donderdag, april 18, 2024
Home Review Zorloo Ztella usb-c dac

Review Zorloo Ztella usb-c dac

4

Voordelen

  • Klinkt gewoon lekker
  • Supercompact
  • Interessante prijs

Nadelen

  • Alleen usb-c voor telefoon
  • Zware hoofdtelefoons niet geschikt

Prijs: € 99

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Zorloo Ztella

Music on the go: wie wil het niet? Wat hebben we bijna altijd wel op zak? Precies: onze telefoon. Helaas is het een feit dat de meeste telefoons gewoon brak klinken. Nu kunnen we allemaal een Dragonfly Cobalt eronder hangen, maar niet iedereen heeft 299 euro te besteden. Wie tóch de kwaliteit een boost wil geven kan nu terecht bij Zorloo… ahem: juist. We testen de Zorloo Ztella DAC. 

Zorloo zullen niet veel lezers kennen. Wij kenden het in ieder geval niet voordat we dit product in handen kregen. Zorloo is een merk uit Hong Kong, China. We zien meer en meer prima producten uit China komen, wat niet gek is; het is een land dat bijzonder veel elektronica produceert. Ook voor gerenommeerde merken. We hoeven u niet uit te leggen hoe dat precies zit. Kosten, schaal… etc. Maar we merken wel dat steeds meer fabrikanten ook in eigen huis gaan produceren vanwege logistieke redenen. Een verstandige keuze.

Zorloo heeft onze de Ztella met MQA gegeven. Zo kunnen we een soort van totaalpakketje testen. Waar het in feite om gaat is dat onze dac-chip – een ESS Sabre mobiele dac – MQA kan decoderen. De player moet het dan natuurlijk ook kunnen. Het zou kunnen met Roon, Tidal of een andere player met MQA-mogelijkheid. Wij hebben in deze review voor Roon en Tidal gekozen.

Direct

Het voordeel van een oplossing als de Zorloo – en andere headphones met ingebouwde dac – is dat de decodering en conversie niet langer in de telefoon plaatsvindt, maar in de dac die u kiest. In veel gevallen levert dat een betere weergave op, omdat de focus van de telefoonfabrikant niet op goede audio ligt, maar op een werkende telefoon. Audio is vaak een extraatje. Nu zijn er wel telefoons die goede audio bezitten – LG heeft een mqa-compatible telefoon, Samsung idem – maar die zijn zeldzaam. De oplossing is dan eenvoudig: een externe dac of een hele goede bluetooth-hoofdtelefoon. Al heeft bluetooth ook compressie. En daar heeft deze oplossing van Zorloo geen last van. Daarbij hebt u keuze uit talloze hoofdtelefoons mét draadje…

Bizar

Laten we even naar de weergave gaan. Het is vrij bizar wat tegenwoordig mogelijk is op gebied van mobiele dacs. Of mobiele apparaten in het algemeen. Een complete converter in een verloopkabeltje. Wie had dat vijf jaar geleden gedacht? En dan ook nog met een muzikale kwaliteit die een mobiele telefoon significant overtreft. Detail, energie en verfijning: het is knap.

Nu moet u het écht niet vergelijken met een serieuze hoofdtelefoonversterker: dat is het niet. Het is puur voor onderweg. Klik in de telefoon en geniet van een betere weergave. Wilt u uw dikke over-ear aansturen? Dan hebt u twee problemen: de stekker past überhaupt niet (het is 3,5mm) én hij zal adem tekort gaan komen. Deze Zorloo Ztella is voor 3,5mm in-ears of gemakkelijk aanstuurbare headphones.

Wij hebben onze FiiO F9 Pro eraan gekoppeld voor deze test. En dat match uitstekend. We horen ladingen detail en een prima gebalanceerd klankbeeld.

