User Review Cyenne CY-3100

Voordelen

 • Goed geluid
 • Strak ontwerp

  Brengt rust

Nadelen

 • Ontwerp kan beter
 • Prijs: € 699

  De afgelopen weken mocht Alpha-lezer Gideon Jansen voor Alpha Audio en Unique Music (leverancier van de dac) de Cyenne-dac op proef nemen om zelf uit te proberen. Zijn bevindingen leest u in de onderstaande recensie. 

  Display
  Het front is netjes… Geen onnodig knoppen.

  Ik zou mijzelf omschrijven als een hifi hobbyist met een boven gemiddelde kennis van apparatuur, aansluitingen en techniek. In geen geval ben ik een echte expert, daarvoor ben ik nog te kort bezig met ?hifi?. Het afgelopen jaar heb ik de gehele thuis situatie compleet aangepakt en integraal naar een hoger platform getild middels diverse losse aankopen.

  Een laatste onderdeel wat nog mistte in dit geheel was een DAC, een digitaal naar analoog converter. Ik heb zelf ervaren dat dit een cruciaal en zeer belangrijk onderdeel is in de digitale luisterbeleving. Althans, dat is de theorie en deze test periode heeft mij de kans gegeven om dit zelf te ervaren. De DAC is gebruikt in combinatie met een goede cd speler en iPod docking station.

  Eerste indruk

  Het apparaat is zeer degelijk gebouwd, eigenlijk ?ouderwetse? kwaliteit (in positieve zin). Metalen behuizing, smal gebouwd en voelt zeer degelijk aan. De verpakking zelf is niets bijzonders, maar het apparaat zelf straalt wel degelijkheid uit. Wat mij opviel is de aan/uit knop, als deze uit is, dan staat het apparaat ook echt uit. Stand-by kan wel, maar dan via de bijgeleverde afstandsbediening.

  De onderliggende techniek

  CY-3100_PSU
  Voor de usb-ingang is de aarde ontkoppeld om ruis tot een minimum te beperken.

  De Cyenne DAC maakt gebruik van Wolfson chips, verdere specificaties laat ik even aan het internet over. Waar het om gaat is dat het apparaat de digitale signalen (muziek) omzet vanuit de 2 COAX aansluitingen, de optische aansluiting of USB ingang. Het grote voordeel (volgens de theorie) zal de betere geluidskwaliteit zijn aangezien een speciale DAC beter performance heeft dan de meeste gecombineerde apparaten. Ook DSD bestanden kunnen hiermee afgespeeld worden, alhoewel ik begrepen heb dat hier intern nog wel enige conversies nodig zijn naar het PCM formaat. DSD bestanden heb ik dus ook zelf niet getest.

  Het gebruik

  Het apparaat zelf is relatief klein van formaat. Er is eigenlijk altijd wel een plaats te vinden. Het display is niet van dien aard dat dit een eye-catcher is, het is een zeer functioneel display. En eigenlijk geld dit voor het gehele apparaat, het is een functioneel apparaat met een minimalistisch design. Voor het uiterlijk koop je de Cyenne 3100 niet, er zijn namelijk veel meer sexier apparaten te koop.

  De afstandsbediening welke erbij zit is klein maar ook hier weer functioneel. In principe is het mogelijk om alle functies ook op het apparaat uit te voeren. Er is geen netwerk aansluiting voorhanden en dus kan deze ook niet bediend worden middels een app op een mobiel apparaat (zoals GSM of tablet). De aanwezige functies zijn overzichtelijk en werken intuïtief, zeker omdat de menu structuur simpel, efficiënt en klein is. Er zijn gewoon weinig instellingen te verrichten behalve de basistaken (wat zeker geen negatief punt is). De dagelijkse hoofdtaken zullen volume controle zijn (indien gewenst kan deze uitgezet worden), aansluiting/input selectie en filterkeuze.

  Cyenne
  De hoofdtelefoon-ingang is achterop… wel een beetje gek.

  Filter?

  Om met deze laatste filterkeuze verder te gaan, de verschillen tussen de diverse filters zijn zeer, zeer minimaal. Op mijn opstelling hoor je wel iets verschil, maar het is absoluut geen wereld van verschil. De nuances zijn zeer minimaal en wat mij betreft verwaarloosbaar.

