Home Rotel A14 geïntegreerde versterker

Rotel A14 geïntegreerde versterker

11

Voordelen

  • Complete uitrusting
  • High-spec AKM DAC
  • Prijs/prestatie

Nadelen

  • Mist subtiliteit en finesse
  • Afspelen en skippen DSD-streams (nog) niet foutloos
  • Geen interne muziek streamer of internetradio

Prijs: € 1279

Uitrusting
Bouwwijze
Klankbalans
Geluidsbeeld
Prijs
Rotel A14

In- en uitgangen

Rotel A14 is voorzien van de volgende analoge ingangen: Phono MM (moving magnet), cd-speler, tuner en twee AUX aansluitingen. Digitaal heeft de Rotel twee coaxiale S/PDIF aansluitingen en twee optische Toslink aansluitingen voorhanden, waardoor er voldoende aansluitingen beschikbaar zijn om al uw hifi componenten moeiteloos aan te sluiten

Natuurlijk vinden we tevens een flinke collectie met poorten en aansluitingen om de A14 of andere componenten op afstand te kunnen bedienen. De A14 heeft twee paar speaker (A en B) uitgangen die afzonderlijk kunnen worden in- en uitgeschakeld. Lekker old-skool. Bovendien vinden we ook een single-ended pre-out waarop een additionele eindversterker kan worden aangesloten. Handig voor uitbreiding later.

USB en streaming

De Rotel heeft een ethernet aansluiting waarmee de firmware automatisch kan worden geüpdatet. Deze is – helaas – niet bedoeld voor streaming doeleinden. Jammer. Dit zou de A14 écht helemaal hebben afgemaakt. Om digitale bestanden via een externe bron zoals een pc af te kunnen spelen kan gebruik worden gemaakt van de Type-B USB poort aan de achterzijde van de A14 (pc-USB), of met de Type-A USB poort aan de voorzijde voor een mobile device. Aan de achterzijde is nog een extra Type-A USB poort aanwezig voor het opladen van (mobile) devices.

Via deze ‘pc’ USB-poort aan de achterzijde speelt de Rotel A14 zelfs tot 4x DSD bestanden af, mits de bron geschikt is voor het afspelen van DSD bestanden natuurlijk. Hiervoor dient de USB-poort wel als een 2.0 poort te zijn ingesteld in het instellingsmenu. Hiermee is het volle potentieel van de DAC beschikbaar. In USB 1.0 configuratie is de capaciteit namelijk begrensd tot 24-bit en 96kHz. Tot zover petje af voor de ‘kleine’ A14.

In onze testconfiguratie maken we gebruik van een Bryston digital player en een Bryston digitaal naar analoog omzetter die beide geschikt zijn voor het afspelen van DSD-bestanden. De interlinks zijn van het van vaderlandse bodem afkomstige Grimm en de luidsprekerbekabeling is van Nordost. Alle voorgenoemde componenten hebben een neutrale signatuur en dragen bij aan een breed en diep geluidsbeeld.

Referentie set:
DAC: Bryston BDA3
Bronnen: Bryston BDP2 Digital Player
Marantz CD6000OSE (als transport)
Pre-amp: Bryston BP26 met externe MPS2 voeding
Headphones: Audioquest NightOwl
Bekabeling: Grimm TPR RCA en XLR interlinks
Nordost Blue Heaven speaker kabel
Speakers: Usher Mini Dancer 2 Beryllium-series

 

Winkels met Rotel

Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

11 REACTIES

  1. Dat bezuinigen dat ken ik van Rotel. Ik heb ooit eens drie versterkers van Rotel gekocht, 2 voor mn dochters en 1 voor een vriendin. Ze gingen allemaal vrij snel stuk, Raf was toen wel zo vriendelijk om telkens een eindtor te vervangen maar het hield niet op. Dus. Rotel is exit voor mij. Zonde want t klonk goed.

    • Elke versterker van elk merk in elke prijsklasse kan stuk. Of het nu een Rotel is of een ander merk. Ik vraag me af of dit door het bezuinigen op onderdelen komt. Dit lijkt me een iets te snelle conclusie. Rotel is afhankelijk van de kwaliteit van de componenten die ze van derden krijgen aangeleverd. Daar kan natuurlijk ook incidenteel een slechte zending tussen zitten. Kan Rotel niets aan doen natuurlijk. RAF heeft het prima opgelost begrijp ik.

      • hmm, ik weet t niet, ik vind dat je je apparaten niet moet vullen met chinese rotzooi. Zo heb ik voor mezelf en mn praktijk 4 lightair-ionflows gekocht een tijdje terug, ze gaan -allemaal!!!!!!- binnen de kortste keren kapot, dure dingen, 400 piek per stuk, maar ze gaan gewoon door en blijven die rotzooi in hun apparaten inbouwen, t interesseert ze gewoon niet denk ik, het lijkt onze overheid wel.

        • Tja, dan wordt het lastig om nog iets te kopen ben ik bang. Zelfs in de meest exclusieve high-end apparatuur worden halfgeleiders toegepast die in China worden gefabriceerd. Is ook helemaal niets mis mee. Gebeurt ook in de ICT en autoindustrie. Een Duitse auto bestaat ook niet uitsluitend uit onderdelen die in west-duitsland zijn gefabriceerd. Globalisering heet dat…

×