Sonos S5

Sonos heeft inmiddels een erg gedegen reputatie opgebouwd als het gaat om streaming audio systemen. Het merk dat in California gevestigd is en zijn design gebaseerd heeft op een opwarmplaat ? dit is geen grap ? heeft nu een ?stand alone? luidspreker gemaakt: de S5. Ideaal voor de slaapkamer, keuken, of bijvoorbeeld studiekamer.

De gloednieuwe S5: heel anders dan dat we gewend zijn van Sonos… mooi concept!

Het ontwerp van de Sonos S5 lijkt in eerste instantie afwijkend. Hij is, hoe kan het ook anders, een stuk groter dan de rest van de Sonos-line-up en is staand, in plaats van liggend. Uiteraard is de grootte en vorm te verklaren. Allereerst moet Sonos vijf luidsprekers, inclusief vijf versterkers kwijt in de behuizing. Ten tweede klinkt een staand systeem beter, omdat dit het afstraalgedrag bevordert.

En klinken doet de S5! De in totaal vijf luidsprekers verzorgen een uiterst muzikale weergave van de audiocollectie op het netwerk. We zijn oprecht verbaasd hoe goed de kleine en gunstig geprijsde (?399) S5 presteert. Hij heeft er absoluut geen moeite mee een forse studieruimte of slaapkamer te vullen met muziek.

Prima afgewerkt! Zoals we inmiddels wel gewend zijn van Sonos.

Tevens is de bediening erg prettig. Consumenten die nog geen Sonos-systeem bezitten, maar wel een iPhone in de broekzak dragen, kunnen de gratis iPhone-applicatie downloaden en installeren. Met dit stukje software is de S5 (en andere Sonos-hardware) perfect te bedienen. De controllersoftware werkt snel en erg intuïtief. Wie geen iPhone bezit, zal toch de controller moeten aanschaffen, of het systeem via de desktop-software moeten bedienen.

Is er dan geen minpunt te verzinnen? Zeker wel. Hoewel het gehele Sonos-concept gebaseerd is op een MESH-netwerk en dit prima werkt, komt dat in dit geval niet goed uit. Wie geen Sonos in huis heeft, zal de S5 namelijk verplicht via een UTP-kabel moeten aansluiten. En dat beperkt de plaatsingsmogelijkheden natuurlijk enorm. Wie toch draadloos wil werken, zal een extra ?100 moeten investeren in de Sonos-Bridge.

[xrr rating=4.5/5]

Gerelateerde berichten

NAIM NAC N-272 NAP300DR Momentum SX5i

Review Naim NAC-N 272 NAP300DR en Momentum SX5i

NAIM – een bijzondere naam, want in feite staat het voor een ‘potente’ man die altijd met de vrouwtjes bezig is – is een zéér bekende naam in de hifi. Het merk wordt veelal in één adem genoemd met Linn. Toch wel de grootste concurrent als we kijken naar de line-up in audioland. Toch zijn […]

Jarre Aeroskull HD

Review Jarre Aeroskull HD

Soms loop je tegen vrij bizarre audioproducten aan. Jarre met zijn Aeroskull HD is zeker een voorbeeld van zo’n ‘vreemd object’. Een Skull met een blauwe tand die muziek uit zijn ogen en achterhoofd reproduceert. In glimmend rood… maar ook andere kleurtjes als u dat leuker vindt. Denk aan mat zwart, wit, blauw… u begrijpt […]

XTZ Spirit 11

Review XTZ Spirit 11

Scandinavië is echt een audiogebied. Met name Denemarken lust er wel pap van. Maar ook uit de andere ‘leden’ van het noordelijke gebied sleutelen graag mooie spullen in elkaar. We testen nu voor het eerst iets uit de stal van XTZ: een Zweedse producent van luidsprekers. Wij krijgen de gloednieuwe XTZ Spirit 11. Een vloerstaander […]

4 reacties

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Teufel Boomster XL mobiele speaker

Review Teufel Boomster XL mobiele speaker