donderdag, maart 28, 2024
Home Triple Test high-end Studio monitoren – met samples en video

Triple Test high-end Studio monitoren – met samples en video

13

Prijs: € Wisselt

Op zondag 1 november 2020 hebben we live drie prachtige studio monitoren getest. Luidsprekers primair voor de studio. Maar in feite ook prima geschikt voor de woonkamer. We hebben het over de Dutch & Dutch 8C – 12.500 euro – ATC SCM100A SL classic – 22.950 – en de Grimm LS1be – 36.000 inclusief subwoofers. We bouwen dus op in prijs in deze triple test. De complete test is gedaan in de Artone Studio’s in Haarlem. En ook mede mogelijk gemaakt door More Music die ons een dCS Rossini met klok heeft geleend om dit trio fatsoenlijk aan te sturen. Mark Otten heeft zijn oren ook geleend tijdens deze ochtend. Let the music start! 

Belangrijk is dat we aangeven hoe deze test is opgezet. We hebben allereerst een ruimte gezocht die geschikt is. De ‘live-room’ bij Artone studio’s is groot genoeg én akoestisch aan te passen. Hij kan heel erg ‘live’ klinken, maar ook relatief gedempt. Wij hebben een middenweg gekozen door twee panelen achter de speakers te plaatsen én langs de kanten. Dit houdt het laag wat beter onder controle én zorgt ervoor dat de ruimte kleiner klinkt. Dat is belangrijk, want het is al met al een flinke ruimte die we moeten vullen.

De bank staat op ongeveer drie meter afstand. De microfoons op ongeveer 1,5 meter tot de speaker. We gebruiken de dCS Rossini mét klok als bron die weer signaal krijgt van een Roon Rock nucje met zowel Qobuz high-res als flac-files die via een ssd’tje binnen komen. De dCS speelt analoog uit naar alle drie de speakers. Als kabel zetten we een setje gebalanceerde Grimm SQM-kabel in. Verder zijn alle netkabels in fase aangesloten maar wel standaard gehouden.

Voor de puristen: het glas in lood achter de speakers is opgebouwd uit enorm dik akoestisch glas met daarachter lucht, dan glas in lood en daarachter een led-panel. Kortom: geen normaal glas, maar zeer speciaal akoestisch glas wat niet resoneert. Onze metingen in de ruimte hebben dat ook bevestigd.

Dutch & Dutch 8C

Als eerste zetten we de Dutch & Dutch 8C op. De 8C is een totaaloplossing. De netwerkconnectiviteit maakt het mogelijk direct te streamen. Kortom: ook een bron is – straks na de ROON-update – niet meer nodig! Dat maakt de 8C een prima propositie voor wie in één keer klaar wil zijn. Tevens biedt deze Dutch & Dutch room-correctie en nog een set analoge inputs, AES/EBU digitaal in en een subwoofer uitgang. Dat maakt  hem heel breed inzetbaar.

De opbouw van deze speaker is bijzonder. Het is een cardioïde systeem. Met één tweeter en mid-range driver aan de voorzijde en twee woofers aan de achterzijde. Een DSP regelt de sturing van de woofers. Dit systeem maakt het mogelijk om 30 Hz praktisch lineair te halen. Zonder vervorming. Per luidspreker is 1000 watt aan vermogen: 500 voor het laag, 250 voor het mid en 250 voor het hoog. Dat moet voldoende zijn voor flink wat druk.

Martijn Mensink van Dutch & Dutch heeft deze set zelf geplaatst en ingeregeld. En dat is goed hoorbaar: wat een schoon plaatje zet deze set neer zeg! Heel gecontroleerd, strak en goed te volgen. Vrijwel iedereen is het eens dat deze luidspreker uitstekend de gelaagdheid van de muziek kan weergeven. Vocalen krijgen goed de ruimte in de lagere regionen blijft alles uitstekend overeind. Heel knap voor een luidspreker in deze prijsklasse. Want vergeet niet: er is niets meer nodig. Deze luidspreker levert alles: van bron tot weergave.

