Home Tentlabs b-DAC

Tentlabs b-DAC

0

Het is zeker niet om te slijmen, maar wij zijn van mening dat Guido Tent achter Tentlabs toch wel de digitale goeroe van Nederland is. Een bewijs is te vinden in de klokmodules. Deze zijn gemakkelijk zelf in te bouwen en zorgen voor een enorme toename in rust en definitie. Maar hier gaan we het nu helemaal niet over hebben. Guido Tent heeft namelijk een kant-en-klare dac: de b-DAC. En wij hebben deze als een van de eerste in handen!

De gloednieuwe b-DAC van Tentlabs. Guido gebruikt de halve din-maat.

Tentlabs is vooral bekend van de modules waarmee zelfbouwers aan de slag kunnen. Klokmodules, Shunt regulators, diy-kits voor cd-spelers of bijvoorbeeld een dac. Allemaal prachtige spullen, maar je moet wel handig zijn. Nu komt Tentlabs met een kant-en-klare dac – de b-DAC – met een optische ingang, coaxiale ingang, en een usb-ingang. Met name de laatste is vandaag de dag interessant, omdat steeds meer mensen de laptop gebruiken als bron, of een htpc hebben staan.

Low jitter
Zoals het Tentlabs betaamt, is de dac rondom een low-jitter klok opgebouwd. Leuk is dat de dac ook een inkomend spdif- of usb-signaal kan herklokken en weer kan uitsturen met aanzienlijk minder jitter. Wellicht interessant voor mensen die een nóg mooiere dac hebben staan die lastig kan omspringen met een jitterend signaal.
Aan de low-jitter klokschakeling hangt een PCM1792 van Burr Brown. Een prima d/a-converter die we al veel vaker hebben gehoord. Bijvoorbeeld op geluidskaarten van Asus. Echter, deze heeft geen low-jitter klok aan de chip gekoppeld en komt op een geluidskaart natuurlijk niet echt goed uit de verf.

Ziet er chique uit, zo’n logo in het front gefreesd! De afwerking is echt op niveau!

Guido heeft een tweede chip voor de usb-ingang gebruikt: de PCM2707. Een usb-dac die tot 16bit / 48 KHz accepteert. Deze stuurt een spdif-signaal uit. Aan de print layout te zien, gaat het signaal ook nog door de samplerate converter heen die er eventueel 24bit / 192 KHz van kan maken.
Guido gebruikt een sample rate converter van Texas Instruments: de src4382. Deze is overigens door de gebruiker zelf in de te stellen. Daar komen we later op terug. Een voordeel van een sample rate converter, ook wel upsampler, is dat – mits goed gebruikt – de inkomende jitter in grote mate wordt onderdrukt. Daardoor is de presentatie vloeiender, soepeler en softer: minder stresserig. De eerste upsampling-dacs waren overigens minder precies en detailrijk dan de huidige modellen. Inmiddels kunnen de chips behoorlijk precies te werk gaan en het signaal veel beter processen dan de oudere modellen.

Compleet pakket
De b-DAC is zeker geen groot apparaat. In de breedte neemt hij de helft van de din-maat in beslag: ongeveer 21,5 centimeter dus. In de diepte past hij precies op een versterker, cd-speler of ander apparaat dat zich ongeveer houdt aan de din-standaard. We weten niet of we het heel handig vinden dat Guido de b-DAC zo smal heeft gemaakt. Aan de andere kant: bijna niemand plaatst de set op elkaar, maar in een rekje en dan oogt het zeker niet slordig of vreemd.

