User Review: M50, M51, M6i en Abcise

NAD M50 - M51 - M52

Iedere wat oudere muziekliefhebber droomt er wel eens van om eindelijk eens zijn definitieve set speakers en versterker te bezitten die voldoet aan zijn of haar verlangens, ik ben zo iemand.

Review: Musical Fidelity M6i ? JMReynaud Abcise ? Nad M50 ? Nad M51

Natuurlijk hangt aan een mooi systeem een bijpassend prijskaartje. Vele mensen zullen het niet begrijpen. Maar zeg dan als muziekliefhebber… euh .. niets. Bij uw keuze moet u natuurlijk wel binnen een budget blijven. Doe het bij voorkeur stapsgewijs; alles tegelijk aanschaffen is nooit goed. Vervang de dingen stuk per stuk.

Speakers

Een eerste stap was mijn Triangle speakers vervangen. De keuze bij bekende hi-fi winkels uit de buurt leverde niks op. Buiten B&W, Kef en dergelijke traditionals is er niet erg veel keuze. Bij een plaatselijk dealer die ik al een paar keer ontmoete op hi-fi shows en erg gepassioneerd is lag dit anders. Na wat luisteren op een rustige zondagmorgen wist ik behoorlijk snel wat ik wou, Focal of JMReynaud, deze laatste is het geworden.

De Jean-Marie Reynaud Abscisse

JMReynaud AbciseNiettegenstaande het gebruik van ribbon tweeters is de klank in combinatie met de relatief kleine mid/laag speakers zacht en neutraal zonder afbreuk te doen aan detail. Het laag gaat erg diep en juist. Het is een correct transmissielijn-ontwerp met 13cm speakers. Deze kastontwerpen zijn erg moeilijk maar bij een goed ontwerp zoals hier krijg je een adembenemende laagweergave. Buiten JMR en PMC (denk ik) zijn er niet veel merken die zich aan dergelijke ontwerpen wagen.

De kast zelf is prima afgewerkt. Het is een eigenaardige bekleding, maar voelt niet houterig of gelakt aan. Vreemd; je houd ervan of je houd er niet van. Wel even opletten bij afstoffen en niet de blote hand met ring gebruiken.

Musical Fidelity M6i

Na een paar weken inspelen wist ik dat het nog beter kon. Ik had de speakers beluisterd op een Musical Fidelity versterker. Mijn Advance Acoustic versterker en cd-speler waren wel okee, maar niet in verhouding met de kwaliteit van de speakers die ik nu in huis heb. De keuze waarmee deze te vervangen was voor de hand liggend ? Musical Fidelity M6i versterker, (+M1cdt en M1dac).

De in Engeland ontworpen en in Taiwan gebouwde Musical Fidelity M6i is een simpel uitziende versterker zonder allerhande franjes, maar is uitzonderlijk krachtig (200Watt/kanaal) en snel. Iets wat je enkel bij erg dure toestellen ziet. En die kracht laat zich duidelijk horen!

Musical Fidelity M6iDe MF en de JMR?s laten met groot gemak en precisie alle instrumenten, de ping van een triangle, de aanslag op een snaar van de contrabas, de stand van de schuiftrompet en zo meer horen.

De grootte voor Musical Fidelity kenmerkende volumeknop laat zich erg goed bedienen en het ontbreken van streepjes is niet echt een gemis. Het is immers niet het streepje die bepaald hoe zacht of hard u wenst te spelen.

In overeenstemming met de vele aansluitingen achteraan zitten de kleine witte knopjes mooi links en rechts van de magistrale volumeknop. Velen onder ons hebben wellicht genoeg aan de aan/uit knop en laten de versterker op ?balanced?, wat hier het geval is.

Musical Fidelity staat als een huis en is inzake prijs/kwaliteit verhouding absolute top. ?So good that I believe it may be the last amplifier most music lovers will ever need.?

Ingrijpende upgrade

NAD M50Na jarenlang Squeezebox Touch gebruik en de evolutie op gebied van streamers werd het hoog tijd dit eens van naderbij te bekijken, niet gemakkelijk vooral als je niet over een ipad beschikt en iets zoekt die werkt zoals Squeezebox Logitec Server. Gelukkig heeft iemand mij kunnen overtuigen van dit idee af te stappen, waarvoor dank aan ‘A-A Jaap’.

