Home Review ZEMi Aria

Review ZEMi Aria

2

Voordelen

  • Doordacht ontwerp en flexibiliteit qua plaatsingsmogelijkheden
  • Neutrale weergave
  • Goede connectiviteit en hikvrij via zowel Airplay als Bluetooth
  • Spreiding geluid; vorm volgt functie

Nadelen

  • Uitvoering afstandsbediening kan fraaier
  • Heeft wel een pittig prijskaartje

Prijs: € 849,-

Ontwerp
Installatiegemak
Bediening
Weergave
Prijs

Een kleine quiz in de vorm van ‘raad het apparaat’ was voorafgaande aan deze review misschien wel op zijn plaats geweest… “Wat is dat dan?!” “Is dat soms een nieuwe lamp?” “Is het een luidspreker? Echt?!” “Wat een apart ding zeg!”

Zomaar een greep uit de vele reacties die de ZEMi Aria tijdens de reviewperiode weken wist te ontlokken. En toegegeven, de uitgesproken vormgeving in combinatie met de witte hoogglans afwerking en het fraaie patroon in de (speaker)grill doet niet direct vermoeden dat we hier met een Airplay/Bluetooth luidspreker van doen hebben.

Vorm en functie

ZEMi Aria
Bijzondere uitstraling, maar de ZEMi Aria bleek uiteindelijk goed voor een bo(e)l muziek.

Een volledige introductie is dus op wel zijn plaats. De ZEMi Aria is de meest recente creatie van Francesco Pellisari en Ron Arad. Francesco Pellisari kennen we van de keramische Omni luidsprekers, terwijl Ron Arad roem vergaarde als industrieel designer o.a. werkend voor grote namen als Vitra en Moroso. Francesco en Ron werkten overigens al eerder succesvol samen en sloegen daarom ook voor dit project de handen ineen.

De toepassing van een bolvorm als luidspreker – of een afgeleide daarvan – kennen we natuurlijk van een merk als Cabasse, zien we terug bij de recent opnieuw gelanceerde ‘eitjes’ van KEF en wordt bijvoorbeeld ook toegepast in de 800 series van B&W. Functioneel brengt het de volgende voordelen met zich mee: een breder zo niet 3D-afstraalgedrag, een goede focus en veel minder ruimte kritisch gedrag dan bij conventionele luidsprekerbehuizingen.

Achter de grill

ZEMi Aria
De 2.1 opstelling; een centrale mid-woofer en 2 tweeters.

Daarnaast zijn we natuurlijk ook benieuwd naar wat zich achter de bijzondere 2-laags grill bevindt. Daar treffen we een 2.1-opstelling aan in de vorm van een centrale mid-woofer, welke links en rechts wordt geflankeerd door een tweeter. Goed om daarbij te vermelden dat elk component apart wordt versterkt. Zo is voor iedere tweeter 25 Watt aan digitale versterking beschikbaar en voor de woofer 75 Watt. Daardoor is het mogelijk om tot wel 104 dB aan geluidsdruk op te bouwen en dat lijkt ons meer dan voldoende voor een iets te luid feestje.

Bekijken we de Aria aan de achterzijde, dan zien daar mooi verzonken een voedingsaansluiting, de aan/uit schakelaar, een 3,5 mm jack en een mini USB-poort. Laatstgenoemde is overigens alleen bedoeld om middels een adapterkabeltje de luidspreker aan te melden voor Apple Airplay.

De Aria op een voetstuk

ZEMi Aria
De ring waarop de Aria rust is in meerdere opzichten functioneel.

Om deze bolvorm stabiel te kunnen plaatsen is het meegeleverde voetstuk nodig, welke even simpel als doeltreffend werkt. Een 3-laags ring (rubber-acrylaat-rubber) zorgt voor antislip, ontkoppeling, en demping tegelijk. Bovendien biedt deze oplossing de vrijheid om de weergavehoek van de speaker exact aan te passen aan de omstandigheden.

Iets minder enthousiast zijn we over de afstandbediening. Het formaat en de 3 grote knoppen kunnen nog wel uitgelegd worden, maar de echte verfijning ontbreekt. Daarbij doet het doorzichtige stickertje licht afbreuk aan de uitstraling. Een gedrukt of gegraveerd logo – zoals in de grill – had dat kunnen voorkomen.