Ahhh… daar is hij dan! De low-jitter klok van Tentlabs…

De behuizing is goed afgewerkt. Het front is van dik aluminium waarin keurig het Tentlabs-logo is gefreesd. Rechts daarnaast heeft Tentlabs de draai- en duwknop geplaatst waarmee de dac te bedienen is. Daar weer naast vinden we het display waarin blauwe leds aangeven welke input actief is.
Met de knop is een aantal zaken te bedienen. Allereerst de input door er kort op te drukken. Met draaien is het uitgangsvolume te regelen. Jawel: de b-DAC is direct op een eindversterker te gebruiken! En met drie digitale inputs, een digitale loop (herklokt) en zowel een gebalanceerde als een cinch-uitgang zal menig moderne hifi-liefhebber geen voorversterker meer nodig hebben. Wij draaien voor deze test overigens via een vM MA350.
Wie de knop lang ingedrukt houdt, komt in een menu. In dit menu is een aantal zaken in te regelen. U kunt de samplingrate instellen voor input en output, het display aan- en uitzetten, alsmede de brightness. Het filter is tevens instelbaar – steil filteren of subtiel laten aflopen – net als fase (180 graden draaien). Het zijn handige zaken die de dac een persoonlijk tintje kunnen geven. Wij hebben hier en daar wat getweakt met de instellingen en hebben gemerkt dat de verschillen vooral subtiel zijn.
Een leuke mogelijkheid is het programmeren van ir-signalen, waardoor de dac ook met een afstandsbediening – bijvoorbeeld een Logitech Harmony – te bedienen is. Het programmeren gaat vrij gemakkelijk: het display geeft aan op welk commando de dac wacht, u drukt op een toets van de afstandsbediening waarna de dac het commando opslaat. U kunt na het programmeren de input en het volume regelen.

Stressloos

Over de componenten en de layout is goed nagedacht. En dat leidt tot een zeer muzikale, stressloze presentatie van muziek. Echt een geweldig apparaat dit!

We hebben al eerder geschreven over producten van Tentlabs: de klokmodules met tentlink. Bij die producten valt vooral op dat de stress verdwijnt. Harde s-klanken vallen weg en het diepste laag is beter gedefinieerd en krachtiger. Het wollige verdwijnt ook veelal door deze modificaties.
Bij de b-DAC gaat Guido nog een flinke stap verder in onze opinie. Deze dac is zo vloeiend, detailrijk en ontspannen dat het bijna onwerkelijk is. En het maakt hierbij niet uit welke input we gebruiken. De htpc via usb klinkt net zo goed als de Squeezebox via de coaxiale interlink. De PS3 klinkt prima via de optische uitgang als we een film op Blu-ray bekijken. Mp3’s klinken uiteraard nog steeds erg matig op lage bitrate, maar daar kan de b-DAC niets aan doen: het is inherent aan de mp3-standaard.
Als we het pallet van de b-DAC moeten beschrijven, komen we uit bij woorden als: gul, compleet, mild, rond en krachtig. De dac komt zeker niet gekleurd over, maar is wel een stuk voller en warmer dan bijvoorbeeld de V-Dac van Musical Fidelity. Ook met aparte voeding van Squeeze Upgrade. Het diepste laag is een stuk ronder en krachtiger dan bij deze dac in het budget-segment. Echter, we mogen niet vergeten dat de b-DAC bijna 1000 euro kost – 979 euro – en de V-Dac voor een kwart weggaat.

Lekker groot!

Alle aansluitingen zitten erop en eraan… drie ingangen: optisch, coaxiaal en usb voor digitale bronaansluitingen, en gebalanceerd en cinch voor de analoge uitgangen. Voor wie het handig vindt: er is ook een digitale loop met jitter-reductie.

Wat nog meer opvalt, is dat de b-DAC zeer precies en luchtig presenteert. De Lentus Audio Duo’s zijn gevoelig voor fase-fouten, waardoor ze bij matige apparatuur snel laten horen dat er iets mis gaat. Het resultaat is een plat en vaag stereobeeld. De b-DAC plaatst alles perfect tussen, boven, achter en voor de Duo’s: prachtig om te horen hoe het ook kan! Kamerbreed stereo. Van bodem tot dak en van muur tot muur muziek… echt geweldig dit!

Conclusie
Guido Tent van Tentlabs heeft zichzelf in onze opinie overtroffen met de b-DAC. Het product past door de toevoeging van een usb-aansluiting perfect in deze tijd waarin de pc een bron is geworden. Guido gaat echter nog een stuk verder dan menig andere dac-producent: door te herklokken maakt hij van de pc een high-end bron. En gelukkig is Guido Tent de reguliere cd-speler of netwerkspeler niet uit het oog verloren: ook de spdif-aansluitingen zitten erop. Het resultaat is een prachtige dac die zeer breed inzetbaar is. Misschien moet Alpha Audio aan awards gaan doen. want deze b-DAC verdient er zonder twijfel één! Absolute aanrader…

De b-DAC kost ?979 en is onder meer via de shop van Tentlabs te koop