met een externe voeding van bijvoorbeeld Sbooster. Al is dan natuurlijk wél de vraag: hoe zit het met prijs / prestatie. 700 euro is pittig. Maar in ons geval is het wel het puntje op de ‘i’. De pc speelt niet meer als een pc met wat goede software. De pc speelt nu gewoon muziek…

   Dus voor de fans van htpc’s of CAT’s… het is een zeer interessante tweak.

   Video review JCAT NET Card Femto

   Gerelateerde berichten

   Metrum Acoustics Ambre

   Video Metrum Acoustics Ambre

   We hebben nu een kleine week de Metrum Acoustics Ambre binnen. Tijd om u eens kennis te laten maken met deze prachtige Roon bridge / streamer / endpoint. Een volledige review komt nog, maar we wilden u een korte video niet onthouden! Maak kennis met de eerste streamer van Metrum Acoustics: de Ambre. 

   Review Teufel Concept D500

   REVIEW – Niet heel veel pc-gebruikers zullen een 2.1-setje van ?499 aanschaffen om Youtube-fimpjes te kunnen bekijken, of internet radio te kunnen beluisteren. Maar hoe zit dat met de muziekliefhebbers? Of wellicht de gamers? Is de Concept D500 goed genoeg om serieus naar te luisteren?

   Teufel Real Pure

   Video Teufel Real Pure over ear hoofdtelefoon

   Hoofdtelefoons zijn een ware zegening voor de muziekliefhebbers die veel onderweg zijn of even privé willen genieten van hun favoriete band. Nu zijn er hoofdtelefoons in allerhande soorten en maten. On-ear, over-ear, in-ear, draadloos, draadjes en met of zonder bellen. En natuurlijk van duur tot spotgoedkoop. Helaas geldt vaak: you get what you pay for. […]

   16 reacties

   1. Idee: een dergelijke test met een paar sceptische Alpha Audio aanhangers uitvoeren!

    Ik ben benieuwd of aanwezigen die bijv geen verschil horen bij in dit geval de M50 en pc dat wél horen als jij uitlegt waar op te letten.

    Dat kan dan natuurlijk ook uit worden gebreid met iets als usb bekabeling ;-)

   2. Leuk en bijzonder interessant; ik weet nu wat ik moet doen om mijn HTPC naar het niveau van een goede streamer te krijgen…

    Nadat ik de derde PCI filter heb aangeschaft (kortsluiting op de waterkoeling), denk ik: ‘Laat ik JRiver eens proberen!’ :-)

   3. Als ik vragen mag, ik lees dat de HTPC en de M50 op hetzelfde niveau spelen. De prijs van de M50 ken ik, maar wat is nu de totaal prijs van de HTPC met deze JCAT incl Sbooster?

    Dat lijkt mij wel handig om mee te nemen in de afweging om een commercieel product te nemen (zoals de M50) of zelf te gaan bouwen (HTPC).

   4. Als een Netwerk specialist zou je toch moeten weten dat het niet altijd beter/hoger kan.
    Het lijkt gezien “de hoogte” nu wel de stratosfeer in je/de beleving, en bij zuurstof tekort krijg je soms rare of vreemde effecten. ;-)

    Ik gebruik wel de standaard Cat 6e kabel en 1Gb netwerkaansluitingen die al een scheidingstrafo standaard hebben, en verder geen fratsen, daar ga ik mijzelf alleen maar mee bedotten.
    Voor die € 435 koop ik liever muziek,, daar ging het om toch?

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Review JCAT USB Femto

   Review JCAT USB Femto