vrijdag, april 26, 2024
Home Tweak voor een Piek: wasmachine dempingsmat

Tweak voor een Piek: wasmachine dempingsmat

24
demping-mat

Dit is een echte tweak met impact. Want elke audioliefhebber weet dat slechte resonantie killing is voor het geluidsbeeld. Trilling van het loopwerk van de cd speler, of van de motor in de platenspeler. Wat dacht u van de luidsprekers? Hiervoor zijn natuurlijk alleen de allerduurste accessoires goed genoeg…. Toch?

Op een klusgevoelige zaterdag wandelen we door de bouwmarkt. Helaas stopt het brein van een audiofiel niet bij de drempel van zijn of haar huis. We raken verdwaald in één van de veel te grote gangpaden. Gek genoeg wordt onze aandacht getrokken door een soort rubber opgerolde mat.

Een mat voor de wasmachine. Gemaakt van gerecycled rubber. De mat is bedoeld om de trillingen van de wasmachine op te vangen en deze te verminderen of teniet te doen.

Hmmmmm, dat zou dus ook kunnen werken voor alle andere apparaten die ‘last’ hebben van trillingen. Dus met 2 rollen onder de arm verlaten we de bouwmarkt.

Één rol is één vierkante meter en is samengesteld uit verschillende soorten rubber. Dat is te zien en te ruiken. Voor een rol hebben we 10 euro betaald. Dit kan verschillen per bouwmarkt.

Een vliegende mat

Als een Perzisch tapijt rollen we de mat uit. Het lijkt ons een goed idee om bij de speakers te beginnen. Onder beide komt een dempingsmat. We zetten wat muziek op en draaien het volume open. Na enkele minuten luisteren zijn we het bijna unaniem over eens. Het geluid komt meer los. We testen het vervolgens bij een subwoofer. Matje er onder en gaan. Het resultaat is hetzelfde. De lage tonen, de echte bas komt meer los.  Dat is behoorlijk impact op ons geluidsbeeld. Het geluid komt meer los en is meer aanwezig in de ruimte.

Platenspeler

Waarom hier stoppen? Een platenspeler. Als er ook maar één apparaat baat bij demping van trillingen heeft, is het de platenspeler wel. Mocht u denken waarom dan, is de uitleg heel simpel. De platenspeler werkt met een naald. De naald registreert de variaties in de groef die de vorm van een sinus heeft: de muziek. Deze ‘trillingen’ worden vervolgens omgezet naar geluid.

In de hoop dat dit audio is. Want trillingen van de motor, kunnen ook omgezet worden naar geluid. Dit wordt ook wel rumble genoemd. Dus dempen die hap. Mat er onder en plaatjes draaien. Stiekem hadden we al verwacht dat het een positief resultaat zou geven, maar het positieve effect is zo groot… dat hadden wij zelfs niet verwacht. De dempingsmat brengt een zekere rust met zich mee. Dit is zo duidelijk terug te horen in de muziek. We weten niet waar we meer verbaasd over zijn, de rust in de muziek of het feit dat deze tweak ons maar 20 euro heeft gekost.

Horizon box

Nu is er een apparaat dat ook veel baat heeft bij de dempingsmat. De horizon box. Want wat kan dat ding tekeer gaan. Zeker als die in een kastje staat, dat het resoneren versterkt!

 Zuinig aan

Nu is een vierkante meter onder een apparaat van ongeveer de helft wat overdreven. Hier moeten we dan ook de creativiteit in u aanspreken. Draai bijvoorbeeld een voetje van de versterker of cd speler los. Leg deze op de dempingsmat en teken het voetje af. Knip of snij er vervolgens vier (of zoveel als u er nodig heeft) uit. Nu heeft u een setje demping voor uw apparaat. Wilt u helemaal los gaan, combineer het dan met een houten klosje of een houten schijfje. Plak ze aan elkaar, geef het geheel een zwart likje verf. Het resultaat zal u verbazen.

24 REACTIES

  1. Ik ben ongeveer 35 jaar bezig met audio en als ik een ding heb geleerd is het: uitproberen.
    Uitspraken van , dat geloof ik niet moet ik hard om lachen. Denkt aan de draaitafel….Een naald in een groef zou je dat geloven….
    Probeer zo veel mogelijk uit daar leer je van. Dan heb ik nog een tip die helemaal niets kost en vaak wordt vergeten: Let op de plaatsing van je speakers, 5 cm kan al een verschil geven.

