Home Video – Eerste indruk Synology RT1900AC router

Video – Eerste indruk Synology RT1900AC router

6
Synology RT1900AC

Dat Synology NAS-apparaten maakt, weten we al langer. Maar dat ze ook een router maken, weet wellicht niet iedereen. Wij hebben een dummy kunnen zien op Storage Expo. En er zijn natuurlijk de nodige aankondigingen geweest. Nu hebben we hem in huis. Laten we de Synology RT1900AC eens goed bekijken!

Synology RT1900AC

Het typenummer van de nieuwe router is dus: RT (router)1900 (bandbreedte over wifi) AC (wifi-ac ondersteuning). De router heeft vier gigabit poorten voor het aansluiten van apparaten via een kabel. Verder is er voor draadloos toegang een tweetal radio’s ingebouwd: 2,4 GHz en 5 GHz. Deze hebben tezamen een bandbreedte van 1900 Mbit/s. En de 5GHz radio accepteert dus wifi AC (en alles eronder).

Onder de kap huist een dual core 1 GHz processor die 256 MB DDR3 geheugen kan gebruiken. Dat is lekker krachtig. De router heeft een usb-aansluiting, een hardware-schakelaar voor wifi (erg fijn) en sd-kaart slot .

Synology Router Manager (SRM)

Tot nu toe zien we niets bijzonders. Er zijn meer routers met veel bandbreedte en sterke processoren. Waar het bijzondere aan Synology in zit, is de software. De router management software zit naar onze mening in een compleet andere league in vergelijking met de rest van de markt. Met SRM kan vrijwel iedereen op een fijne manier een router instellen. Mede ook vanwege de uitstekende set-up.

De interface is een regelrechte kopie van DSM: Disk Station Manager. We zien dezelfde indeling, dezelfde icoontjes en dezelfde – fijne – logica. En dat is een slimme zet, want iedereen die overweg kan met een Synology-NAS kan zo ook werken met de router.

Alle toeters en bellen

De nieuwe router van Synology heeft echt alles wat een gewone consument kan en mag wensen. Sterker nog: er is meer. Denk aan een vpn-server, mediaserver, DNS en zelfs Radius: al zal daar niemand mee gaan werken, gokken we zo.

Maar wat wel heel fijn en mooi is, zijn de uitgebreide parental controls. Daarmee zijn zowel schema’s aan te maken (tijdblokken) als websites te blokkeren. Per domein, per site… wat u maar wilt.

Wat wij ook wel mooi vinden, zijn de overzichten van gebruik per apparaat. En de mogelijkheid om op eenvoudige wijze een VPN-server op te zetten. Dat heeft zo zijn voordelen met werken op afstand.

Wat we wel missen is de mogelijkheid een netwerk op te splitsen in vlans. Wellicht komt dat nog.

Apps

Over ‘dat komt wellicht nog’. Er is op deze router – net als op de NAS-apparaten – een Package center. Die is nu nog vrij leeg, maar dat zal niet lang meer duren. Als de community achter Synology net zo fanatiek met de router aan de slag gaat, als met de NAS, dan zullen er in vrij korte tijd veel apps komen voor dit kekke apparaatje! En dan is de prijs van ongeveer 150 euro heel scherp.

Video Synology RT1900AC

6 REACTIES

  1. Mooie router maar helaas niet uitgevoerd met een cpu die krachtig genoeg is voor Plex transcoding.
    Plex vind ik persoonlijk het mooiste programma voor online streamen van muziekbestanden. Het toont albumcovers, info over artiesten en zelfs links naar online video’s. Nadeel is dat je een pc moet gebruiken of een hele krachtige/dure NAS. Hardware hiervoor is gat in de markt. Of bestaat die al maar heb ik dit gemist?

      • Transcoding op een router lijkt me nog niet heel nuttig. En inderdaad compleet onmogelijk.

        Begrijp ik niet.
        Mijn redelijk nieuwe router kun je uitbreiden met een USB HD.
        Hij kan ook DLNA (dus ook transcoding).
        Eigenlijk is mijn router ook een NAS.
        Waarom niet?

        Net zoals ik een GPS heb maar mijn mobile doet dat eigenlijk beter 🙂

        • Hey Vincent,

          Een router zal niet op korte termijn de rekenkracht gaan bieden die nodig is voor transcoding. Daarnaast is een usb-aansluiting op een router nooit helemaal veilig (met de huidige modellen) en ook niet écht snel genoeg. Tenzij je één ding tegelijk doet. USB 3.0 biedt weliswaar de nodige snelheid, maar de rekenkracht van een router en de usb-interface van zo’n apparaat maken bij lange na niet gebruik van deze mogelijkheden en bandbreedte. Wellicht over een paar jaar. Maar ja: wie zit erop te wachten? DLink heeft een router met ingebouwde harde schijf gehad; flop van de eeuw. Ik vraag bij mijn trainingen altijd wie de usb-poorten op een router gebruikt. Dat is van de 15 cursisten er hooguit één.