Home Triple Test – Denafrips Terminator Plus, Venus II, Ares II

Triple Test – Denafrips Terminator Plus, Venus II, Ares II

13

Prijs: € 800 - 6300

Denafrips Multitest

Het drietal

Ares II

De god van de oorlog… dat is nogal wat als naam voor een converter. Aan wie heeft Denafrips dan de oorlog verklaard? Wellicht de rest van de industrie door voor rond de 800 euro een dac in de markt te plaatsen die gewoon erg degelijk klinkt.

De Denafrips Ares II is – uiteraard – een R2R ladderdac. Net als de Venus en Terminator (Plus). De verschillen zitten hem in de voeding, het aantal ladders, clocking en natuurlijk de behuizing. Door alles gewoonweg eenvoudiger uit te voeren, maar de componentkwaliteit wel op peil te houden, is een verrassend resultaat te behalen.

De Ares II klinkt zeer gemoedelijk. Een tikkie warm, rond, maar wel innemend en opvallend prettig. De beeldvorming is natuurlijk wat kleiner dan bij de Venus II en Terminator Plus. Het is vooral iets meer naar achteren geplaatst ten opzichte van de Denafrips Venus II. Maar dat komt ook door de klankbalans die bij de Venus meer naar het midden neigt en bij de Ares II wat warmer is.

Op gebied van dynamiek zit het binnen de prijsklasse zonder meer goed. Echter horen we vooral minder microdynamiek ten opzichte van de Venus II en vooral Terminator Plus. Maar daarover later meer.

We vinden de Denafrips Ares II een bijzonder degelijk presterend product voor 800 euro. Het laat zien dat we al een heel eind op weg zijn op gebied van betaalbare, digitale hifi.

Naam Denafrips Ares II
Type dac 2 x R2R ladder
Ingangen 2 x Coax, 2 x optisch, USB,
Uitgangen RCA en XLR
Maximale resolutie DSD1024 / 24 bit – 192 kHz / 1536 op usb.
Afmetingen 215 x 230 x 45 (b x d x h)
Gewicht 3,5 Kg
Prijs 880 Euro

Venus II

Oorlog en… liefde. Venus… de godin van de liefde. Liefde voor muziek? Wie weet. Eén ding is zeker; deze Denafrips Venus II ziet er echt geweldig mooi uit. De behuizing is ongekend voor deze prijsklasse. En de aansluitmogelijkheden ook: coax, bnc, I2S, 2x AES (ook dual inzetbaar), optisch én usb. Wat wilt u nog meer. Wij zouden niet weten wat er nog mist.

Intern is het aantal ladders verdubbeld, waardoor er twee maal een gebalanceerd monosignaal uitkomt. Net als bij de Terminator trouwens. Het verschil tussen de Terminator Plus en Venus II, is dat de Terminator extern geklokt kan worden. En dat deze niet één I2S connectie heeft (hdmi), maar nog twee extra (ethernet).

De weergave van de Venus II is zonder twijfel anders dan de Ares II. De klankbalans neigt meer naar het midden en we weten niet of we dat écht prettig vinden. De beeldvorming is echter groter en luchtiger, wat ervoor zorgt dat er meer de illusie is van 3D weergave. Dat is wél een verbetering.

Toch: we missen wat rust bij de Denafrips Venus II. Zowel ten opzichte van de Ares II als ten opzichte van de Terminator Plus. En dat klinkt gek, maar dat maakt de Denafrips Venus II eigenlijk de mindere keuze van deze drie. De Ares II klinkt weliswaar iets donkerder en minder groot; de Venus II doet wat onrustiger aan. En de Terminator? Nou… lees verder…

Naam Denafrips Venus II
Type dac 4 x R2R ladder
Ingangen Coax, USB, 2 x AES, hdmi I2S, BNC
Uitgangen RCA en XLR
Maximale resolutie DSD 4X / 24 bit – 192 kHz / 352.8 kHz op I2S en USB.
Afmetingen 320 x 330 x 80 (b x d x h)
Gewicht 9 Kg
Prijs 2960 Euro

Terminator Plus

Een van de favoriete films van uw auteur: Terminator en Terminator II. Geweldig… helaas waren de opvolgers minder geslaagd. Maar in dit geval niet, want boy: wat is de Denafrips Terminator Plus goed. Strak, precies, detailrijk, maar niet vermoeiend. En mét mogelijkheid om te clocken met de Gaia. En ja: dat zet nóg meer verfijning neer. Zoekt u écht hoog niveau: dit is zonder meer een mogelijke kandidaat.

Om aansluitingen zit u niet snel verlegen met deze bruut. De Denafrips Terminator Plus gaat in termen van connectiviteit namelijk nog wat verder dan de Venus II. We zien behalve I2S via een hdmi connector ook twee extra I2S inputs via een ethernetconnector. Wel missen we bnc. Jammer, want we gokken dat meer mensen liever een bnc aansluiting hebben, dan drie I2S aansluitingen.

