Home Triple Test – Grimm LS1a – ATC SCM40A – Dutch & Dutch 8C

Triple Test – Grimm LS1a – ATC SCM40A – Dutch & Dutch 8C

13
Speakertest

Luisteren

Inhoud

Laten we eens langs de drie deelnemers gaan. We pakken ze in volgorde van afspelen.

Grimm LS1a

De Grimm Audio LS1a is het instapmodel van Grimm Audio. Ten opzichte van de LS1 zien we direct een andere woofer. En ten opzichte van de LS1be een andere woofer, tweeter ̩n kast. Maar intern zijn er ook zaken anders in vergelijking met de grotere Рluxere Рbroers. Denk aan aangepaste versterking.

Het principe van de LS1a is echter precies gelijk: een volledig actief en modulair systeem. In eerste instantie voor de studio. Maar de LS1-serie voelt zich ook thuis in de woonkamer. Over het modulaire concept: de LS1a kan uitgebreid worden met subwoofers en een controller. Zo is een full-range systeem te realiseren. En de controller biedt extra gemak én inputs. Slim!

De Grimm Audio LS1a laat al na de eerste noot horen dat het een neutraal karakter heeft. De speaker valt gemakkelijk weg waardoor in feite alleen nog muziek overblijft. Hoewel dit de instapper is, horen we ontzettend veel detail en kunnen we gemakkelijk de diverse lagen in de opname horen. Heel knap. Ook op dit prijspunt, want we kunnen gemakkelijk luidsprekers vinden in deze klasse die deze kwaliteit niet bezitten.

Wie een ‘betaalbare’ high-end, uitbreidbare studiospeaker voor de woonkamer zoekt, zal toch eens bij Grimm moeten gluren! We schatten echter in dat u héél snel een paar subs eronder wil zetten: u bent gewaarschuwd.

Lossless samples

ATC SCM40A

British Engineering. ATC is écht een superbrits merk. Opgericht in 1974 en begonnen als speaker-unit producent. De naam staat ook voor Audio Transducer Company. Twee jaar na de oprichting is het met de softdome-mid unit gekomen. En die is ook in de SCM40A verwerkt. Het voordeel van de softdome-mid is meer detail, minder vervorming en een gunstiger afstraalgedrag. En we kunnen niet anders concluderen dan dat ATC een kenmerkende sound heeft die veel mensen als zeer prettig ervaren. Ook wij worden direct in de muziek getrokken.

De grote en behoorlijk zware ATC SCM40A speelt niet geheel verwonderlijk groot, strak en prettig vloeiend. Helemaal neutraal vinden we het niet, maar deze vloerstaander is dan ook de Hifi-versie, dus wellicht speelt dat een rol. Echter is het zonder twijfel nog clean en neutraal genoeg om lekker naar te luisteren. We horen gewoon een smaakvol vleugje warmte in deze ATC. En dat zullen ‘analoog-mensen’ heel erg lekker vinden. Zeker bij volledig analoog opgenomen tracks als die van James Taylor.

De actieve versie van de SCM40 klinkt super compleet. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit niveau voor hetzeflde geld haalbaar is met losse componenten. Kortom: pre-amp en dac eraan en spelen maar. Absoluut een heerlijk klinkende actieve vloerstaander voor ook nog eens een interessant bedrag.

Lossless samples

Dutch & Dutch 8C

Een compleet pakket in twee monitor-speakers. Dac, pre-amp, room-correctie en een streamer. We zien het meer en meer. Maar niet zo vaak op dit (hoge) niveau. Dutch & Dutch is een jong bedrijf, maar er zit veel kennis in. En die kennis zit allemaal in deze ene speaker: de Dutch & Dutch 8C. Staat C voor ‘Complete’? Nou, dat zou kunnen, maar we gokken dat het voor Cardioid staat. Er is namelijk iets bijzonders aan de hand met deze speaker.

Wie naar de speaker kijkt, zal zien dat er aan de voorzijde een tweeter en mid zit. So far, so good. Echter, aan de achterzijde zijn nog twee woofers te vinden. Deze gebruiken de achterwand – acoustic coupling – als reflector. Een interne DSP zet het allemaal netjes in fase zodat de timing niet verloren gaat.