Al met al is onze indruk meer dan positief. Dit is écht een bijzonder goede weergever die heel puur en ongekleurd muziek doorlaat. Ow… en wie bang is voor DSP… die is in onze opinie niet hoorbaar. Wederom een prestatie van niveau.

ATC SCM100A SL Classic

Classic fantastic… Helios uit Haarlem heeft ons de ATC SCM100A SL… geleverd. Een … grote én zware speaker (70kg!). Zeker na de vrij compacte Dutch & Dutch is dit ineens een behoorlijke verschijning. Deze drieweg ATC is in alle opzichten een powerhouse. 115dB geluidsdruk, 350 watt vermogen en een heerlijke 12-inch woofer die 32 Hz bij -6dB haalt. Dat lijkt ineens wel wat magertjes vergeleken bij de Dutch & Dutch die 30 Hz bij 1 dB haalt of de Grimm die 20 Hz lineair haalt. Maar vergeet niet dat de Dutch & Dutch meer – maar kleinere – woofers heeft én meer vermogen. En dat de Grimm LS1be een aparte subwoofer heeft met een MFB-systeem. Waarover in de video meer.

Wat direct opvalt bij de ATC is het bijzonder schone en fijne middengebied. Vocalen klinken heel erg écht. De befaamde ATC-dome mid is dus geen fabeltje. Het is echt goed. Dat zorgt ervoor dat met name muziek met stem of akoestische instrumenten bijzonder fijn overkomen. Het heeft niet de puntigheid van de Dutch & Dutch 8C of de resolutie van de Grimm LS1be. Maar het heeft wel een natuurlijke vloei. En dat vinden onze mastering engineers en producers erg prettig, zo blijkt al snel. Als we James blake opzetten merken we dat de ATC bijzonder gemakkelijk veel lucht kan verplaatsen. De Rode TF5 microfoons zitten bij deze track écht aan het maximum van hun kunnen.

Het contrast tussen de moderne Nederlandse creaties en de Britse 70’s benadering is groot. Snelheid, puurheid, resolutie en ‘smoothness’ en gulheid. Wat zoekt u in een speaker? Waar gaat u dit stuk gereedschap inzetten? Leveling? Mastering? Monitoring?

Grimm LS1be

De koning van de realiteit. Dat is het enige wat we kunnen bedenken als we klaar zijn met deze sessie. De Grimm LS1be is een full-range systeem (mits de LS1s-dmf eraan gekoppeld is) met een accuraatheid van een chirurg. Mede door de beryllium tweeter (vandaar ‘be’). Maar dit doet de Grimm dus zonder analytisch of vermoeiend te worden. Hoe kunnen we het beter zeggen? Een Formule-1 auto met Franse comfortstoelen en luchtvering? Geen idee… maar u snapt wat we bedoelen.

Elk element in de muziek valt feilloos op z’n plek. Elke laag is gemakkelijk te volgen. Zelfs subtiele tonale differentiatie is hoorbaar. Denk aan de uithaal in het nummer Opéra. Daar zijn zeer subtiele vibraties in de stem gewoon direct hoorbaar. Als we teruggaan naar de andere speakers horen we het ook wel, maar bij de Grimm valt het direct op… zonder moeite. Dat is denken we wel de rode draad bij de LS1be… het is een speaker die alles moeiteloos laat horen.

We moeten wel één ding kwijt; de Grimm LS1be heeft een prijskaartje van 36.000 euro, wat gewoonweg significant hoger is dan de ATC en Dutch & Dutch. Sterker nog u kunt van één set LS1be drie sets D&D’s kopen of bijna twee sets ATC. Maar goed: u krijgt wel een speaker in een compleet andere league. Dit is zó precies en toch zo ontzettend muzikaal… het is intrigerend.