De Denafrips Terminator Plus brengt in feite alles samen: een neutrale klankbalans, rust en een grootse beeldvorming. Kortom: het neemt de onrust weg van de Venus II en brengt nóg wat meer controle. En ja: dat maakt dit een goede keuze in onze optiek.

We horen veel terug van onze eigen Metrum Acoustics Pavane met DAC3. En dat is natuurlijk positief bedoeld, want met de nieuwe DAC3 modules is dit écht weer een beest van een converter (met helaas ook een pittige prijs, maar ja: onderdeel van de hobby).

De naam Terminator moet natuurlijk niet lichtzinnig gebruikt worden, want ja: het betekent toch dat het de rest van het veld verpulverd. Of de Denafrips dát echt doet, durven we niet te zeggen, maar feit is: hij speelt érg lekker. En hij is op niveau van onze eigen referentie: de Metrum…

Naam Denafrips Terminator Plus
Type dac 4 x R2R ladder
Ingangen Coax, USB, 2 x AES, hdmi I2S, 2 x Rj45 I2S
Uitgangen RCA en XLR
Maximale resolutie DSD1024 / 24 bit – 192 kHz op normale inputs / 1536 kHz op I2S en USB.
Afmetingen 430 x 570 x 105 (b x d x h)
Gewicht 19 Kg
Prijs 6290 Euro
Type test
Multitest
Eigenschappen

13 REACTIES

  1. Jaap weet zeker dat het jouw bekend is, dat deze regel ‘n toevoeging mist. ‘En dat deze niet één I2S connectie heeft (hdmi)’ Om te voorkomen dat iemand gaat proberen de ARC (HDMI) van zijn/haar tv te verbinden met I2S, moet er eigenlijk bij vermeld worden. Pas op, het is dezelfde connector, maar I2S is geen HDMI, hier wordt de DDC (Denafrips IRIS) op aangesloten.

  2. Prima DACs wel kwam bij mij de Venus er beter uit dan de Ares. Wel een dingetje is dat de Ares 2 is getest door GoldenSound en ook is gemeten d.m.v. een Apx555 en daaruit blijkt dat de Ares 2 altijd oversampled….dus ook als die in NOS staat. Het is dus geen NOS dac.Benieuwd als ze ook de andere Denafrips dac’s gaan doormeten.
    Binnenkort ga ik maar is luisteren naar een Holo Audio dac…daar hoor ik zeer goede verhalen over.

  3. Ben een fan van R2R DACs en heb mijn Schiit modi R2R vervangen voor een Ares II .
    Dit was een mooie upgrade voor een acceptable prijs.
    Pas nog een review gelezen waar de ARES 2 DAC wordt aangeprezen voor mensen die van Vinyl geluid houden.
    Eigenlijk komt dat ook weer terug in deze review. De Ares 2 is wat ronder en warmer van klank.
    Wat ik jammer vindt aan de Ares II DAC is zijn mindere DSD decoding. Bij een aantal muziek nummers hoor ik een soort clipping en de muziek heeft nu een net iets te krap jasje aan lijkt het wel. Ik heb nu al een aantal nieuwe firmware versies mogen ontvangen. Bij elke nieuwe firmware versie is er een verbetering voor PCM decoding maar ook verdere degradatie voor DSD. Gebruik nu dus maar Roon voor de DSD naar PCM conversie.

      • Ik heb heel lang getwijfeld of ik helemaal over zou gaan naar streamen daar ik een redelijk grote SACD collectie had. Toen ik een mannier had gevonden om mijn SACD’s te rippen ben ik 100% overgestapt maar moet erkennen dat ik nooit meer het niveau heb gehaald als via mijn eigen SACD speler. Maar….daartegenover staat zoveel meer. Een wereld met zoveel muziekkeuze en mogelijkheden dat je soms een ( tijdelijke) teruggang gewoon moet accepteren

    • Nog even een technische toevoeging.
      De AresII DAC krijgt in mijn setup zijn signaal over USB van een Raspberry Pi 4. De pi wordt gevoed via een fiber link. Nu merkte ik dat het klankbeeld over de Ares II verschilt per USB poort op de PI. Ik heb daarom een ISO regen van uptone audio gekocht om de USB uitgang van de PI en de USB ingang van ARES II DAC te isoleren.
      Het geluid uit de ARES II nu meer open dan voorheen met behoud van klankbeeld.
      Ook blijft het geluid staan ongeacht welke poort ik nu gebruik van de PI

  4. Zeer interessante test weer, Jaap!
    Zelf heb ik de Terminator (plus) niet kunnen horen en ik was al benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de Pavane. Zelf heb ik inmiddels al een tijdje de Sonnet Morpheus als dac, maar als ik het zo lees hoef ik niet meteen naar de winkel te rennen om de Terminator aan te schaffen, of wel?

    Je schrijft namelijk dat hij óp het niveau van de AA referentie speelt, maar hij gaat er dus niet aan voorbij? kun je enigszins de verschillen duiden? Of lijken ze gewoon heel erg op elkaar?

×