web analytics

Sonos Play:3 review

Sonos heeft een kleintje er  bij: de Play:3. Het is een afgeslankte versie van wat voorheen als S5 door het leven ging, maar nu tot Play:5 is gedoopt.

Sonos t-shirt
Eén van de tekenen dat Sonos aan het imago aan het werken is: een hip t-shirt. Prima zet, aangezien het jongeren aanspreekt. Een doelgroep die meer met streaming kan en doet, als je het ons vraagt.

Wij hebben sterk het gevoel dat Sonos zijn imago aan het veranderen is. Het logo is hipper, speelser en de nieuwe namen voor de stand alone producten: Play:3 en Play:5 zijn ook wat meer geschikt voor een jongere doelgroep. Wat wij ervan vinden? Ach: het klinkt wel lekker en er is niets mis met het aanspreken van een jonge doelgroep. Het is zelfs wel slim, want zij kunnen hele trouwe klanten worden, nietwaar? 

Installatie
De installatie van een Sonos-product is zeer gemakkelijk. Het gaat eigenlijk nooit mis, tenzij het product stuk is. In drie stappen is een Sonos-eenheid in het netwerk (van Sonos zelf) op te nemen.

–          Stekker erin

–          Pak de Sonos-controller en druk op Sonos-component toevoegen

–          Druk op de nieuwe speler op ?Mute? en ?Plus?.

–          Klaar!

Het is zo gemakkelijk dat we ervan overtuigt zijn dat iedereen dit kan. Logitech kan hier nog héél veel van leren met zijn achterlijke squeezbox-software die nog weleens vreemde kuren vertoont. Dat hebben we bij Sonos echt nog nooit meegemaakt? maar we dwalen af. 

Play:3

Sonos Play:3
De Play:3 kan liggen of staan… mede dankzij het compacte formaat. Maar ja… de kleine behuizing kan niet echt laag weergeven in tegenstelling tot de Play:5 die maar 100 euro duurder is.

Goed, de nieuwe alles in één oplossing heet dus Play:3. De speler beschikt over drie units waarvan twee het midden (en laag) voor hun rekening nemen en één het hoog weergeeft. Het is dus een soort vreemde hybride stereoluidspreker. Dit in tegenstelling tot de Play:5 die wel degelijk volledig stereo is.

Net als bij de Play:5 is het mogelijk om er twee te koppelen via de Sonos-controller of App om zo een volwaardig stereopaar te maken. Wij raden dit bij de Play:3 zeker aan, aangezien de luidspreker in zijn eentje het wat zwaar heeft om een ruimte te vullen.

Beetje kaal
En hier komen we bij een wat pijnlijk puntje. De Play:3 is met 299 euro slechts 100 euro goedkoper dan de Play:5 die nu voor 399 euro de winkel verlaat.

Nu hebben we de S5 ? sorry, Play:5 ? eerder getest en gezegd dat dit een uitstekende oplossing is voor wie een compact maar degelijk streamingsysteem zoekt. De Play:5 klinkt prima. Er komt voldoende laag uit en het midden en hoog is goed gebalanceerd. Ook produceren de vijf versterkers voldoende vermogen om op hoger volume controle te houden. Twee van deze jongens koppelen tot stereopaar zorgt voor een prima oplossing voor menig woonkamer.

Bij de Play:3 ligt dat wat anders. Deze klinkt in zijn eentje gewoon niet heel erg goed. Het vervormt absoluut niet, maar het doe wat kaal en dun aan. We begrijpen dat er gewoon niet heel veel laag kan komen uit zo?n compacte behuizing, maar maak dan niet zo?n kleine luidspreker. Door deze dunne weergave doet de weergave namelijk wat scherp aan. Jammer: dit zijn we niet gewend van Sonos.

Twee is beter?

De Play:3 komt in zwart en wit… gelukkig geen hippe kleurtjes. Je kan te ver gaan met een imagoverandering.

Koppelen van een tweede hebben we helaas niet kunnen doen. Dat zal wellicht het stereobeeld een heel stuk verbeteren en wellicht zorgen voor iets meer body, maar het neemt niet weg dat voor 100 euro meer er een Play:5 staat? die heel veel beter klinkt dan de kleine versie. En we verwachten dat het gat alleen maar groter wordt als we luidsprekers gaan kopplen.

Geen dilemma
Eigenlijk is het geen dilemma. We raden de Play:3 gewoon niet aan. Hij voelt niet af en is met dat in het achterhoofd gewoon te duur. We beseffen dat 100 euro niet voor het oprapen ligt, maar we raden toch iedereen aan  om even door te sparen en voor een Play:5 te gaan die wél compleet klinkt? en wie geld heeft voor een tweede zal merken dat het dan prima kan meten met degelijke instap hifi-systemen.

 Bekijk hier onze unboxing van de Play:3

Gerelateerde berichten

Linn Klimax DSM

Review Linn Klimax DSM

Linn is al jaren bezig met streaming audio. We kunnen het ons nog goed herinneren dat Linn op de VAD in Veldhoven een demo gaf van de eerste Klimax. Het apparaat speelde de cd-speler compleet weg. Gelukkig heeft Linn daarna niet stil gezeten. Er zijn nieuwe mogelijkheden bijgekomen én de streamers zelf zijn verbeterd. Wij […]

Netgear Nighthawk X10 - R9000

Video Netgear Nighthawk X10 – R9000

Routers… niet het meest sexy component voor de meeste audioliefhebbers. Sterker nog: het zal voor velen van u een soort noodzakelijk kwaad zijn. Toch besteden we er graag aandacht aan bij Alpha Audio. Allereerst omdat we netwerken oprecht interessant vinden. En ten tweede omdat het de basis vormt van een streaming netwerk. Zonder fatsoenlijk netwerk […]

3 reacties

Geef een reactie