Zorloo Ztella in ROON

In ROON wordt de Zorloo Ztella netjes herkent. En direct staan alle instellingen goed. Kortom: plug and play. We kunnen zonder problemen MQA afspelen, zoals u kunt zien in het overzicht van het signaalpad. We horen een keurige, evenwichtige weergave van zowel The Resistance van Muse als bijvoorbeeld London Grammar en The War on Drugs. Dit speelt zonder meer beter dan de analoge uitgang van de laptop. Verslaat het de Cobalt? Nee. Die heeft toch meer punch en resolutie. Maar ja: hij kost ook drie keer zoveel. Dus op gebied van prijs / kwaliteit is het een ander verhaal. Daarbij is de Zorloo een stuk compacter, wat voordelen heeft.

Zorloo Ztella op de telefoon

Dan op de telefoon. Net als bij de Dragonfly Cobalt, werkt de Zorloo Ztella direct op de Nokia. Nu merken we hoe fijn de formfactor is. Het is in feite gewoon een verloopkabeltje. En dat werkt prettig. Ook hier is het verschil direct hoorbaar. Meer detail, meer energie en meer verfijning dan via de analoge uitgang van onze Nokia 7 plus. We spelen zowel via de Tidal-app als via ROON en in beide gevallen werkt het feilloos en klinkt het gewoon erg goed. De combinatie van de Ztella met de FiiO is zeker niet afzien! De verwende audiofiel zal hier onderweg prima mee kunnen leven.

Voor wie?

Voor wie niet? Deze upgrade kost Рin geval van de MQA-versie Р99 euro. Niet MQA bespaart ongeveer 30 euro, waardoor u voor net geen 70 euro klaar bent. Wij vinden het geen lastige keuze, want het is een goed hoorbare upgrade die ook nog eens zeer draagbaar is. Het is een klein stukje kabel wat u erbij krijgt. Het weeg niets, buigt mee ̩n niet onbelangrijk: het kost weinig accu. Kortom: prima apparaat.

Maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden: de Zorloo Ztella gaat moeite krijgen met zwaardere hoofdtelefoons. En alleen usb-c gaat werken. Hebt u een oudere telefoon zonder usb-c, dan werkt het hoogstwaarschijnlijk niet. Voor iPhone zijn er ook lightning-versies.

 

 

4 REACTIES

  1. Ik heb de Ztella nu ruim 3 maanden in huis (via Kickstarter), de niet-MQA-versie, omdat ik stream met Qobuz Sublime+.
    Prima geluid op mijn Sennheiser HD 540 Reference.
    Wat mij tegenvalt is dat hij HD-content niet zonder hapering afspeelt vanaf mijn i-Phone.
    Nu is dat wel een oud type, de 5SE, maar dat kan toch niet de reden zijn?
    16bit 44,1kHz speelt wel vlekkeloos.
    Iemand anders met dezelfde ervaring?

    • Even een aanvulling:

      Ook op mijn i-Pad Pro (2019) dezelfde problemen.
      Het ligt dus niet aan mijn i-Phone 5-SE.

      De haperingen doen zich allen voor bij bestanden van 96kHz en 192kHz, 24b.
      Vreemd genoeg niet bij 88 en 176kHz, 24b. En ook niet bij DSD64 en 128.

      Tijdens de haperingen knippert het lampje op de Ztella kort blauw i.p.v. rood.
      Ook valt me op dat de Ztella erg warm wordt, ik schat zo’n 50 à 60 gr.

      Toch een productie-fout?

      Wie heeft dezelfde ervaringen?

  2. Als ik Zorloo moet geloven dan past hij zich aan
    Automatic output level based on headphone impedance (1V for = 150 ohms)

    ASR combineerde de Ztella met succes met een HD 650 (300 ohm)
    https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/zorloo-ztella-mqa-phone-headphone-adapter-review.11785/

    Enerzijds blijft het fascinerend hoe ze een complete DAC in een dergelijk kleine behuizing kwijt kunnen. Anderzijds de DAC in je mobile zal waarschijnlijk vergelijkbare dimensies hebben.

×