Home Rotel A14 geïntegreerde versterker

Rotel A14 geïntegreerde versterker

11

Voordelen

  • Complete uitrusting
  • High-spec AKM DAC
  • Prijs/prestatie

Nadelen

  • Mist subtiliteit en finesse
  • Afspelen en skippen DSD-streams (nog) niet foutloos
  • Geen interne muziek streamer of internetradio

Prijs: € 1279

Uitrusting
Bouwwijze
Klankbalans
Geluidsbeeld
Prijs
Rotel A14

Interne bouwwijze

Wanneer we de A14 openen vallen direct de grote door Rotel zelf vervaardigde ringkerntrafo en de twee flinke Rotel voedingselco’s op. Ondanks de grootte van de transformator valt het gewicht van de A14 mee. De voeding, het DAC board met input en phonostage alsmede het versterkingsdeel zijn netjes van elkaar gescheiden. Wel is er veel point-to-point bekabeling aanwezig. Deze kunnen – in theorie – stoorsignalen opvangen, of juist veroorzaken.

De twee forse 10.000uF voedingselco’s steken eigenwijs door de in het inputboard gefreesde uitsparing omhoog. Tja, om het allemaal te laten passen gaat de ontwerpers niets te ver.

Warmpjes

Het valt ons op dat de versterker in bedrijf redelijk warm wordt. Met name de koellichamen van de verticaal gemonteerde print worden bloedheet en deze warmte bouwt zich voornamelijk op rond de voedingselco’s. Nu zijn deze elco’s beslist berekend op een hogere omgevingstemperatuur, maar er is wel degelijk een verband tussen een hoge temperatuur waaraan elco’s worden blootgesteld en de uiteindelijke levensduur ervan. Misschien is het echter een exemplarisch fenomeen.

Wanneer er geen signaal wordt aangeboden en het volume zacht staat, dan is er een licht klasse AB ruisje in de speakers waarneembaar, maar niets om ongerust van te worden. Wordt het volume opgevoerd dan voegt er een klein logic-ruisje aan het analoge ruisje toe. Dit ruisje wordt luider naar mate het volume verder wordt opgeschroefd. Dit is overigens uitsluitend waarneembaar wanneer er geen bronsignaal wordt aangeboden, dus het is heel acceptabel allemaal.

Rechts op het inputboard vinden we een bescheiden RIAA correctienetwerkje rondom een paar opampjes voor de MM-phonotrap. Centraal in het midden een groot koellichaam met de uit acht eindtorren opgebouwde complementaire eindtrap en rechts-onderin twee kleine rode muting relais. Een hele logische en nette opbouw met kwalitatief goede componenten. Rotel noemt en roemt dit als onderdeel van haar Balanced Concept Design.

DSD klok issues

Bij elke schakeling naar een input of bij de omschakeling van een samplingsfrequentie van de DAC schakelt de muting-relais in zodat er geen vervelende stoorsignalen door de speakers klinken. Ondanks de aanwezigheid van deze relais ondervinden we wel een hinderlijke full-spectrum ‘tik’ tijdens het afspelen van en het skippen door onze DSD muziekbestanden.

Een klein tikje is normaal, maar dit is een combinatie van een harde statische ‘tik’ in het hoog in combinatie met een luide DC ‘plop’ in het laag. Blijkbaar treedt er een timing-mismatch op tussen het signaal van de externe digitale bron en de interne klok van DAC van de Rotel A14 waardoor deze kortstondig de weg kwijtraakt.

Nadat we zowel Rotel als Bryston om een reactie hebben gevraagd blijkt het probleem op te treden in de DAC-chip van AKM gezien deze chipsets geen ingebouwde mute functie hebben die ingrijpt op het moment dat er een klokfout optreedt. Rotel laat ons in een reactie weten dat er momenteel wordt gewerkt aan een oplossing voor dit vervelende fenomeen en dat dit na een volgende firmware update zal zijn opgelost. Chapeau!

Inkomende signalen

Ook de overspraak tussen de verschillende analoge ingangen is prima in orde. Het overspetteren van de ene naar de andere ingang is slechts marginaal. Zelfs de gevoelige phonostage heeft nauwelijks last van de direct naastgelegen cd lijningang. Dit effect is niet geheel afwezig, maar al met al prima. Wij kunnen hier prima mee leven. We zetten de bron die we niet gebruiken namelijk gewoon uit.

Wanneer we schakelen tussen de analoge ingangen van de Rotel A14 dat merken we dat de klankkleur slechts heel minimaal wordt beïnvloed. Vanuit iTunes streamen via Bluetooth aptX kan de A14 ook, maar wij zien dit veel meer als en functionele plus. Voor een achtergrondmuziekje tijdens het koken of zo. Heel eerlijk gezegd vinden we de kwaliteit via dit overdrachtsprotocol niet in overeenstemming met de kwaliteit die de Rotel daadwerkelijk kan leveren. Leuk om te hebben, maar om echt lekker te luisteren adviseren we gebruik te maken van een andere, kwalitatief hoogwaardigere geluidsbron.

Winkels met Rotel

Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

11 REACTIES

  1. Dat bezuinigen dat ken ik van Rotel. Ik heb ooit eens drie versterkers van Rotel gekocht, 2 voor mn dochters en 1 voor een vriendin. Ze gingen allemaal vrij snel stuk, Raf was toen wel zo vriendelijk om telkens een eindtor te vervangen maar het hield niet op. Dus. Rotel is exit voor mij. Zonde want t klonk goed.

    • Elke versterker van elk merk in elke prijsklasse kan stuk. Of het nu een Rotel is of een ander merk. Ik vraag me af of dit door het bezuinigen op onderdelen komt. Dit lijkt me een iets te snelle conclusie. Rotel is afhankelijk van de kwaliteit van de componenten die ze van derden krijgen aangeleverd. Daar kan natuurlijk ook incidenteel een slechte zending tussen zitten. Kan Rotel niets aan doen natuurlijk. RAF heeft het prima opgelost begrijp ik.

      • hmm, ik weet t niet, ik vind dat je je apparaten niet moet vullen met chinese rotzooi. Zo heb ik voor mezelf en mn praktijk 4 lightair-ionflows gekocht een tijdje terug, ze gaan -allemaal!!!!!!- binnen de kortste keren kapot, dure dingen, 400 piek per stuk, maar ze gaan gewoon door en blijven die rotzooi in hun apparaten inbouwen, t interesseert ze gewoon niet denk ik, het lijkt onze overheid wel.

        • Tja, dan wordt het lastig om nog iets te kopen ben ik bang. Zelfs in de meest exclusieve high-end apparatuur worden halfgeleiders toegepast die in China worden gefabriceerd. Is ook helemaal niets mis mee. Gebeurt ook in de ICT en autoindustrie. Een Duitse auto bestaat ook niet uitsluitend uit onderdelen die in west-duitsland zijn gefabriceerd. Globalisering heet dat…

×