Sony MDR-EX700LP

Sony heeft een nieuw juweeltje voor kritische muzieklliefhebbers: de EX700LP hoofdtelefoon. Een pure high-end in-ear hoofdtelefoon die niets verbloemd. Een goede bron is dus wel een vereiste!

MDR-EX700 met doosje
Chique hoor – deze MDR-EX700 met lederen hoesje

Hoe onbegrijpelijk het ook mag zijn, nagenoeg alle fabrikanten leveren hun peperdure mp3-spelers af met zeer matige oordopjes. En dat geldt wellicht nog meer voor Apple die bij zijn iPod-lijn de beruchte witte dopjes blijft leveren.

Sony verhelpt dat probleem, maar wel met een pittig prijskaartje: de nieuwe EX700LP kost ? 299. Dat betekent in veel gevallen dat de hoofdtelefoon duurder is dan de speler zelf. Maar ja: als je kwaliteit eist, komt dat vaak met een prijs.

Lekker licht:
De MDR-EX700 is licht, heel licht. En dat zorgt voor een uitmuntend draagcomfort. Combineer dat met heerlijk passende siliconendopjes (er zijn zeven setjes meegeleverd) en je hebt een passend setje in-ears voor iedereen.

Indrukwekkend
De techniek onder de magnesium kap is ronduit indrukwekkend. Sony heeft gekozen voor één enkele driver van maar liefst 16 millimeter diameter. Poe: dat is fors! Deze driver is opgebouwd uit verschillende lagen. Een grote neodynium magneet zorgt voor het trek- en duwwerk. Diverse weerstandjes voor en achter de driver regelen de balans tussen het hoog, midden en laag. Een zeer complex systeem… en dat in zo’n klein kastje!

De high-end Sony is fors, maar dankzij magnesium wel licht…

Om een fatsoenlijk beeld te krijgen van deze in-ears, hebben we niet alleen getest op een iPod, maar hebben we ook gebruik gemaakt van onze Van Medevoort DA333 d/a converter (gekoppeld aan een Teac VRDS-10 loopwerk). Deze heeft namelijk een hoofdtelefoonuitgang. Handig!

Met name in combinatie met de Van Medevoort zijn we bijzonder onder de indruk. De detaillering die we horen, is ruim voldoende voor dit segment, maar een Shure van deze prijsklasse doet dit toch ietsje beter. Desalniettemin kunnen we de diverse lagen in muziekstukken perfect volgen.

De kracht van de Sony ligt vooral op het gebied van dynamiek. Zowel de micro- als macrodynamiek is ronduit indrukwekkend. Dit is ook het grote voordeel van een grotere unit. Zo klinken rake klappen in het laag ook echt krachtig en diep (de EX700LP heeft een frequentiebereik van 4 Hz tot 28 KHz!). Ook als we de volumeknop van de DA333 wat verder opendraaien geeft de Sony geen krimp. Dit is geen gemiddeld setje! Maar dat is de prijs ook niet.

Conclusie
Wie een no-compromise setje in-ears zoekt, kan prima terecht bij Sony. De MDR-EX700 is eerlijk, open, detailrijk en levert een krachtig, ongekleurd laag. Maar de pijs… die is niet voor iedereen geschikt. ?299 euro voor een setje in-ears is pittig.

Gerelateerde berichten

Bowers Wilkins PX

Review Bowers & Wilkins PX hoofdtelefoon

Noise Cancelling is hot. Of dat nu ligt aan het feit dat onze levens drukker en hectischer worden – en we daardoor af en toe toe zijn aan rust – of aan het gevoel dat de mensheid wat ‘egoïstischer’ wordt… dat staat open voor discussie. Maar feit is: we zien meer en meer modellen met […]

Bang Olufsen H6

Review Bang & Olufsen H6

Nu Bang & Olufsen met de BeoPlay-serie zijn pijlen heeft gericht op de welvarende jongere consument, moet het natuurlijk mee gaan komen in de markt van luxe hoofdtelefoons. Eén van de wapens is de BeoPlay H6: een over ear model met luxe leer en aluminium. Maar goed ogen is niet genoeg: het moet ook klinken. […]

Review Fostex TH900 MK2 hoofdtelefoon

We schreven het al eerder; hoofdtelefoons zijn niet alleen in aantal en soorten sterk aan het toenemen, ook in kwaliteit (en prijs) zien we steeds meer variatie ontstaan. Een aantal jaar geleden was een hoofdtelefoon van 1.000 euro of meer een bijzonderheid en voorbehouden aan een redelijk vast lijstje merken en types. Denk aan de […]

1 reactie

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon

Review Denon AH D9200 over-ear hoofdtelefoon