Review Sennheiser Momentum 4

Voordelen

 • Extreem lange speeltijd
 • Rustig en breedbandig klankbeeld
 • Draagcomfort
 • Voice passthrough

Nadelen

 • Mogelijk oversturing bij analoge kabelverbinding
 • Hoofdtelefoon MOET ingeschakeld zijn
 • Prijs: € 349

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Prijs

  Conclusie

  De Sennheiser Momentum 4 is een draadloze hoofdtelefoon pur sang. Bekabeld gebruiken kán, maar in het geval van analoge aansturing zijn er dan wel wat mogelijk van de bron afhankelijke tekortkomingen. Bekabeld luisteren zonder ingeschakelde hoofdtelefoon is sterk af te raden. Digitaal via USB-C luisteren klinkt dan weer als een klok en is daarmee de aangewezen weg om via een snoertje te luisteren. Maar dit apparaat is echt ‘born for wireless’, daar komt hij zonder meer goed tot z’n recht. Wat dat betreft een absolute aanrader als u mobiel (en zeker ook statisch thuis) luisteren op een hoger niveau wilt tillen. De prijs is wat ons betreft goed te doen en zeker niet te hoog voor de geboden kwaliteit. Verder is de kans levensgroot dat de Momentum 4 een forse verbetering is ten opzichte van nagenoeg elke andere goedkopere of vrijwel gelijk geprijsde soortgenoot. Aanbevelenswaardig dus, als u toevallig zoekende bent naar de betere draadloze hoofdtelefoon.

  Conclusie

  Inhoud

  Laten we al deze equalizer-extraatjes even buiten beschouwing, dan horen we tijdens allerlei afgespeelde tracks veel details. Het geluid loopt eigenlijk nooit ‘dicht’. Zeker niet als je gebruik maakt van – in ons geval – AAC-bronnen die in de hoofdtelefoon zelf pas omgezet worden. Toch blijft ook AAC – zelfs in de door Apple standaard gebruikte hoge Music-bitrates – compressie. Via de kabel luisteren naar Qobuz of Tidal geeft echter eenzelfde positief beeld. Zuiver is de term die het klankbeeld van de Sennheiser Momentum 4 ’t best samenvat.

  Ga je draadloos luisteren, dan zul je merken dat het bereik (ofwel de afstand tussen bron en hoofdtelefoon) lekker ruim is. Dat is handig voor handsfree telefoneren, zo kun je lekker binnen en buiten in de tuin ijsberen terwijl de telefoon op tafel ligt. Wat gesprekskwaliteit van de hoofdtelefoon: die is – volgens de tegenpartij – prima. Mag ook wel voor een hoofdtelefoon in deze prijsklasse.

  Met het draagcomfort is eveneens niets mis. Ook tijdens langdurig luisteren treedt geen irritatie op, net zo min als oorkriebels en andere onprettigheden.

  Soort luidspreker
  Hoofdtelefoon
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Gesloten
  Aansturing
  Actief
  Frequentiebereik
  20 Hz - 20000 Hz
  Crossover
  1-weg (breedband)
  Afmetingen
   Gewicht speaker
   0,3 Kg
   Productieland
   China
    
    
    

   2 reacties

   1. “Omdat de uiteindelijke decodering van bijvoorbeeld AAC pas in de hoofdtelefoon zelf plaatsvindt, treedt geen verlies in kwaliteit op door hercompressie.”

    Een bekende misvatting.
    Als dit waar zou zijn dan zou je bij de bron geen enkele vorm van DSP kunnen toepassen zoals EQ of volume control.
    DSP kun je niet loslaten op formats die niet editable zijn.

    Een elegant experiment wat bewijst dat ook AAC eerst geconverteerd wordt naar PCM en dan weer naar AAC door de Bluetooth sender: https://www.soundguys.com/the-ultimate-guide-to-bluetooth-headphones-aac-20296/#effectonaaclosslessfiles

    1. Daarom is het ook niet per definitie verstandig om bij de bron al DSP-filters – waaronder bijvoorbeeld een equalizer – toe te passen. Alleen in dat specifieke scenario zou je – mits de bron – wederom bijvoorbeeld – AAC is inderdaad van AAC naar PCM en weer terug naar AAC gaan. Beter is het dus om dat af te laten handelen door een hoofdtelefoon zelf, die het DSP-filter immers ook na decompressie loslaat op de intern gedecodeerde PCM. In geval je GEEN bron-DSP toepast wordt AAC in principe ongeconverteerd doorgesluisd. In het door u gelinkte artikel ontbreken trouwens allerlei belangrijke gegevens om überhaupt iets zinnigs te kunnen zeggen over wat daar te zien is. Elementair is bijvoorbeeld de Bluetooth-versie. Nieuwere versies ondersteunen vaak hogere data-overdrachtsnelheden. Ook de gebruikte OS-versie is van belang. Wat vooral blijkt is dat er problemen met Android zijn rondom AAC. Niet geheel onlogisch, want dat is niet heel veel gebruikt in die hoek. Daar is het meestal SBC of apt-X in een of andere variant. Last but not least wordt ook niet vermeld HOE is gemeten. En op welk punt in de hoofdtelefoon. Kortom: een aardig idee dat niet best is uitgewerkt helaas.

     De praktijk leert zonder meer dat een AAC-overdracht van bron naar doel altijd beduidend beter klinkt dan wanneer een conversieslag wordt toegepast (bijvoorbeeld AAC naar SBC of zelfs AAC naar apt-X). Maar dat is logisch. Conclusie: gebruik beter geen bron-DSP tenzij het écht niet anders kan.

   Geef een antwoord