    • 100% mee eens Johan!

      Ik heb al zo vaak gehoord: digitaal is digitaal… dat werkt of dat werkt niet. Nou… in de 18 jaar dat ik nu actief met audio bezig ben, heb ik keer op keer gezegd: is dat wel echt zo? Weten we eigenlijk wel wat we meten? Of wat we moeten meten?

      In de 10 jaar dat ik nu technici interview en spreek hoor ik toch steeds vaker: nou… we kunnen nu toch wat beter meten dan 10 jaar geleden. En wat blijkt: kabeltjes maken toch wel een verschil. Of wat te denken van jitter? En 16 VS 24 bit… Of lagere ruisvloeren… etc.

      Kortom: probeer gewoon lekker uit. Gebruik je oren… en sta open voor de onbekende elementen in audio en onze wereld.

    • Beste Johan
      Uitproberen is inderdaad nog altijd het beste wat men kan doen, daar ben ik volledig mee akkoord. Jammer genoeg heb ik hier wel een sterk vermoeden dat U het ook nog niet heeft uitgeprobeerd en spijtig genoeg lees ik dan dat U hard moet lachen met iemand die er niet in geloofd?? Als U goed mijn reacties leest, heb ik besloten met Quintijn dat men enkele van die “matjes” naar me opstuurt en dat ik het resultaat zal meedelen. Toch blijf ik erbij dat er in audio-wereld een gigantisch placebo-effect meespeelt! Maar goed.. Als men er zich mee beholpen “voelt”, wie ben ik dan om dit tegen te spreken…

  2. Interessante test! Om eerlijk te zijn ben ik wel een beetje verbaasd dat de ervaren verschillen zo groot zijn, zéker als het gaat om apparatuur. Om effectief te ontkoppelen is een lage resonantiefrequentie vereist. Bij een zwaar apparaat als een wasmachine kun je dat met een relatief stijve rubberen mat realiseren, maar met een luidspreker of een apparaat, zou ik een flexibeler materiaal proberen.

  3. Sorry maar daar geloof ik niet in. Ik heb zo’n mat liggen maar dan – juist – onder mijn wasmachine.. Ik kan me niet van de mening ontdoen dat een fabrikant van hoogwaardig audio-materiaal geen rekening zou houden met demping in zijn toestellen! Als ik bvb naar mijn Marantz draaitafel TT15S1 kijk IS er al een soort vilt voorzien onder de voetjes. Mijn Canton Vento Reference speakers staan op spikes. De fabrikant doet dit niet zonder reden. Tenslotte hecht ik totaal geen geloof dat het geluid beter word met die matten eronder. Zoiets zou moeten worden gemeten en vergeleken, laat staan het dan ook nog te horen. Daarom begrijp ik maar niet dat jullie beweren geluidsverschil te horen met jullie toestellen die toch van een deftig niveau zijn..

    • Beste Andy,

      Ik wil ook dat je het niet gelooft. Ik wil juist dat de lezers denken dat het onzin is. Waarom? Omdat dit juist de audiofiel in de lezers zou moeten aanspreken. Want u heeft nu de reactie gegeven dat u er niet in gelooft. Toch gebruikt u de mat om de demping van de wasmachine tegen te gaan. Dus u heeft al een mat liggen, waarom probeerde u het dan niet uit? Dan weet u het zeker. En als het kan bijdragen een het geluid, wat hebben we dan te verliezen? Wanneer kan ik uw bevindingen als reactie verwachten?

      • Dus als ik U goed begrijp publiceert U iets met de bedoeling dat we het niet geloven? Waarom publiceer je het dan?? Of je audiofiel bent of niet, dat heeft hier niks mee te maken. Het gaat er hem over dat gerenommeerde merken zeer goed weten HOE ze hun toestellen moeten dempen en mocht dit “matje” zo’n wonderen verrichten dan zouden ze hier al lang rekening mee hebben gehouden..
        Ten tweede: Hoe kan je nu in godsnaam de trillingen vergelijken van een wasmachine of een droogkast met resonanties van audio-apparatuur?? Al ooit audio-toestellen op een deftig audio-meubel zo weten trillen?
        Tenslotte: Hoef ik het gewoon niet uit te testen omdat ik nu al zeker ben dat dit prietpraat is. Jammer dat ik zo ver woon maar ik zou je willen uitnodigen om bij mij thuis deze test te komen doen (met opnames met en zonder mat) en deze beide te vergelijken (dwz: hoorbare verschillen waarnemen).
        Luister, ik heb veel respect voor jullie werk en reviews die jullie geven want Alpha-audio doet echt zijn best om ons (als lezer, liefhebber) op de hoogte te houden met wat reilt en zeilt maar er wordt in “audio-land” zo veel onzin verkocht dat het soms de spuigaten uit loopt. Als het maar verkoopt….

