web analytics

Rotel A14 geïntegreerde versterker

Prijs: € 1279

Uitrusting
Bouwwijze
Klankbalans
Geluidsbeeld
Prijs
Rotel A14

Klank

We hebben de Rotel A14 uitvoerig beluisterd bij verschillende muziekgenres. Het moet gezegd worden, deze instap Rotel klinkt echt heel volwassen en de bekende Rotel signatuur herkennen we direct. De A14 is een redelijk levendige versterker. Dit komt ten goede aan de detaillering. Het hoog en zeker het midden zijn relatief sterk aanwezig op onze Ushers met Beryllium-tweeters. Hierdoor kunnen stemmen soms een scherp rafeltje of s-klank meekrijgen.

De klankbalans van de Rotel A14 is prima. Muziekstukken klinken muzikaal en vooral dynamisch. Nergens hebben we het idee dat de Rotel moeite heeft om de beat er tot de laatste klap uit te persen, al ervaren we wel dat de A14 hierbij soms enige verfijning en controle mist. Dit uit zich in de weergave van het sublaag (beneden de 60 Hz), maar ook in de definitie in het mid-laag en het midden. De Rotel klinkt bij rustige of akoestische opnamen vrij transparant, maar wanneer muziekstukken dynamischer of complexer worden dan slibt het laag en het middengebied enigszins dicht. Hoe luider wordt gespeeld, des te groter de effecten hiervan. Nu is dit met onze referentiespeakers waarneembaar, maar we verwachten dat dit effect minder groot, of zelfs onhoorbaar zal zijn met speakers uit een vergelijkbare klasse zoals de B&W 600 series, Amphion instappers of bijvoorbeeld de Wharfdale Diamond 200 series.

Geluidsbeeld

De Rotel A14 trekt de muzieklijntjes haast letterlijk uit de opname en positioneert deze voor de speaker. Hiermee gaat de muziek de diepte niet in en gaan microdetails en hele subtiele achtergrondgeluidjes verloren. De A14 werpt alles – hup – richting de luisteraar. Nu is dit niet erg, want er zijn veel muziekliefhebbers die dit juist verkiezen boven een meer laid-back klinkend systeem. Wij hadden graag een beetje meer dieptewerking ervaren.

Het geluidsbeeld dat de Rotel A14 produceert is zeer breed. Dit is best indrukwekkend, maar gaat zeker bij de analoge ingangen licht ten koste van de focus en het fasegedrag. We hebben soms de indruk dat stemmen bij analoge bronnen wat ‘zweven’ en enige verlatingsangst met de speakers vertonen.

Wanneer we overschakelen van een analoge ingang naar een van de digitale ingangen, dan bemerken we dat de stemmen wel van de speaker loskomen en dat deze direct de juiste positie in het geluidsbeeld claimen. We adviseren dus, indien er een mogelijkheid is, de digitale ingangen te verkiezen boven de analoge ingangen.

Headphone heaven

Bij het gebruik van hoofdtelefoon wordt geluidsbeleving een stuk transparanter, maar tegelijkertijd wordt het ruimtelijke effect ook een fractie sterker. In plaats dat de Rotel de muziekinformatie op de juiste plek in de diepte plaatst wordt alles als het ware op een lijntje gezet en ‘opgedeeld’ tussen links en rechts in plaats van midden-links, midden-rechts en op een passende plek in de diepte. Dit heeft dan wel een zeer ruimtelijk effect tot gevolg, maar lijdt tot een ietwat onrustige en minder realistische luisterervaring.

Het vermogen om diepte en realisme toe te voegen in de geluidsbeleving is bij de A14 dus beperkt. Het gebruik van high-end bronnen of exotische bekabeling voegt hier niet veel aan diepte, gevoel of beleving aan toe. Het is wat het is en dit is – heel eerlijk gezegd – prima binnen de klasse waarin de A14 is gepositioneerd.

Gerelateerde berichten

Review Munro Sonic Egg 150

Klank InhoudAf en toe komen we systemen tegen waar niemand op de redactie ooit van heeft gehoord. Komt niet heel vaak voor… “Munro Sonic?”… Afwezige blikken… “Nee, kennen we niet…” Als we een stukje onderzoek plegen, dan lijkt het bijna te mooi om waar te zijn. Een systeem dat compleet actief wordt aangestuurd, samengesteld uit de […]

11 reacties

  1. Dat bezuinigen dat ken ik van Rotel. Ik heb ooit eens drie versterkers van Rotel gekocht, 2 voor mn dochters en 1 voor een vriendin. Ze gingen allemaal vrij snel stuk, Raf was toen wel zo vriendelijk om telkens een eindtor te vervangen maar het hield niet op. Dus. Rotel is exit voor mij. Zonde want t klonk goed.

    1. Elke versterker van elk merk in elke prijsklasse kan stuk. Of het nu een Rotel is of een ander merk. Ik vraag me af of dit door het bezuinigen op onderdelen komt. Dit lijkt me een iets te snelle conclusie. Rotel is afhankelijk van de kwaliteit van de componenten die ze van derden krijgen aangeleverd. Daar kan natuurlijk ook incidenteel een slechte zending tussen zitten. Kan Rotel niets aan doen natuurlijk. RAF heeft het prima opgelost begrijp ik.

      1. hmm, ik weet t niet, ik vind dat je je apparaten niet moet vullen met chinese rotzooi. Zo heb ik voor mezelf en mn praktijk 4 lightair-ionflows gekocht een tijdje terug, ze gaan -allemaal!!!!!!- binnen de kortste keren kapot, dure dingen, 400 piek per stuk, maar ze gaan gewoon door en blijven die rotzooi in hun apparaten inbouwen, t interesseert ze gewoon niet denk ik, het lijkt onze overheid wel.

        1. Tja, dan wordt het lastig om nog iets te kopen ben ik bang. Zelfs in de meest exclusieve high-end apparatuur worden halfgeleiders toegepast die in China worden gefabriceerd. Is ook helemaal niets mis mee. Gebeurt ook in de ICT en autoindustrie. Een Duitse auto bestaat ook niet uitsluitend uit onderdelen die in west-duitsland zijn gefabriceerd. Globalisering heet dat…

Geef een reactie