Video Elac Discovery

elac-discovery

De Elac Discovery is toch wel een apparaatje dat wat monden heeft losgemaakt. Er zijn mensen die erbij zweren en het zien als een budget-wonder. Er zijn ook groepen die er wat sceptisch naar kijken. Of alleen de nadelen zien. In ieder geval is het een bijzonder concept. We gaan u uitleggen wat het is en hoe wij er naar kijken.

Als u de Elac Discovery – 1099 euro – wil begrijpen, moet u allereerst weten wat multiroom streaming is én wat Roon inhoudt. Gelukkig is dat niet complex. Multiroom audio wil niets meer zeggen dan dat u met één apparaatje meerdere spelers in huis kunt bedienen. Daarnaast kunt u kamers koppelen, zodat daar dezelfde muziek draait (veelal ook synchroon, dus helemaal gelijk…). Dat klinkt heel leuk. En dat is het ook.

Roon Essentials

Om een streaming multiroom audiosysteem gebruiksvriendelijk te maken, is een prettige bedieningsinterface nodig. Een app. En eventueel een fijne desktop-controller voor op een pc of laptop. En niet te vergeten: een ‘server’ om de spelers van data (muziek) te voorzien. Een soort centraal brein dat alles kan aansturen.

Dat ‘brein’ is de Roon server. En die werkt op de Elac Discovery. Die krijgt u er dus lekker bij. Geen abonnementen of andersoortige afkoopregelingen. Well done, Elac!

Nu is het niet zo dat u de volledige, ‘power-versie’ van Roon krijgt. Het is een beetje een Roon Lite-versie. Zo is het aantal zones beperkt – nu nog acht – en kunt u – op moment van schrijven – tot 15.000 tracks indexeren. Dat wordt binnenkort verhoogd naar 30.000. Voor ons is 15.000 eigenlijk al genoeg. Maar er zijn mensen die meer hebben. Al hebben we sterke twijfels bij hoeveel ze nu écht luisteren. Maar goed… ieder zijn ding.

Processortjes

Om alles een beetje vlot te maken, heeft Elac er een quad core processor (1,2 GHz) met 4GB ram en een ssd in gemaakt. Wat voor cpu precies, kunnen we niet echt achterhalen. We gaan het navragen.

Wat slim is, is dat Elac Roon op een SSD heeft gezet. Dan start het tenminste snel. Roon is namelijk vrij zware software, wat een vlot platform wel een noodzaak maakt. Roon geeft zelf ook aan, aardig hongerig te zijn. Pas dus wel op met de Roon-software te plaatsen op een NAS. Deze hebben doorgaans een lichte processor en niet heel veel geheugen. Uitzonderingen daargelaten.

Multi Zone

elac-eco-systeem

De Elac heeft twee analoge uitgangen, twee digitale uitgangen (echter, één zone) en een ethernet-aansluiting die natuurlijk ook nodig is koppeling te maken met internet.

De twee analoge zones zijn los van elkaar aan te sturen. Ze hebben dan ook ieder een eigen dac-chip. De digitale uitgangen zijn één zone. De ethernet-koppeling is te gebruiken om naar bijvoorbeeld AirPlay-clients te streamen. In totaal zijn – op moment van schrijven – acht zones aan te sturen.

Video Elac Discovery

Gerelateerde berichten

Van Medevoort MA350

Review Van Medevoort MA350

Een klein jaar geleden is het hele productaanbod van Van Medevoort vernieuwd. Daarbij is niet alleen het uiterlijk ingrijpend veranderd, ook de elektronica is – zoals het een goede fabrikant betaamt – grondig onder handen genomen. Alpha-audio heeft al meerdere malen in de keuken van Ad van Medevoort gekeken. Nu werd het tijd de MA350 […]

Harman Omni

Eerste impressie Harman Kardon Omni 10, Omni 20 en Adapt

Hoge kwaliteit audio in een compacte behuizing. Draadloos, multiroom, via een app te besturen. Sonos begon ermee, Bluesound volgde als eerste serieuze concurrent. En inmiddels hebben steeds meer audiomerken een dergelijke serie in het assortiment. Denk aan Raumfeld en HEOS. De afgelopen maanden hebben we Omni van Harman bekeken. Een systeem dat duidelijk nog aan […]

XTZ Spirit 11

Review XTZ Spirit 11

Scandinavië is echt een audiogebied. Met name Denemarken lust er wel pap van. Maar ook uit de andere ‘leden’ van het noordelijke gebied sleutelen graag mooie spullen in elkaar. We testen nu voor het eerst iets uit de stal van XTZ: een Zweedse producent van luidsprekers. Wij krijgen de gloednieuwe XTZ Spirit 11. Een vloerstaander […]

1 reactie

  1. Een heel leuke review. Absoluut interessante ontwikkeling, Roon in deze prijs-prestatie categorie. Nu Roon een beetje fundament begint te krijgen bij de hardware jongens lijkt het mij heel belangrijk dat er een tweetal zaken rond Roon wel gescheiden worden beoordeeld: enerzijds de geweldige bibliotheek-, internet- en tag faciliteiten. Dat is heel prachtig.
    En als je dat wilt is het een abonnement afweging.

    Aan de andere kant moet Roon ook beoordeeld worden op audio highend prestaties. En dan vaag ik mij af of het echt zo veel beter is dan andere ook heel goede (en goedkopere) players zoals Daphile, JRiver, Audirvana. Als muziekliefhebber ben ik vooral benieuwd naar de audio prestaties.

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Video review Akiko Audio Minelli power conditioner

Video review Akiko Audio Minelli power conditioner