Teufel Control Station 2

De Duitse Duivel heeft een nieuw product voor de pc-gebruiker met een 5.1-luidsprekersysteem. De Control Station 2 maakt het mogelijk om twee extra apparaten over de luidsprekers af te spelen. Het is daarmee eigenlijk een soort tweede voorversterker.

De Teufel Control Station 2: wederom degelijk gemaakt… maar hoe klinkt hij?

We kunnen heel kort zijn over de ?79 kostende Control Station 2. Het product is niet voor de purist of de audiofiel, want een tweede, grote schakel in de keten is (bijna) altijd hoorbaar. Bent u dus een muziekbewerker, of houdt u van een hele korte lijn van bron naar luidspreker, dan kunt u dit artikel overslaan en genieten van andere stukken op Alpha Audio. Is uw pc het centrum van uw muziekinstallatie en wilt u graag gebruik maken van meerdere bronnen, dan is deze Control Station wellicht wel iets voor u.

Extra bronnen
De Control Station 2 heeft een 5.1 analoge input, een 5.1 analoge output en een tweetal stereo cinch ingangen. De 5.1 ingang is bedoeld als doorlus van de hoofdbron; de pc. De twee andere, stereo-ingangen zijn voor bijvoorbeeld een mp3-speler, cd-speler, of een andere analoge stereobron. Als gebruiker hoeft u gelukkig niet alles op de ‘station’ zelf te bedienen. Teufel levert een afstandsbediening mee, waarmee alles te regelen is. Behalve dan de hardwarematige schakeling tussen een 5.0- of 5.1-opstelling dan. Die regelt u achterop de Control Station 2 (CS2) en is elementair voor de geluidskwaliteit. Zet u de CS2 op 5.0, maar beschikt u wel over een subwoofer, dan trakteert de Teufel u op een bedompt en vervormd geluid.

De binnenkant van de Control Station 2: geen high-end componenten, maar ja, wat wilt u voor ?79?

Tevens zien we op de voorkant van de Control Station een hoofdtelefoonuitgang en een microfoon-ingang. Een microfoon? Jazeker, de CS2 kan ook het microfoonsignaal doorlussen naar de geluidskaart. Handig voor wie gebruik maakt van bijvoorbeeld Skype, of een ander chatprogramma. Het scheelt weer een tripje naar de achterzijde van de pc.

Het idee achter de CS2 is dat stereobronnen gemakkelijk aangesloten kunnen worden en dat u deze ook over een 5.1-luidsprekersysteem kunt afspelen. Echter, onze eerste indruk is dat het gewoonweg niet goed klinkt. We sluiten een HTC Desire aan via minijack. Deze telefoon is weliswaar geen high-end mp3-speler, maar speelt wel netjes. Zeker flac-bestanden klinken prima. De Teufel Control Station 2 mixt de twee kanalen netjes naar 5, maar gooit ook vocalen over de subwoofer en dat klinkt echt bar en boos. Ook is de bas veel te hard en wollig. Ook als we deze zachter zetten op de versterker in de subwoofer, wat eigenlijk nieteens zou moeten. Zetten we de CS2 op ‘Pure’, dan horen we nog steeds de vocalen over de subwoofer. Jammer, want de reden van aanschaf is juist dat u stereobronnen gemakkelijk via de luidsprekers kunt spelen. Als we gewoon muziek en film via de 5.1 – eigenlijk 7.1, maar we hebben een 5.1-luidsprekerset – Auzentech Bravura geluidskaart

Genoeg aansluitingen. Helaas geen digitale input.

van de pc spelen, klinkt alles prima, al horen we iets minder dynamiek en detail. Echter, het is acceptabel. Zowel 5.1 als stereo lust de Control Station dus goed door. Wat opvalt:  het subwooferprobleem verdwijnt als sneeuw voor de zon. Maar ja: u koopt geen Control Station van ?79 voor een extra schakel tussen de geluidskaart en de luidsprekers!

Conclusie
De Teufel Control Station 2 is in principe een interessant product, maar het werkt niet lekker. We hebben het idee dat er een filter of schakeling mist voor stereobronnen. Het feit dat de CS2 vocalen gooit over de subwoofer bewijst dat. Echter, daardoor is de Teufel Control Station 2 onbruikbaar, want het klinkt echt vreselijk slecht. Zowel in 5.1-modus als in Pure-modus. Jammer… we hebben doorgaans prima ervaringen met Teufel. Dit is echter een misser.

Gerelateerde berichten

Review Bose SoundLink

Draadloos, mobiel en streaming zijn kernwoorden voor wat hip is in de audiomarkt. Apple heeft deze onomkeerbare trend in beweging gezet met de iPod en nu AirPlay. Talloze docks verschijnen op de markt. Een markt waar Bose graag een graantje meepikt. Wij testen de Bose SoundLink Wireless Mobiel Speaker met bluetooth.

Chord Qutest

Review Chord Qutest converter

Wat leven we toch in een bizarre tijd. Digitale techniek gaat elk jaar met sprongen vooruit, wat als resultaat heeft dat u nu voor een heel interessant bedrag een prachtig product in huis kunt halen. Denk aan de Chord Qutest dac… 1400 euro. Maar boy… wat een sound. 

Review audioengine D1

Heel veel muziekliefhebbers willen het gemak van de pc combineren met de geluidskwaliteit van een fatsoenlijk hifi-systeem. Dat was voorheen vrij lastig. Veel ingebouwde geluidskaarten bieden simpelweg niet de gewenste kwaliteit. Inmiddels zijn er heel wat usb d/a-converters te vinden die het niveau naar een heel redelijk niveau tillen. Of nog verder… Wij testen de […]

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp

Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp