web analytics

Rotel A14 geïntegreerde versterker

Prijs: € 1279

Uitrusting
Bouwwijze
Klankbalans
Geluidsbeeld
Prijs
Rotel A14

High-spec DAC

Rotel past in haar A14 vlaggenschip een high-end AKM DAC toe die zelfs tot een maximale samplingfrequentie van 768kHz gaat. Erg mooi natuurlijk, maar laten we reëel zijn; wie grijpt met een versterker in een dergelijke prijsklasse naar zulke highres muziekbestanden? Als ze al zijn te vinden… En afgezien van een paar muziekprogramma’s voor Windows pc of Mac kan het gros van de streamers deze kwaliteit ook (nog) niet aan. De door Rotel gebruikte high-end DAC wordt hierom naar aller waarschijnlijkheid nooit in zijn volle potentieel gebruikt. En dit vinden we eigenlijk best jammer.

Wij hadden het daarom niet erg gevonden als er een ingebouwde muziekstreamer was toegevoegd die alle door de DAC ondersteunde formaten afspeelt. Rotel geeft aan dat dit een bewuste keuze is geweest. Ze wilden voorkomen dat het toevoegen van een dergelijke streaming-functionaliteit niet ten koste zou gaan voor de component keuze wanneer ze hetzelfde prijspunt van 1.279 Euro willen behouden. Wijzelf hadden het niet erg gevonden om voor deze versterker met ingebouwde (DSD) streaming functionaliteit 1.799 Euro te betalen…

Natuurlijk zal de jeugd muziek streamen via een Windows PC of via de Mac en blijkbaar doelt Rotel hier dan ook op. Er is echter ook een hele generatie die wel graag een nieuwe versterker ter vervanging van de oude vertrouwde versterker wil aanschaffen, maar wel moet werken met de geliefde platen- en cd-speler. Een digitaal kabeltje aansluiten gaat voor een enkeling nog net, maar veel verder zal het niet gaan. En een computer aansluiten op de A14? Nee, daar zie ik deze groep nog niet zo snel toe overgaan.

Highres

Wanneer we gaan luisteren naar de klankeigenschappen van de AKM DAC merken we op dat deze op hoog niveau speelt. Het klankverschil tussen Redbook formaat (16/44.1) en de verschillende highres-formaten is minimaal en dit is goed. Het geluidsbeeld profiteert echter minimaal van de highres mogelijkheden van de AKM. We hebben 44.1, 88.2, 192 en DSD 2x bestanden met elkaar vergeleken en ervaren in mindere een mate toename in transparantie, diepte of rust in de weergave.

Nu merken we vaker op dat veel fabrikanten hoogwaardige componenten – zoals hi-spec DAC’s – gebruiken zonder dat de kwaliteit er werkelijk van wordt benut. De functionaliteit neemt hiermee wel toe omdat hiermee zo ongeveer alle digitale formaten kunnen worden afgespeeld. Functionaliteit is bij deze fabrikanten blijkbaar belangrijker dan de beleving. Zo blijkbaar ook bij Rotel en dit vinden we opmerkelijk omdat dit niet een-op-een strookt met de filosofie van de fabrikant.

Ook zien we een kleinere groep fabrikanten die juist ervoor kiest om een goed klinkende DAC met mindere specs toe te passen en de voordelen qua klank optimaal te gebruiken. Wij prefereren eerlijk gezegd deze laatste groep fabrikanten. Maar ja: soms moeten er ook commerciëlere keuzes worden gemaakt om te ‘overleven’ in deze industrie waar de concurrentie moordend is.

 

Gerelateerde berichten

NAD M32 versterker

Video NAD M32 geïntegreerde versterker

High-spec DAC InhoudEindelijk hebben we hem binnen! De NAD M32. Een geïntegreerd model binnen de topserie van NAD: de Master Series. De reden dat we hier zo naar uit hebben gekeken is dat deze weer gebruik maakt van de Direct Digital technologie van Zetex. Deze techniek is eerder gebruikt in bijvoorbeeld de M2, C390DD en […]

Ikbenstil Roundcube

High-spec DAC InhoudWe bespreken regelmatig streamingsystemen hier op Alpha Audio. En daarbij zitten ook alles-in-één systemen met streaming mogelijkheden. Echter, geen van deze systemen kan écht alles. Ikbenstil heeft een nieuwe lijn in zijn productgamma opgenomen: de Roundcube. Dit systeem, dat bestaat uit een pc, versterker en opslag, kan écht alles. Wij gaan eens bekijken […]

11 reacties

  1. Dat bezuinigen dat ken ik van Rotel. Ik heb ooit eens drie versterkers van Rotel gekocht, 2 voor mn dochters en 1 voor een vriendin. Ze gingen allemaal vrij snel stuk, Raf was toen wel zo vriendelijk om telkens een eindtor te vervangen maar het hield niet op. Dus. Rotel is exit voor mij. Zonde want t klonk goed.

    1. Elke versterker van elk merk in elke prijsklasse kan stuk. Of het nu een Rotel is of een ander merk. Ik vraag me af of dit door het bezuinigen op onderdelen komt. Dit lijkt me een iets te snelle conclusie. Rotel is afhankelijk van de kwaliteit van de componenten die ze van derden krijgen aangeleverd. Daar kan natuurlijk ook incidenteel een slechte zending tussen zitten. Kan Rotel niets aan doen natuurlijk. RAF heeft het prima opgelost begrijp ik.

      1. hmm, ik weet t niet, ik vind dat je je apparaten niet moet vullen met chinese rotzooi. Zo heb ik voor mezelf en mn praktijk 4 lightair-ionflows gekocht een tijdje terug, ze gaan -allemaal!!!!!!- binnen de kortste keren kapot, dure dingen, 400 piek per stuk, maar ze gaan gewoon door en blijven die rotzooi in hun apparaten inbouwen, t interesseert ze gewoon niet denk ik, het lijkt onze overheid wel.

        1. Tja, dan wordt het lastig om nog iets te kopen ben ik bang. Zelfs in de meest exclusieve high-end apparatuur worden halfgeleiders toegepast die in China worden gefabriceerd. Is ook helemaal niets mis mee. Gebeurt ook in de ICT en autoindustrie. Een Duitse auto bestaat ook niet uitsluitend uit onderdelen die in west-duitsland zijn gefabriceerd. Globalisering heet dat…

Geef een reactie