        • Beste Andy,

          Geweldig dat je regelmatig onze site leest. En natuurlijk leuk dat je de moeite neemt op te reageren. Blijkbaar is mijn vorige reactie niet goed door u begrepen. Ik wil juist dat mensen niet geloven dat het werkt, met de bedoeling dat ze het gaan uitproberen. Er zijn vele toevoeging te kopen voor audio. Die kunnen aardig op lopen qua prijs. Dit is een tweak die trillingen kan verhelpen of verminderen. Tegen een goed betaalbare prijs. Dan kan met het geld wat bespaard wordt bijvoorbeeld een klasse hogere apparatuur worden gekocht.
          Om even op u punt van fabrikanten te reageren, tuurlijk willen die u goede kwaliteit leveren. Maar de audio markt in moordend. Het laatste wat een fabrikant wilt, is zich zelf uit de markt prijzen. Daarom zijn er voor platenspelers nog zo enorm veel accessoires verkrijgbaar die bijdragen aan het ‘betere’geluid. Het klopt dat er veel markting tussen zit. Maar er zitten ook veel accessoires die wel werken Zeker voor platenspelers.
          Trillingen zijn trillingen. En zoals in de tekst staat worden deze bij platenspelers opgepikt. Door dit te dempen, zal u dit dus minder of niet terug horen in de muziek.
          U hoeft natuurlijk geen complete mat te gebruiken, u kunt er voetjes van maken. Zoals in het artikel staat. Een set dempings voetjes kunt kopen voor ongeveer 50 euro. Waarschijnlijk ook duurder of goedkoper te vinden.
          Door de voetjes zelf van de mat te maken, bent u rond de 10 euro kwijt.
          U bent vrij om een mening over dit onderwerp te hebben. Toch ben ik erg benieuwd of u het verschil zou horen, met of zonder demping. Daarom nodig ik u uit om een mail naar de redactie te sturen, dan zullen wij u voorzien in een setje.

          • Beste Quintijn
            De concurrentie is moordend in audio-wereld? Mhhn ja maar als je een stap hoger gaat kom je bij merken (modellen) terecht waar weinig aan het toeval wordt overgelaten. Ik weet het…vaak met nogal stevige prijzen. Maar deze merken willen zich onderscheiden in kwaliteit en niet in 10 Euro meer of minder!
            Kijk, we kunnen hier blijven over en weer schrijven. Zoals je zegt, elk zijn mening. Toch blijf ik erbij dat het placebo-effect hier om de hoek komt kijken “Ik heb iets gedaan om te verbeteren, dus ZAL het wel beter zijn”. Neen…Je moet dat testen, vergelijken en dan pas oordelen. Dus bij deze, zal ik op jouw voorstel ingaan en dit eens testen onder mijn Marantz platenspeler.
            Ik weet het je zeker te melden!

    • Er zijn twee totaal verschillende benaderingen in omloop
      Spikes: het idee is om een zo stabiel mogelijke koppeling met de ondergrond te maken.
      Deze benadering is populair in de audiofile wereld.

      visco elastisch: probeer het apparaat zoveel als mogelijk te ontkoppelen van de ondergrond.
      Bij speakers voorkomt dat de ondergrond als resonator gaat werken.
      Deze benadering is populair in de pro-wereld.

      Voor beide benaderingen valt wat te zeggen.
      Wat leesvoer: http://www.audioholics.com/loudspeaker-design/speaker-spikes-and-cones-2013-what2019s-the-point

    • Grappig, mijn buurman bouwt van die grote kranen op en af van 100 m hoogte enz. , en bij het vervoer van de grote delen “bomen”, gebruiken ze dat zelfde materiaal om te voorkomen dat het tegenelkaar komt te liggen en de boel beschadigd, en kwam het ook tegen bij de Mediamarkt, afdeling wasmachines.
      Ik gebruik het ook onder mijn luidsprekers, de draaitafel gebruik ik niet meer.

×