Na wat geflirt met google en in winkels kwam ik bij bluesound terecht en kocht de Bluesound Node, het was dan ook de enige die Radio Paradise met cover-art aankon.

Vooral de app heeft mij overtuigd, die was zowat het beste dat ik vond.
Zoals vele audio componenten had de Bluesound ook wat inspeeltijd nodig en deed het zeer goed met mijn M1dac. Toch had ik het gevoel beter te kunnen, de app was ik al gewoon en Nad gebruikt dezelfde dus ben ik veel beginnen lezen over de M50 en ben ook gaan luisteren. Inderdaad, er is verschil maar het lijkt in eerste instantie niet veel (intussen weet ik dat die M50 niet ingespeeld was).

De Nad M50 is gebouwd als een tank en echt mooi. Ik gebruik hem met een Synologie Nas DS214+ en amuseer mij te pletter. De rip- mogelijkheid kan jammer genoeg niet naar Nas. Misschien vinden sommigen dit een nadeel, ik niet. De M52 (opslag) is misschien gemakkelijk maar vind ik aan de dure kant en u kan er uw foto?s van u lief niet op kwijt.

De cd-lezer is kort gezegd fantastisch, de Musical Fidelity M1cdt mag dan wel goed zijn maar het geschenk in de M50 is toch nog wat anders, superb.

Ook niet te onderschatten en niet onbelangrijk is de hulp die je krijgt via het Bluesound app forum, ik kan echt niets bedenken waar je geen antwoord op vind of krijgt.

The Final Touch

NAD M50 - M51 - M52Nu stond mijn M1dac er wat eenzaam en als zwakste schakel bij, let wel deze MF Dac is naar mijn idee zowat de beste in zijn prijsklasse, maar de verleiding naar Nad M51 was te groot en die staat ook mooi op de M50.

Nad M51 ?the perfect match? voor de Nad M50

Deze Dac heeft tijd nodig, in het begin was ik bang, echt bang, wat heb ik nu gedaan ? De eerste dagen was mijn geluid wel okee, maar dat was het. Bij navraag bij Nad Electronics bleek dat ik wat geduld moest hebben. Dagen aan een stuk laten spelen. En ja hoor (dank u Eric) die machine is niet te beschrijven. Hij klinkt totaal niet digitaal en uitermate neutraal. Hoog, laag, midden; alles is in balans. Ik ontdek mijn muziek opnieuw? Luistermoeheid,?. Wat is dat ????

Review: Fernand Lambert

Gerelateerde berichten

1001 albums die je gehoord moet hebben

Review 1001 albums die je gehoord moet hebben

Dat boeken en muziek hand in hand gaan, daar hebben we goede ervaringen mee. Muziek die over boeken gaat, kennen wij geen voorbeelden van. Maar boeken die over muziek gaan, dat dan weer wel. Van de uitgever Libero ontvingen wij de herzien en bijgewerkte uitgave van ‘1001 albums die je gehoord moet hebben’.

Akiko Audio Minelli

Video review Akiko Audio Minelli power conditioner

Sommige producten zijn lastig om te testen. Ofwel omdat ze complex in werking zijn, ofwel omdat ze heel erg veel kunnen, ofwel omdat het resultaat er niet is. En wat moeten we dan? Retour sturen? Soms doen we dat omdat een product niet af voelt. Soms gaat het echter niet om software of gemakkelijk te […]

Vakantiegeld Challenge Alpha

Alpha Audio Vakantie Challenge – Hoeveel Hifi voor 1500 euro?

Het vakantiegeld is uitbetaald. Wat te doen? Nou… wij weten wel wat! Een nieuw systeem! Alpha stapt met drie man sterk de Klubben Flagship store in Amsterdam binnen… bewapend met een ‘vakantiecamera’, een bak kennis en de lust om drie sets samen te stellen. De enige twee regels: geen soundbar. En een maximaal prijskaartje van […]

2 reacties

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review NAD C338 – NAD C558 – DALI Zensor 3

Review NAD C338 – NAD C558 – DALI Zensor 3