Bedankt!

We willen Artone Studio enorm bedanken voor het beschikbaar stellen van de ruimte, de technische ondersteuning én het extra paar oren. Ook Mark Otten: super bedankt voor het beschikbaar stellen van jouw paar oren! Enorm interessant en waardevol. En tenslotte natuurlijk: More Music voor het leveren van de prachtige dCS Rossini. Zonder al deze hulp was deze stream niet mogelijk geweest.

NB: Voor een volledig eerlijke vergelijking van de luidsprekers moet het weergaveniveau tussen de luidsprekers op elkaar worden afgestemd. Anders wordt de iets luidere luidspreker waarschijnlijk als beter ervaren. In toekomstige live-tests zullen we ervoor zorgen dat de niveaus goed op elkaar zijn afgestemd, maar dat is deze test niet perfect gelukt. De Dutch&Dutch speelde op een lager niveau dan de andere, de Grimm het luidst. Daarom kunt u voor de meest nauwkeurige luistervergelijking luisteren naar de samples luisteren. Deze vindt u in de Alpha Audio Sample Database, links hieronder.

Muziek samples

Grimm LS1be

Dutch & Dutch 8C

ATC SCM100A

Winkels met ATC

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

Winkels met dCS

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Spegelt 66
5674CD Nuenen, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Burgemeester Roëllstraat 10
1064 BM Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Dutch & Dutch

Vijlen, Noord Holland, NL

13 REACTIES

  1. Kan FFF niet vinden waar op deze site geopperd wordt, de MAC mini is via ‘n USB kabel aangesloten op de Dutch & Dutch 8c
    En zoeken met Google verwijst naar de interface maar geef natuurlijk geen nadere informatie.
    Bij deze triple test is gebruik gemaakt van de analoge ingang.
    Dus analoog > digitaal > analoog, het zou verstandiger het analoog niet te gebruiken.
    Hieronder hoe het aangesloten moet worden.

    Een kabel van USB naar AES/EBU bestaat niet.
    Dat komt omdat USB een asynchroon protocol is en AES/EBU een synchrone signaal stroom is.
    Er moet dus data ge-buffert worden en synchroon ge-herklokt.

    Er moet dus een interface tussen.
    USB to AES/EBU interfaces zijn goed verkrijgbaar.
    Bij aansluiten via AES/EBU gaat de 110 ohm AES/EBU kabel van de pre-amp of Interface naar één van beide speakers en vervolgens van die speaker via de “thru” XLR naar de andere speaker; daar wordt vervolgens de terminator in de “thru” XLR gestopt.
    Terminator en “echte” AES/EBU kabel zijn essentieel voor het functioneren van een dergelijke set-up.

  2. Geweldige test! Hopelijk worden er in de nabije toekomst meer van dit soort luistertests georganiseerd. Ik heb alvast een lijstje klaar liggen van actieve/passieve monitors die wellicht interessant zijn om met elkaar te vergelijken:

    Kii Three
    HEDD Tower Mains
    PSI Audio A25M (met nieuwe midrange) + A225M subs
    Barefoot MicroMain27 2nd Gen
    Lipinsky L707A Grand
    Amphion Two18 + BaseTwo25 subs

  3. Ik vraag me bij dit soort testen af wie je publiek is en wat de realiteit ervan is?
    Anders gezegd ik ga niet naar een Porsche, Ferrari en Maserati dealer voor een testrit omdat ik dat soort auto’s nooit kan betalen (misschien ben ik de enige arme sloeber).
    Er staat hier voor meer dan € 50 K te spelen. Hoeveel publiek is daarvoor?
    Mijn hele systeem kost nog niet een vijfde daarvan en in mijn muziekkenniskring heb ik een extreem dure installatie.
    Mooi dat je dit soort testen doet, maar voor mij ver, heel ver van de dagelijkse realiteit en wat ik ooit als audio liefhebber in mijn kamer zal hebben.