web analytics

Video Review JCAT Netwerkkaart

Voordelen

 • Zorgt voor meer rust
 • En meer detail...
 • En een grotere beeldvorming

Nadelen

 • Pittig aan de prijs
 • Prijs: € 435

  De htpc en computer audio transport zijn niche-producten. En dat is ook vrij logisch als u ziet hoeveel kennis er nodig is om een htpc of cat goed te laten klinken. Maar juist daarom vindt Alpha Audio het leuk. Immers: audio blijft ook een stuk hobby. En aangezien wij van zowel audio als computers als netwerkjes én muziek houden (en fotografie, video, auto’s…), schuwen wij niet de niche-producten. Nu hebben we een nicheproduct ín een niche gevonden: een audiofiele netwerkkaart. Maak kennis met de JCAT netwerkkaart voor audio. 

  JCAT NET Card Femto

  De JCAT netwerkkaart, of dus NET Card Femto, is een gemodificeerde Intel 350 dual poort NIC. Dit is in feite een server-kaart met twee poorten (dual nic). JCAT heeft echter wat zaken aangepast, waaronder de voeding (molex en extern) en de klok. Door een precisieklok toe te passen is de jitter in de datastream vele malen lager dan bij een normale interface.

  Nu is natuurlijk de vraag of die lagere jitterwaarden echt hoorbaar zijn. We gaan daar nog induiken en zullen daar een apart verhaal over schrijven. Wat we wel kunnen onderbouwen is de betere voeding. Want als we één ding gemerkt hebben bij pc audio, is dat lagere ruis – betere filtering, stabielere voeding – hoorbaar is in meer rust, meer detail en een mooier stereobeeld.

  De prestaties

  Uiteindelijk gaat het natuurlijk om hoe deze kaart presteert. Klinkt de htpc beter met deze investering van – met lineaire voeding – 700 euro? Ja… zonder twijfel. Speelde de pc voorheen een tandje minder dan de M50, nu zit hij gewoonweg op dat niveau. Het is ongelooflijk moeilijk de M50 en de htpc nu uit elkaar te houden. Er zijn lichte verschillen in beeldvorming en klankbalans – de pc is wat warmer en wat meer punchy – maar al met al is het gewoon zeer vergelijkbaar. We denken dat we de pc nog wel meer kunnen tweaken met wat software. Denk aan het gebruik van JRiver in plaats van Kodi. Of een Linux-versie in plaats van Windows met Fidelizer.

  In de video kunt u meer horen over onze visie op dit soort tweaks. Wij zijn er in ieder geval van overtuigt dat het product werkt. En dan met name in combinatie met een externe voeding van bijvoorbeeld Sbooster. Al is dan natuurlijk wél de vraag: hoe zit het met prijs / prestatie. 700 euro is pittig. Maar in ons geval is het wel het puntje op de ‘i’. De pc speelt niet meer als een pc met wat goede software. De pc speelt nu gewoon muziek…

  Dus voor de fans van htpc’s of CAT’s… het is een zeer interessante tweak.

  Video review JCAT NET Card Femto

  Gerelateerde berichten

  Magnus Audio MP-1000

  Review Magnus Audio MP-1000 voorversterker

  Er zijn ongelooflijk veel audiomerken op deze aarde. De grote kennen we allemaal wel; we zijn immers liefhebbers. Maar er is meer in het leven dan die grote jongens. Kent u Magnus Audio al? Waar zal het vandaan komen? Rusland? Denemarken? Polen? Zo klinkt het wel. Je zou het prima als een Rus kunnen uitspreken. […]

  Syntaxx dual PSU

  Review Syntaxx bi-volt voeding

  Externe voedingen lijken wel het volgende product… ze worden steeds populairder, zeker nu het computernetwerk onderdeel van de signaalketen is geworden. Er komt aardig wat vervuiling binnen via zowel de ethernetkabel, als de schakelende voedingen van de switches, routers en modems. Als we die ruis weg kunnen nemen met een fatsoenlijke voeding, scheelt dat behoorlijk. […]

  16 reacties

  1. Idee: een dergelijke test met een paar sceptische Alpha Audio aanhangers uitvoeren!

   Ik ben benieuwd of aanwezigen die bijv geen verschil horen bij in dit geval de M50 en pc dat wél horen als jij uitlegt waar op te letten.

   Dat kan dan natuurlijk ook uit worden gebreid met iets als usb bekabeling ;-)

  2. Leuk en bijzonder interessant; ik weet nu wat ik moet doen om mijn HTPC naar het niveau van een goede streamer te krijgen…

   Nadat ik de derde PCI filter heb aangeschaft (kortsluiting op de waterkoeling), denk ik: ‘Laat ik JRiver eens proberen!’ :-)

  3. Als ik vragen mag, ik lees dat de HTPC en de M50 op hetzelfde niveau spelen. De prijs van de M50 ken ik, maar wat is nu de totaal prijs van de HTPC met deze JCAT incl Sbooster?

   Dat lijkt mij wel handig om mee te nemen in de afweging om een commercieel product te nemen (zoals de M50) of zelf te gaan bouwen (HTPC).

  4. Als een Netwerk specialist zou je toch moeten weten dat het niet altijd beter/hoger kan.
   Het lijkt gezien “de hoogte” nu wel de stratosfeer in je/de beleving, en bij zuurstof tekort krijg je soms rare of vreemde effecten. ;-)

   Ik gebruik wel de standaard Cat 6e kabel en 1Gb netwerkaansluitingen die al een scheidingstrafo standaard hebben, en verder geen fratsen, daar ga ik mijzelf alleen maar mee bedotten.
   Voor die € 435 koop ik liever muziek,, daar ging het om toch?

  Geef een reactie