Aanmelden op het netwerk

De Aria kan via Apple Airplay of Bluetooth (aptX) muziek streamen. Aangezien we in de testsituatie gebruik maken van een iPhone en een iPad is in eerste instantie Airplay de meest logische keuze. Middels de mini USB-poort en een meegeleverde adapterkabel zijn de benodigde netwerkinstellingen voor Airplay eenvoudig over te dragen aan de Aria.

Multiroom

Zoals later apart vermeld in de conclusie is het via Apple Airplay mogelijk om met meerdere luidsprekers ? tot en met 6 ZEMi Aria?s ? tegelijk te spelen. Naast het simultaan weergeven is per luidspreker apart het volumeniveau te regelen en dat maakt dus ook multiroom functionaliteit mogelijk (bijv. in de woonkamer luider dan in de keuken, etc.). Helaas is het niet mogelijk om vanaf 1 controller (iOS device, bijv. iPhone of iPad) verschillende nummers in verschillende ruimtes te laten horen.

Via een iOS device kan er in principe maar 1 Airplay device aangestuurd worden, maar met een app als Whaale kan het met meerdere. In iTunes zit dit zelfs standaard en kan de gebruiker alle beschikbare Airplay devices (dus ook ZEMi Aria?s) aanvinken.

Spotify vs lossless streaming

ZEMi Aria
De Ron Arad design grill kleeft aan het met doek bespannen magnetische frontje.

Tijd voor de eerste luisterindrukken. Met een Spotify-stream in standaard kwaliteit wordt al snel duidelijk dat we daarmee de Aria tekort doen. Met name op een hoger volume en bij drukke passages loopt het middengebied vol en is de compressie in het hoog duidelijk waarneembaar.

Streamen op de maximaal haalbare kwaliteit is dus een must. Wijk nog liever uit naar losless streaming door te kiezen voor TiDAL, Qobuz of bestanden vanaf het thuisnetwerk. Daarmee wordt namelijk het vervelend in het gehoor liggende scherpe digitale randje vermeden. Zelfs via Bluetooth (zonder aptX, want Apple…) waren dergelijke verschillen duidelijk waar te nemen. Met de Aria bewijst ZEMi dus dat ook Bluetooth zonder de aptX-codec wel degelijk goed kan klinken.

Trouwens, bij weergave over Bluetooth met aptX-codec is er nog steeds sprake van compressie, zei het in mindere mate en zonder daarbij alles boven grofweg 16 kHz af te kappen. Wie eventueel meer wil weten over Bluetooth en de specifieke protocollen voor audio (bijvoorbeeld framebased SBC vs. samplebased aptX), doet er goed aan om het volgende artikel door te nemen: What is aptX?

Neutraal gestemd

Na een flinke inspeel- en gebruiksperiode is het tijd om de balans op te maken. Het meest opvallende is dat met name vocalen mooi loskomen van de luidspreker en ver in de rondte stralen. Vergeet daarbij een traditioneel ingedeeld muziekpodium, maar maak de voorstelling van een weergave die als het ware ruim om de bol heen zweeft. Dat is wennen, maar waarschijnlijk wel zoals het bedoeld is. Een enigszins aangeklede en gedempte ruimte kan daar trouwens flink bij helpen. Aan laagweergave geen gebrek, die is lekker strak en gelukkig niet kunstmatig aangedikt. Luid spelen is geen enkel probleem en dankzij de combinatie met een dubbele tweeter raakt de Aria niet snel buiten adem.

2 REACTIES

    • Dag Frans,
      Daar ben ik weer met een correctie en een aanvulling op mijn eerdere reactie.

      Update vanuit importeur Dune Blue
      —————————————-
      Het is wel degelijk mogelijk om via Airplay met meerdere luidsprekers – tot en met 6 ZEMi Aria’s – tegelijk te spelen. Naast het simultaan weergeven is per luidspreker apart het volumeniveau te regelen en dat maakt dus ook de multiroom functionaliteit mogelijk (bijv. in de woonkamer luider dan in de keuken, etc.). Helaas is het niet mogelijk om vanaf 1 controller (iOS device, bijv. iPhone of iPad) verschillende nummers in verschillende ruimtes te laten horen.

      Via een iOS device kan er in principe maar 1 Airplay device aangestuurd worden, maar met een app als Whaale kan het met meerdere. In iTunes zit dit zelfs standaard en kan de gebruiker alle beschikbare Airplay devices (dus ZEMi Aria’s) aanvinken.
      —————————————-

×