web analytics

Rotel A14 geïntegreerde versterker

Prijs: € 1279

Uitrusting
Bouwwijze
Klankbalans
Geluidsbeeld
Prijs
Rotel A14

Conclusie

Rotel is met haar nieuwe 14-serie technisch helemaal up-to-date en hiermee future-proof. Het is ongeëvenaard wat de techneuten er allemaal aan functionaliteit in de A14 hebben weten te lepelen. De klankeigenschappen zijn veel meer volwassen dan de prijs doet vermoeden. Deze versterker kost namelijk slechts 1.279 Euro. Ja, we missen de ingebouwde muziekstreamer waar de gebruiker zonder rompslomp of universitaire IT kennis DSD bestanden mee kan afspelen, maar al met al is de A14 goed, compleet en gewoon prima op klank. Technisch gezien heeft Rotel met haar nieuwe A14 alles ‘in kannen en kruiken’.

Eindoordeel

Wanneer u op zoek bent naar een prima presterende hifi-set waarmee u nog jaren vooruit kunt, dan biedt de Rotel met de A14 zo ongeveer al datgene dat u kunt wensen. De fabrikant heeft zelfs gedacht aan een phonostage en een high-spec AKM DAC. Hiermee biedt Rotel, in vergelijking tot de competitie in dit segment, een uiterst compleet en progressief product. Het kastje ziet er bovendien aantrekkelijk uit, dus het zal niet misstaan in het interieur. En dan wordt de ‘baas’ thuis ook blij.

De Rotel A14, en de 14-serie in het algemeen, is een hele mooie stap vanuit de mainstream naar een kwalitatief beter segment. De Rotel laat veel horen en brengt de luisteraar een stapje in de richting van high-end audio. Spreekt dit aan, dan ontstaat er misschien een mooie hobby. Of een interessante manier van leven. Wees gewaarschuwd. U zult niet de eerste bezitter van een Rotel zijn die wordt gegrepen door het ‘virus’.

De A14 is een versterker met een welhaast onuitputtelijke functionaliteit en biedt meer dan dat de meeste gebruikers ooit zullen gebruiken. De kwaliteit is heel dik in orde en zal voor de meeste muziekliefhebbers vele jaren luisterplezier brengen. Voor meer geoefende luisteraars zal deze instapper waarschijnlijk niet datgene brengen waarnaar ze op zoek zijn. Zaken als finesse en een holografische geluidsbeleving zijn zeldzaam in deze prijsklasse. Ook de Rotel levert hier overeenkomstige prestaties.

En ja… De streamingfunctie voor internetradio en voor het simpel afspelen van DSD bestanden. Die missen we toch wel. Derhalve is de A14 een prima presterende versterker met een hoog gespecificeerde DAC. Als bonus.

Toch zijn wij van mening dat deze Rotel met een toegevoegde streaming functionaliteit een absolute killer zou zijn geweest in de zwaar bevochten klasse waarin deze zich bevindt. In dit perspectief zouden we zelf misschien eerder kiezen voor de goedkopere A12 met de excellente 24/192 Wolfson DAC en voor het bespaarde bedrag een betaalbare, doch goed presterende streamer aanschaffen.

Merk Rotel
Model A14
Prijs 1.279 Euro
Techniek Klasse A/B stereo versterker
Vermogen 80W (8 Ohm)
Harmonische vervorming < 0,03% (20-20kHz @ 80W)
Signaal-ruisniveau (gewogen) -100dB Line input
-90dB Phono
Dempingsfactor >220 @ 20Hz-20kHz (8 Ohm)
Kleuren Zwart / Zilver
Afmetingen (bxhxd) 430 x 93 x 345mm
Gewicht 8,2 kg

 

 

Gerelateerde berichten

Van Medevoort SC-QR luidsprekerkabel

Eindoordeel InhoudIn een artikel uit november 2003 heb ik de SC QS al besproken. Deze kabel bezit een paar prachtige eigenschappen, waarbij vooral de neutraliteit en de ‘bescheidenheid’ opvallen. Vandaar dat ik de interlinks al jaren met bijzonder veel plezier gebruik. Sinds een paar maanden speel ik nu ook met de luidsprekerkabel uit de referentielijn […]

Edifier S880BD

Review Edifier S880DB desktop luidspreker

Eindoordeel InhoudWat krijg je als je een setje speakers aansluit op een standaard geluidskaart in een pc of laptop? Precies: ****** geluid. De afgelopen jaren zijn er talloze ‘snelle fixes’ gebracht in de vorm van een Audioquest Dragonfly of een andersoortige usb-geluidskaart. Dat werkt. Maar wat als iemand gewoon een totaaloplossing zoekt? Edifier heeft de […]

11 reacties

  1. Dat bezuinigen dat ken ik van Rotel. Ik heb ooit eens drie versterkers van Rotel gekocht, 2 voor mn dochters en 1 voor een vriendin. Ze gingen allemaal vrij snel stuk, Raf was toen wel zo vriendelijk om telkens een eindtor te vervangen maar het hield niet op. Dus. Rotel is exit voor mij. Zonde want t klonk goed.

    1. Elke versterker van elk merk in elke prijsklasse kan stuk. Of het nu een Rotel is of een ander merk. Ik vraag me af of dit door het bezuinigen op onderdelen komt. Dit lijkt me een iets te snelle conclusie. Rotel is afhankelijk van de kwaliteit van de componenten die ze van derden krijgen aangeleverd. Daar kan natuurlijk ook incidenteel een slechte zending tussen zitten. Kan Rotel niets aan doen natuurlijk. RAF heeft het prima opgelost begrijp ik.

      1. hmm, ik weet t niet, ik vind dat je je apparaten niet moet vullen met chinese rotzooi. Zo heb ik voor mezelf en mn praktijk 4 lightair-ionflows gekocht een tijdje terug, ze gaan -allemaal!!!!!!- binnen de kortste keren kapot, dure dingen, 400 piek per stuk, maar ze gaan gewoon door en blijven die rotzooi in hun apparaten inbouwen, t interesseert ze gewoon niet denk ik, het lijkt onze overheid wel.

        1. Tja, dan wordt het lastig om nog iets te kopen ben ik bang. Zelfs in de meest exclusieve high-end apparatuur worden halfgeleiders toegepast die in China worden gefabriceerd. Is ook helemaal niets mis mee. Gebeurt ook in de ICT en autoindustrie. Een Duitse auto bestaat ook niet uitsluitend uit onderdelen die in west-duitsland zijn gefabriceerd. Globalisering heet dat…

Geef een reactie