De 8C is volgens een cardioid principe ontworpen. Dat wil zeggen dat de tweeter en midrange voornamelijk naar voren spelen. Net als dat een cardioid microfoon voornamelijk geluid van voren oppakt en de zij- en achterkant negeert. Dat heeft als voordeel dat de ruimte veel minder invloed heeft op de weergave. Dat is prettig, want in veel gevallen is de akoestiek een beperkende factor. En als u de akoestiek goed wil krijgen, kan dat erg prijzig worden. Dutch & Dutch wil dat met de 8C dus anders oplossen; via de speaker. Als kers op de taart is actieve room correctie via REW mogelijk.

Genoeg techniek. Hoe klinkt deze compacte monitor uit ons kikkerlandje nu? Nou… schoon. En erg stabiel. Het doet echt heel erg denken aan een studiomonitor. Geen kleuring en gewoon erg accuraat. Dat klinkt saai, maar dat is het absoluut niet! Het doet in zekere zin denken aan de LS1a. Met wel het verschil dat deze D&D dieper gaat dan de LS1a zonder sub.

Het mooie van dit systeem is dat het karakter ook naar smaak is aan te passen is via de REW software. Wilt u meer laag? Mid? Hoog? Wat u wilt. Dutch & Dutch heeft de D&D 8C vrij neutraal laten staan voor onze test.

Kortom: zoekt u een compact, compleet en breed inzetbare set? Nou: de 8C zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn!

Lossless Samples

Opnames Tim Knol

We hebben met goedkeuring van Tim knol de opnames uit de lossless opname van de livestream gehaald en voor u beschikbaar gesteld.

Dus: hierbij ook de lossless live-tracks van Tim knol!

Grimm LS1a – ATC SCM40A – Dutch & Dutch 8C

Conclusie

Drie prachtige luidsprekers. Elk met hun eigen kracht. En hun eigen unieke eigenschappen. Grimm heeft de accuratesse van een chirurg. En is uitbreidbaar. ATC heeft een heerlijke vloei en balans tussen detail en smoothness. En Dutch & Dutch biedt extreem veel flexibiltieit en de voordelen van het cardiod-systeem waarmee de kamer veel minder een rol speelt in de prestaties.

Bij deze drie is het niet zozeer een kwestie van beter en slechter. Het is een kwestie van wat bij je past. Wat zoek je in een speaker? We hopen dat we met dit overzicht en deze demo's hebben kunnen helpen.

Winkels met ATC

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

Winkels met Dutch & Dutch

Vijlen, Noord Holland, NL

13 REACTIES

    • Ik heb 40A in mijn woonkamer staan maar nu even in mijn slaapkamer boven, die vergelijkbaar is met jouw aantal meters.

      40A is een krachtig beestje, de reflecties schieten alle kanten op, zeker in mijn slaapkamer en daar is nochtans een houten vloer, gordijnen, zachte spullen zoals een bed enz. Toch gaat het wel hoor, zeker als je niet erg hard luistert.

      In de woonkamer van +- 50 vierkante meter komt ie wel beter tot zijn recht, dan kan je hem opendraaien en blijft het redelijk goed klinken, ook al staat daar veel glas en onbedekte muren.

      Conclusie: des te kleiner de kamer, des te meer je hem moet aankleden.

      Knap dat je hem overweegt, ik vond het een zalige speaker, kracht, verfijning, geluid netjes in balans, goed voor lange luistersessies. Zoek maar eens iets beter in die prijsklasse.

      Mvg Pieter

      • Hallo Pieter, bedankt voor je reactie. Ik heb overal canvas en paneelgordijnen heb ook een laminaatvloer maar daarop een tapijt. Achter de luisterplek staat een flinke boekenkast met boeken, LP’s etc.
        Momenteel draai ik met B&w 805 d3 speakers icm chord voor/eind combinatie. Deze combinatie van speakers en versterking is erg snel, open maar ook aanwezig soms teveel aanwezig. Ik kan het volume hooguit op 3 zetten. Het is een soort van loudness effect. Het verschilt per opname oude analoge opnames gaan nog wel maar Adele bv is erg schel.