  Wat doet het apparaat wel dan zul je je afvragen, nou deze zorgt dus voor een hoorbare verbetering van de geluidskwaliteit. Ik heb wel het idee dat een DAC van rond de 700 euro in lijn moet liggen met de rest van de keten. Maar dat geldt voor ieder component. Immers: het heeft weinig zin om zoveel geld voor een apparaat uit te geven om vervolgens via een een receiver van 200 euro te werken.

  Het klinkt misschien heel gek, maar wat mij opviel is juist dat de kracht van de Cyenne DAC ligt bij de afwezigheid van het apparaat. Dat zal ik uitleggen aan de hand van de CD van Sam Smith. Los van het feit of dit ?goede muziek is?, kent de cd veel stiltes en ook vele 100% vocale secties.

  Wat mij opvalt, is dat de muziek rust kent. Stilte is ook echt stilte. En als er alleen vocaal gezongen werd, is het huiskamer gevuld met zijn stem zonder vervorming of storende effecten. Stemmen komen echt naar voren toe. Voorheen was er iets van een soort sluier, maar het is nu echt genieten op de bank. Een ?cd opzetten? wordt een beleving. Natuurlijk heb ik ook andersoortige muziek getest, via originele cds en via 320 kbps MP3?s. Eigenlijk is het beeld hetzelfde, de muziek wordt nooit vermoeiend.

  Thuisvoelen

  cy-3100-dac
  Keurig apparaat… doet wat het moet doen.

  Wel moet ik er nogmaals bij vermelden dat deze DAC zich thuis moet voelen in de keten. Mijn eigen  opstelling kent naar mijn idee goede speakers (Bowers en Wilkins CM9), bekabeling (Audioquest NRG stroom, COAX, optisch en analoge interlinks) en luidspreker kabels (Kimber 8PR). Gebruikte apparatuur is Anthem MRX 710 receiver icm Wadia 170i iPod dock met een iPod classic 160Gb. Dit is niet het meest dure spul maar zeker ook geen prut van de Media Markt.

  De DAC voelde zich hier prima thuis, ik zou deze DAC zeker als toevoeging aanschaffen. Eigenlijk zit ik na deze testperiode te twijfelen tussen de 3100 en 5100 modellen, want ik ben toch echt besmet met het hifi-virus. Zelfs bij het weghalen van de DAC en ik de oude situatie herstelde, wist mijn vrouw binnen vijf seconden op te merken dat het nu toch wel minder mooi klinkt. Een betere recensie kan ik niet verzinnen.

  Functioneel

  Over design zal ik niet echt veel woorden aan vuil maken, het is gewoon een functioneel apparaat waarbij design ondergeschikt is. Dat is voor mij persoonlijk ook geen probleem aangezien het apparaat toch in een kast komt te staan. Wel ben ik overtuigd van de meerwaarde van een DAC en het merk Cyenne heeft hierbij een zeer positieve indruk achtergelaten. Ik kan niet meer zonder en ga zeker op korte termijn een eigen DAC aanschaffen.

  Deze user-review is mogelijk gemaakt door Unique Music

   
   

  6 reacties

  1. Leuke en degelijke review van een hifi enthousiast. Zou het leuk vinden als Alpha ook eens wat vaker het goedkopere spul gaat reviewen, bijvoorbeeld de Beresford Caiman MKII die ? 265,- moet kosten. Zelf heb ik een geupgrade Bushmaster, en het geluid wat daar al uitkomt is onverslaanbaar voor de prijs (? 235,- incl. verzendkosten): ook mijn vrouw was hier razend enthousiast. Er is ook betaalbare zeer goede hifi.

   1. Dag Dirk,

    Prima idee. Maar vergeet niet dat we maar een bepaalde capaciteit hebben. We proberen veel te testen, maar een test kost tijd. We zoeken echter altijd goede auteurs :-).

   1. Dat is een lastige vraag. Dat kan je eigenlijk niet inschatten zonder even een geüpdate Tentlabs-dac naast de Cyenne te zetten. Ik denk dat een nieuwe Tentlabs de Cyenne wegspeelt. Logisch: hij kost 300 euro meer…

  2. Goed en prettig leesbare review.
   Mooi om te lezen wat een DAC kan doen in de muziek keten.
   De beste graadmeter voor een geslaagde HiFi upgrade is uiteraard de partner 🙂

  Geef een antwoord