Video Audioquest Dragonfly Cobalt usb-dac

Voordelen

 • Klinkt goed
 • Plug and Play
 • MQA
 • Werkt ook op mobiele apparaten

Nadelen

 • Naar onze mening niets
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  audioquest Cobalt

  Het zijn bijzonder interessante tijden als het gaat om digitale audio. Converters worden steeds beter… beter te betalen én… kleiner. Kijk maar eens naar de Audioquest Dragonfly serie. De grootte van een usb-stick, maar wél hoogwaardige kwaliteit audio. En portable. We bekijken de nieuwste versie: de Cobalt.

  Een paar jaar teurg heeft Audioquest zijn Dragonfly-serie geïntroduceerd. Een paar jaar daarna zijn de Black en Red op de markt gezet. Nu is het tijd voor de Dragonfly Cobalt. Een hoogwaardige versie met een prijskaartje van 299 euro. Is het de 100 euro extra waard?

  Ja!

  Om maar direct antwoord te geven: ja. Naar onze mening wel. We hebben de Cobalt getest op onze werk-pc en laptop. We hebben zowel ROON als Foobar gebruikt. In beide gevallen is er gespeeld via WASAPI.

  De Dragonfly Cobalt gaat toch wel een serieuze stap verder dan de Red die ook niet misselijk is. Echter: de ESS 9038Q2M dac, snellere controller chip en algeheel betere hardware, maakt dat de Cobalt gewoon weer wat fijner speelt. Stiller… rustiger… muzikaler.

  Het uit zich vooral in meer lucht in de weergave, meer detail en een mooiere vloei… Dat komt vooral door de betere filtering die de 9038Q2M-dac bezit. Kortom: gewoon technisch te verklaren.

  Wat fijn is voor de mensen die hem ook op de smartphone gebruiken: het energieverbruik is lager… ongeveer 33% als we Audioquest moeten geloven. Toch wel prettig als de smartphone netaan de dag door komt!

  Plug and Play

  Voor wie niet van drivers en andersoortige ellende houdt: de Audioquest Dragonfly Cobalt is net als de andere Dragonfly’s gewoon plug and play. Er zijn geen drivers nodig. Dat heeft overigens wel als consequentie dat de samplingrate niet boven de 24 bit / 96 kHz gaat komen. Immers: om hoger te komen is sowieso in Windows een driver nodig voor de nodige usb-ondersteuning.

  Net als de Black en Red is de Cobalt MQA compatible. In ROON kunt u dus renderer en decoder aangeven. Dan pakt de Cobalt netjes alles op en vouwt alles ook uit voor u.

  Net als bij de Red en Black geeft de Cobalt de samplingrate aan met een lampje. Zo weet u dat alles netjes werkt.

  Warm aanbevolen

  We vinden het knap van Audioquest. De Red was met 199 euro al een goede deal voor wie een flinke boost wil geven aan een laptop, pc, telefoon of tablet (met dragontail). De Cobalt weet dat niveau gewoon nog fors te overstijgen. Nu is 299 euro serieus geld. Maar de Cobalt is het waard. Alpha Approved!

  Audioquest Dragonfly Cobalt

   
   

  Winkels met Audioquest

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Amsterdam, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  17 reacties

     1. Heb je ze zelf al eens vergeleken…? Ik ben echt wel van het meten, maar je moet je eigen oren niet uitsluiten. Er is nog genoeg wat we niet kunnen meten of waarvan we niet weten dat we het moeten meten.

      1. Metingen hebben het voordeel dat ze objectief zijn.
       Heeft Archimago een maandag exemplaar gehad, is zijn meetmethode verkeerd?
       Aangezien de resultaten van Mansr identiek zijn, kunnen we dat gevoeglijk uitsluiten.

       Het grote nadeel van de luistertest is dat je er gratis en voor niks de subjectiviteit van de luisteraar er bij cadeau krijgt want vrijwel alle reviewers luisteren met de oogjes.
       Wie moet ik geloven, Jaap (wereld van verschil) of Chris (amper verschil dus hou die $100 maar op zak)?
       https://audiophilestyle.com/ca/reviews/subjective-audioquest-dragonfly-cobalt-review-r831/)

     1. Jaap zal jouw (Vincent) en mij overtuigen indien hij het aandurft de vergelijking blind te doen.

      Ik was instaat om blind (de verkoper dacht, dat ik onmogelijk kon horen wanneer hij schakelde tussen de ESL57 en een andere luidsprekerbox)
      Dus ik wist niet hoe de schakelaar stond, maar na 10 keer schakelen was hij overtuigd.

      Mijn verstand zegt, het is onmogelijk dat het anders klinkt, indien de meting/grafiek eender is.
      Ben gaan twijfelen toen ik las dat ook Jaap evenals meerdere testers bevestigen, dat de weergavekwaliteit veel beter?!!! is.

       1. Dan heb je mij bij deze overtuigd.

        Maar reuze benieuwd of de fabrikanten een multi test aandurven, tussen de

        https://www.alpha-audio.nl/review/review-metrum-acoustics-jade-dac-voorversterker/
        https://nadelectronics.com/product/c-658-bluos-streaming-dac/

        Jaap ik weet de Jade is ‘n (prijs) klasse beter
        Maar de techniek voortschrijdt en DIRAC lijkt mij geen loze kreet
        De NAD C658 is niet de duurste maar als DIRAC echt doet wat de fabrikant beweert, dan….

       1. naar alles wat een analoge rca of jack ingang heeft(misschien meer), hij werkt zelf ook als pre amp volgens de verpakking dus volgens mij gelijk in versterker met een jack naar rca of gewone jack kabel, maar jaap heeft er veel meer verstand van dan ik.
        ik heb hem een uur thuis en ik hoor dingen die ik eerder niet hoorde zoals een hoge toon voor het eind van “keith don’t go” van nils lofgren, geluid die ik niet herken zoals bewegen op een stoel of zachtjes per ongeluk met fingers iets aantikken in “fool moon in paris” en ik vroeg me af of bekendste schaakyoutuber adagmator een nieuwe microfoon had wat niet zo was.
        ik had weinig tijd om hem te beluistren bij wifimedia en te vergelijken met mijn red en ging ook via telefoon wat slechter geluid geeft dan een pc zelfs zonder extra programmas maar zeker met asio en pro versie van fidelizer elke versie van fidelizer (gratis,plus en pro) geeft een extra stap in rust (pas als het weg is merk je dat er een soort onhoorbare ruis was die vermoeiend was) maar verschil tussen plus en pro versie is veel kleiner dan tussen gratis en pro, toch besloot ik om hem te nemen aannemend dat de kans groot is dat ik hem terugstuur, een uur later weet ik dat ik het niet ga doen.
        Meer lucht en ruimte, meer rust, meer detail en meer “toon diepte en verschil” )ik weet niet hoe dat heet)
        ook is jitterbug een prima upgrade en eventueel een dragontail verlengstukje om risico op het afbreken te vermijden.
        ik ben erg blij en ik denk dat weinig mensen die om geluid geven (maar dan was je hier niet) de meerprijs van de cobalt het niet waard vinden.

        (ik heb gluisterd met mij srh 1540)

  Geef een antwoord