          • Dank voor je reactie, de Chord versterkercombinatie is erg goed maar ruim 20 jr oud.
            Wat wil ik nu? De gewone ATC SCM 40 met de Chord voor/eind combinatie of de actieve ATC 40A nemen met de Chord voortrap, die is gebalanceerd.

          • De actieve versies van ATC luidsprekers staan heel erg hoog aangeschreven. Veel mensen hebben al een goede versterker en kopen de passieve om die reden. Als die van jou aan vervanging toe is, zou ik niet twijfelen. De controle en snelheid van een actieve ATC, om dat te evenaren moet je een versterker van 10k kopen. Mvg Pieter

          • Ik heb destijds bewust gekozen voor de passieve ATC SCM40. Dit omdat je dan veel flexibeler bent qua versterking. Ik draai nu met een Mark Levinson 5805, Naim ndx2. Deze combinatie biedt iets wat ik niet vaak tegenkom, rust en transparantie. Je kijkt echt in het beeld, een vleugel lijkt echt fysiek aanwezig, de ATC’s verdwijnen volledig. Veel luidsprekers klinken als een soort reproductie waarbij er zoveel mogelijk detail geleverd moet worden, met deze combinatie heb ik het gevoel dat het veel meer een live ervaring benadert, je bent er bij. Nu draai ik voor 90% akoestische klassieke muziek en jazz, dat zal ook wel een rol spelen.

  1. Grimm audio is op basis van jullie tests het beste wat ik ooit heb gehoord. Als je zoals ik houdt van ultraneutrale studioklank. ATC heeft echter nog een monitor luidspreker tussen het model van vorige keer en deze van de huidige test, de ATC SCM 50A. Dat is de referentie luidspreker van ATC zowel voor hifi als voor pro audio. Deze bevat de superlinear technologie in de drivers die voor nog minder vervorming zorgt. En al hun andere technologie waaronder de actieve crossover en ingebouwde eindversterkers. Plus niet zo een grote woofer als de 100A dus sneller en coherenter. Misschien een kandidaat voor ronde 3? Of een aparte test.

    Combineer die met de ATC SCA2 voorversterker en je stopt met zoeken naar upgrades.

    Zelf heb ik de 40A en SCA2: inderdaad niet zo gedetailleerd als de Grimm maar de coherentie van ATC is fenomenaal. Zet daar de Grimm MU1 bij en je zit in de zevende hemel.

  2. Misschien wat of topic, maar n.m.m. klinken die opnames van Tim Knol alles behalve lekker. De gitaar staat er n.m.m. wel aardig op maar de zang is alsof er een deken oven de microfoon hing. Ook de verhouding stemvolume/gitaar is echt anders dan ik gewent ben.

    Kan overigens zijn dat ik meer naar livemuziek moet gaan luisteren…!

  3. De vraag waar ik nog mee zit: voor de test hebben jullie alle drie de speakers aangestuurd via dezelfde streamer en DAC en gevoed met een analoge pre-amp. Dat is helemaal te begrijpen, want dan is het startpunt gelijk.

    Nu begreep ik dat de Grimm digitale input heeft, dus je kan er direct een DAC aan hangen (?) en de D&D heeft een streamer en DAC aan boord. Als je D&D gebruikt met interne streamer, wordt het geluid dan nog heel anders? Of is de DSP dusdanig dat de input niet zoveel uitmaakt?

    En een DAC aan de Grimm in plaats van analoge input, gaat dat nog veel schelen in klankkleur?

    Sorry voor n00b vragen, maar ik ben vast niet de enige persoon die zich dit soort vragen stelt bij apparatuur ter waarde van een tweedehands auto.

    • We gaan de D&D nog een keer alleen testen. En dan als er een grote update is geweest.

      Via de interne Dac is niet per definitie beter, omdat we de Pavane hebben gebruikt. Toch geen verkeerd apparaat. Beide speakers hebben een erg mooie A/D conversie. Dat is ook wel bewezen in de stream :-).

      Prima en terechte vragen hoor!

×