web analytics

Video Netgear Orbi router en extender

netgear-orbi

Een degelijk netwerk wordt steeds belangrijker. Sterker nog: het is inmiddels onmisbaar als we fatsoenlijk online willen werken en media willen streamen. En aangezien Alpha Audio ‘all about streaming is’, bespreken we zo nu en dan ook wel wat netwerk-producten. Dan moet het natuurlijk wel iets bijzonders zijn. En dat is deze Netgear Orbi wel.

De reden dat de Netgear Orbi anders is dan anders, is dat het een zogenaamd MESH-netwerk opzet. Dat klinkt heel technisch. En in principe is dat het ook, maar gelukkig hoeft u als consument daar helemaal geen verstand van te hebben. Direct uit de doos hoeft u eigenlijk alleen maar een kabel in de internetpoort van de router te doen, stekkers in het stopcontact te stoppen en klaar is Kees. De Netgear loodst u gewoon door een kleine, korte Wizzard en als u doorklikt, kunt u dan gewoon online met het ingestelde netwerk van Netgear.

Beetje tweaken

Nu is het natuurlijk wel handiger om het wifi-netwerk een leuke naam te geven. Dat gaat vrij eenvoudig via de wizzard. Orbi vraagt gewoonweg om een naam en een wachtwoord. Daarna kunt u de satelliet plaatsen – beste is centraal in huis – om vervolgens de koppeling te maken. Dat is een kwestie van op ‘next’ klikken. De router gaat dan zoeken en geeft aan of alles in orde is.

Nu kunnen we heel technisch gaan praten over verbindingen en instellingen. Maar in feite zijn we er al. U hoeft verder niets meer te doen. Geen lastige koppelingen via MAC-adresssen, zoals bij sommige roaming-systemen nodig is. Geen kanalen die u moet instellen (dat regelt het systeem zelf) en ook geen kanaalbreedtes. Het kan wel natuurlijk. Maar het hoeft niet.

Drie radio’s

Nee: geen FM tuners. Maar wel wifi-radio’s. De Orbi heeft twee radio’s – 2,4 en 5 GHz – om apparaten aan te koppelen. De derde – meest breedbandige – is voor een verbinding tussen de router en de satelliet. Die verbinding is 1733 Mbit/s. In theorie natuurlijk. Want in praktijk zal er altijd verlies zijn. De overige twee bieden 400 Mbit op 2,4 en 866 op 5 GHz. Dat moet genoeg zijn voor fatsoenlijk surfen.

Snelheid

We hebben een korte test gedaan – zoals in de video te zien is – waaruit is gebleken dat de verbinding, zelfs door een paar muren heen, bijzonder stabiel en vlot is. We moeten nog meer bandbreedtetests gaan doen, maar de eerste indruk is goed.

Video Netgear Orbi

Gerelateerde berichten

AudioQuest Kabels

Massatest AudioQuest USB-kabels

USB-kabels en audio; er is al veel over geschreven. Jaap?s artikel ?De USB-kabelmythe? leverde zoveel heftige reacties op dat enkele discussianten op de alom gevreesde Alpha-Audio blacklist terechtkwamen. Toch blijven we ons afvragen: hoe zit dat nu met USB? We testen álle AudioQuest USB-kabels! 

Marantz KI Ruby

Video Marantz KI Ruby

Veertig jaar diensverband… dat is bijzonder. Om die reden heeft Ken Ishiwata een speciale editie uitgebracht van een versterker en cd-speler: de Marantz KI-Ruby. Waarom Ruby? Omdat een robijn voor een veertig jarig huwelijk staat. Simpel dus… Wij bekijken globaal wat deze apparaten inhouden. En wat onderscheid ze nu van een Marantz PM10 / SA10? […]

4 reacties

 1. Kan ik een vergelijkbaar thuisnetwerk creëren waarbij devices naadloos schakelen tussen de verschillende wifipunten? Zonder Orbi. Ik heb vijf bedrade wifipunten in huis op 1 centrale router/ dhcp. Hoe kan ik de instellingen optimaliseren? Heb al van alles geprobeerd, maar met name Apple apparatuur schakelt niet automatisch. Moet ik MAC adressen clonen van de wifipunten oid? Kan dat?

  1. Dag Steef,

   Helaas. Wat jij wil, kan niet zomaar. Dat heeft met een paar zaken te maken. Allereerst moeten de wifi-accesspoints van elkaar de status weten om clients – tablets / smartphones – door te geven. Bijvoorbeeld als het signaal zwakker wordt. (uitgedrukt in RSSI of dB bijvoorbeeld).

   Tweede punt is dat ze over technologie moeten beschikken die kán doorgeven én begrepen wordt door de clients. Daar zijn diverse methodes voor. Er zijn merken die gewoonweg bij een bepaalde signaalsterkte de client afkappen, waardoor deze zelf gaat zoeken naar een sterker punt. Er zijn ook systemen die ‘roaming’ ondersteunen. Daardoor is de overgang naadloos.

   Ik kan zo nog wel even doorgaan. Orbi gebruikt bijvoorbeeld een vorm van MESH. Maar er zijn ook systemen die WDS gebruiken. Dat is echter niet heel wenselijk omdat dit – naar mijn weten – alleen kan werken met WEP-encryptie, wat zo te kraken is.

 2. Knap geschreven daar kan menig fabrikant nog wat van leren. Als je een handleiding neemt van bijvoorbeeld Marantz heb je het idee dat deze vertaald is van Chinees naar Arabisch via Hebreeuws naar Grieks etc. Je moet deze vaak ontcijferen. Bedankt Jaap

  1. Welcome! Leuk te horen!

   En ja: veel handleidingen zijn bijzonder slecht vertaald. Zonde… want als je gewoon de kern probeert te pakken, hoeft het helemaal niet onleesbaar te worden.

   Punt is: je moet verstand hebben van het product en de productgroep, wil je het simpel opschrijven. Daar zit – denk ik – vaak het probleem.

Geef een reactie